5 találat a(z) katasztrófahelyzet cimkére

Európai Bizottság: a válságkezelésre szánt eszközök és szolgáltatások legyenek áfamentesen beszerezhetők Cikk

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a válsághelyzetekben az általa, valamint az uniós szervek és ügynökségek által beszerzett, majd a tagállamok és a lakosság rendelkezésére bocsátani kívánt termékek és szolgáltatások áfamentességet kapjanak – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Járvány miatt adott, szociális célú pénzjuttatás adózása Cikk

Adhatunk-e a koronavírus-járvány következtében kieső munkalehetőség miatt adómentes pénzbeli juttatást dolgozóinknak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Védőfelszerelés beszerzése belföldi adóalanytól Kérdés

Tisztelt Kelemen László! Helyesen értelmezi-e önkormányzatunk, a 2011. évi CXCIV törvény 28/A §- át, ha a belföldi adóalanytól, a katasztrófahelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából eszközölt védőfelszerelés beszerzését, gazdasági tevékenysége érdekében történő beszerzésnek tekinti, mivel ellenszolgáltatás nélkül juttatjuk dolgozóinknak, az általunk felügyelt intézményeknek (például szociális otthon), valamint más, tőlünk független rászoruló szervezeteknek, magánszemélyeknek? A belföldi adóalanytól történő beszerzésről szóló számla áfa tartalmát levonásba helyezheti-e önkormányzatunk, következő időszaki adóbevallásában? Keletkezik-e az ingyenes termékátadás során áfa fizetési kötelezettsége önkormányzatunknál? Kérem szíves tájékoztatását hogy a 60 napon belüli, a jogszabály szerinti bejelentést az illetékes adóhatóság felé önkormányzatunk milyen formában, mely adóhatósághoz, milyen tartalommal tegye meg? Köszönettel

Járvány miatti szociális célú pénzadomány juttatás adózása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Foglalkoztatóként a járványhelyzet miatt nem tudunk munkát adni a munkavállalónknak. Amennyiben a munkavállaló szociális helyzete indokolja, adhatunk-e a kieső munkalehetőség miatt adómentes pénzbeli juttatást? (Létezik valamilyen speciális jogszabályhely a katasztrófahelyzetek idejére?) Ha nem, akkor megoldható lenne ugyanez olyan alapítványon keresztül, amelynek cél szerinti tevékenysége között szerepel a szociális célú adományozás (a vállalkozásunk adományozna ennek a civil szervezetnek, amely szervezet adná ezt a pénzösszeget a kieső munkalehetőségre tekintettel)? Előre is köszönöm segítségüket!

Koronavírus: adómentes a katasztrófahelyzetben adott segítség Cikk

Egyre nő a koronavírus terjedése miatti aggodalom. A drákói hatósági előírásokat tudomásul véve, a cégek, szervezetek és a magánszemélyek egyaránt tanácstalanok többek között azért is, hogy milyen rendelkezések vonatkoznak ilyen rendkívül helyzetben a közteherviselésre. Átnéztük a jogszabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs