351 találat a(z) katás bt. cimkére

Lehetek-e több katás bt.-ben kültag? Kérdés

Lehetek-e több katás bt.-ben kültag úgy, hogy mindegyikben én vagyok a vezető tisztségviselő? Valamint mindegyik katás bt.-ben kizárólag én veszek ki pénzt, és a beltagok nem kapnak juttatást? (Ha lehet, akkor ilyenkor a beltagok után kell járulékokat stb. fizetni?)

Katás bt.-ben nyereség felosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2 éve működő katás bt.-ben a beltag kataalany személyesen közreműködik. A kültag nem vesz részt semmilyen módon a cég tevékenységében, tulajdoni arányuk 50-50 százalék, a társasági szerződés szerint a nyereség a tagok között a vagyoni hozzájárulásuk arányában oszlik meg. Van-e lehetőség arra, hogy a taggyűlés olyan határozatot hozzon, amelyben a kültag teljes mértékben vagy nagy részben lemond a nyereségéről? Tehát például a kültag csak a nyereség 5 százalékára tart igényt, a többit a beltag vegye fel? Köszönöm

Katás bt. alapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Magyar állampolgár magánszemély jelenleg két darab egyszemélyes kft. tulajdonosa (mindkét cégnek ő az ügyvezetője is). Heti 36 órát meghaladó társas tagi jogviszony és járulékfizetés az egyik kft.-ből biztosítva/rendezve van. Lehetséges lenne-e, hogy ugyanezen személy alapítson egy betéti társaságot olyan formában, hogy ő lenne a beltagja ezen bt.-nek? Nevezett cég első perctől "másodállású" katás adózói formát választana, esetleg ennek van akadálya? Válaszát megköszönve, tisztelettel.

Fitnesz – katás bt. II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos című kérdésemre kapott választ kiegészítve lenne még egy kérdésem: Fitnesszel foglalkozó edző (katás egyéni vállalkozó) termet bérel, és edzéseket tart ebben a bérelt teremben. Mindemellett ugyan ezt a termet másik edzőknek hetente több órára, például (spinning, aerobik) bérbe adja számla ellenében, az eszközeivel együtt. A bérbevevő a teremben lévő összes eszközt korlátlanul használhatja ez idő alatt. (Tehát nincsenek munkaviszonyban és megbízási szerződési jogviszonyban sem a bérbe adó és a bérbe vevő.) Kérdésem az lenne, hogy mint katás egyéni vállalkozó, bérbe adhatja-e így a termet számla ellenében? Ha igen, akkor nem merül fel az ingatlan-bérbeadás? (Mivel az eszköz és a terembérlet nem különíthető el, és a bérbevevő csak egyben hajlandó kivenni eszközökkel a termet.) Tisztelettel: Pálkerti Norbert

Katás bt. kültagja – "osztalék" lemondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném, milyen módja van, hogy egy katás bt. (amelynek a beltagja kisadózó) elkerülje, hogy a kültagnak (aki nem működik személyesen közre) az éves bevételből bármilyen összeget is juttasson? Elég-e esetleg a kültag nyilatkozata vagy társasági szerződésben kell ezt rögzíteni? Köszönöm a segítségét.

Katás bt. szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a kata hatálya alá tartozó betéti társaság is ugyanolyan szabályok szerint szüneteltetheti a tevékenységet, mint az egyéni vállalkozó? Tehát akár 5 évig is? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Urbán Ágnes

Katás bt. tagjainak kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. bel- és kültagjának a "nyereség" kifizetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Az lenne a kérdésem, hogy a "nyereséget" a vagyoni hozzájárulás alapján kell számolni? Vagy mivel ennél a cégnél a társasági szerződésben meghatározták a "nyereség" felosztását, ami eltér a vagyoni hozzájárulástól, így ezt kell figyelembe venni? Válaszukat köszönöm.

Kültag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás bt., ahol az ügyvezető és egyben tag is, aki személyesen közreműködik, és havi 75 000 forint katát fizet. Adott egy másik bt., amely nem katás, és ebben is kültagként (de nem ügyvezetőként), személyes közreműködésre nem kötelezettként, 0 forint megbízási szerződéssel, 0 forint járulékkal, esetenként dolgozik ugyanezen tag. Ez utóbbi, nem katás betéti társaságban az ügyvezető máshol heti 40 órás alkalmazotti jogviszonyban áll, ezért nem fizetünk utána járulékot. Helyes így a járulékfizetés? Előre is köszönöm a válaszát!

Katás bt. kültagjának osztaléka Kérdés

Kedves Szakértő! Nagyon hasonló kérdésre adott válaszukat tanulmányozom (link alul), de nem egyértelmű, hogy 2013 óta katás bt. nem tevékenykedő, kifizetést nem kapó, 36 órás munkaviszonnyal rendelkező nem katás kültagja szempontjából terheli-e osztalékadó és szja, illetve eho a nyereségből a társasági szerződés által meghatározott hányadot. A kültag nem fizetett adót, mivel a társaság nem fizetett osztalékot, és semmilyen kifizetés számára nem történt. A beltag főállású katásként van folyamatosan bejelentve. Várom szíves állásfoglalásukat. http://adozona.hu/kata_kiva/Osztalekfizetes_katas_btnel_Eleg_bajosan_me_Y8FKIF

Katás bt. plusz egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg működő katás bt.-ben a beltag a személyesen közreműködő, ő az ügyvezető, kataalanyként bejelentett személy, 75 ezer forint/hó adót fizet. Mivel a bevételei jelentősen nőttek, ezért újabb vállalkozásban gondolkodik. A jelenlegi beltag egyéni vállalkozó lenne, szintén katásként, ebben a jogviszonyban fizetné a 75 ezer forint/hó adót. A bt.-ben pedig változna a "felállás": a jelenlegi beltag lenne a kültag, maradna kataalany, személyesen közreműködő és ügyvezető, havi 25 ezer forint/hó adó fizetése mellett. A jelenlegi kültag lenne a beltag, de nem működne közre személyesen a társaság tevékenységében. Neki máshol heti 40 órás munkaviszonya van. Kérdés: a tervezett "felállás" esetén a kültagnak kell-e fizetni katát vagy más járulékot? Köszönöm.

Fitnesz – katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fitneszszolgáltatást végző katás bt.-ről lenne szó, amely tulajdonosa bérel egy termet, ahol fitneszórákat tart. Mindemellett a katás bt. megbízási szerződéssel vagy munkaviszonyban alkalmaz edzőket, akik a teremben lévő eszközöket használják, és egyéni edzéseket tartanak. Ezeknek az edzéseknek a bevétele a bt.-é, az edzők a megbízási díj vagy munkaviszony szerint kapják meg díjukat, fizetésüket. Tíz alkalmas bérlet bérbeadásnak tekinthető-e? Vagy legyen a "bérlet" szó helyett tíz alkalmas edzés vagy spinning stb. Kérdésünk az lenne, hogy a fenti esetek bérbeadásnak minősülnek? Tisztelettel: Pálkerti Norbert --

Katás bt. értéke: tagi kölcsön, leltár, házi pénztár Cikk

Ha egy bt. 2015 .január 1-jétől katás adózó, hogyan lehet meghatározni a cég értékét? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Katás bt. – vagyonmegosztás Kérdés

Egy betéti társaság 2014.01.01-től katásként adózik. Két tulajdonos van (férj és feleség) 50-50 százalékos arányban. A bt.-beltag maga után fizeti az 50 ezer forintot. A kültag nem fizet. Válás esetén jár-e a kültagnak tulajdoni arány szerint bármilyen összeg? Ez után kell-e adózni? Amikor áttértek a katára, nagy összegű tagi kölcsön volt a cégben.

Katás bt. 08-as bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt.-k kaptak értesítést, hogy adjanak be 08-as bevallást. Az egyik bt.-ben a két beltagból az egyik katás, a másik bt.-ben a kültag a katás. Beadtam a 08-as bevallást a nem katás tagról, de visszajött a hibaüzenet, hogy az alkalmazás minősége kód nem lehet 30,34,35,37,39,53. A T1041-es nyomtatványon ki tudom jelenteni (akár visszamenőleg is) a nem katás tagot? Vagy NY-s nyomtatványt kell beadnom? Köszönettel: Fidler Gáborné

Katás bt., katás egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! • Egy egyéni vállalkozó a katatörvény hatálya alá tartozik, és most szeretne egy bt.-t alapítani, szintén a katatörvény hatálya alatt. A bt.-ben ő lenne a kültag, és egyben kata alanya is lenne. A beltag az édesapja lesz, aki nyugdíjas. Kérdésem, hogy lehet-e egyszerre egyéni vállalkozóként és a bt. kültagjaként kata alanya? • Amennyiben egyéni vállalkozóként főállású kisadózó, akkor a bt.-ben lehet az illető nem főállású kisadózó? Az egyéni vállalkozásában volt egy NAV-ellenőrzés, ami nagyösszegű adóhiányt állapított meg. Az adókötelezettséget az adózó nem rendezte. • Amennyiben az egyéni vállalkozónak van életbiztosítása, azt a NAV inkasszózza? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs