315 találat a(z) katás bt. cimkére

Katás bt. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a katás bt.-nek 12 millió forint bevétele lehet 40%-os adó megfizetése nélkül, vagy ahány beltagja van, annyiszor 12 millió forint lehet a 40%-os adó nélkül? Segítségét előre is köszönöm.

Megszűnő eva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy négytulajdonosú családi kft. A kft. könyveléssel foglalkozik. Az egyik tulajdonos ügyvezető munkaviszony mellett. Az érdemi munkát a másik tulajdonos végzi, mint korengedményes nyugdíjas megbízási szerződéssel. A másik két tulajdonos nem közreműködő. Választani kell, mi legyen a továbbiakban. Ha a kft. átalakul betéti társasággá (katás), az érdemi munkát továbbra is a korengedményes nyugdíjas tag végzi, hogyan lehet ezt a legegyszerűbben megoldani? A korengedményes tagot kell kata alá bejelenteni, mennyit kell fizetni, 25 vagy 50 ezer forintot? A könyvelői meghatalmazások a korengedményes nyugdíjas nevére szólnak mint a kft. ezzel foglakozó tagja. Ezek továbbra is érvényben maradnak? Mi lesz a meglévő felelősségbiztosítással, ami a kft. biztosítása? Köszönettel!

Katás bt. megszűnt egyéni vállakozás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy megszűnt, kataalany egyéni vállalkozó – aki 2019.06.30-án szüntette meg a tevékenységét – alapíthat bt.-t, amelyben ő lenne a beltag és személyesen közreműködő is, s ebben választhatja a kata adózási formát? A kültag nem végezne tevékenységet a bt.-ben, őt be kell jelenteni abban az esetben, ha van mellette 36 órát elérő munkaviszonya?

Jövedelemigazolás Kérdés

A katás bt. ügyvezetője (havi 75 ezer forint adót fizetve) kitől kap jövedelemigazolást a nyugdíjkérelem beadásához?

Kata és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni, mert teljesen elbizonytalanodtunk. Bevételi nyilvántartást vezető katás bt., amely áfás is, bevételi nyilvántartást vezet a számla kiállítási dátuma szerint. A kata-bevallásba akkor kerül be a bevétel, ha az összeg befolyt. És az áfa? Az áfához is a számla keltét kell alapul venni? Vagy a teljesítési időt? És mikor kell az áfátt befizetnie? Ha ki is fizették a számláját? Rá is vonatkozik a 45 nap, mint az egyéni vállalkozókra? Vagy a bt.-nél továbbra is a teljesítési idő szerinti időszakba be kell fizetnie az áfát, ha befolyt a bevétele, ha nem? Vagy érdemes lehet neki még pluszban pénzforgalmi áfát választani, ha sokszor előfordul, hogy nem fizetnek időben a partnerei? Köszönjük szépen a szakértői választ!

Katás bt. alakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném az alábbi kérdésben a segítségét kérni, mert ahány könyvelő kollégával beszéltem, mindenki mást mondott. 2019 áprilisában alakult egy katás bt. Rendelkezik egy kültaggal, aki rendelkezik egy főállású katás vállalkozással, illetve egy beltaggal. 2019 júniusában ismét lett a vállalkozásban egy beltag (nyugdíjas). A kérdésem az, hogy van-e bármiféle bejelentési kötelezettség a kül-, illetve beltagokat illetően. Ha igen, akkor ezt milyen nyomtatványon kell megtennem, illetve kell-e 08-as bevallást leadni? Segítségüket előre is köszönöm.

Katás bt.? Kérdés

Tisztelt szakértő! Katás bt.-ben a kültagnak keletkezik fizetési kötelezettsége?

Katás bt. kapott osztaléka Kérdés

Katás bt. 100%-ban tulajdonos egy kft.-ben. A kft. osztalékot fizet a bt.-nek. A kapott osztalék bevétel lesz-e a bt.-ben? Kell fizetnie utána bármilyen adót a bt.-nek vagy a bt. tagjainak?

Katás bt.-nek kell-e beszámolót közzétenni Kérdés

Katás bt.-nek kell-e beszámolót közzétenni?

Bt. alapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. alapítása esetén adózás szempontjából a bt. lehet-e katás? Ha mind a kültag, mind a beltag dolgozik a bt.-ben, ez esetben mindkét tag lehet kata adózású és alanyi adómentes? Válaszát tisztelettel várom.

Katás bt. költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy katás bt., amely alanyi adómentességet választott, a költségszámláit kiegyenlítheti-e a magánszemély bankszámlájáról? Köszönettel: Judit

Számlázás cég tulajdonosának Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy katás bt. építési vállalkozó a bt. tagjának házát építi. Okozhat-e gondot, vagy kell-e valamire kiemelten ügyelni, amikor a bt. számláz a magánszemély tagnak?

Katás bt. 08-as bevallási kötelezettsége Kérdés

Katás bt. beltagja főállású kisadózó (csak ő dolgozik a cégben), a kültag csak tulajdonos. A főállású kisadózó biztosított. Tudtommal nem kell bejelenteni a T1041-sen. A bt.-nek kell-e benyújtania havonta 08-as bevallást? Ha igen, mikortól, és mit kell feltüntetni rajta?

Alanyi mentes, katás bt. harmadik országbeli bevételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes katás bt. harmadik országbeli (azaz nem uniós) bevételeiről kell-e havonta számot adni áfabevallásban, ha más áfabevallást érintő forgalom nincs? A kérdés azért merül fel, mert az áfabevallásnak van ilyen tájékoztató adatsora.

Katás egyéni vállalkozóból bt.-be Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy katás egyéni vállalkozó megszüntette az egyéni vállalkozását. Adótartozása nem volt, a megszűnést a webes ügysegéden keresztül bejelentette. A megszűnés után 1-2 hónappal alapít egy betéti társaságot, melyben az egyéni vállalkozó lesz a beltag. A betéti társaság választhatja-e a katát mint adózási formát a korábban egyéni vállalkozó magánszemély beltaggal? A katás egyéni vállalkozás megszűnése óta még nem telt el a 24 hónap. Köszönöm! Üdvözlettel Oszlánszky Gábor

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs