599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kiva-választás lehetősége egy volt kapcsolt vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik ügyfelem jelenleg nem lehet kivás, mivel kapcsolt vállalkozás tagja, egyébként megfelelne a feltételeknek (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg). Elképzelhető, hogy eladják ezt a céget egy idegen cégnek vagy magánszemélynek, és akkor már nem lesz kapcsolt vállalkozás. Kérdésem, hogy mikortól lehet a régi cég az új tulajdonossal kivás cég? Mikortól kérheti, feltételezve, hogy a létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg feltételeknek megfelel? A tulajdonváltás után azonnal vagy meg kell várni egy évet? Az idézett feltételt hogyan kell értelmezni? "Az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel (a kapcsolt vállalkozások bevételével együtt), továbbá a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot"? Ha már nem kapcsolt vállalkozás például 2018 decemberében, de 2017-ben még az volt, akkor 2018 decemberében lehet-e kérelmezni a kivát? Előre is megköszönve a válaszukat. Tisztelettel: M.Viktor

Katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni: Építőipari kft.-ben tulajdonos és ügyvezető vagyok. A fiam alkalmazott a kft.-ben. Magasépítőtechnikusi végzettsége van. Amennyiben katás lenne, számlázhatna-e a kft. felé, nem jelentene-e összeférhetetlenséget az apa-fia viszony? Tevékenységi körébe felvehet-e olyan tevékenységet, amelybe belefér a kézápoló-műkörömépítő, és a testvére alkalmazott lehet-e a katás vállalkozásban? köszönöm válaszát.

Ingatlan ingyenes átadása – hogy adózik a kapcsolt vállalkozás? Cikk

Átadható-e térítés nélkül a hozzáépített ingatlan egy kapcsolt vállalkozásnak? Milyen adó- és illetékfizetési kötelezettség keletkezik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Kapcsolt vállalkozások egymás közötti kölcsöne, kamat és kiegyenlítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kapcsolt vállalkozásnak 49 millió forint visszatérítendő kölcsönt nyújtott szerződés alapján. Most résztörleszteni szeretne az adós cég a devizaszámláján meglévő devizából. Ön szerint melyik árfolyamot állítsuk be a résztörlesztés szerződésébe, amivel az adóhatóság is egyetérthet? Az adós számlavezető bankjának deviza középárfolyama, vagy deviza vételi árfolyama megfelelő lehet? A tárgyévre kiszámolt szerződés szerinti, de meg nem fizetett kamat könyvelésében is segítségét kérem. Ha az adós cég a tartozás egy részét számla követelésükkel kompenzálva kívánja kiegyenlíteni, megteheti szankciók nélkül?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél kedvezményes kiválással új társaság jött létre "A" cég, ahol az anya 100%-ban tulajdonos és egyben ügyvezető. "B" cégben 98.92%-ban rendelkezik tulajdoni hányaddal. Ebben az esetben A-B kapcsoltnak tekinthető. "C" vállalkozásban Fiú1 54%-ban tulajdonos, ahol egyben ügyvezető, Fiú2 27%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, az anya részesedése 19%. D vállalkozásban Fiú1 részesedése 26,75%, Fiú2 részesedése 26,75%. B cégben a Fiú2 ügyvezető, részesedése 0,08%. A kérdésem az lenne, hogy a C kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e A-B-D-vel?Válaszukat előre is köszönöm!

Ingatlannal rendelkező kft. – üzletrész vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A legutolsó mérlege szerint a mérlegfőösszeg 75 százalékánál nagyobb arányú ingatlannal rendelkező kft. (L) üzletrészét egy házaspár szeretné megvásárolni attól a vállalkozástól, amely jelenleg az ingatlannal rendelkező L Kft. anyavállalata. Az A – anyavállalat – tulajdonosai a férj és a feleség, tehát mind az A anyavállalat, mind az L leányvállalat a férj és a feleség kapcsolt vállalkozása. Kérdésem, hogy a férj és a feleség A anyavállalattól történő L (leány, ingatlannal rendelkező társaság) üzletrészvásárlása mentes-e az illetékfizetési kötelezettség alól, arra hivatkozással, hogy az értékesítés kapcsolt vállalkozások között történik? köszönöm a válaszukat. A férj és feleség

Kapcsolt vállalkozás – házastársak Kérdés

A feleség egy egyszemélyes kft. tulajdonosa, ügyvezetője. Férje katás egyéni vállalkozó. A kft. leszerződött egy nagyobb munkára, melynek elvégzéséhez a férj munkájára is szükség van, ő lesz az alvállalkozó. Mikor és melyik félnek kell bejelenteni a "kapcsolt vállalkozás"-t? Társasági adóban és katában van-e ennek valami vonzata?

Kapcsolt vállalkozások bejelentési kötelezettsége pontról pontra Cikk

A kapcsolt vállalkozásoknak rendkívüli bejelentési kötelezettségeik vannak az adózással összefüggésben, és a társasági adókötelezettséghez kapcsolódóan más tájékoztatási teendőkkel is számolniuk kell.

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kéttagú kft. 50-50 százalékos tulajdonban, az egyik tulajdonos az ügyvezető, a másik tag munkaviszonyban dolgozott. Nincs közöttük rokoni kapcsolat. Aki nem ügyvezető és munkaviszonyban dolgozott, az most főállású katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. De szeretne mint tag a kft.-ben is időközönként dolgozni. Kérdésem: milyen díjazást kell neki adni? A kft. és a katás egyéni vállalkozó között nem történik számlázás. Ebben az esetben kapcsoltak a vállalkozások? Köszönettel: Pánti Etelka

Kapcsolt vállalkozás-e a társaságiadó-törvény szerint? Kérdés

Kft. 50%-os tulajdonosa (feleségéé a másik 50%) – aki egyben a társaság ügyvezetője is – szerződést köt saját magával, mint magánszeméllyel építési munkálatokra. Kérdés: 1.) Létrejön-e kapcsolt vállalkozás? 2.) A kft.-nek be kell-e jelentenie, ha 1 millió forint feletti készpénzelőleget kap ezen ügylet révén?

Kivaalany kapcsolt vállalkozással kötött ügylete. Példákkal Cikk

A cikk a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényt (Katv.) módosító – az Országgyűléshez T/00625 számon benyújtott – megszavazott törvényjavaslatban a szokásos piaci ártól eltérő áron kötött szerződések alapján meghatározott különbözet adóalapnál (egyenlegnél) történő figyelembevételére módosító szabályt értelmezi.

Kapcsolt vállalkozás alapítvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! X Kft.-ben 50-50 százalékban tulajdonos házaspár, a kft. ügyvezetője egy személyben a férj, a feleség egy közhasznú alapítvány alapítója és egyben a kuratórium elnöke is. Esetükben megvalósul-e a kapcsolt vállalkozás és ha egymással gazdasági kapcsolatba lépnek be kell-e jelenteni a NAV felé? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Ildikó

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítségüket kérném az alábbi "útvesztőben" való eligazodáshoz. Ezúton kérnénk szíves állásfoglalásukat az alábbi vállalkozások jogi viszonyával kapcsolatban: „X” magánszemély családjában több személy tulajdonos, illetve ügyvezető különböző cégeknél. „X” személy édesanyja „A” Kft. tulajdonosa, „X” személy édesapja ugyanazon „A” vállalkozás ügyvezetője. „X” személy felesége „B” Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. „A” Kft. „B” Kft.-nek folyamatos, havi szolgáltatást nyújt, azonban fontos kiemelni, hogy „A” Kft.-nek több ügyfele is van, tehát nem csak „B” vállalkozásnak nyújt szolgáltatást. Kérdésünk, hogy ezek alapján megállapítható-e „A” és „B” Kft. között a kapcsolt vállalkozási jogviszony? Kérjük, legyenek szívesek állásfoglalásukkal tájékoztatni az esetleges kötelezettségeink megfelelő teljesítéséhez. Válaszukat előre is köszönjük.

Kiva Kérdés

"A" cég 2017. decemberben bejelentkezett kiva adózás alá 2018.01.01-től kezdődően. A NAV a jelentkezését nem utasította el. Fél évvel később kiderült, hogy "A" cég egyik ügyvezetője "B" cégben is ügyvezető, így a két társaság kapcsolt vállalkozásnak minősül és a kivatörvény szerint össze kell számolni a bevételüket és a létszámot is. Azonban ha összeszámoljuk, akkor már nem lenne jogosult "A" cég a kivatörvény szerinti adózásra. Mit lehet tenni?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két cég tulajdoni és egyéb viszonyai: Bt. -- N 45% beltag és ügyvezető, a kft.-nél ügyvezető és J férje -- Z 50% beltag és ügyvezető, L felesége, J. nővére -- L 5% kültag L felesége Kft. -- N 50% ügyvezető, J férje, a bt.-nél tag és ügyvezető -- J 50% ügyvezető N felesége, a bt.-nél Z húga Kérdésem: a kapcsolt vállalkozás akkor is fennáll, ha a bt.-nél megszűnik N ügyvezetősége? A társaságok nincsenek gazdasági kapcsolatban, tevékenységünk sem azonos. Köszönettel: Réthelyiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close