623 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kivából evába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda 2017-ben azt a döntést szeretné meghozni, hogy a kiva hatálya alól kijelentkezik és az evába szeretne belépni. Milyen áttérési szabályok vannak? Eva időszaka alatt kapcsolt vállalkozás felé kifizetett összegekkel kapcsolatban van valamilyen speciális szabály? Válaszát köszönöm!

Iparűzésiadó-alap kapcsolt vállalkozásoknál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jól értelmezem az iparűzésiadó-törvény 39. § (10) bekezdése alapján, hogy 2017-re már nem kell összeszámítani az iparűzésiadó-alapokat, csak abban a speciális esetben, amikor a cégek 2016.10.01 után szétváltak? A 2016-ban összeszámított kapcsolt vállalkozások (nem szétválás miatt) esetében idén már nem kell ezzel foglalkozni? Válaszuk fontos lenne a feltöltés miatt, szerintem sok kapcsolt vállalkozás életét megkönnyíti ez a rendelkezés. Előre is köszönöm.

Katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyéni vállalkozó autóbuszait kizárólag egy cégnek adja bérbe (a bérbeadásról van szerződés), amelyben 20 százalékos részesedése is van – a többi hányad családtagoké –, a társaság és az egyéni vállalkozás székhelye is ugyanaz. Választhatja-e Ön szerint a kata adózási formát? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások hipa adóalap meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A, B, C, D belföldi kft.-knek ugyanaz a 2 fő belföldi magánszemély a tulajdonosa. Mind a négy cégnek az ügyvezetője az egyik tulajdonos. A Tao. tv. 4. § 23. pontja szerint a négy cég egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban van megalakulásuktól kezdve (a 2000. évtől). A négy kft.-ből három tao- és hipa-feltöltésre kötelezett volt a 2013. évtől kezdve. Ezért az 1990. évi C. a helyi adókról szóló tv. 39. § (6) bekezdése alapján a kapcsolt vállalkozásoknál a hipa alapja a komponensek összeszámításával került megállapításra a 2013. évtől kezdve. A Hipa tv. 39. § (10) bekezdésére tekintettel, a 2017. évi hipa számításánál, illetve a 2017. 12. 20-ai hipa feltöltésénél kell-e még alkalmazni ezekre a kapcsolt vállalkozásokra a komponensek összeszámításával történő hipaalap-megállapítást? Vagy a 39. § (10) bekezdés 2017. 01. 01-jei hatályba lépése miatt már csak azokra a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozik a komplex hipa számítása, akik 2016. október 1-jét követően szétválással jöttek létre? Sürgős válaszát előre is nagyon köszönöm!

0 százalékos kamat kölcsönre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értelmezésünk szerint két gazdasági társaság között kölcsönszerződés létrejöhet úgy a Ptk. szerint, hogy a kamat összege 0 százalék. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a két társaságnak akkor, ha kapcsoltak és akkor, ha nem kapcsolt vállalkozásokról van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások közötti áru átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egy zrt. Magyarországról és Franciaországból szerez be árut. Természetesen a Magyarországról rendelt áruk áfáját levonható áfaként vallja be, a Franciaországból beszerzett áruk áfáját a közösségi beszerzésnél bevallja, illetve vissza is igényli. Valamennyi árut Magyarországon, magyar vállalkozásoknak értékesíti, így áfafizetési kötelezettsége keletkezik, mely szintén a havi áfabevallás része. Van egy kft., melynek tulajdonosa 100 százalékban ugyanaz a személy, mint a zrt.-é. Döntése alapján el kívánja különíteni a Magyarországról, illetve Franciaországból beszerzett árukat, azok értékesítését. Ezért a francia árut áthelyezné egy az egyben a zrt.-ből a kft.-be. Kérdésem: teheti-e ezt térítésmentesen és mivel közösségi áru, terheli-e áfafizetési kötelezettség? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy kapcsolt vállalkozás esetén "A" Kft. 15 millió Ft kölcsönt ad a "B" Kft-nek. Van-e a cégeknek bejelentési kötelezettsége és milyen nyomatatványom kell jelenteni? Esetleg a "40- Bejelentés készpénzfizetésről" nevű nyomtatványon kell a kölcsön összegét jelenteni? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások készpénzkorlátozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két cég, mely kapcsolt vállalkozásban van egymással. Egyik cég bérbe adja ingatlanát 1 millió Ft bruttó összegért a másiknak, a számla ellenértékét készpénzben teljesítik. Ez még nem áll bejelentési kötelezettség alatt. De mi történik abban az esetben, ha létrejön még egy másik szerződés, pl valami szolgáltatásról, amit szintén készpénzben teljesítenek? A két szerződés ugyanabban az évben van, de teljesen más időpontban. A másik 1 millió Ft-ot már bejelentési kötelezettség terheli? Köszönöm!

Súlyos bírság fenyegeti a kapcsolt vállalkozásokat mulasztás esetén Cikk

A tavalyi és a hamarosan végződő 2017-es üzleti évet érintően is nyilatkozniuk kell december 31-éig a CbC (Country-by-Country) jelentésben érintett hazai vállalkozásoknak, ha el akarják kerülni az adóhatóság által kiróható súlyos bírságot, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

Evás bt. ingatlant ad bérbe – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt-ben anya 90 százalék, az apa 10 százalék tulajdonjoggal rendelkezik. Közös gyermeküknek/magánszemély a bt. tulajdonában lévő ingatlant szeretnék kiadni. Jól gondolom, hogy kapcsolt vállalkozásnak minősül, így dupla mértékű evát kell fizetniük? Köszönettel

Ha 3. országbeli a kapcsolt vállalkozás Kérdés

Belföldi cégben ügyvezető a kérdéses magánszemély (itt a felesége a tulajdonos). Fogorvosi tevékenységet végez. Külföldi (arab emirátusi) cégben ügyvezetőként dolgozik (a tulajdonosi háttér egészen más). A külföldi cég munkát szerez a belföldinek, amit a belföldi kiszámláz felé. A külföldi páciens felé a a külföldi cég számláz. Mire kell nagyon figyelnünk? Kapcsolt vállalkozásnak minősül? Ha igen, ez hogyan jelenik meg a két cég között? Válaszát előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kft. gazdasági kapcsolatban áll egymással. A Kft. egyszemélyes tulajdonosa egyben ügyvezető is. B Kft.-ben 30 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik A Kft. tulajdonosa, a 70 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező tag az ügyvezető. A két ügyvezető házastársak. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a két társaság? Köszönettel.

Kapcsolt viszony szintjének meghatározása a számviteli törvény szerint Kérdés

"A" Kft.-nek három másik társaság a tulajdonosa: B 36,02 % C 37,50% D 26,48%-ban tulajdonolnak. B-ben C-nek 20%-os tulajdonrésze van B-ben D-nek 15%-a van B-ben 65% részesedése van XY magánszemélynek C tulajdonosa 100%-ban XY magánszemély (ugyanaz, mint a B-ben) D-ben 100%-ban XY magánszemély a tulajdonos (aki ugyanaz, mint a B-ben) A szavazati arányok nem térnek el a tulajdoni arányoktól, a vezető kinevezési joga nem befolyásol, az ügyvezető mind a négy társaságban más-más személy. Kérdésem: milyen viszonyban van "A" Kft. a számviteli törvény szerint a három társaság tulajdonosával? (Közös vezetésű, társult?) Köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két kft. Mindkét kft.-ben ugyanaz a két magánszemély a tulajdonos. A. Kft.-ben X tulajdonosnak 20 százalék tulajdonrésze van, míg Y magánszemélynek 80 százalék, aki egyben ügyvezető, önálló aláíró. B. Kft.-ben X és Y magánszemélynek 50-50 százalék tulajdonrésze van, mindketten ügyvezetők, de együttes aláírási joguk van. Kérdésem, hogy amennyiben A és B Kft. elkezd egymással dolgozni, úgy kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e?

Ügyvezető ingatlanrész-eladása Kérdés

A 80-as években egy kft. megvette az ügyvezető ingatlanának 2/3 részét. Ezen felújítási és bővítési munkálatukat végzett, műhelyt alakított ki. A kft.-ben még mindig van részesedése a tulajdonosnak, de szeretné az ingatlan 1/3 részét eladni a kft.-nek (így100% tulajdonjogot szerezzen a kft.) Milyen áron tudja értékesíteni az 1/3-os ingatlanrészét az ügyvezető? A kapcsolt jogviszony miatt meg kell határozni a piaci árat? A mostani piaci árból levonható a beruházások értéke? Mi az elfogadott gyakorlat? Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close