619 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Transzferár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Ügyfelünk 100%-ban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság. Tevékenységi köre a klasszikus értelemben vett városüzemeltetés (kertészet, közterületek takarítása, temetők gondozása... ), valamint van építészeti részlege is. Ez a részleg végzi az önkormányzat megrendelése alapján az egyes utcák, közterületek, közintézmények felújítását, karbantartását. Ezek a munkák akár több tízmillió forint értékűek is lehetnek. Kérdésem a következő: szükséges-e a kft.-nek alkalmazni a transzferár-nyilvántartásra vonatkozó előírásokat, vonatkoznak-e rá a kapcsolt vállalkozások előírásai, különös tekintettel a taotörvény 18. §-ában foglaltakra? Várom megtisztelő válaszukat. Köszönettel: Weisz Teréz

Tagi hitel vagy kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Frissen alakult kft.-ben 50%-ban egy másik kft., a másik 50%-ban egy harmadik kft. a tulajdonos. Mindkét tulajdonos kft. kölcsönt ad a frissen alakult kft.-nek. Ez képez-e kapcsoltságot? A kölcsön lehet-e tagi kölcsön kamatmentesen, vagy ha kapcsoltság keletkezik a kölcsön miatt, akkor kapcsolt vállalkozások közötti kölcsönszerződést kell írni, és kamatot kell fizetni a kölcsönt kapónak?

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészíteném a korábbi kérdésemet, amely a következő volt: http://adozona.hu/kerdesek/2018_3_9_Kapcsolt_vallalkozas_swp Mi a helyzet akkor, ha az egyik cégben két ügyvezető van. Ez esetben is kapcsolt a két cég? Hogyan lehetne elkerülni, hogy a két cég kapcsolt legyen? Üdvözlettel: Pete András

Iparűzési adó kapcsolt vállalkozásoknál Kérdés

Az iparűzésiadó-törvény 39. paragrafusa kiegészült egy (10)-es ponttal, mely szerint a kapcsolt vállalkozásoknál az összevonást csak a 2016. október 1-je után szétválással létrejövőknél kell alkalmazni. Nem tudom értelmezni, mert nem az szerepel a törvényben, hogy azokra is kell alkalmazni. Ezek szerint, ha kapcsolt vállalkozásról van szó, amelynek az árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, de nem vált szét, annál nem kell alkalmazni az összevonást? Előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Kapcsolt vállalkozásnak tekintendő-e (a társasági adó és számviteli törvény szerint) egy kft. és egy zrt. viszonya, ha: a kft.100 százalékos tulajdonosa a feleség és a zrt.-ben 100 százalékban részvényes a férj? Gazdasági kapcsolat van a két cég között. Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott x vállalkozás, mely műanyag fröccsöntéssel foglalkozik, egyszemélyes ügyvezetéssel. Az ügyvezető egy ugyanazon címen szereplő vállalkozás, mely ingatlanhasznosítással foglakozik, ügyvezetője lesz, szintén egyszemélyben. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e innentől a két cég?

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 09. 27-én publikált egy cikket a kapcsolt vállalkozások között, miszerint érdemes PÁSZ szabályzatot vezetni. Ennek a szabályzatnak van-e olyan kitétele, hogy mennyi az éves forgalom két kapcsolt vállalkozás között? Korábban olyat olvastam, hogy ahol az éves forgalom az 50 millió Ft-ot nem éri el, nem fontos ilyen szabályzatot írni. Köszönöm válaszukat.

Állományi létszám Kérdés

Tisztelt Cím! Jól gondolom-e, hogy egy "A" vállalkozás kkv minősítése során az állományi létszám kiszámításánál a napi 2 órában foglalkoztatott nem számít bele, a napi 4 órában foglalkoztatott viszont igen? Ha az "A" vállalkozás egyik tulajdonosnak van egy másik vállalkozásban ("B" vállalkozás) is tulajdonrésze, akkor a "B" kapcsolt vállalkozás, és az "B" állományi létszámát 100 százalékkal vagy a tulajdoni rész arányában kell az "A" vállalkozás állományi létszámának számításánál figyelembe venni? Ha "A" vállalkozás két tulajdonosa mezőgazdasági őstermelő (családi gazdaság) is, akkor a mezőgazdasági őstermelés is kapcsolt vállalkozásnak minősül, és szintén figyelembe kell venni az "A" állományi létszámának számításánál? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A férj 50 százalékos tulajdonában lévő cég (25%-os) üzletrészt vásárol a feleség (tulajdoni részesedése: 25%) résztulajdonában lévő társaságban. Kapcsoltnak minősül a két cég? Vagy a kapcsoltság már azáltal is megvalósul, hogy az egyik üzletrészt vásárol a másikban? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Végleges pénzeszközátadás kivás és taós kapcsolt vállalkozás között Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott két egyszemélyes belföldi kft., azonos a tulajdonos, mindkét cégben ő az ügyvezető is. A kiva alá tartozó kft. véglegesen pénzeszközt adna át a tao alá tartozó kft.-nek. A kedvezményezett kft. a juttatás nélkül is nyereséges lenne. Kérdésem arra irányul: – van-e és mikor adóalap-növelő kötelezettség a nyújtó kivás vállalkozásnál; – játszik-e valamilyen szerepet, ha a pénzeszközt a nyújtó vállalkozás kizárólag fejlesztési célra vagy egyéb célra adná (a szerződésben ezt kikötnék); – a kapcsolt jellegre tekintettel minősíthető-e az ügylet jogszerűtlennek, azaz milyen feltételekkel jöhet létre közöttük ilyen végleges pénzeszközátadás. Köszönöm válaszát.

Katás egyéni vállakozó és kapcsolt vállakozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás ügyfelünk mezőgazdasági tevékenységet folytat és közben ügyvezető egy kft.-ben. Így kapcsolt vállalkozásnak minősül. A kft. vegyesboltot üzemeltet. Az egyéni vállalkozónak kizárólag az említett kft.-től van bevétele. Zöldséget értékesített, amit önmaga termelt meg a saját földjén saját eszközeivel. Ebben az esetben megdőltnek tekinthető-e a munkaviszony vélelme, vagy a kapcsolt vállalkozás miatt munkaviszonynak fogják minősíteni? Segítségét köszönöm.

Mobilitású célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklet 9.7.2. és 9.7.5. pontjában foglaltak értelmezésével kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől. A munkáltató (kft.) mobilitású célú lakhatási támogatást szeretne biztosítani munkaviszonyban álló munkavállalója részére. A 9.7.2. pontban felsorolt feltételeknek megfelel a létrejött munkaszerződés. A munkavállaló egyenes ági rokona (fia) a kft. tulajdonosainak (tulajdonosok a férj és a feleség). Így felmerült kérdésként, hogy az adott munkavállalói jogviszonyra vonatkozik-e a 9.7.5. C. pontban jelzett kapcsolt vállalkozói jogviszony? Azaz ebben az esetben adható-e a munkavállaló részére a mobilitású célú lakhatási támogatás? Tájékoztatásukat köszönöm! Németh Mária Zsuzsanna

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az a helyzet, amikor a kft. többségi tulajdonos ügyvezetője egyben közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja és munkavégzésre irányuló szerződést kíván kötni a kft.-vel a szövetkezet nevében? Köszönettel.

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban üzletrész-adásvétel Kérdés

Tisztelt Szakértők! I. Kft. ingatlanvagyonnal rendelkező társaság. I. Kft. tulajdonosai: M. magánszemély 60%-ban, X. Kft. 40%-ban. M. magánszemély egyben az X. Kft üzletrészeit 100%-ban birtokolja. 1. Első lépésben M. magánszemély elad az I. Kft.-ben levő üzletrészéből 15%-ot az X. Kft.-nek névértéken. 2. Második lépésben egy későbbi időpontban további 21%-ot tervez eladni M. magánszemély az X. Kft.-nek névértéken. Kérdéseim: keletkezik-e ingatlanszerzésiilleték-fizetési kötelezettség az 1. esetben? Keletkezik-e ingatlanszerzésiilleték-fizetési kötelezettség a 2. esetben (kapcsolt vállalkozásnak történő értékesítésnek minősülnek-e a felsorolt értékesítések?) Beáll-e a kapcsolt vállalkozások elszámoló áras nyilvántartási kötelezettsége a fenti esetekben? Van-e a fenti ügyleteknek tao.-ra gyakorolt hatása X. Kft-szemszögéből, amennyiben az I. Kft üzletrészeinek névértéke jelentősen alacsonyabb, mint a piaci értéke (saját tőkéje)?

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két munkáltató, akik kapcsolt vállalkozások részmunkaidőben foglalkoztatnak egy azonos munkavállalót. A munkavállaló egyik munkaviszonyában meghatározott munkakörrel napi 4 órában, a másik munkaviszonyban is napi 4 órában azonos munkakörben dolgozik. Jelent a munkáltatók kapcsolt viszonya munkaügyi, adózási vagy egyéb szempontból különös - az általános részmunkaidős foglalkoztatáshoz képest - kötelezettséget a társaságok vagy a munkavállaló számlára? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close