599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Üzletrészeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-ben egy apa 40%, 3 gyermek 20-20-20%-os üzletrésszel rendelkezik. Az ügyvezetői teendőket egyik gyerek látja el (20%-os üzletrésszel). "A" Kft. 50% üzletrészt vásárolt "B" Kft.-ben. "C" Kft. szintén 50% üzletrészt vásárolt "B" Kft.-ben. "B" Kft.-ben az ügyvezetést 50-50%-ban "A" Kft.-ből az apa, illetve "C" Kft. ügyvezetője látja el. "C" Kft. eladja a "B" Kft.-ben lévő 50%-os üzletrészét. Kérdésem a következő: – Ha "A" Kft. megvásárolja az üzletrészt, nem jön létre kapcsolt vállalkozás? – Megvásárolhatja-e magánszemély is az üzletrészt? – Hogyan és mi alapján kell kiszámítani az eladásra felkínált üzletrész valós értékét? Válaszukat előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyzet akkor, ha A Kft.-ben a férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető, B Kft.-ben pedig 50 százalékban tulajdonos a férj, a másik 50 százalék a feleség testvérének a tulajdonában van, és a feleség az ügyvezető?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott A és B Kft., ahol az A kft.-ben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok, a férj az ügyvezető. B Kft.-ben a feleség 50 százalékban tulajdonos, a másik 50 százalékban pedig a feleség testvére a tulajdonos. B Kft. ügyvezetője a feleség. Ezek alapján A és B Kft. kapcsolt vállalkozásnak számít?

Katás egyéni vállalkozó saját cégbe történő számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég egyik tulajdonos főállású tagja, aki itt vesz ki munkabért, szeretne katás egyéni vállalkozást létrehozni. A saját kft.-jének számlázna olyan mérnöki tevékenységet, ami önállóan végezhető, tehát nem a kft. eszközei szükségesek hozzá. Lehetséges-e ez, vagy kizárja a saját cégbe történő számlázás? A mérnöki tevékenység és az építkezés kivitelezésének ellenőrzése megvalósítható-e katás vállalkozásban? Ugyanilyen jellegű kérdés, hogy könyvelőirodánkban a kiegészítő tevékenységű tagnak szintén van katás egyéni vállalkozása is. Számlázhat-e saját cégnek, mint katás egyéni vállalkozó? Ezek teljesen önálló tevékenységek lennének, nem adatrögzítés, hanem ellenőrzés és adótanácsadás lenne inkább, mivel könyvvizsgálóról van szó. Várom válaszát, köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Katás egyéni vállalkozóként 2018. január 1-jétől könyvviteli szolgáltatást fogok nyújtani annak a bt.-nek, amelyben kültag vagyok 50 százalékos arányban. A beltag a férjem. Van-e valami jogszabály, amely szerint ez nem vállalható, illetve lesz-e az egyéni vállalkozás és a bt. között kapcsolt vállalkozási jogviszony?

Behajthatatlan kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 10 millió forint kölcsönt adott egy másik társaságnak. A kölcsönt kapó társaságot kényszertörölték. A kölcsönt adó társaság " bíróság előtt érvényesíteni nem lehet" hivatkozással kivezetheti-e a követelést? Milyen adóvonzata lehetséges, ha kapcsolt volt a vállalkozás, és ha nem?

Kivából evába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda 2017-ben azt a döntést szeretné meghozni, hogy a kiva hatálya alól kijelentkezik és az evába szeretne belépni. Milyen áttérési szabályok vannak? Eva időszaka alatt kapcsolt vállalkozás felé kifizetett összegekkel kapcsolatban van valamilyen speciális szabály? Válaszát köszönöm!

Iparűzésiadó-alap kapcsolt vállalkozásoknál Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jól értelmezem az iparűzésiadó-törvény 39. § (10) bekezdése alapján, hogy 2017-re már nem kell összeszámítani az iparűzésiadó-alapokat, csak abban a speciális esetben, amikor a cégek 2016.10.01 után szétváltak? A 2016-ban összeszámított kapcsolt vállalkozások (nem szétválás miatt) esetében idén már nem kell ezzel foglalkozni? Válaszuk fontos lenne a feltöltés miatt, szerintem sok kapcsolt vállalkozás életét megkönnyíti ez a rendelkezés. Előre is köszönöm.

Katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyéni vállalkozó autóbuszait kizárólag egy cégnek adja bérbe (a bérbeadásról van szerződés), amelyben 20 százalékos részesedése is van – a többi hányad családtagoké –, a társaság és az egyéni vállalkozás székhelye is ugyanaz. Választhatja-e Ön szerint a kata adózási formát? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások hipa adóalap meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A, B, C, D belföldi kft.-knek ugyanaz a 2 fő belföldi magánszemély a tulajdonosa. Mind a négy cégnek az ügyvezetője az egyik tulajdonos. A Tao. tv. 4. § 23. pontja szerint a négy cég egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban van megalakulásuktól kezdve (a 2000. évtől). A négy kft.-ből három tao- és hipa-feltöltésre kötelezett volt a 2013. évtől kezdve. Ezért az 1990. évi C. a helyi adókról szóló tv. 39. § (6) bekezdése alapján a kapcsolt vállalkozásoknál a hipa alapja a komponensek összeszámításával került megállapításra a 2013. évtől kezdve. A Hipa tv. 39. § (10) bekezdésére tekintettel, a 2017. évi hipa számításánál, illetve a 2017. 12. 20-ai hipa feltöltésénél kell-e még alkalmazni ezekre a kapcsolt vállalkozásokra a komponensek összeszámításával történő hipaalap-megállapítást? Vagy a 39. § (10) bekezdés 2017. 01. 01-jei hatályba lépése miatt már csak azokra a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozik a komplex hipa számítása, akik 2016. október 1-jét követően szétválással jöttek létre? Sürgős válaszát előre is nagyon köszönöm!

0 százalékos kamat kölcsönre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értelmezésünk szerint két gazdasági társaság között kölcsönszerződés létrejöhet úgy a Ptk. szerint, hogy a kamat összege 0 százalék. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a két társaságnak akkor, ha kapcsoltak és akkor, ha nem kapcsolt vállalkozásokról van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások közötti áru átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egy zrt. Magyarországról és Franciaországból szerez be árut. Természetesen a Magyarországról rendelt áruk áfáját levonható áfaként vallja be, a Franciaországból beszerzett áruk áfáját a közösségi beszerzésnél bevallja, illetve vissza is igényli. Valamennyi árut Magyarországon, magyar vállalkozásoknak értékesíti, így áfafizetési kötelezettsége keletkezik, mely szintén a havi áfabevallás része. Van egy kft., melynek tulajdonosa 100 százalékban ugyanaz a személy, mint a zrt.-é. Döntése alapján el kívánja különíteni a Magyarországról, illetve Franciaországból beszerzett árukat, azok értékesítését. Ezért a francia árut áthelyezné egy az egyben a zrt.-ből a kft.-be. Kérdésem: teheti-e ezt térítésmentesen és mivel közösségi áru, terheli-e áfafizetési kötelezettség? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy kapcsolt vállalkozás esetén "A" Kft. 15 millió Ft kölcsönt ad a "B" Kft-nek. Van-e a cégeknek bejelentési kötelezettsége és milyen nyomatatványom kell jelenteni? Esetleg a "40- Bejelentés készpénzfizetésről" nevű nyomtatványon kell a kölcsön összegét jelenteni? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások készpénzkorlátozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két cég, mely kapcsolt vállalkozásban van egymással. Egyik cég bérbe adja ingatlanát 1 millió Ft bruttó összegért a másiknak, a számla ellenértékét készpénzben teljesítik. Ez még nem áll bejelentési kötelezettség alatt. De mi történik abban az esetben, ha létrejön még egy másik szerződés, pl valami szolgáltatásról, amit szintén készpénzben teljesítenek? A két szerződés ugyanabban az évben van, de teljesen más időpontban. A másik 1 millió Ft-ot már bejelentési kötelezettség terheli? Köszönöm!

Súlyos bírság fenyegeti a kapcsolt vállalkozásokat mulasztás esetén Cikk

A tavalyi és a hamarosan végződő 2017-es üzleti évet érintően is nyilatkozniuk kell december 31-éig a CbC (Country-by-Country) jelentésben érintett hazai vállalkozásoknak, ha el akarják kerülni az adóhatóság által kiróható súlyos bírságot, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close