599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott x vállalkozás, mely műanyag fröccsöntéssel foglalkozik, egyszemélyes ügyvezetéssel. Az ügyvezető egy ugyanazon címen szereplő vállalkozás, mely ingatlanhasznosítással foglakozik, ügyvezetője lesz, szintén egyszemélyben. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e innentől a két cég?

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 09. 27-én publikált egy cikket a kapcsolt vállalkozások között, miszerint érdemes PÁSZ szabályzatot vezetni. Ennek a szabályzatnak van-e olyan kitétele, hogy mennyi az éves forgalom két kapcsolt vállalkozás között? Korábban olyat olvastam, hogy ahol az éves forgalom az 50 millió Ft-ot nem éri el, nem fontos ilyen szabályzatot írni. Köszönöm válaszukat.

Állományi létszám Kérdés

Tisztelt Cím! Jól gondolom-e, hogy egy "A" vállalkozás kkv minősítése során az állományi létszám kiszámításánál a napi 2 órában foglalkoztatott nem számít bele, a napi 4 órában foglalkoztatott viszont igen? Ha az "A" vállalkozás egyik tulajdonosnak van egy másik vállalkozásban ("B" vállalkozás) is tulajdonrésze, akkor a "B" kapcsolt vállalkozás, és az "B" állományi létszámát 100 százalékkal vagy a tulajdoni rész arányában kell az "A" vállalkozás állományi létszámának számításánál figyelembe venni? Ha "A" vállalkozás két tulajdonosa mezőgazdasági őstermelő (családi gazdaság) is, akkor a mezőgazdasági őstermelés is kapcsolt vállalkozásnak minősül, és szintén figyelembe kell venni az "A" állományi létszámának számításánál? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A férj 50 százalékos tulajdonában lévő cég (25%-os) üzletrészt vásárol a feleség (tulajdoni részesedése: 25%) résztulajdonában lévő társaságban. Kapcsoltnak minősül a két cég? Vagy a kapcsoltság már azáltal is megvalósul, hogy az egyik üzletrészt vásárol a másikban? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Végleges pénzeszközátadás kivás és taós kapcsolt vállalkozás között Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott két egyszemélyes belföldi kft., azonos a tulajdonos, mindkét cégben ő az ügyvezető is. A kiva alá tartozó kft. véglegesen pénzeszközt adna át a tao alá tartozó kft.-nek. A kedvezményezett kft. a juttatás nélkül is nyereséges lenne. Kérdésem arra irányul: – van-e és mikor adóalap-növelő kötelezettség a nyújtó kivás vállalkozásnál; – játszik-e valamilyen szerepet, ha a pénzeszközt a nyújtó vállalkozás kizárólag fejlesztési célra vagy egyéb célra adná (a szerződésben ezt kikötnék); – a kapcsolt jellegre tekintettel minősíthető-e az ügylet jogszerűtlennek, azaz milyen feltételekkel jöhet létre közöttük ilyen végleges pénzeszközátadás. Köszönöm válaszát.

Katás egyéni vállakozó és kapcsolt vállakozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás ügyfelünk mezőgazdasági tevékenységet folytat és közben ügyvezető egy kft.-ben. Így kapcsolt vállalkozásnak minősül. A kft. vegyesboltot üzemeltet. Az egyéni vállalkozónak kizárólag az említett kft.-től van bevétele. Zöldséget értékesített, amit önmaga termelt meg a saját földjén saját eszközeivel. Ebben az esetben megdőltnek tekinthető-e a munkaviszony vélelme, vagy a kapcsolt vállalkozás miatt munkaviszonynak fogják minősíteni? Segítségét köszönöm.

Mobilitású célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1. számú melléklet 9.7.2. és 9.7.5. pontjában foglaltak értelmezésével kapcsolatosan szeretnék tájékoztatást kérni Önöktől. A munkáltató (kft.) mobilitású célú lakhatási támogatást szeretne biztosítani munkaviszonyban álló munkavállalója részére. A 9.7.2. pontban felsorolt feltételeknek megfelel a létrejött munkaszerződés. A munkavállaló egyenes ági rokona (fia) a kft. tulajdonosainak (tulajdonosok a férj és a feleség). Így felmerült kérdésként, hogy az adott munkavállalói jogviszonyra vonatkozik-e a 9.7.5. C. pontban jelzett kapcsolt vállalkozói jogviszony? Azaz ebben az esetben adható-e a munkavállaló részére a mobilitású célú lakhatási támogatás? Tájékoztatásukat köszönöm! Németh Mária Zsuzsanna

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az a helyzet, amikor a kft. többségi tulajdonos ügyvezetője egyben közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja és munkavégzésre irányuló szerződést kíván kötni a kft.-vel a szövetkezet nevében? Köszönettel.

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban üzletrész-adásvétel Kérdés

Tisztelt Szakértők! I. Kft. ingatlanvagyonnal rendelkező társaság. I. Kft. tulajdonosai: M. magánszemély 60%-ban, X. Kft. 40%-ban. M. magánszemély egyben az X. Kft üzletrészeit 100%-ban birtokolja. 1. Első lépésben M. magánszemély elad az I. Kft.-ben levő üzletrészéből 15%-ot az X. Kft.-nek névértéken. 2. Második lépésben egy későbbi időpontban további 21%-ot tervez eladni M. magánszemély az X. Kft.-nek névértéken. Kérdéseim: keletkezik-e ingatlanszerzésiilleték-fizetési kötelezettség az 1. esetben? Keletkezik-e ingatlanszerzésiilleték-fizetési kötelezettség a 2. esetben (kapcsolt vállalkozásnak történő értékesítésnek minősülnek-e a felsorolt értékesítések?) Beáll-e a kapcsolt vállalkozások elszámoló áras nyilvántartási kötelezettsége a fenti esetekben? Van-e a fenti ügyleteknek tao.-ra gyakorolt hatása X. Kft-szemszögéből, amennyiben az I. Kft üzletrészeinek névértéke jelentősen alacsonyabb, mint a piaci értéke (saját tőkéje)?

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két munkáltató, akik kapcsolt vállalkozások részmunkaidőben foglalkoztatnak egy azonos munkavállalót. A munkavállaló egyik munkaviszonyában meghatározott munkakörrel napi 4 órában, a másik munkaviszonyban is napi 4 órában azonos munkakörben dolgozik. Jelent a munkáltatók kapcsolt viszonya munkaügyi, adózási vagy egyéb szempontból különös - az általános részmunkaidős foglalkoztatáshoz képest - kötelezettséget a társaságok vagy a munkavállaló számlára? Köszönettel.

Készpénzkifizetés bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant bérel magánszemély tulajdonosától, aki a bérbeadási tevékenységet nem vállalkozóként végzi és nem is áfakörös. A bérleti díj összege 3 millió Ft/hó. Be kell jelenteni a NAV felé a készpénzkifizetést? A magánszemély bérbeadó tulajdonos és a kft. kapcsolt vállalkozásnak minősül?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy kft. tulajdonosi köre két magánszemély tag (testvérek), 50-50 százalékban tulajdonosok. Az egyik tulajdonos egyben ügyvezető is. A társaságnak van egy tulajdoni hányaddal nem rendelkező ügyvezetője is a tulajdonosok édesanyja személyében, aki egyben egyéni vállalkozó és számlakapcsolat áll fenn közöttük. A két ügyvezető önállóan képviselheti a társaságot. Jelen esetben a kft. és az egyéni vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül-e?

Kapcsolt vállalkozás, rokoni kapcsolatok Kérdés

Tisztelt szakértő ! Adott A és B Kft. ahol az A Kft.-ben férj és feleség 50-50 százalékban tulajdonosok, és a férj az ügyvezető. B Kft.-ben a férj és a feleség testvére ugyancsak 50-50 százalékban tulajdonosok, a feleség az ügyvezető. Kapcsolt vállalkozásnak számít-e A és B Kft.?

Épitkezés és kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) Három tagja van a társaságnak. A társaság a tagok tulajdonában lévő telken (egyéb telkeken is amelyek a megrendelők tulajdonában vannak) lakóházat épít, kulcsra készen. Értékesíthet lakóházat telek nélkül? Ilyen esetre is vonatkozik az öt százalékos áfa? A lakóház ilyenkor albetétes helyrajzi számot fog a kapni a földhivatali nyilvántartásban, vagy csak egyszerűen fel kell rajzoltatni úgy, mintha a telektulajdonos építette volna? 2.) Ha a telektulajdonosok, akik egyben cégtulajdonosok is, magánszemélyként megkötik a szerződést a céggel a lakóház építésére, akkor a cégnek, mint kapcsolt vállalkozásokat be kell jelenteni a saját tagjait a NAV felé? Nagyon szépen köszönöm.

Kapcsoltság Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cégben 60%-ban tulajdonos a férj," B "cégben 95%-ban tulajdonos a feleség. A két cég egymással szerződéses viszonyba lépett, kérdés, hogy kapcsoltak-e, kell -e jelenteni a NAV-nak? Ha kapcsoltnak tekinthető "A " cég és B" cég, akkor év végén "B" cég adatait 100%-ban be kell-e vonni (stat. létszám, mérlegfőösszeg, árbevétel adat) annak vizsgálatához, hogy az "A" cég maradt-e a kisvállalkozói státuszban, nyilván a kétéves szabály figyelembevételével? Tisztelettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close