619 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Tartalmi hibák a transzferárazásban – ezeket tapasztalta a NAV Cikk

A jellemző formai hibák bemutatását követően a NAV az elmúlt időszakban a transzferár területen végzett ellenőrzések során tapasztalt tipikusnak mondható tartalmi hibákat mutatja be.

Alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságcsoporton belül az egyik vállalat pénzügyi, humán-, IT-szolgáltatás nyújt – nem főtevékenységként – a csoport többi tagja részére (kapcsolt felek). Kérdésünk, hogy a szolgáltatást nyújtó félnél a 150 millió forintos értékhatár vizsgálatakor a minden vállalat részére nyújtott szolgáltatásból származó összárbevételt kell figyelembe venni, vagy azt vállalatonként külön-külön kell vizsgálni? Válaszát előre is köszönjük!

NAV: adózói hibák a kapcsoltság bejelentésénél, értelmezésénél Cikk

A transzferárral kapcsolatos előírások számos teendő teljesítésére kötelezik az érintetteket. A NAV összeszedte az ellenőrzésok során tapasztalt hibákat.

Ex ante-nyilatkozat Kérdés

Társaságunk ausztriai székhelyű osztrák tulajdonosa társaságunknak és más belföldi cégeknek is végez reklámadó-köteles tevékenységet. Bevétele nem éri el a 100 millió Ft-ot, így reklámadó-mentességet kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy az ex ante nyilatkozatot az osztrák cégnek is be kell-e nyújtania a NAV-nak, mint igénybe vett de minimis támogatás, vagy rá nem vonatkozik? Ha igen, milyen módon kell benyújtania, kell hozzá adószám? Társaságunknak mint kapcsolt vállalkozásnak, figyelembe-kell-e vennie saját reklámadó-tevékenysége bevételének megállapításakor tulajdonosa árbevételét is? Nagyon szépen köszönöm segítségüket, válaszukat. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Rehalbilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-nél a foglalkoztatottak létszáma jelenleg 23 fő, 25 fő alatt van, tehát nem kell még megfizetnie a rehabilitációs hozzájárulást. Viszont "B" Kft.-nél, amelynek "A" Kft. 100 százalékos tulajdonosa, 5 fő a foglalkoztatotti létszám, tehát a két cégben összesen 23+5=28 fő. A kérdésem, hogy kapcsolt vállalkozásoknál foglalkoztatotti létszám hogyan számít a rehabilitációs hozzájárulásnál? Azokat összevontan kell kezelni, vagy sem? Tehát a fenti példában, mivel összevontan átlépték a 25 főt, kell-e valamelyik cégben fizetni rehabilitációs hozzájárulást?

Kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég kölcsönt ad egy kapcsolt vállalkozásának 4 évre, a kamat (3%) a futamidő végén esedékes. Év végén elhatárolom T392 K976. (2 millió forint), ami lényegesen növeli az eredményt, a tao-bevallásban beállíthatom csökkentő tételnek? A kölcsönt kapó cégnél a kamatelhatárolás T872 K482 (2 millió forint) lényegesen csökkenti az eredményt (veszteséges lesz), és a saját tőke 1 millióra csökken. Kihagytam valamilyen könyvelési tételt? Ez az elhatárolt kamat akár tönkre is teheti az adott kezdő céget? Bevételei nem indultak még meg, lakásokat vásárolt a kölcsönpénzből, amelyeket bérbe adna majd a jövőben.

Önkormányzat és kapcsolt vállalkozásai Kérdés

Az önkormányzatnak van három kft.-je. Ha azok kapcsolt vállalkozások, akkor mi a teendő az önkormányzatnál és a kft.-nél?

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaságról az alábbi adatok állnak rendelkezésre: "A" Kft.: Árbevétel: 200 millió Ft Mérlegfőösszeg: 150 millió Ft Létszám: 6 fő "B" Zrt.: Árbevétel: 900 millió Ft Mérlegfőösszeg: 1.500 millió Ft Létszám: 31 fő. "B" Zrt. többségi tulajdonosa az apa 80 százalékban, ebben a gazdasági társaságban a fiának is van kisebb tulajdoni hányada (1%), az apa vezérigazgató, a fiú itt nem. "A" Kft.-ben a "B"-Zrt.-ben lévő fiú az ügyvezető, de tulajdona nincs a kft.-ben, az az édesanyjáé és a testvéréé 50-50 százalékban, de ők csak tulajdonosok, akik egyben az "A" Zrt.-ben lévő apának a közeli hozzátartozói (feleség, lány). A két gazdasági társaság között évente 50 millió forintot meghaladó szolgáltatási és termékértékesítési ügylet bonyolódik. Mind a kettő cég mezőgazdasági ágazatban tevékenykedik. Szükséges-e a felek között transzferár- vagy bármilyen nyilvántartás az adott évi ügyletekről?

Térítésmentes átadás kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha kapcsolt vállalkozások (kft.-k) ingatlant adnak át egymás között, abban az esetben milyen adó merül fel (áfa, társasági adó)? Van-e ennek illetékvonzata is?

Kapcsolt vállalkozás meghatározása Kérdés

Tisztelt Adózóna, Szeretném a segítségét kérni annak megítélésben, hogy pontosan mi is minősül kapcsolt vállalkozásnak. Számomra (és az ügyfél számára is) nem értelmezhető biztonsággal a "közvetett befolyás" megfogalmazás. A segítségét most az alábbi konkrét helyzet megítélésben kérem. Az "A" Kft. (ügyfelem) tulajdonosi szerkezete a következő: - Kapcsolt Eszter - 51% - Második László - 49% Az üzleti partner "B" Bt. tulajdonosi szerkezete: - Kapcsolt Henrik (kültag) - 50% - Beltag Mary (beltag) - 50 % Az "A" Kft. 51%-os tulajdonosa és a "B" Bt. kültagja édestestvérek. Az én véleményem szerint ebben az esetben megvalósul a közvetett jelentős többség, illetve közvetett jelentős befolyásolás. Nagyon várom a megerősítésüket, vagy a magyarázatot, hogy miért nincs igazam. Köszönettel: Pasztorális Éva Júlia

Kapcsoltsági jogviszony feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy fennáll-e a következő két társaság között kapcsoltsági jogviszony, amelyet be kell jelenteni? A cégben három tulajdonos van, mindhárman ügyvezetők, önálló képviselettel. A szavazati arányok: 33,5-33,25-33,25%. B cégben kettő tulajdonos van, 50-50%-os szavazati aránnyal, ügyvezetésre egyikük sem jogosult, van egy kijelölt ügyvezető. A cég 33,25%-os szavazati aránnyal rendelkező tagja, ügyvezetője házastársa B cég ügyvezetőjének. A és B cég többi tulajdonosa, ügyvezetője között nincs semmilyen hozzátartozói kapcsolat. Kérdés, hogy a házastársi viszonyra tekintettel kapcsoltnak minősül-e A és B Kft.? Válaszát előre is köszönöm!

Konszolidált mérleg Kérdés

Adott 2 cég, amely kapcsolt vállalkozás (A cég: édesanya 80%, lánya 20%, B cég lány 60%, anya 20%, férj 20%, ügyvezető mindkét cég esetében a lány). A két cég között 1 alkalommal tárgyieszköz-értékesítés történt, a B cég nem folytat tevékenységet, végelszámolás előtt áll. Szeretném megtudni, milyen beszámolót kell készíteni, illetve a tao.-szabályokban is segítséget kérnék.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom-e, hogy kapcsolt vállalkozás az a két egyszemélyes kft., amelyikben az egyiknél a férj, a másiknál a feleség a tag, és egymás között számlázás történik? Amennyiben készpénzmozgás van, azt 1 millió forintot elérően, vagy meghaladóan kell jelenteni a 40-es nyomtatványon? Válaszát köszönöm: Némethné T. Krisztina

Önkormányzat kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

Önkormányzatnak van 3 cége 51 százalék tulajdonnal. A kérdésem az lenne, hogy a cégek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e, ha az anyacég önkormányzat?

Lízingelt autó bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely lízingre vásárol egy elektromos autót, ezt az autót ő bérbe fogja adni. 1. Mivel bérbe adja, így a kezdő részlet és a törlesztők áfáját 100 százalékban visszaigényelnénk (nem kevés összeg). A vásárlás valószínű áprilisra csúszik, viszont csak nyáron fogja bérbe adni, de ettől az áfát már most visszaigényelhetem, ugye? A tevékenységi kört bejelentettem. Illetve bérbeadhatja ő ezt a lízingelt autót ugye? 2. Olyan cégnek adja bérbe, ahol a tulajdoni hányada 1 százalék, de ott is ő az ügyvezető, tehát ebből kifolyólag ez kapcsolt vállalkozás lesz, és jelentenem kell a NAV felé igaz? Ha piaci áron adja bérbe, akkor ez nem lehet gond az áfa-visszaigénylés szempontjából?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close