49 találat a(z) külföldi munkavállaló cimkére

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy budapesti székhelyű gazdasági társaság, amely fuvarozási tevékenységet végez, külföldi munkavállalót kíván foglalkoztatni. A külföldi munkavállalónak Magyarországon nincs saját tulajdonú ingatlana, viszont az iratai rendezéséhez – szívességi alapon – van egy budapesti címre szóló lakcímkártyája. A kérdés a következő: adható-e a 2018-2019. években adómentes albérleti támogatás a külföldi munkavállalónak? Amennyiben nem, akkor az albérlet díját a cég elszámolhatja-e költségként (azaz átvállalhatja-e a munkavállalótól), és ennek milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik 2018-2019 években. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Óriási a munkaerőhiány, külföldi dolgozókra hajt Románia Cikk

Egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról Romániában – közölte pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. A tárcavezető ezt javasolja, töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, amely szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni a külföldről érkezett dolgozóknak.

Külföldi dolgozó Magyarországon: mikor, hol adózik? Cikk

A kiküldöttek indiai cég alkalmazásában jönnek Magyarországra. Járulékot Indiában fizetnek, onnan kapják a jövedelmüket. Ha a magyarországi tartózkodásuk ideje nem éri el vagy nem haladja meg a 183 napot, nem fizetnek adót Magyarországon. Ez a korlát minden esetben a tárgyévre vonatkozik? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Kiküldöttek adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy indiai kiküldött kevesebb mint 183 napot töltött 2017-ben Magyarországon. A kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján jövedelme Magyarországon nem adóköteles. Az egyezményben nem találok arra vonatkozó információt, hogy ezt hányszor ismételheti meg?2018-ban újra jöhet? És, ha benne van az időkorlátban, akkor ugyanez vonatkozik rá? Másik esetem kicsit más: magyar állampolgár tartózkodik Dániában, 2017-ben kevesebb, mint 183 napot tölt ott, de ha ez folyamatos, és 2018 -ban is kevesebb mint 183 napig tartózkodik kint, akkor sem kell adóznia? Minden esetben a tárgyévre kell csak figyelni? Válaszát előre is köszönöm.

Adóigazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Indiai cég Magyarországra küldi az alkalmazottait, hogy itt képviseljék a céget, és dolgozzanak neki. A járulékokat ott fizetik, a bért onnan kapják, azon személyek esetében, akiknél ennek a kiküldetésnek az időtartama meghaladja az adóévben a 183 napot, Magyarországon a jövedelmük után szja-fizetési és bevallási kötelezettségük keletkezik, továbbá mivel kifizető nincs, aki ezt levonja, amolyan "önadózói" státuszba kerülnek, amiből pedig az következik, hogy negyedévente adóelőleget kell fizetniük. Ez meg is történt az illető az első két negyedévre teljesítette adófizetési kötelezettségét. Azonban mi a teendő abban az esetben, ha a 183 napnál többet dolgozik itt, de nem egész évben? A további béréből már csak ott adózik? Kérhet adóigazolást az adóhivataltól a befizetett adóról? Kell a távozását jelenteni valakinek? Ha igen, hogyan? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelünk angol állampolgárságú, ott is élő munkavállalót kíván munkaszerződéssel foglalkoztatni sales munkakörben. A munkavállaló ténylegesen angliai lakhelyéről dolgozna, és havonta maximum 1-2 napra utazna Magyarországra a munkáltatóval egyeztetni. A kérdés az, hogy ebben az esetben kinek, s hol kell megfizetnie a munkáltatói és munkavállalói járulékokat, valamint a személyi jövedelemadót? Hol lesz a dolgozó biztosított? Milyen bevallásokat kell benyújtani a részére kifizetett munkabérről? A munkáltatónak Angliában nincs telephelye, és nincs is ott regisztrálva. Válaszukat tisztelettel köszönjük!

Külföldi munkások alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég 3-5 éven át szeretne külföldi munkásokat alkalmazni. A munkásoknak szállást is bérelne a cég. Kell-e nekik munkavállalási engedély és annak mik a feltételei? Milyen adózással kapcsolatos követelményeknek és kötelezettségeknek kell eleget tennie a cégnek? Az előző kérdésekkel kapcsolatosan mi a tényállás akkor, ha állományba veszi a külföldi munkásokat a cég, illetve mi a helyzet akkor, ha nem? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Így adható mobilitási célú lakhatási támogatás külföldinek Cikk

Megkaphatják-e a mobilitási célú lakhatási támogatást külföldi munkavállalók is, ha az egyéb feltételek teljesülnek? – kérdezte egyik olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Albérlettámogatás külföldi munkavállalónak Cikk

Külföldi munkavállalók is kaphatnak mobilitási célú lakhatási támogatást, ha az egyéb feltételek teljesülnek? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a mobilitási célú lakhatási támogatást külföldi munkavállalók is megkaphatják, ha az egyéb feltételek teljesülnek? Az egyébként olasz munkavállaló határozatlan idejű munkaszerződés keretein belül dolgozik a magyar cég belföldi telephelyén. Állandó lakóhelye Olaszországban van. Az albérlet tulajdonosa nyilatkozatban a munkavállalót lakhatás céljából befogadta. Köszönettel: Török Petra

EU-országbeli magánszemély megbízási szerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországban biztosítási jogviszonnyal rendelkező munkavállalót szeretne cégünk megbízni kutatási eredmények értékelésére. Milyen szabályok mentén tudunk törvényesen eljárni? Milyen adók, bejelentési kötelezettségek terhelik a megbízót és a megbízottat? Jövedelemnagyságot kell-e figyelni? Előre is köszönöm szíves tájékoztatásukat.

Szlovén állampolgár megbízása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. egy szlovén állampolgárt foglalkoztatna 3 hónapra, megbízási jogviszonyban. Milyen adó- és járulékvonzata van ennek, kell-e a szlovén állampolgárnak adóazonosító jelet, taj számot igényelni Magyarországon? Fizethető-e a megbízási díja euróban?

Külföldi személy magyarországi munkavállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi munkavállaló foglalkoztatásával kapcsolatban szeretnék választ kapni, amit előre is köszönök. Tekintettel a szakmunkáshiányra, romániai állampolgárt szeretnénk foglalkoztatni. Két megoldásra gondoltunk. Az egyik szerint ő otthon kiváltja az egyéni vállalkozói igazolványt, s bérmunkaként elvégzi a forgácsolási munkák egy részét. A másik megoldás, hogy a különböző engedélyek birtokában munkaviszony keretében alkalmazzuk. A kérdésem, mi szükséges ahhoz, hogy munkaviszonyban alkalmazhassuk, hol, melyik hatóságnál kell kezdenünk az engedélyek beszerzését, a bejelentést? Tisztelettel: Boskó Lászlóné

Így korlátoznák a külföldi munkavállalók jogait. Brit, német és osztrák tervek Cikk

Az uniós munkavállalók jogainak csorbítása lehet az ára annak, hogy a britek bent maradjanak az EU-ban. A múlt heti alku az integráció bomlásának kezdete lehet – írja a HVG hetilap legfrissebb száma.

Külföldi munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk külföldi munkavállalót (szlovák) szeretne foglalkoztatni részmunkaidőben. A munkavállaló Szlovákiában biztosított, erről az A1 igazolás kérése folyamatban van. A külföldi dolgozónak Magyarországon bejelentett lakcíme nincs, életvitelszerűen nem tartózkodik hazánkban, továbbra is Szlovákiában lesz biztosított. A kérdésem az lenne, hogy milyen bejelentési kötelezettségünk van, valamint szja és tb tekintetében mit kell vonnunk a külföldi dolgozótól, van-e szocho-, szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettségünk? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close