45 találat a(z) külföldi jövedelem cimkére

Külföldi jövedelem Kérdés

Külföldi jövedelem adózása Kérdés

Kamatkedvezményből származó jövedelem megállapítása – példával Cikk

Írásunk a kamatkedvezményből származó jövedelem kiszámításának szabályait mutatja be bel- és külföldről származó jövedelem esetén.

Elkezdi a NAV a külföldi jövedelmek bevallásának ellenőrzését Cikk

A közelmúltban számos olyan hatósági eljárás indult Magyarországon, amelyek a külföldi jövedelmekről szóló, más államoktól megszerzett adatokon alapulnak. A NAV első körben támogatói eljárást kezdeményez. A szankciók elkerülhetők, feltéve, hogy az adózó együttműködik – figyelmeztetnek a Deloitte szakértői.

Külföldről származó jövedelem adó- és tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nknek német magánszemély tulajdonosa van, akinek Németországban is a tulajdonában van egy GmbH, amely szoros üzleti kapcsolatban áll a mi kft.-nkkel. Kft.-nk élére magyar lakcímkártyával rendelkező, Magyarországon élő, és döntően itt tartózkodó német állampolgárt nevezett ki ügyvezetőnek, aki a német GmbH alkalmazottja, a mi kft.-nktől semmilyen juttatást nem kap. Társadalombiztosítása is Németországban van, magyar tb-kártyája nincs. Bérköltsége nincs átterhelve a mi kft.-nkre. Milyen adó- és járulékkötelezettség keletkezik esetleg Magyarországon az itt végzett ügyvezetői munka miatt? Kinek és hogyan kell azt teljesíteni? Lehetne-e erre a jogviszonyra a kiküldetést alkalmazni? Milyen szerződés lenne szükséges? Milyen fizetési kötelezettségek lennének, ha kiküldetésben látná el a feladatot a német állampolgár, de magyar állandó lakhellyel rendelkező, német cég alkalmazásában lévő személy az ügyvezetést? Köszönöm a válaszát, üdvözlettel: Pappné G.Márta

Külföldi munkaviszony és egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_25_Kulfoldi_munkaviszony_es_egyeni_v_iij válaszához kérnék még egy kis pontosítást. Az osztalékjövedelem után fizetendő ehót sem kell így megfizetni? Mi a helyzet, ha adott évben volt magyar és osztrák jogviszony is? Ilyenkor időarányosan kell az ehót számolni?

Finnországban szerzett jövedelem adózása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretném az útmutatását: magyar állampolgár, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező magánszemély Finnországban munkaviszonyból származó jövedelme hogy adózik Magyarországon? Fel kell-e tüntetnie az szja-bevallásában és milyen árfolyamon? Melyek a szabályok, ha 180 napnál kevesebb időt tölt Finnországban, vagy ha többet? Válaszát várva, előre is köszönöm.

Új információk a magánszemélyek külföldi jövedelmének adózásáról Cikk

Magánszemélyek külföldről származó jövedelmének adóztatása és járulékkötelezettsége 2018 címmel tette közzé 04. számú információs füzetét a NAV.

Kárpótlásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megoldásában szeretném a segítségét kérni. Magyar állampolgár kárpótlásként a román államtól kapott összeget, amit ott leadózott, és szeretné átutalni a magyar bankszámlájára. Magyarországon kell még adóznia az összeg után? Az ügyvédje azt a tájékoztatást adta neki, hogy igen, 20 százalékot. Kérném a tanácsát, mert én 20 százalékos adókulcsról nem hallottam, valamint itt nem lép életbe a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény? Köszönettel: Uchály Andrea

Külföldről származó jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély külföldi cégnek (holland) segített magyarországi gépeladásaiban, így a külföldi cég a magánszemély számlájára – szóbeli megállapodásuk alapján – jutalékot utalt. Ez a tevékenysége nem rendszeres, adószámot nem kért hozzá. A megállapodásról semmilyen irat nincs a birtokában, és valószínűleg nem is fog kapni. Kérdésem, hogy ez a jutalék milyen jövedelemnek számít, illetve a magánszemélynek adózni kell-e utána, amennyiben igen, milyen adók és járulékok terhelik a jövedelmet, illetve mikor kell bevallani, megfizetni? Köszönöm válaszát.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar állampolgár 2016-ban Magyarországon dolgozott munkaviszonyban. A munkaviszonya Magyarországon 2016. 04. 30-án megszűnt. Lengyelországba költözött, és 2016. májustól Lengyelországban áll munkaviszonyban. Hogyan kell a 2016. évi szja-bevallását kitölteni? Jól tudjuk-e, hogy csak a Magyarországon szerzett jövedelmét kell szerepeltetnie a Magyarországon beadandó adóbevallásában? Válaszát köszönöm.

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

Tisztelt szakértő! Ír-német állampolgár 2016. 01.01 – 2016.06.30 között Lengyelországban dolgozott vezetőként, 2016. július 1-jétől pedig Magyarországon, tehát itt 184 napot töltött. A lengyel-magyar egyezmény szerint az ott szerzett jövedelem csak ott adóztatható. Jól értelmezem? Helyesen járok el, ha ezt a jövedelmet, mely után Lengyelországban levonták és megfizették az adót, havi bontásban a kifizetés napjának MNB szerinti árfolyamán átváltom és a végösszeget a bevallás 57-es sorában mint tájékoztató adat tüntetem fel? Válaszát előre is köszönöm

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetékességű kft. belföldi illetőségű, de külföldi állampolgár ügyvezetőjének külföldről származó jövedelme is volt 2016-ban. Bizonyos esetben van a jövedelemről és az ott megfizetett adóról igazolás is, más esetben egyik sincs. Kérem segítségét abban hogy mi a teendője egyik, illetve másik esetben is. Fel kell-e tüntetni a rendelkezésre álló adatokat? Van ennek külön helye? Igaz az, hogy tájékoztató adatként kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjas egyszeri, külföldről származó jövedelmének adó- és járulékterhei Kérdés

Nyugdíjasként egy orosz cég nemzetközi pénzügyi tranzakciójához nyújtottam tanácsadói segítséget, amelyért – szerződésben rögzített módon – jutalék illet meg. Ennek nagyságrendje a tranzakcióhoz képest elenyésző, annak volumene (több száz millió euró) miatt mégis óriási, forintra átszámítva meghaladja az egymilliárdot. Kérdés: mekkora szja-, egyéb adó- és járulékteher megfizetése hárul rám? A pénzt egyösszegben a cég ciprusi – az orosz adóhatóságnak bejelentett – számlájáról utalják az én magyarországi magánszámlámra. A NAV ügyfélszolgálaton azt a tájékoztatást adták, hogy a 10 százalék átalánnyal csökkentett összegből 15 százalék szja-n kívül csak 4+3 százalék ehót kell fizetnem, egy szakértő szerint azonban szochót és akár helyi adót is. Szerintem ilyesmi mással is előfordulhat, kérem mielőbbi válaszukat. Köszönettel: Nagy Gábor

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

Ausztriában szezonmunkával (90-120 nap) keresett munkabért, mely osztrák munkáltatótól származik, hova kell beállítani a 1653-as bevallásban: a 16. vagy az 57. sorba? A dolgozók egy részének volt itthon is jövedelme, és volt, akinek nem volt. Köszönettel: N.S.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink