62 találat a(z) különbözeti adózás cimkére

Bajba kerülhetnek a használtcikk-kereskedők, ha erre nem figyelnek Cikk

Tapasztalatok szerint meggyűlik a bajuk a különbözeti adózással az unióból árut beszerző használtcikk-kereskedőknek, akik sok esetben sajátos eljárást alkalmaznak a forgalmi adózásra, ami jelentős adókockázatot hordozhat magában.

Nemesfém fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre tekintettel kérném szíves állásfoglalásukat. Belföldi gazdasági társaság használtnemesfém-kereskedelemmel foglalkozik. Aranyat, ékszert vásárolnak belföldi magánszemélyektől. A használt nemesfémet külföldre az unión belülre értékesítik. A kérdésem az lenne, hogy belföldi, illetve unión belüli értékesítés esetén terheli-e az eladást különbözeti áfa? Segítségüket előre is köszönöm!

Különbözeti adózás Kérdés

Egy különbözeti adózást választó, gépjárműimporttal foglalkozó magyarországi cég az áfatörvény 216. § d) pontja szerinti külföldi viszonteladótól vásárol nettó számlával, közösségen belüli adómentes értékesítésként. A könyvelésben, amennyiben úgy jelenítjük meg, hogy a 27 százalékos áfát befizetjük, aztán visszaigényeljük, és különbözeti adózással továbbértékesítjük, ez ilyen formában elfogadható?

Használtautó-beszerzés – EU Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. használt autókat szerez be az EU-ból, közösségi adószámmal rendelkező kereskedőktől. Kérdés, hogy használható-e erre a tevékenységre az áfa különbözeti adózás? A cég főtevékenysége nem a használtautó-kereskedelem, hanem építőipari tevékenység, amelyre az általános áfaszabályokat alkalmazza. Ebben az esetben is alkalmazhatja a különbözeti adózást a használtautó-kereskedelemre? Ha nem alkalmazhatja, akkor milyen áfafizetési kötelezettsége keletkezik a beszerzés és az értékesítés után, és az áfabevallásban azt hogyan kell bevallani? Válaszát köszönöm!

Viszonteladó levonható áfa arányosítása Kérdés

Egy használtautó-kereskedő értékesítéskor alkalmazza az általános szabályok szerinti áfát, amennyiben az autót áfaadóalanytól szerezte be, alkalmazza a különbözet szerinti áfát, ha az autó beszerzése megfelel a XVI fejezetnek, valamint hitelközvetítésért a 86. paragrafusa szerint áfamentes jutalékot kap. Kérdésem, hogy a megoszthatatlan költségek (víz, villany, gáz, bérleti díj, könyvelési díj, telefon, internet stb.) előzetesen felszámított áfája levonható részének megállapításakor, az 5 sz. melléklet szerinti arányos megosztásának alkalmazásánál, 2015. évben, a különbözeti adózási módszerrel értékesített autók árrésáfával csökkentett eladási árát kell-e szerepeltetni a számlálóban a levonási hányados megállapításánál? Vagyis igaz-e az, hogy a különbözeti adózású autók árbevételének növekedése csökkenti az általános költségek előzetesen felszámított áfájának levonható részét? Egészen addig, hogy ha egy autót sem értékesítünk általános szabályok szerint (mert nem szereztünk be áfaadóalanytól), akkor akár nem is lesz levonható előzetesen felszámított áfánk? Ez így volt a megelőző években is, a 2007. évi áfatörvény hatálybalépése óta?

Különbözeti adózás választása esetén áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. használt személygépkocsik adásvételével foglalkozik. Magyarországi, illetve uniós állampolgártól, magánszemélytől szerzi be a gépkocsikat. Az értékesítés után fizetendő adót az árrés után számítja ki (bejelentkezett a különbözeti adózásra). Kérdésem: az értékesített gépkocsikhoz vásárolt alkatrész, karbantartás, takarítás, szervizelés számlájának áfatartalma levonásba helyezhető-e? Az egyéb felmerült számlák (például könyvelés, bérleti díj, energiaszámlák) áfatartalmát vissza lehet-e igényelni? Köszönettel: Reményi Győzőné

Regisztrációs adó része a beszerzési árnak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy különbözet szerinti adózást választó személygépkocsi kereskedő cég külföldről vásárol használt autót, melyet itthon értékesít. Az értékesítést megelőzően a cég fizeti meg a regisztrációs adót, és az eladási árat úgy határozzák meg, hogy az már tartalmazza azt. Az áfatörvény 215. § (1) b. pontja szerint beszerzési ár amelyet a viszonteladó a részére értékesítőnek megtérít. Ez alapján úgy értelmezem, hogy hiába határozzák meg a gépkocsi eladási árát úgy, hogy az tartalmazza a regisztrációs adót is, akkor sem vonható le a regisztrációs adó a különbözet szerinti árrés számításakor, mint beszerzési ár. Ugyanakkor a NAV-tól azt az írásos tájékoztatást kaptam, hogy ha a gépkocsi értékesítési árát úgy alakítják ki, hogy annak része a cég által megfizetett regisztrációs adó is, akkor a regisztrációs adó a különbözeti szerinti adózás részévé válik. Kérem szíves álláfoglalásukat, hogy Önök szerint csökkenthetem-e az árrést a regisztrációs adóval vagy sem?

Különbözeti adózással kapcsolatos szabályok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy használtcikk-kiskereskedelemmel (ékszer-kiskereskedelem) foglalkozó, különbözeti adózást választó cég esetén milyen szabályok vonatkoznak a számlakiállításra? A 2007. évi CXXVII. áfatörvény 222. paragrafus (1) pontja szerint a termékbeszerzéshez kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására nem jogosult, valamint a kiállított számlán áthárított adó nem szerepelhet. Az alábbi hivatkozás értelmében a használt ékszer felvásárlásakor a számlán kell-e feltüntetni valamilyen információt, illetve ezek szerint áfatartalom nélkül kell kiállítani minden esetben a vételi jegyeket, számlákat, függetlenül attól, hogy ki a vevő? (Többnyire magánszemélyek.) További kérdés még, hogy a nem ékszerkereskedelemmel összefüggő költségszámlák (például irodaszer, közüzemi díjak, stb.) elszámolására milyen szabályok vonatkoznak ebben az esetben? A cég törzsadatában "az áfa-fizetési kötelezettséget az általános szabályok alapján állapítjuk meg” és a „viszonteladóként ezen tevékenységünk egészére nem alkalmazzuk az áfatörvény XVI/2. alfejezetének rendelkezéseit” szerepel. Köszönöm válaszát: Crimpware Kft.

Különbözetiadó-levonási jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Különbözeti adózást választó társaság használtautó-kereskedéssel foglalkozik. Abban az esetben, ha nem autókereskedőtől vásárol gépjárművet, hanem más gazdasági társaságtól – személygépjárműre és tehergépjárműre is gondolok –, levonható-e a számla áfatartalma? Továbbá kérdésem még, hogy a gépjárművek "feljavításához" vásárolt alkatrészek beszerzési számláinak levonható-e az áfatartalma? Válaszát előre is köszönöm.

Autókereskedés számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autókereskedő kft. vásárol külföldről is autókat továbbértékesítési céllal, és nem választotta az általános szabályok szerinti adózást a használtcikk-kereskedelemre. 1) Ha EU-s cégtől vásárol, akkor az közösségi termékbeszerzésnek minősül, és fordított áfás számlát kell kérnie? Ha ezt az autót értékesíti, akkor azt áfásan kell kiszámláznia? 2) Ha az EU-s cég választotta a különbözeti adózást, mint szintén autókereskedő, és így számláz, akkor a kft. különbözeti áfásan értékesíthet, és ez esetben nem kell szerepeltetni a beszerzést, mint közösségi beszerzést az áfabevallásban? 3) Ha 3. országból vásárol személygépkocsit cégtől, akkor a beszerzést szerepeltetni kell a bevallásban? Ha ezt az autót értékesíti, akkor áfásan kell eladnia, vagy különbözet szerinti adózással? 4) Ha akár az EU-ból, akár harmadik országból vásárol személygépkocsit magánszemélytől, akkor ezen autókat a különbözet szerinti áfával értékesíti? Kérem szakértését a fenti kérdésekben!

Használt személygépkocsi vásárlás közösség területéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként a közösség területéről behozott használt személygépkocsi után meg kell-e fizetni a 27 százalékos áfát? A különbözeti adózásnál a vásárolt értékbe beletartozik-e a megfizetett áfa, a regisztrációs adó és a javítás, karbantartás költségei, vagy csak vásárlást igazoló számla tekinthető a vásárlás értékének? Köszönettel: Jakus Tünde

Különbözeti adózáskori EU-s összesítő készítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Olyan kérdésem lenne, hogy a cég különbözet szerint adózik, mivel használt gépkocsikat vesz, és ad el. Közösségen belülről is szereznek be személygépkocsikat. Mivel különbözet szerint adózik, és az áfabevallása is ez alapján készül, kell a cégnek az EU-s beszerzésekről A60-as bevallást készíteni, vagy az áfabevalláson kell feltüntetni bizonyos sorokon az uniós beszerzéseket? Válaszukat előre is köszönöm!

Adózás rendje, áfabejelentés Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a következő kérésben. Egy vállalkozás valamely tevékenysége szerint viszonteladónak minősült évek óta. Ennek ellenére mind a mai napig az általános szabályok szerinti áfabevallást alkalmazta, és aszerint adózott. Mindez nem lett volna baj, ha a 201/T adatbejelentőn annak idején megjelöli, hogy nem kívánja alkalmazni a különbözeti adózást. Ez azonban elmaradt. Kérdésem az lenne, hogy az új, 2015-től érvényes art.-ban van-e olyan lehetőség, hogy utólag megtegyük ezt a bejelentést (hogy nem kívánunk az áfatörvény XVI/2. szerint adózni)? Köszönöm.

Különbözeti adózás, vételi jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Különbözeti adózás esetében, ha magánszemélytől használt terméket vásárolunk, vételi jegyet állítunk ki, áfát nem tartalmaz. Kérdésem az lenne, hogy továbbértékesítéskor ugyanígy áfa nélkül kell-e számlázni magánszemélynek és áfaalanynak egyaránt? Előre is köszönöm válaszukat.

Zálogház könyvelése Kérdés

Most vettem át egy zálogházat, és problémám akadt a könyvelésével.A kérdésem az lenne, hogy mivel egy bankkal kötöttek szerződést, ami megfinanszírozza a zálogtárgyak hitelét, ezt miként kell könyvelni, majd a bank kiszámlázza tárgyi mentesen a kényszerértékesített ékszerek értékét, ha ezeket a bentmaradt tárgyakat mi értékesítjük, áfa szempontjából hogyan és milyen áfa-kulccsal kell kiszámlázni, és lekönyvelni, esetleg mint pénzügyi tevékenység be kell jelentkeznünk a tárgyi mentességre, vagy különbözeti adózással kell értékesítenünk? Várom válaszukat, mert nagy a bizonytalanság.....

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close