226 találat a(z) különadó cimkére

Így tilos adóztatni Cikk

Az Európai Bizottság szerint Orbánék nem tudták bizonyítani a progresszív élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó létjogosultságát, és azok sértik az uniós szabályokat – írja a hvg.hu.

Nyugdíjkorú? Ezekre a felmondási, végkielégítési szabályokra figyeljen! Cikk

Mivel indokolja a munkáltató a felmondást, muszáj-e végkielégítést fizetnie, ha megválna nyugdíjkorhatárt elérő dolgozójától? Ha jelentős összeggel honorálná az esetleg több évtizedes munkát, elviszi-e a plusz pénz javát a különadó?

Adók befizetése Esemény

Különadó 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köztulajdonban álló társaságunknál munkavállalónk munkaviszonya munkáltatói rendes felmondással került megszüntetésre, munkakörre való alkalmatlanná válás miatt. A munkaviszony megszűnésére tekintettel kifizetett végkielégítés, valamint a felmentési idő munkavégzési kötelezettséggel nem járó részére fizetett illetmény összege meghaladta a 3,5 millió forintot, ezért 75 százalékos különadó került megállapításra. Ez alapján az utolsó ténylegesen munkában töltött napon (2016. 01. 14.) a munkavállaló számlájára utaltuk az összeget. A volt munkavállalónk részére azonban elmondása szerint rehabilitációs ellátás kerül majd megállapításra a munkaviszony megszűnését követő naptól (2016. 04. 19.). A 2010. évi XC. 9. § (1) alapján a munkaviszony megszűnésére tekintettel szerzett jövedelmét nem vehettük volna különadóalapnak? Kell-e ezt a munkáltató oldaláról rendezni, újraszámfejteni az illetményét? Vagy a magánszemély intézi azt az adóhatósággal? Mivel igazolja a munkáltató felé a volt munkavállaló, hogy valóban rehabilitációs ellátást állapítottak meg neki 2016. 04. 20-ától? Ha a rehabilitációs ellátás megállapításának napja igazoltan nem 2016. 04. 20., hanem egy későbbi dátum, például 2016. 04. 23., abban az esetben a 2010. XC. 9. § (1) alapján helyesen jártunk el a különadó megállapításával? Válaszát előre is köszönöm!

Tőkeemelés új taggal Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. jelenleg két magánszemély taggal működik, az üzletrészek aránya 48-52 százalék, a jegyzett tőke 2,5 millió forint. Harmadik magánszemély szeretne új tagként belépni 4,1 millió forint befizetésével. A kft. saját tőkéje jelenleg 732 466 eFt. Kérdésem lenne, hogy az új tagként belépő magánszemélynek keletkezik-e szja- és esetlegesen ehofizetési kötelezettsége a szokásos piaci érték rá jutó része (455 008 eFt) és a befizetett 4,1 millió forint közötti különbözetre? Három telefonos NAV-válasz szerint az szja 77/a paragrafusra tekintettel 15 százalékos különadó-fizetési kötelezettség keletkezik. Válaszukat előre is köszönöm.

Ilyen károkkal járnak a különadók Cikk

2013 óta hárommal nőtt a különadók száma, így összesen 15 különadó van hatályban Magyarországon, melyek a társasági adóval nagyjából azonos mértékű bevételt jelentenek. „A különadók állandósultak és egyre nagyobb szereppel bírnak a magyar adórendszerben. Nem várható ezek jövőbeli kivezetése sem” – emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. „Ugyanakkor kérdés, hogy nem veszélyeztetik-e eredeti céljuk teljesülését azzal, hogy hatásukra csökken a beruházások mértéke, lassul a növekedés, ami végső soron az adóbevételek csökkenéséhez vezethet.”

Távolléti díj különadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozott idejű munkaviszony (2015. 01. 01-2017. 12. 31.) munkaszerződésének azonnali hatállyal való megszüntetése esetén (2016. 02. 09) a 12 havi távolléti díjra vonatkozik-e a 75 százalékos különadó 3,5 millió forint felett? Köszönettel.

Bevallási határidő Esemény

Extra adó a hétvégi árusításra − écából nincs hiány Cikk

Nyilvánosságra hozta a kiskereskedelmi különadóról szóló törvénytervezetet a lengyel pénzügyminisztérium, a tárca honlapján megjelent tervezet szerint a különadó progresszív lenne, a hétvégi árusításra pluszterheket róna Lengyelországban, és az idén mintegy 0,45 milliárd eurónak megfelelő költségvetési bevételt hozna.

Különadót terveznek a britek is Cikk

A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) a következő öt évben különadó kivetését tervezi a kórházak kávézóiban és automatáiban megvásárolható cukrozott ételekre és italokra – számolt be róla hétfőn a brit sajtó.

Különadó a menekültválság miatt − döntöttek a németek Cikk

Elutasították a német kormánypártok Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter felvetését a menekültválság kezelésére szolgáló különadó bevezetéséről, és világossá tették, hogy Németországban nem lesz ilyen adó – írták vasárnapi német lapok.

Katás vállalkozó és az áfa Kérdés

Egy katás vállalkozó átlépte a 6 milió forint értékhatárt november hónapban. Kiszámlázta a bevételt. Körülbelül 1,3 millió forintot még nem kapott meg, mert azt átutalással rendezik. Ez a katatörvény alapján 2015. évben megszerzett bevételnek számít, ha 2016. év elején kerül a bankszámlájára? A 40 százalékos különadót a 2015. évre meg kell fizetnie, ha nem kapta meg még a szolgáltatás ellenértékét 2015. december 31-éig? 2015 novemberétől bejelentkezik az áfakörbe, és 2 évig nem jelentkezhet ki. A két évbe a 2015. is beleszámít vagy két teljes adóévet kell ezen érteni?

Újabb adócsökkentés jön Cikk

Az egyházi, valamint a különadókról szóló törvénymódosításokhoz, de a polgári törvénykönyvhöz, illetve a közbeszerzési szabályokhoz kapcsolódóan is változtatásokat kezdeményezett csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Adók befizetése Esemény

Nagy pofont kapott a NAV a Kúriától Cikk

Az adóhatóság felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához egy jogerős bírósági ítélettel szemben, amely új eljárásra kötelezte a hivatalt azt követően, hogy az érdemi ellenőrzés nélkül elutasította az adózó önellenőrzési kérelmét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close