68 találat a(z) köztisztviselő cimkére

Köztisztviselő felmentése átszervezési okból Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az alábbi esetben mi a követendő eljárás? Polgármesteri hivatalnál osztályvezetői munkakörben foglalkoztatott köztisztviselő jogviszonyának átszervezéssel történő megszüntetésére kerülne sor. A képviselő-testület november közepén fog dönteni arról, hogy a hivatal SZMSZ-ét módosítja, így két osztály összevonására kerül sor december 1-jétől. Az egyik osztályvezető kapja meg a két osztály feladatait, a másik munkaköre megszűnne. Ebben az esetben az osztályvezető felmentésére sor kerülhet átszervezési indokkal? A képviselő-testület döntését követően át lehet adni a felmentést azzal, hogy december 1-jén indulna a felmentési idő, vagy meg kell várni a hatályba lépést és december 1-jén adható át legkorábban a felmentés? Abban az esetben, ha a képviselő-testületi döntést követően a köztisztviselő keresőképtelen lesz (nem beteg gyermek miatt), postai úton is lehet kézbesíteni a felmentést azzal, hogy a felmentési idő december 1-jén, vagy a keresőképtelenség lejártát követően kezdődik. A végkielégítés alapja a felmentési idő kezdetekor érvényes illetmény? A köztisztviselőnek december 31-éig illetményeltérítése van, és a képviselő-testület várhatóan január 1-jétől emelni fogja az illetményalapot. Ebben az esetben a januári felmentési időre járó illetmény az osztályvezetői besorolásnak megfelelő 100 százalékos beállású, magasabb illetményalappal kiszámolt illetmény lesz?

Köztisztviselők besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a köztisztviselő, aki mérlegképes könyvelő (OKJ: 55...) és önkormányzat pénzügyi osztályán könyvelő, milyen kategóriába sorolható I. vagy II.?

Béremelési ígéretei elmaradására figyelmezteti az Orbán-kormányt a szakszervezet Cikk

A nagyböjt befejeződött, de nem mindenki számára. A központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők „böjtje” tíz éve tart. 2008 óta nem kaptak semmiféle béremelést. Reálkeresetük azóta 34 százalékkal csökkent, miközben a nemzetgazdasági átlagkereset 50 százalékkal nőtt!

Óriási béremelésre számíthatnak az országgyűlési köztisztviselők: Cikk

Átlagosan 45 százalékkal növekedhet az Országgyűlés Hivatalánál dolgozó köztisztviselők bére a tervezett életpályamodell bevezetésével – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, az életpályamodell bevezetéséről szóló, a parlamentnek szerdán benyújtott előterjesztés társszerzője az MTI-nek.

Bérük növeléséért sztrájkoltak ma a közszférában Cikk

Ötezernél többen vettek részt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által az önkormányzati hivatalokban dolgozó köztisztviselők munkahelyi szervezeteinek hirdetett, béremelést célzó kétórás munkabeszüntetésben – mondta el Boros Péterné, az érdekképviselet elnöke hétfő délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bt.-tag, közalkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfél beltagja és ügyvezetője egy bt.-nek, egy másiknak pedig kültagja (ott nem tevékenykedik). Mindkét cég katás. Az ügyfél pedagógus, most sikerült neki egy másik állás, ami viszont köztisztviselői státusz. Ha jól tudom, ez összeférhetetlen. Ebben az esetben ki kell lépnie mind két cégből, vagy csak ügyvezető nem lehet?

Áthelyezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselő közalkalmazotti jogviszonyba történő áthelyezése esetén a köztisztviselő által ki nem vett szabadságnapok átvihetők-e a közalkalmazotti jogviszonyba?

Közös megegyezés megtámadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy Kttv. alkalmazása esetén közös megegyezéssel történő jogviszony-megszüntetéskor a köztisztviselőnek mennyi ideje van megtámadni a közös megegyezést a 238. § (4) bekezdését figyelembe véve?

Köztisztviselői béremelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a 2011. évi CXCIX törvény 1. § c. pontja alapján nevesített "a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a hivatásos katasztrófa-védelemi szerv központi, területi és helyi szervei" dolgozóira vonatkozik-e a 2016. évi LII törvény? Itt nincsenek ők nevesítve, tehát ez azt jelenti, hogy például egy büntetés-végrehajtási megyei intézményben jelenleg pártfogó felügyelőként dolgozó kormánytisztviselő marad a 2011. évi 199. törvény hatálya alatt, és nem vonatkozik rá a 2016. évi 52. törvény semmilyen előírása sem? Ezek szerint a béremelésből a helyi önkormányzati dolgozókon kívül ők sem részesülnek? Válaszukat előre is köszönöm.

Munkavédelmi képviselő közigazgatási szervnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy kb. 300 főt foglalkoztató közigazgatási szerv esetében hány munkavédelmi képviselőt kell választani? Az Mt. 237. §-ában meghatározott számokat kell figyelembe venni? Ha igen, miért? A munkajogi védelmi szabályokat lehet alkalmazni a Kttv. hatálya alá tartozó közszolgálati tisztviselő esetén? Ha igen, miért?

Veszélybe kerülhet a lakosság ügye, fizetésemelést követelő köztisztviselők Cikk

Érdemi tárgyalásokat és fizetésemelést követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A szervezet elnöke erről az önkormányzatok napja alkalmából a Belügyminisztérium budapesti épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón és demonstráción beszélt pénteken.

Külföldi köztisztviselő biztosítotti jogviszony igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felsőoktatási intézményünkben speciális tb-státuszú (Beamtenstatus) külföldi oktatókat, tudományos munkatársakat alkalmaznánk munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban. A Beamter/in biztosítottnak minősül a hazájában, de nem vonatkozik rá a kötelező állami társadalombiztosítási jog. Viszont az A1 igazolást a biztosítotti jogviszonyáról az illetékes állami egészségbiztosítási szervnek kellene igazolnia hivatalból, jelen esetben azonban ezt nem tudja igazolni az állami egészségbiztosítási szerv, mert nem ő az illetékes. Kérdésem, hogy kellőképpen alátámasztja-e a külföldi oktató külföldön fennálló biztosítotti jogviszonyát a külföldi foglalkoztató intézmény (állami egyetem) kötetlen formájú igazolása arról, hogy az illető egyetemi professzor náluk élethosszig tartó köztisztviselői státuszban (Beamtenverhältnis auf Lebenszeit) áll, és köztisztviselőként nem állami tb-köteles, hanem a köztisztviselői jog és a rájuk érvényes egészségbiztosítási és nyugellátási jog szerint biztosított? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Munkavédelmi képviselő közszolgálatban Kérdés

T. Szakértő! Az Mvt. módosításának értelmezésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Az új hatályos rendelkezések alapján egy közigazgatási szervnél is munkavédelmi képviselőt kell választani, mivel közszolgálati jogviszonyban 298 főt, munkaviszonyban 15 főt, közfoglalkoztatotti jogviszonyban 28 főt foglalkoztat. Az Mvt. 70/A § (2) bekezdése alapján a munkavédelmi feladatokat ellátó munkaviszonyban álló munkavállalót nem lehet megválasztani képviselőnek. Jól értelmezem, hogy a közszolgálati jogviszonyban álló munkavédelmi feladatokat ellátó köztisztviselő megválasztható munkavédelmi képviselőnek?

Köztisztviselő – kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerű kérdésem volna. Az Önök véleménye szerint köztisztviselő lehet-e személyesen közreműködő tag egy bt.-ben, illetve ha lehet, katázhat-e? Nem találtam tiltásra utalást, de őszintén szólva, a jelenlegi áttekinthetetlen joggyakorlatban simán lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet. Köszönöm előre is a segítségüket.

Országos sztrájkot hirdetnek az önkormányzati köztisztviselők Cikk

Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szeptember 14-ére – jelentette be az érdekvédelmi szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs