81 találat a(z) közteher cimkére

Sokan nem ismerik ezt a spórolási lehetőséget Cikk

Akár évi 282 ezer forint közterhet is megtakaríthat az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számítása szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett után nem érvényesítik az adókedvezményt, amelynek igénybevétele rendkívül egyszerű, mindössze egy igazolás kell hozzá.

Nyugdíjasok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

Mind a munkaerőhiány, mind az alacsony összegű nyugellátás ösztönzi a nyugellátásban részesülők foglalkoztatását. A nyugdíjasok keresőtevékenysége kapcsán fizetendő közterhek sok esetben eltérnek az aktív korúakétól. Sorra vesszük, hogy a különböző foglalkoztatási formákban milyen közterheket kell fizetnie a foglalkoztatónak és a foglalkoztatott nyugdíjasnak, külön kitérve a kisadózásra és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra.

Hogyan kell értelmezni dr. Radics Zsuzsa cikkében leírtak nyugdíjasként megbízási szerződést kötő személy esetén? Kérdés

Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő által jegyzett "Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is" című írás alapján kérdezem, hogy a felsorolt esetekből melyik tartalmazza vagy melyik illeszkedik a következő esetre. A 40 éves jogosultsági idő alapján nyugellátásban részesülő nő megbízási szerződés alapján szerez jövedelmet. A szerződésben rögzített eredményt több hónap alatt teljesíti. A szerződés alapján havonta a megbízási díj időarányos részét kifizeti a vállalkozás. Mi terheli a megbízottat, illetve a megbízót? A választ előre is köszönöm. 2017.09.27., 06:10 Frissítve: 2017.09.27., 09:52

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünknél a cafetériaelemek – amelyekből a dolgozók választhatnak – a következők: – SZÉP-kártya étkezés – SZÉP-kártya szállás – SZÉP-kártya szabadidő – Kultúra (belépőjegy-vásárlás) – Sport (belépőjegy-vásárlás) – Erzsébet-utalvány – lakáshitel-támogatás Az éves keret bruttó 570 ezer forint, amely már a közterheket is tartalmazza (már ahol azt fizetni kell). Ebből a helyzetből adódik, hogy a nettó összegben számolt cafetériajuttatás ott a legmagasabb (570 ezer forint), ahol azt teljes összegben a lakáshitel-törlesztésre tudják fordítani. Kérdésem a következő: szabályosan határozták meg bruttó módon az éves keretet, és a cafetériaelemeket figyelembe véve érvényes ebben az esetben a maximum évi 450 ezer forintos korlát? Köszönöm válaszát

Apát megillető pótszabadság elszámolása Kérdés

Be szeretnénk nyújtani igényt a Magyar Államkincstárnak egy apa pótszabadságának elszámolásáról. Kissé bizonytalan vagyok a nyomtatvány tartalmi kitöltésével kapcsolatban. A nyomtatvány 12. sorában fel kell tüntetni a "kifizetett távolléti díjat". Kérdésem: a bruttó vagy a járulékokkal csökkentett díjat? A 13. sorban ennek közterheit kérik. Itt jól gondolom, hogy a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást kell feltüntetni?. Válaszukat köszönöm.

Költségelszámolás, társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságiadó-alany, alkatrész-kereskedési tevékenységi körrel rendelkező kft. munkaviszonyban álló ügyvezetője, aki a cég kereskedelmi tevékenységében is közreműködik, halláskárosodás miatt egy hallókészüléket kíván vásárolni, ami körülbelül 400 ezer forintba kerül. (Mivel enélkül nem tudja ellátni a feladatkörét a kft-ben.) Kérdésem: a hallókészülék beszerzése elszámolható-e a kft. költségei között, áfalevonási lehetőség kapcsolódik-e, illetve van-e valamilyen közteher (szja, eho), amit. a kft.-nek bevallani, illetve fizetni kell? Előre is megköszönve válaszukat tisztelettel.

Napidíj közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy a külföldi napidíj adóköteles része után milyen adóterheket kell levonni, illetve megfizetni a kifizetőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Nőttek a munkaerőköltségek az EU-ban Cikk

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben.

Fizetendő közterhek az iskolaszövetkezetben Cikk

Az iskolaszövetkezetben foglalkoztatás nagyon népszerű Magyarországon. Ennek többek között az az oka, hogy lényegesen kevesebb közterhet kell fizetni mind az alkalmazottnak, mind foglalkoztatójának. Az alábbi cikkben az iskolaszövetkezetben történő foglalkoztatás főbb szabályait és az ehhez kapcsolódó közteherfizetéseket ismertetjük.

Borravaló közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik könyvelt cégünknél vendéglátásban dolgozó munkavállalók borravalót kapnak a közös kasszából, azaz a vendégek bankkártyával fizetnek borravalót, amelyet a hónap végén kioszt a munkáltató a dolgozóknak. Ebben az esetben a borravaló összege bérként adózik, a munkáltató közterhei rárakódnak a bruttó borravalóra? 22 százalék szociális hozzájárulási adó és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás terheli? Azaz, ha a vendég ad 1000 forint borravalót, kártyával fizetve, a munkavállaló ebből az összegből 665 forintot kap meg nettóban, a munkáltatójának pedig meg kell fizetnie a 22% (220 forint) szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalék (15 forint) szakképzési hozzájárulást, avagy az 1000 forint lesz az összes költség, 810 forint (1000/1,235) lesz a bruttó borravaló és 538 forint a nettó borravaló? Válaszát előre is köszönöm: Farkas Angelika

Mt. 228-229. §, levonások, kifizetések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkavállaló és a munkáltató abban állapodnak meg, lehetséges a tanulmányi szerződés megszegése esetén, hogy a munkáltató levonja az általa a támogatáson felül befizetett közteher összegét (tekintettel arra, hogy az összeget ismerhette előre)? Illetve ha nem kötötték ki a levonás lehetőségét, de azt igen, hogy a közteher összegét is köteles megfizetni a munkavállaló, akkor arra kötelezhető? És versenytilalmi megállapodás esetén (ugyanezek a kérdések)? Ha jól sejtem, kötbért ki lehet kötni mindkét esetben, akkor is, ha a munkavállaló megszünteti a tanulmányi szerződést vagy a versenytilalmi megállapodást, és akkor is, ha nem. Ez valós információ? Köszönettel.

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmi munkavégzéssel foglalkoztat egy magánszemély. A kérdésem az, hogy: - napi 8 óra munkavégzés esetén van-e, ha igen, milyen összegű felső korlátja az órabérnek, illetve a napibérnek, - a minimálbér feletti összeggel számított kereset után a munkavállalónak milyen közterheket kell fizetnie. Válaszát előre is köszönöm.

Öregségi nyugdíjas vállalkozó közterhei Kérdés

A kérdésemre nem kaptam választ, nem a szakképzési hozzájárulást kérdeztem, hanem a közterheket (milyen adók és járulékok terhelik) Ha lehet sürgös választ kérek szépen, még az eredeti kérdésemre.

Közület vásárlása PayPal rendszeren keresztül Kérdés

Egy kft. PayPal rendszeren keresztül vásárol terméket (anyagot), a számlát USD-ben kapja. Lehet-e ennek a vásárlásnak import áfa, vagy más közterhe?

Így fizetheti adóját bankkártyával Cikk

Ki és milyen közterheket fizethet bankkártyával? A szabályokról információs füzetet jelentetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön rendezése pótbefizetéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close