87 találat a(z) közteher cimkére

Közterhek elengedett tagi kölcsön után Cikk

Ha egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Diákok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatása elég gyakori. Ezek típusaira más-más szabályok és eltérő közteherfizetési előírások vonatkoznak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételek és közteherfizetés mellett folytathatnak keresőtevékenységet a diákok munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatásnál, megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében.

3000 forint napidíjátalány/napidíj Kérdés

Teherfuvarozással foglalkozó cég 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekkel végzi tevékenységét. A cég belföldi fuvarozási tevékenységet lát el Magyarország teljes területén és a sofőrök a teljes munkaidőben munkaviszony alapján juttatott munkabérükön túlmenően semmilyen költségtérítésben nem részesülnek, munkájukat napi 6 órát meghaladó munkaidőben látják el. Kérdésünk az, hogy amennyiben a fuvarozó cég a fentiekben jelzett sofőrjeinek a 43/2015. kormányrendelet 5. §-a alapján 3000 forint napidíjátalányt/napidíjat fizet, ezen napidíjátalányt/napidíjat mely esetekben milyen mértékű közterhek (szja, járulékok) terhelik? Segítségüket és munkájukat megköszönve

Kisebb közteherrel kecsegtet 70 ezer céget a NAV Cikk

Ma kapja meg a személyes tájékoztatást az a több mint 70 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább 10 százaléknyi közterhet spórolna jövőre. A próbaszámításokat minden cégnek érdemes elvégezni. Ebben segít a Nemzetgazdasági Minisztérium kiva-kalkulátora, hívja fel a figyelmet a tárca közleménye.

Egészségpénztár Kérdés

A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat: Egy egészségpénztártól kapott e-mailben az szerepel, hogy életmódjavító termék/szolgáltatás vásárlása miatt szja kötelezettség keletkezett. Ezt jövedelemként kell feltüntetni az szja bevallásban, és megfizetni utána az adót. Az ehotörvény 3. § (1) a, ugyanakkor előírja, hogy összevont adóalapba tartozó jövedelem után százalékos ehót kell fizetni. Ugyanezen törvény 5. § (1) szerint nem kell megfizetni a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a következő jogcímeken keletkező jövedelmek után: e) az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 51/C §-ában meghatározott szolgáltatás után. Ez utóbbi törvény 51/C az életmódjavító szolgáltatások körét tartalmazza. Mivel az e-mailben egyértelműen közlik, hogy a vásárlás életmódjavító termék/szolgáltatás megvásárlása miatt keletkezett jól értelmezem, hogy a vásárlás bár szja köteles, de mentesül az ehofizetési kötelezettség alól az ehotörvény 5. § (1) e) pontja alapján?

Gyermek születése utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségüket. Az 50/2014. kormányrendelet kimondja, hogy a munkáltatók munkavállalóik részére a pótszabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit a Magyar Államkincstártól igényelhetik vissza. Egy konkrét ügyben a Magyar Államkincstár észrevételezte az adózónál, hogy az igényelt távolléti díjon felül igényelt munkáltatói közteher megtérítésére nincsen mód, mivel a munkáltató a kiva alanya, és a munkabér után megfizetendő kisvállalati adó nem minősül köztehernek. A jegyzőkönyv írja, hogy a közterhet a munkáltató nem igényelheti, mivel a kiva alanya. Álláspontunk szerint ez hátrányos a munkáltató részére. Kérdésem arra irányul, hogy valóban nem minősül-e a fent nevezett rendelet értelmében köztehernek a személyi jellegű ráfordításokat terhelő kiva? A 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kiváról kimondja, hogy Magyarországon a vállalkozás a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenysége (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) alapján keletkező adó- és más közteher-fizetési kötelezettségének választása és jogosultsága esetén e törvény szabályai szerint tehet eleget. Ebből arra következtetünk, hogy közteherfizetési kötelezettség a kiva is, éppúgy, mint a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás. Jár a munkáltatónak ez térítésként Önök szerint? Köszönettel

Sokan nem ismerik ezt a spórolási lehetőséget Cikk

Akár évi 282 ezer forint közterhet is megtakaríthat az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számítása szerint a munkáltatók mintegy 60 ezer érintett után nem érvényesítik az adókedvezményt, amelynek igénybevétele rendkívül egyszerű, mindössze egy igazolás kell hozzá.

Nyugdíjasok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

Mind a munkaerőhiány, mind az alacsony összegű nyugellátás ösztönzi a nyugellátásban részesülők foglalkoztatását. A nyugdíjasok keresőtevékenysége kapcsán fizetendő közterhek sok esetben eltérnek az aktív korúakétól. Sorra vesszük, hogy a különböző foglalkoztatási formákban milyen közterheket kell fizetnie a foglalkoztatónak és a foglalkoztatott nyugdíjasnak, külön kitérve a kisadózásra és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra.

Hogyan kell értelmezni dr. Radics Zsuzsa cikkében leírtak nyugdíjasként megbízási szerződést kötő személy esetén? Kérdés

Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő által jegyzett "Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is" című írás alapján kérdezem, hogy a felsorolt esetekből melyik tartalmazza vagy melyik illeszkedik a következő esetre. A 40 éves jogosultsági idő alapján nyugellátásban részesülő nő megbízási szerződés alapján szerez jövedelmet. A szerződésben rögzített eredményt több hónap alatt teljesíti. A szerződés alapján havonta a megbízási díj időarányos részét kifizeti a vállalkozás. Mi terheli a megbízottat, illetve a megbízót? A választ előre is köszönöm. 2017.09.27., 06:10 Frissítve: 2017.09.27., 09:52

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünknél a cafetériaelemek – amelyekből a dolgozók választhatnak – a következők: – SZÉP-kártya étkezés – SZÉP-kártya szállás – SZÉP-kártya szabadidő – Kultúra (belépőjegy-vásárlás) – Sport (belépőjegy-vásárlás) – Erzsébet-utalvány – lakáshitel-támogatás Az éves keret bruttó 570 ezer forint, amely már a közterheket is tartalmazza (már ahol azt fizetni kell). Ebből a helyzetből adódik, hogy a nettó összegben számolt cafetériajuttatás ott a legmagasabb (570 ezer forint), ahol azt teljes összegben a lakáshitel-törlesztésre tudják fordítani. Kérdésem a következő: szabályosan határozták meg bruttó módon az éves keretet, és a cafetériaelemeket figyelembe véve érvényes ebben az esetben a maximum évi 450 ezer forintos korlát? Köszönöm válaszát

Apát megillető pótszabadság elszámolása Kérdés

Be szeretnénk nyújtani igényt a Magyar Államkincstárnak egy apa pótszabadságának elszámolásáról. Kissé bizonytalan vagyok a nyomtatvány tartalmi kitöltésével kapcsolatban. A nyomtatvány 12. sorában fel kell tüntetni a "kifizetett távolléti díjat". Kérdésem: a bruttó vagy a járulékokkal csökkentett díjat? A 13. sorban ennek közterheit kérik. Itt jól gondolom, hogy a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást kell feltüntetni?. Válaszukat köszönöm.

Költségelszámolás, társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságiadó-alany, alkatrész-kereskedési tevékenységi körrel rendelkező kft. munkaviszonyban álló ügyvezetője, aki a cég kereskedelmi tevékenységében is közreműködik, halláskárosodás miatt egy hallókészüléket kíván vásárolni, ami körülbelül 400 ezer forintba kerül. (Mivel enélkül nem tudja ellátni a feladatkörét a kft-ben.) Kérdésem: a hallókészülék beszerzése elszámolható-e a kft. költségei között, áfalevonási lehetőség kapcsolódik-e, illetve van-e valamilyen közteher (szja, eho), amit. a kft.-nek bevallani, illetve fizetni kell? Előre is megköszönve válaszukat tisztelettel.

Napidíj közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy a külföldi napidíj adóköteles része után milyen adóterheket kell levonni, illetve megfizetni a kifizetőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Nőttek a munkaerőköltségek az EU-ban Cikk

Tovább emelkedtek a munkaerőköltségek az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben.

Fizetendő közterhek az iskolaszövetkezetben Cikk

Az iskolaszövetkezetben foglalkoztatás nagyon népszerű Magyarországon. Ennek többek között az az oka, hogy lényegesen kevesebb közterhet kell fizetni mind az alkalmazottnak, mind foglalkoztatójának. Az alábbi cikkben az iskolaszövetkezetben történő foglalkoztatás főbb szabályait és az ehhez kapcsolódó közteherfizetéseket ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close