81 találat a(z) közteher cimkére

Török állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozásként török állampolgárral kötünk megbízási szerződést.Tevékenységét Törökországban végzi, Isztambulban kapcsolatot tart gazdasági környezetünk iránt érdeklődő vállalkozásokkal. Nincs adóazonosító száma, TAJ száma, nincs magyar lakcíme. (18T1041 nyomtatványon bejelenteni nem tudjuk.) A részére számfejtendő megbízási díjból milyen adót, járulékot kell vonni? Kifizetőként milyen további adókötelezettséggel kell számolni? Milyen dokumentumok szükségesek a szabályszerű elszámoláshoz? Köszönöm válaszát. Katona Sándorné

SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk 15 ezer forint értékben szeretne SZÉP-kártya "vendéglátásˇ zsebbe fizetni havonta. Az éves keretösszeg 150 ezer forint /év. A cég által adott összeg ezzel szemben 180 ezer forint /év. Ha többet ad a cég, mint a törvényben megengedett, kedvezményes adózású összeg, akkor mi történik? A kedvezményes adózású összegnél, csak a munkáltató fizeti meg az adókat, járulékokat? adott összeg x 1,18 = erre jön még a 19,5% szocho, illetve 15% szja? Köszönettel.

Cafeteria 2019 Kérdés

Szeretnénk tanácsot kérni, hogy 2019. évre a béren kívüli juttatások adótörvényben meghatározott mértékén felüli adható-e, illetve milyen adóteherrel adható SZÉP-kártya juttatás/vendéglátás alszámlára és milyen maximális összegben, milyen feltételekkel?

Cafeteria 2019 Kérdés

T. Szakértő, sokat olvashatunk a 2019. évi adózásról, de konkrétan azt nem, hogyan kell a dolgozónak és a cégnek adózni a jövő évben, ha megtartja esetleg a jelenlegi juttatást. Ha például kap BKV bérletet , akkor ennek összegét hozzá kell adni a bérhez és ebből le kell vonni 33,50 százalékot, illetve a cég befizeti a 18,50 százalékot? Olvastam különböző értékeket hogy a közteher nettó értéke 81,95 százalék vagy 78,95 százalék, ezt nem értem hogy jön össze?

Tagi jövedelem utáni járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozó (kft.-tulajdonos, saját jogú nyugdíjas) nem ügyvezető, egy munkában személyesen közreműködik év végéig. Szeretné jövedelemként megkapni havonta a megbízótól a cége által kiszámlázott összeget. Milyen jogcímen veheti fel, milyen közterheket kell levonni, illetve fizetnie a cégnek? Köszönöm

Mezőgazdasági idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk mezőgazdasággal foglalkozik, július 5-étől egy dolgozót alkalmaz mezőgazdasági idénymunkára. A dolgozót 4-én bejelentettük a 18T1042E jelű nyomtatványon. A foglalkoztatás kb. 30 napig fog tartani. Hogyan kell kijelenteni, ha már nem dolgozik többet? Mely napok után kell megfizetni a közterhet, hétvégék után is? Köszönettel Nagyné

Román állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég tervez teljes munkaviszonyban alkalmazni román állampolgárt. A román magánszemély a munkát Romániában végzi, ott van az állandó lakóhelye is. A cégnek nincs román telephelye, ezért Magyarországról fizeti a bért. Kérdésem: Milyen adót, járulékot kell levonni a bérből, illetve megfizetni a cégnek (szja, nyugdíjj., egb.j., szocho stb.)? Nincs magyar TAJ száma, és nincs szüksége biztosításra Magyarországon, mert állandóan Romániában tartózkodik. Köszönettel:

Külföldi munkavégzés munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem tanácsadói/szakértői tevékenységű munkakörre köt munkaszerződést egy dán céggel. A szerződés tartalmazza, hogy a dán munkajog lesz az irányadó, a munkavégzés helyszíneként pedig Magyarországot jelöli meg, átlagosan havi 10 nap alkalmazásban, ebből átlagosan 6 nap Brüsszelben, vagy más európai országban lesz fizikailag. Tehát az ügyfél valószínűleg az ideje 60 százalékában Brüsszelben fog tartózkodni. A kérdésem az lenne, hogy az így megszerzett jövedelme milyen adóilletőségű lesz? Illetve, ha magyar, akkor a 15 százalékos szja-n kívül mit kell még megfizetnie a jövedelme után? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel.

Üzletrész elidegenítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2017. évben üzletrészt vásárolt egy magyarországi kft.-ben, 5 millió forintért. Ezt az üzletrészt 2018. évben értékesítette, 10 millió forintért, melyet a vevő megfizetett. Kérdésem, hogy pontosan mennyi és milyen közteherrel kell számolnia?

Közterhek elengedett tagi kölcsön után Cikk

Ha egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Diákok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatása elég gyakori. Ezek típusaira más-más szabályok és eltérő közteherfizetési előírások vonatkoznak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételek és közteherfizetés mellett folytathatnak keresőtevékenységet a diákok munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatásnál, megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében.

3000 forint napidíjátalány/napidíj Kérdés

Teherfuvarozással foglalkozó cég 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekkel végzi tevékenységét. A cég belföldi fuvarozási tevékenységet lát el Magyarország teljes területén és a sofőrök a teljes munkaidőben munkaviszony alapján juttatott munkabérükön túlmenően semmilyen költségtérítésben nem részesülnek, munkájukat napi 6 órát meghaladó munkaidőben látják el. Kérdésünk az, hogy amennyiben a fuvarozó cég a fentiekben jelzett sofőrjeinek a 43/2015. kormányrendelet 5. §-a alapján 3000 forint napidíjátalányt/napidíjat fizet, ezen napidíjátalányt/napidíjat mely esetekben milyen mértékű közterhek (szja, járulékok) terhelik? Segítségüket és munkájukat megköszönve

Kisebb közteherrel kecsegtet 70 ezer céget a NAV Cikk

Ma kapja meg a személyes tájékoztatást az a több mint 70 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább 10 százaléknyi közterhet spórolna jövőre. A próbaszámításokat minden cégnek érdemes elvégezni. Ebben segít a Nemzetgazdasági Minisztérium kiva-kalkulátora, hívja fel a figyelmet a tárca közleménye.

Egészségpénztár Kérdés

A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat: Egy egészségpénztártól kapott e-mailben az szerepel, hogy életmódjavító termék/szolgáltatás vásárlása miatt szja kötelezettség keletkezett. Ezt jövedelemként kell feltüntetni az szja bevallásban, és megfizetni utána az adót. Az ehotörvény 3. § (1) a, ugyanakkor előírja, hogy összevont adóalapba tartozó jövedelem után százalékos ehót kell fizetni. Ugyanezen törvény 5. § (1) szerint nem kell megfizetni a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a következő jogcímeken keletkező jövedelmek után: e) az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 51/C §-ában meghatározott szolgáltatás után. Ez utóbbi törvény 51/C az életmódjavító szolgáltatások körét tartalmazza. Mivel az e-mailben egyértelműen közlik, hogy a vásárlás életmódjavító termék/szolgáltatás megvásárlása miatt keletkezett jól értelmezem, hogy a vásárlás bár szja köteles, de mentesül az ehofizetési kötelezettség alól az ehotörvény 5. § (1) e) pontja alapján?

Gyermek születése utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségüket. Az 50/2014. kormányrendelet kimondja, hogy a munkáltatók munkavállalóik részére a pótszabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit a Magyar Államkincstártól igényelhetik vissza. Egy konkrét ügyben a Magyar Államkincstár észrevételezte az adózónál, hogy az igényelt távolléti díjon felül igényelt munkáltatói közteher megtérítésére nincsen mód, mivel a munkáltató a kiva alanya, és a munkabér után megfizetendő kisvállalati adó nem minősül köztehernek. A jegyzőkönyv írja, hogy a közterhet a munkáltató nem igényelheti, mivel a kiva alanya. Álláspontunk szerint ez hátrányos a munkáltató részére. Kérdésem arra irányul, hogy valóban nem minősül-e a fent nevezett rendelet értelmében köztehernek a személyi jellegű ráfordításokat terhelő kiva? A 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kiváról kimondja, hogy Magyarországon a vállalkozás a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenysége (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) alapján keletkező adó- és más közteher-fizetési kötelezettségének választása és jogosultsága esetén e törvény szabályai szerint tehet eleget. Ebből arra következtetünk, hogy közteherfizetési kötelezettség a kiva is, éppúgy, mint a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás. Jár a munkáltatónak ez térítésként Önök szerint? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close