34 találat a(z) közjegyző cimkére

Trócsányi: felülvizsgálhatják a közjegyzői törvényt Cikk

Megtörténhet a közjegyzői törvény átfogó felülvizsgálata – jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken Szegeden.

Elnapolták a közjegyzői díjak emelését Cikk

Nem lép hatályba október 1-jén a közjegyzői díjszabásról szóló IM rendelet, derül ki a Magyar Közlöny 2018/147. számában kihirdetett 27/2018. IM rendeletből.

Drasztikusan emelkednek egyes közjegyzői díjak Cikk

Október elsejétől emelkednek a közjegyzői eljárások díjtételei, a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetni – írja a Népszava.

Egyezségkötés bírósági eljárás nélkül: ezek a feltételei Cikk

Január 1-jétől polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is köthető egyezség. Ha vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell bírósághoz fordulniuk, mert a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanolyan hatályú lesz, mint ha bírósági ítéletben mondták volna ki, ráadásul a közjegyző által jóváhagyott egyezséget be nem tartó féllel szemben közvetlen végrehajtásnak lehet helye. A részletekről Tóth Ádámot, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét kérdezte a Világgazdaság.

Jogviszony tisztázása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! A következő ügyben kérném szakértői állásfoglalásukat. Ügyfelem kismamaként indított vállalkozást, közjegyzői tevékenységre 2018.06.01-jétől egyéni vállalkozás keretében (adószám kiváltására kötelezett, de nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában). 2018.05.31-éig munkaviszonyosként dolgozott egy vállalkozásban. A tervezettnél korábban megszülettek a babák 2018 júniusában. Kérdéseim a jogviszonyával és az ellátásokkal kapcsolatosak: - A Közjegyző Asszony a szülés után is szeretne a lehető leghamarabb dolgozni. Ilyen esetben igényelhető a szüléstől akár tört időre, akár 1-2 hónapra is csed részére? Amennyiben ismét munkába áll, a férj maradna otthon az ikergyermekekkel. Részére milyen ellátást tudunk igényelni? Kinek kell az igénybejelentőt benyújtania az államkincstár felé? A volt munkáltatónak? Vagy az új vállalkozásából kell az igénybejelentőt beadnia? Tisztelettel megköszönve válaszukat: Ötletmozaik Kft.

Váltóhamisítással gyanúsítanak egy közjegyzőt Cikk

Őrizetbe vett a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy közjegyzőt, akit 680 millió forintos váltóhamisítással gyanúsítanak – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Követelése van? Mostantól így szerezheti vissza Cikk

Januártól megváltoztak a lejárt pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló fizetési meghagyásos eljárás (fmh) szabályai és összeghatárai: 3 millió forint alatti lejárt pénzkövetelés esetén kizárólag közjegyzőhöz lehet fordulni, az fmh felső határa pedig 400 millióról 30 millió forintra csökkent, ennél nagyobb összegű, lejárt pénzkövetelés csak bírósági úton érvényesíthető – hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Egyéni vállalkozó költségelszámolási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egy egyéni vállalkozó közjegyző könyvelésével, költségelszámolásával kapcsolatban szeretnék önöknek kérdést feltenni (nem irodaként működik, az szja törvény hatálya alá tartozik). Saját tulajdonú irodája van a közjegyzőnek egy vidéki kisvárosban. Az irodához tartozik egy nagy parkoló az ügyfelek részére, illetve rendelkezésre áll egy szép nagy terület, melyet szeretnének füvesíteni, parkosítani. Kérdéseim erre vonatkoznak: - elszámolható-e vállalkozás érdekében felmerült költségnek az öntőzőrendszer kiépítése, - elszámolható-e a vásárolt örökzöld, fűmag, virágok, kaspók, virágládák? - Mivel nagy alapterületről van szó, fűnyíró traktor vételét tervezik, amelynek a hozzávetőleges összege 4-500 ezer Ft. Ezenkívül az utcai füves terület rendbentartásához a traktor mellé még szeretnének egy kis fűnyírót. Elszámolhatóak-e a fent felsorolt eszközök, költségek? Szakértői válaszukat megköszönve tisztelettel: Preilné Ötletmozaik Könyvelő Kft.

Új rendelet: ügyvédi és közjegyzői iroda, közalapítvány számvitele Cikk

A cikk az egyéb szervezetek közül a köztestület és a közalapítvány, a különböző (ügyvédi, szabadalmi ügyvivő, végrehajtói, közjegyzői) irodák, az MRP szervezet, a víziközmű társulat, a közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézmény, az az európai területi együttműködési csoportosulás, és az európai kutatási infrastruktúráért felelős konzorcium számvitelibeszámoló-készítési szabályait mutatja be a 2017-től hatályos kormányrendelet alapján.

Az élettársak automatikusan nem örökölnek egymás után Cikk

Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen például a családi adókedvezmény vagy az özvegyi nyugdíj csak akkor érhető el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat – mondta Toldi Judit közjegyző az M1 szombati műsorában.

Fizetési meghagyással is behajthat kölcsönadott pénzt, bérleti díjat Cikk

Az előző évinél 13 százalékkal több mint 526 ezerre nőtt a fizetési meghagyási kérelmek száma tavaly – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartásából.

Magyarország alulmaradt a jogvitában Cikk

A közjegyzői hivatás gyakorlásának állampolgársági feltételhez kötésével Magyarország megsértette a letelepedés szabadságának elvét – állapította meg szerdán nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Bíróság. A testület elutasította azt a magyar érvelést, miszerint a közjegyzők közvetlenül részt vesznek a közhatalom gyakorlásában, ezért az ő esetükben indokolt a kivételezés. Az ítélet több mint tíz éve tartó jogi vita végére tesz pontot.

Munkáltató által nyújtott kölcsön a dolgozónak Kérdés

Egyik dolgozónk a jelenlegi személyi hitelét szeretné munkáltatói kölcsönné alakítani, illetve még szeretné felújítani a lakását. Milyen feltételekkel adható adómentesen a részére 2 millió forint? Hogyan kell számolni a havi törlesztést? Kamat plusz tőke, vagy a kamatot elég a végén kifizetni, ha például 5 évre szeretné kérni? Van bármilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Szükséges ehhez ügyvéd vagy közjegyző, illetve biztosíték kikötése?

Kivába belépés feltételei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg szja hatálya alá tartozó közjegyző átalakul közjegyzői irodává 2016. december végén. 2017. január 1-jétől kiva hatálya alá szeretne tartozni. Beléphet-e rögtön a kivába? Mi lesz nála az előzmény számítás az adóalap-meghatározásnál? Hat alkalmazottja van, az éves árbevétele 56 millió forint. Eredmény: 16,5 millió forint, bérköltség:17 millió forint. Várom válaszát köszönettel.

Közjegyzői jog átadásának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik közjegyző, aki egyéni vállalkozás formájában végezte a tevékenységét, gyermeknevelés miatt jelenleg szünetelteti a tevékenységét. Helyette egy új közjegyzőt neveztek ki, aki szintén egyéni vállalkozás formájában végzi a tevékenységét. A gyeden lévő közjegyző havonta joghasználati díjat számláz a helyette kinevezett közjegyzőnek az általa elért bevétel meghatározott százalékában (a közjegyzői kamara hozzájárulásával). Kérdésem: 1. Miként adózik a tevékenységét szüneteltető, gyeden lévő közjegyző az általa kiállított joghasználati díj után (magánszemélyként vagy vállalkozóként)? 2. Minek minősül a helyettesítő közjegyzőnél az általa befogadott joghasználati díjról szóló számla? Árbevétel-csökkentő tétel vagy igénybe vett szolgáltatás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő egyéni vállalkozó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close