5 találat a(z) közüzemi költség cimkére

Lakás-bérbeadás és a közüzemi költség kapcsolata Kérdés

Közüzemi költségek továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem ingatlanbérbeadáshoz kapcsolódik, azon belül a közüzemi költségek továbbszámlázásához. Az eset az, hogy tegyük fel február 3-án kiállítom a számlát a februári bérleti díjról, valamint egy külön számlán a január havi áramköltséget terhelem tovább a bérlőre, melyet almérő óra leolvasása alapján állapítok meg (és ezt a számlát is szintén február 3-án állítom ki). A bérleti díj esetében a teljesítés időpontja megegyezik a számla keltével. De mi a helyzet a továbbszámlázott áramköltség számlával? Ott mi a teljesítés időpontja? Segítségüket előre is köszönöm.

Ingatlant bérbeadó kft. árbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanjait bérbe adja, fő tevékenysége 6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása. Az ingatlanokkal kapcsolatos közüzemi díjak a kft. nevére jönnek, ő számlázza tovább a bérbevevők részére. Kérdésem az lenne, hogy mi ebben a helyes elszámolási mód? A kft. a nevére érkező víz, gáz, áram számlákat költségként elszámolja és a továbbszámlázott értéket árbevételként veszi figyelembe? A továbbszámlázás egy az egyben történik, nincs megemelt díj, vagy bármi kezelési költség. Vagy ebben esetben nyilvántarthatja és kezelheti követelésként, mondjuk a 3-as számlaosztályban nyitott elszámolási számla használatával? (Tehát mind a bejövő, mind a kimenő számlákat árbevétel- és költségszámlák helyett egy elszámolási számlán tartja nyilván.) Vagy pedig a továbbszámlázott értéket árbevételként a 9-es számlaosztályban kimutatja és a közüzemi költséget a 8-as számlaosztályban tartja nyilván? A kérdésem lényege végül is az, hogy a kft. árbevételeként kell-e a továbbszámlázott közüzemi költségeket kimutatni?

Bérbeadás tételes költségelszámolása Kérdés

Férj, feleség 50-50 százalékos tulajdonos abban az ingatlanban, melyet megegyezés alapján a feleség neve és magánszemélyes adószáma alatt kívánnak bérbe adni. A jövedelem meghatározásához a tételes költségelszámolást választanák. A lakás közüzemi számláinak egy része azonban a férj nevére szól. Kérdésem, hogy elszámolhatók-e a feleség bevételével szemben a férj nevére szóló közüzemi költségek, vagy szükséges ezen közüzemi szolgáltatásoknál a nevet átíratni a feleség nevére? Válaszukat megköszönve: SB

Bérleti díj bizonylatolása Kérdés

Egy cég magánszemélytől bérel ingatlant, aki rendelkezik adószámmal, így a bérleti díjról számlát állít ki. A közüzemi díjakról csak egy átadás-átvételi jegyzőkönyv készült, feltételezhetően azért, mert a bérbeadó éves jövedelme meghaladná az 1 000 000 forintot, ha a bérleti díjjal együtt kiszámlázná. Kérdésem, hogy a bérbevevő vállalkozás az átadás-átvételi jegyzőkönyv alapján elszámolhatja-e költségként a közüzemi díjakat, vagy csak akkor, ha erről is számlát bocsát ki a bérbeadó?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close