185 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Alanyi mentes szlovák megbízó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó megbízást kap egy szlovák (EU) cégtől, hogy a cég gépeit segítse értékesíteni Magyarországon, jutalék ellenében. A fenti szolgáltatás mellett külön díjazás ellenében a gépek beüzemelését is vállalhatja a vállalkozó. Kérdésem, hogy kell-e a magyar vállalkozónak közösségi adószámot kérni, keletkezik-e áfafizetés kötelezettsége? Hogyan kell számláit kiállítani a szlovák partner részére? Köszönöm!

Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó EU-s vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó szeretne az EU-ból 10 ezer euró nettó érték alatti munkagépet vásárolni. Szükséges-e EU adószám, illetve kell-e áfát fizetnie, és milyen mértékűt? Köszönöm szépen a segítségét.

Teljesítés helye az áfában Kérdés

Társaságunk egy 4 lakásos épület építési terveinek elkészítéséről egy olyan számát kapott, melynek nincs áfatartalma, és egy nyilatkozat van hozzácsatolva. A nyilatkozat szerint a kibocsátó cég Angliában érvényes adószámmal rendelkezik, de áfamentes vállalkozás, így nincs közösségi adószáma. A lakás Magyarországon fog megépülni, így megítélésem szerint a teljesítés helye Magyarország. Nem kellett volna magyar adószámot igényelnie az angol cégnek? Keletkezik-e nekünk adófizetési bevallási kötelezettségünk, és ha igen, milyen? Mivel az angol cégnek nincs közösségi adószáma, ezt milyen nyomtatványon kell megtennünk? Előre is köszönöm

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely parfümöket értékesít Magyarországon harmadik ország felé. A parfümöket közösségen belülről szerzi be. A közösségi partnerektől kapott számlák némelyikén nem a partner közösségi adószáma van feltüntetve, hanem egy harmadik cégé, amely elméletileg adott országban intézi az adóügyeket és a vámoltatást. Kérdésem, hogy elfogadható-e ez így, ebben a formában, illetve, ha igen, akkor kinek a közösségi adószámára kellene lejelenteni a termékbeszerzést ebben az esetben? Köszönöm CsÉva

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Közösségi adószámmal rendelkező magyar kft. műszaki felelős vezetés szolgáltatást nyújt (építési naplóban is szerepel) közösségi adószámmal rendelkező lengyel partner (kivitelező) részére. Az ingatlan Magyarországon létesül. Ezen szolgáltatás számlázása esetén mi a helyes áfafelszámítás tekintetében? Köszönöm.

Új NAV-tájékoztató arról, kinek, mikor kell uniós adószám Cikk

Aktualizálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi adószámra vonatkozó tájékoztatóját, amelyben részletezi, kinek kell közösségi adószámot igényelnie, annak mi a módja, hogyan lehet törölni, illetve a megerősítését kérni.

Spanyolországi termékbeszerzés Kérdés

A vevő cég egy spanyol szállítótól szerzett be terméket. A szállító közösségi adószáma szerepel a számlán, de a vevő közösségi adószámát nem tüntették fel. Az áfáról semmiféle közlés nincs a számlán. (A tr. mellékletében szereplő spanyol szöveg.) Felvették a szállítóval a kapcsolatot, az a válasz érkezett, hogy adó nincs, és ez így megfelelő, mert használt (másodkézből eladott) termékről van szó. Hogyan kell ezt szerepeltetni az áfabevallásban?

Szálláshely-szolgáltató Kérdés

Alanyi mentes, adószámos magánszemély, aki kereskedelmi-szálláshely szolgáltatást végez, EU-s adóalanytól szolgáltatást vesz igénybe. Kell-e a magánszemélynek közösségi adószámot kiváltania, illetve áfabevallást beadnia a külföldi számlájának befogadásával kapcsolatban ?

Alanyi mentes egyénivállalkozó EU-s értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egyéni vállalkozás (alanyi mentes) az EU-ba értékesítene. Kell-e közösségi adószám részére vagy csak mint alanyi mentes értékesítene műszaki cikkeket 8 millió forintig. Az árut futár vinné ki a közösségbe, a számlára azt írná alanyi mentes. Válaszukat várom köszönettel

Közösségi szolgáltatásnyújtás számlázása Kérdés

Ügyvédi iroda közösségi adószámmal rendelkező, közösségen belüli ügyfélnek nyújt szolgáltatást. Milyen szövegnek kell a számlán szerepelnie? Hogyan kell eljárni harmadik országbeli, illetve közösségi adószámmal nem rendelkező ügyfél esetén?

Alanyi adómentes katás EU-s beszerzése: mikor kell áfát fizetni? Cikk

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó fuvarozó az EU-ból használt teherautót vásárolna. Ha a vásárlás értéke nem haladja meg a 10 ezer eurót, kell-e áfát fizetnie Magyarországon? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán jogász, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Külföldi értékesítés számlázása Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező magyar cég terméket értékesít egy új-zélandi cégnek, amely az árut közvetlenül Hollandiába kéri kiszállítani. A cég – tudomásunk szerint – nem bír adóügyi illetőséggel Hollandiában. Hogyan kell áfamentesen számlázni ezt az ügyletet? Nem közösségi értékesítés, mert a vevőnek nincs közösségi adószáma, de nem is export, mert az áru nem hagyja el a közösség területét. Köszönöm a segítséget.

Készpénzes vásárlás euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező vállalkozó vásárolhat-e, ha igen milyen összeghatárig más tagállamban, közösségi adóalanytól euróban készpénzzel? Köszönöm válaszát

Airbnb szolgáltatási díj adószámos magánszemély esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Airbnb-re regisztrált adószámos magánszemély (nem vállalkozó) köteles-e rendelkezni EU adószámmal, hogy az Airbnb szolgáltatási díjat fordított adóval rendezze, vagy tekintettel arra, hogy magánszemély (nem adóalany) közösségi adószám nélkül is regisztrálhat az Airbnb-re, amely így 27 százalékos egyenes áfás számlát köteles kiállítani a magánszemély irányában? Változtat-e ezen, ha a magánszemély áfakörös? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi óraadó számlájának befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi magánegyetemként rendszeresen külföldi óraadókat, illetve előadókat foglalkoztatunk magánszemélyként megbízási szerződéssel, illetőségigazolás és A1 igazolás igénylése mellett. A költségvetési támogatásunkhoz a támogató formai követelményként az egyetem nevére szóló számlát ír elő. Ez viszont problémát jelent, a repülőjegy illetve utazási jegy esetén, mert az ideutazó óraadó a saját nevére rendeli meg online az utazási jegyét, amelyet utólag térítünk a részére. Ezért az előadót kisvállalkozóként (Kleinunternehmer) bíznánk meg, aki számlát állítana ki a mi nevünkre, amely tartalmazza a megbízási díját, valamint a felmerült utazási és szállásköltségét. Mivel az óraadó nem számít fel külföldi áfát, ezért közösségi adószámot (UID-Nummer) nem akar igényelni, mert az szerinte egyet jelent az áfakörbe való bejelentkezéssel a hazájában. Kérdéseim: 1. Kötelező-e a közösségi adószámot megkövetelnünk az olyan a külföldi kisvállalkozónak minősülő (áfamentes) óraadótól, aki egyébként az egyetemünk nevére közösségi adószám nélkül, a külföldi adóregisztrációs száma feltüntetésével állítaná ki a számláját? A számlázandó ügylet olyan óraadói tevékenység, amely az Áfa tv. 85. § (1) i) és j) pontjai alapján mentes az adó alól. 2. Meg kell- e győződnünk az adóregisztrációs száma érvényességéről, és arról, hogy a külföldi kisvállalkozó tényleg önálló (egyéni) vállalkozónak minősül-e a hazájában? 3. Önálló vállalkozó számlájához kell-e illetőségigazolás és A1 igazolás? Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close