271 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Egyesületünk alanyi adómentes. Szálláshely-szolgáltatást is végzünk. A szálláshely belföldön van. Most igény lenne egy szlovák cég részéről az alkalmazottai elszállásolására, huzamosabb ideig. Kérdésem, hogy szükséges a közösségi adószám kiváltása és bármiféle adózási kötelezettség keletkezik-e a szolgáltatásnyújtással kapcsolatban (áfabevallás, összesítő jelentés)? Köszönettel várom válaszát.

Új információs füzetek a NAV honlapján Cikk

Új információs füzeteket jelentetett meg a 2018-ban alkalmazandó szabályokról több témakörben a NAV.

Szolgáltatásnyújtás közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt külföldi vállalkozónak. Sem a szolgáltatás nyújtójának, sem a szolgáltatást igénybe vevőnek nincs közösségi adószáma. Helyesen jár-e el, ha a szolgáltatás nyújtója a számlát alanyi minőségében állítja ki? Köszönettel válaszukat!

Import használt személygépkocsi bt.-nek Kérdés

Betéti társaság közösségi adószámmal rendelkezik, áfaalany. Használt személygépkocsit szerez be Németországból. A beszerzést igazoló számlán 19 százalékos áfa került feltüntetésre, a bt. közösségi adószám nincs a számlán. (Csak a bt. neve és az ügyvezető neve került feltüntetésre, közösségi adószám nem szerepel.) Magyarországon terheli-e áfafizetési kötelezettség? Az áfabevallásban szerepeltetni kell-e a behozott gépkocsi értékét és milyen összegben?

Számlázás harmadik országban II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a válaszát. Abban az esetben mi a teendő, ha a szingapúri cégnek nincs közösségi adószáma? Ilyen esetben hogyan állítom ki a számlát? Előre is köszönöm!

Katás alanyi mentes egyéni vállakozó – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne: Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó ausztriai cégnek szolgáltatást nyújt. Kell valamelyik félnek áfát fizetnie, ha itthon vagy külföldön van a teljesítés helye? Kötelező-e a közösségi adószám? Köszönettel: Márti

Airbnb és a közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes magánszemély az airbnb-rendszer segítségével adja ki a lakását. Az airbnb ezért jutalékszámlát állít ki. A kérdés az, hogy kötelező-e a magánszemélynek közösségi adószámot kérnie? Ha kell kérnie, akkor utána minden hónapban be kell vallania és fizetni a közösségi szolgáltatás igénybevétele után az áfát? Illetve A60-as adatszolgáltatást is kell küldenie minden hónapban? Hol írja le ezt egyértelműen a törvény, hogy kell-e közösségi adószám vagy sem? Válaszát előre is köszönöm! Bereczky Réka

Szolgáltatásnyújtás – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egy német adóalanynak (kft.-nek) végez Magyarországon szolgáltatást. A szolgáltatás számítógépes programozás, szoftverfejlesztés, egyéb számítástechnikai tevékenység. Mindketten rendelkeznek közösségi adószámmal. Ebben az esetben a szolgáltatást áfamentesen kell leszámlázni? Azaz közösségi szolgáltatásról van szó, és a megrendelőnek kell az áfát megfizetnie? Köszönöm!

Alanyi áfamentes főállású katás egyéni vállalkozó horvátországi megrendelésre dolgozik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most szeretnék katás alanyi áfamentes egyéni vállalkozást indítani, főállású egyéni vállalkozás keretében. Tevékenységem mezőgazdasági szolgáltatás nyújtása (állattartáshoz kapcsolódó tevékenységek ellátása), jövőbeni megrendelőim részben magyarországi állattartó üzemek, részben Horvátországon bejegyzett, helyileg ott működő üzem lenne. Ez utóbbi esetben havonta egyszer (ez pár napot venne igénybe) kellene a szerződésben vállalt állattartási feladatomat ellátni ott helyben a horvát megrendelő horvátországi telephelyén. Kérdésem: ezt a horvát területen végzett feladatot elláthatom-e a magyar adószám birtokában, vagy a Horvátországban végzett tevékenységre horvát adószámot kell-e kérnem? Ha elláthatom a magyar adószám birtokában, akkor célszerű-e vagy kötelező-e közösségi adószámot kérni (a várható bevétel havonta 80 000 forint körül alakulna, ami évi 1 millió forint bevételt jelent)? Ha kötelező, akkor a partnernek is kell-e ilyen közösségi adószámmal rendelkezni? A számla kiállításnál mire kell figyelnem? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:B.B É.

NIP szám Kérdés

Egyéni vállalkozó katás, Lengyelországba számláz egy webes szolgáltatást. A cégnek nincs közösségi adószáma, csak a számlán egy NIP számnak nevezett 10 számjegyű azonosító. Mit kell tennem ezzel a számlával, hogy történik a bevallása? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

Vásárlás Angliából, nincs uniós adószáma az eladónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Angliából venne igénybe szolgáltatást. Le akartuk ellenőrizni a céget, de nincs közösségi adószáma, így abban a rendszerben nem tudjuk. Az egyik kérdésünk az lenne, hogy le tudjuk-e ellenőrizni valamilyen adatbázisban, hogy élő cégről van-e szó, ha nincs közösségi adószáma, de egy adószámot írt? A másik kérdés az, hogy akkor simán adómentes szolgáltatást veszünk igénybe közösségi adószámok nélkül? Ezt a mi áfabevallásunkban kell szerepeltetni? Ha igen, akkor melyik sorban? Köszönjük szépen a segítséget!

Németországban végzett csőszerelési munka hol és hogyan adózik? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhellyel rendelkező, magyar adóalany új ingatlanon csőszerelési munkát végez Németországban, a megrendelő magyar kft., amely érvényes német közösségi adószámmal rendelkezik. A számláit hogyan állítsa ki, és be kell-e jelentkeznie Németországban adóalanyként? Köszönöm a válaszát! Üdv, Horváthné

EU-tagállamból érkező áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belgiumból érkezett olyan számla magyarországi adóalany felé tárgyieszköz-beszerzésről (műszaki cikk), melyet belga adóalany állított ki (közösségi adószáma szerepel a számlán). A magyar cég mint vevő szerepel a számlán. Viszont a számlán fel van tüntetve a belga adó. Hogyan kell a számlát könyvelni és az áfabevallásba beállítani? Érkezett olyan számla is, mely belga IKEA által kiállított számla. De azon nincs feltüntetve a belga közösségi adószám. Viszont szintén szerepel rajta a belga adó. Ezt hogyan könyvelhetjük, és vallhatjuk be?!

Mezőgazdasági őstermelő közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes őstermelő közösségen belülről szeretne gépet beszerezni. Valószínű az érték 10 ezer euró alatt lesz. Amennyiben nincs közösségi adószáma, áfával növelt értékű számlát fog kapni. Hogyan értelmezhető itt az értékhatár alatti adómentesség? Ha az értékhatár fölött lesz a beszerzés, és közösségi adószámot kér, abban az esetben mégiscsak áfát kell fizetnie (levonás nélkül) Magyarországon? Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Számla nélkül költségelszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs