185 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Közösségi adószám nélküli partner Kérdés

Tsiztelt Szakértő! Cégünk tanácsadásról kapott számlát egy angol UTR-számmal rendelkező áfakörön kívüli vállalkozótól, aki nem rendelkezik közösségi adószámmal. A számláján 0 százalék VAT van feltüntetve. Elfogadható-e ez a számla ilyen esetben, és ha igen, szerepeltethetem-e az áfabevallásunkban a fordított adózás szerint fizetendő, illetve levonható áfaként a nettó összegre felszámított áfát, vagy ebben az esetben csak befizetési kötelezettségem keletkezik? Válaszát előre is köszönöm: VK

Ingatlan-bérbeadás külföldi ingatlan esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon élő és dolgozó magánszemély katás vállalkozó és magánszemélyként bérbeadó is. A férje kapcsán 50 százalékban egy osztrák ingatlan tulajdonosa is. Ezt az osztrák ingatlan kívánja bérbeadni, a teljes bevétel a magyar számlájára érkezne. Kell osztrák adóhatósági engedély vagy adószám a kiadáshoz? Esetleg magyar EU-s adószám? De a katásnak lehet, hiszen nem adhat bérbe? Segítséget kérek, ez hogyan kivitelezhető, hogyan kell bevallani, és hol? Köszönettel.

Közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozás egy angol cégtől vett igénybe szolgáltatást. Konkrétan az angol cég szakmai konferenciát rendez Budapesten. Ezen a konferencián kíván részt venni 2 fő a vállalkozásból. A részvételi díjat az angol cég kiszámlázta. Az angol cégnek nincsen közösségi adószáma. Kérdésem: áfa szempontjából mi a helyes eljárás? A teljesítés helye Magyarország? Hogyan vallom be, ha nincs közösségi adószáma? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi szolgáltatás adószám nélküli EU-s cégnek Kérdés

Tisztelt Cím! Alábbi kérdésben várom segítségüket: Egy magyar, EU-s adószámmal rendelkező kft. egy angol cégnek végez kávégép-javítási szolgáltatást. Az angol cégnek nincs angol adószáma, közösségi adószáma, nincs magyar telephelye sem. A kávégépeket postán küldi, majd postán kerülnek vissza. Kérdés, hogy ebben az esetben a magyar kft. közösségi szolgáltatást végez-e? Áfa nélkül számlázhat az angol cégnek? Úgy tudom, Angliában nem kötelező bizonyos árbevételig az adószámkiváltás cégek részére. Köszönettel, Királyné Anikó

Szlovák épületgépészeti munkák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szlovákiai épületgépészeti munkát nyert el, a munka falak műanyagcsövezését takarja. Közösségi adószámmal rendelkezünk, és adóalanynak számlázunk. A szlovákiai munka hozzávetőleg 3 hetet vesz igénybe. Kérdésem a következő: ebben az esetben közösségen belüli szolgáltatásként áfamentesen kiszámlázhatom a partnernek, aki rendelkezik közösségi adószámmal? Van esetleg más teendő ezzel, gondolok itt arra, hogy az be kell-e kérnem szlovák adószámot, telephelyet kell a nyitni stb...? A munkával kapcsolatos belföldön beszerzett anyagok áfája levonható-e teljesen ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm!

EU-s használt személygépkocsi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy németországi GmbH (nem autókereskedő) eladja egy magyarországi kft.-nek a saját tulajdonában lévő személygépkocsiját, aki azt cégautóként kívánja használni. Az eladó ( német ) EU-s adószámát a számlán feltüntette. A számlán megjegyzésként az áfára vonatkozóan azt írta. „ÁFAMENTES EUS ÉRTÉKESÍTÉS„ A magyarországi vevő is rendelkezik EU-s adószámmal. Ha a beszerzést az általános szabályok szerint kezelem, akkor az áfabevallásban (1565A-01-01-lap 14. sor ) mint termékbeszerzést feltüntetem, és a 15A60-as ba is beírom. Kérdésem, hogy akkor, mint közösségi beszerzés után levonható áfát is írhatok? (1565A-01-02. lap 69. sor) ? Vagy ebben a sorban nem írom be az áfa összegét, mert a magyar törvény alapján a személygépkocsi áfája nem visszaigényelhető. Ez esetben áfát kellene fizetnem? Több tájékoztatóban is olvastam, hogy a közösségen belül beszerzett használt személyautó nem áfaköteles. Lehetséges az is, hogy ebben az esetben sehol sem kell jelentenem, mint közösségi beszerzést? Erre az esetre melyik jogszabály vonatkozik az áfa szempontjából?

Mezőgazdasági őstermelő – közösségi adószám Kérdés

Ha mezőgazdasági őstermelőként közösségi adószámot igényelek (másik EU-s tagországból történő termékbeszerzés adómentessége miatt), az milyen kötelezettséggel jár?

Alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó külföldi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi áfamentességet választó katás egyéni vállalkozó egy másik EU-tagállambeli (Egyesült Királyság) cég számára nyújt szoftverfejlesztő szolgáltatást, a számlát fontban állítja ki. Szükséges-e közösségi adószám az egyéni vállalkozónak? Ha a felek ellenértékként 1000 fontban állapodtak meg, mekkora összeget kell a számlán feltüntetnie az egyéni vállalkozónak? Lesz-e a számlának áfatartalma? Hogyan, és milyen mérték szerint alakul az áfa/vat bevallása és megfizetése? Köszönettel!

Alanyi adómentes vállalkozás közösségen belüli beszerzése Kérdés

Egy kft. alapításakor kért közösségi adószámot és bejelentkezett az áfakörbe. Néhány évvel később alanyi adómentességet választott és jelenleg is alanyi adómentes a státusza. Rendelt egy magyar nyelvű honlapról egy terméket, ahol az árak 27 százalékos áfával vannak feltüntetve. A megrendeléskor kérték beírni a cég 11 jegyű adószámát (nem a közösségit). A futár megérkezésekor meglepetésre a visszaigazolt árhoz képest 7000 forinttal kevesebbet kellett fizetni. A terméket Esztergomból szállították, de a csomagban számlaként egy közösségen belüli beszerzésről szóló számla szerepelt, 0 százalékos adókulccsal. A számlán a vevő cég adószáma szerepel, de a közösségi adószáma nincs feltüntetve, mert azt nem is adta meg a szállítónak. A szállító cég közösségi adószáma szerepel a számlán, szlovák közösségi adószám. Kérdés, hogy az alanyi adómentes speciális jogállásra tekintettel hogyan kell beadni a 1565 és a 15A60-as bevallást, melyik sorban kell feltüntetni a közösségen belüli beszerzést? Keletkezik-e a cégnek áfa befizetési kötelezettsége, ha még soha nem rendelt a közösségen belülről, ez az első eset, ahol az áfatartalom 7000 forint lenne. Az áfabevallás beadásán kívül van-e további teendő?

Ha nincs közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Cégünk egyik partnerétől jutalékszámlát kaptunk, melyen nem szerepel a partner közösségi adószáma, mint kiderült, azért, mert nincs is neki, mivel a saját országában nem számít áfaalanynak, így közösségi adószáma sincs. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan valósulhat meg a közösségen belüli fordított adózás kérdése, hogyan kellene az ilyen számlákat könyvelnem, egyáltalán lehetséges-e, hogy közösségen belüli számlázás teljesen áfamentes legyen? Köszönöm.

Adómentes értékesítés közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy román EU-s adószámmal nem rendelkező magánszemély - aki vállalkozónak vallja magát - adómentesen szeretne vásárolni egy belföldi kft.-től. Az lenne a kérdésem, hogy valóban adhatok-e neki az értékesítésről áfamentes számlát, ha ő nem kötelezett Romániában áfafizetésére, és így EU-s adószámot sem kérhet? Az ügyletet tovább bonyolítja, hogy még az A60-as összesítő nyilatkozatba sem tehetem bele, holott az áfabevallásban EU-s értékesítésként szerepeltetnem kellene, és így a két bevallás közötti adategyezőség sincs meg. Sajnos hiába törekszünk jogszabályainkat EU-konformmá tenni, még mindig vannak eltérések a tagállamok között. A segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Fuvarozás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ, illetve megerősítést kapni, hogy amennyiben egy belföldi közösségi adószámmal rendelkező fuvarozó kizárólag magyarországi útszakaszon fuvaroz szlovák közösségi adószámmal rendelkező megbízónak, abban az esetben ez mentesen számlázandó, vagy sem? Köszönöm!

Áfabizonylatok "export" esetében Kérdés

Élelmiszeripari termékeket gyártó társaságnál vásárolnak közösség területéről érkezett vállalkozók, akik közösségi adószámmal rendelkeznek. Gyakori, hogy a megvásárolt termékeket a vevők saját gépkocsijukkal szállítják el a gyártó telephelyéről. Kérdés: milyen dokumentumot fogad el az adóhatóság annak igazolására, hogy a terméket kivitték az országból? Más: ugyanez a társaság alapanyagot (jellemzően cukrot) vásárol belföldi forgalmazótól. Meddig terjed a vevői felelősség abban a tekintetben, hogy a beszerzett termék után a magyar általános forgalmi adót megfizették? Rendelkezik a szállító szabályosan kiállított, jogszabály szerint felszámított áfát tartalmazó számlájával. Az ő közvetlen szállítójáról megfelelő információval rendelkezik az áfaszabályok betartásáról. Felel-e az esetleg (áfa szempontjából) jogsértő elkövetésekért, áfacsalásokért, ha esetleg láncolati csalásba keveredik? Hogyan lehet kellően körültekintőnek lenni?

ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany a közösség területén végez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást (ingatlan értékelése), a szolgáltatás igénybevevője az ingatlan elhelyezkedése szerinti országban bejegyzett közösségi adószámmal rendelkező áfaalany. Egyik cégnek sincs a másik országában telephelye, csak a saját országában. Kérdéseim: Pontosan hogyan határozható meg, hogy egy szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódik-e vagy sem? Hogyan kell eljárnunk a szolgáltatás számlázásakor (a teljesítési hely az ingatlan fekvése szerinti ország, ahol a magyar adóalany nincs bejelentkezve)? Be kell-e jelentkezni és alkalmazni a külföldi áfamértéket? Számlázhatunk áfa nélkül és ő fordított adózással állapítja meg a saját áfamértékkel? Köszönettel

Marketing-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhellyel, közösségi adószámmal rendelkező cég egy Angliában bejegyzett cég termékeit értékesíti Magyarországon és más közösségi országokban. Az angol cég felé marketing-szolgáltatásról állít ki számlát. Kell-e a magyarországi cégnek ezután a társasági adón és a helyi iparűzési adón kívül más adót fizetnie? Köszönettel: Csiharné Barna Brigitta Bea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close