197 találat a(z) közösségi adószám cimkére

Szolgáltatások teljesítési helye áfaregisztráció tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alá tartozó szolgáltatást (fénymásoló-javítás) nyújt egy ciprusi hajózási társaságnak, amely az ügylet során a magyar közösségi adószámát adja meg. Információink szerint ez csak regisztrációs adószám, így nem befolyásolja a szolgáltatás teljesítési helyének meghatározását. A bt. áfa nélkül, áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásként számláz. Helyes ez így? A ciprusi cég használhatja a magyar közösségi adószámát ez esetben? Köszönettel.

Alanyi áfamentes EU-s termékbeszerzése, szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi mentes adóalanyként szeretnék Angliából számítástechnikai vállalkozásomhoz alkatrészt, illetve ügyfélkapcsolat-kezelési szoftvert beszerzeni, valamint időnként tanácsadási szolgáltatást igénybe venni. Kell-e közösségi adószámmal rendelkeznem, vagy anélkül is bonyolíthatom ezeket az ügyleteket? Kell-e, és ha igen, mikor áfabevallást tennem, milyen adattartalommal, kell-e és mely esetben áfát fizetnem? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi adószám probléma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi partnerünkkel kapcsolatosan a következő probléma merült fel. A közösségi partnernek elektronikus szolgáltatást nyújtunk. Mindkét fél rendelkezik közösségi adószámmal. A partner nagyvállalat, amely havonta állít ki önszámlát automatikusan. Az önszámlán mi, mint eladó, közösségi adószám nélkül szereplünk, és nem is tudtuk az azonosítónkat náluk megerősíteni. Megkeresésünkre azt mondták, hogy a partnereik túlnyomó része magánszemély, ezért állítanak ki fordított áfás önszámlát, és nincs lehetőség arra, hogy mi is közösségi adószámot adjunk meg. Mi a teendőnk? A60-as bevallásban tüntessük fel a tételt, ha a másik fél nem ad be a mi adatainkkal bevallást? Felelősségre vonható a vállalkozásunk, ha mi benyújtunk megfelelő A60-ast, a másik fél pedig elmulasztja? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi adómentes őstermelő közösségi szolgáltatást vesz igénybe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentességet és kompenzációs felár érvényesítést választó őstermelő szeretne igénybe venni közösségi partnertől, Ausztriából szolgáltatást, konténerbérletet. Kell-e neki közösségi adószámot kérnie? Rendkívüli áfabevallást kell-e készíteni az ügylethez kapcsolódóan? Magyarországon meg kell-e fizetnie az áfát ezen ügylet után? Köszönettel várom megtisztelő válaszát.

UTR adószámmal rendelkező számlázása Kérdés

Alvállalkozónk, akivel egy szakértői munkára kötöttünk szerződést Nagy-Britanniában, bejegyzett vállalkozó, de mint kiderült, csak úgynevezett UTR (Universal Tax Number) adószámmal rendelkező magánszemély (egyéni vállalkozó?), akinek "cégneve" is van. A munkát Magyarországon végzi el fizikailag (bank megbízónk részére belső informatikai rendszer kifejlesztése, projektmenedzsment-támogatás). Befogadhatjuk-e a számláját, ha csak ezzel az úgynevezett UTR-számmal rendelkező "cég" neve alatt állítja ki, vagy meg kell követelni a közösségi adószám létét? Milyen feltételekkel számlázhat áfamentesen, mint EU-n belüli szolgáltatásnyújtás a fenti körülményeket figyelembe véve?

Közösségi cég magyarországi szolgáltatásának áfa számlázása Kérdés

Szlovák társaság (közösségi adószámmal rendelkezik) Magyarországon vásárolt egy ingatlant (ipari ingatlan csarnokokkal). A szlovák társaságnak Magyarországon nincs telephelye, és nincs itt alkalmazottja sem. A tulajdonában lévő ipari ingatlant bérbe adja magyar társaságnak (közösségi adószáma van). 1. Hogyan történik a bérbeadás számlázása? 2. Ha jól értelmezem, az ingatlan (telephely) bérbeadása áfamentes. Ha a szlovák cég ingatlanán magyarországi cégek javítást, karbantartás végeznek, alapesetben, ha áfát is számláznak a szlovák cégnek az nem vonható le. Célszerű-e a szlovák cégnek bejelentkezni áfaalanynak? Ha áfaalanynak bejelentkezik, kérheti-e az ingatlan (telephely) vonatkozásában az áfa alkalmazását? Ha kéri, és megkapja, az ingatlannal kapcsolatos, felé számlázott áfa levonható-e? Üdvözlettel: Viszoki Gábor

Őstermelő közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, különleges jogállású mezőgazdasági őstermelő (kistermelő) angliai székhelyű gazdasági társaságnak értékesít mézet. A külföldi cég jön az őstermő telephelyére, ott vásárol és az őstermő számlát állít ki a cég nevére. Ebben az esetben szükséges az őstermelőnek közösségi adószámot kérni, illetve van jelentési kötelezettsége az értékesítéssel kapcsolatban?

Booking.com Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. ügyfelem szálláshely-szolgáltatással foglalkozik, többször adott ki lakást a booking.com oldalon keresztül. Kérdésem lenne, hogy az itt igénybevett szolgáltatás közösségi szolgáltatásnak minősül-e, illetve igénybevételéhez szükséges-e közösségi adószám kiváltása? Köszönöm, Annamária

Nincs érvényes közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szolgáltatást nyújtott egy svéd cégnek. A cég megadta a közösségi adószámát, az ügyfelem azt leellenőrizte, hogy a formátuma jó-e, és kiállította a számlát. A partner ki is fizette. Viszont a VIES oldalán a közösségi adószám érvénytelennek tűnik. A partner nem igazán együttműködő, ragaszkodik hozzá, hogy márpedig neki ez a közösségi adószáma. Mit kell tenni ilyenkor? Áfásan kellene számlázni neki?

Katás egyéni vállalkozónak – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2016. januártól katás lesz. Kérhet-e közösségi adószámot, és ha igen, melyik nyomtatványon? Uniós országok részére szeretne majd számlát kiállítani. Válaszát köszönöm

EU-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező adóalany részére szolgáltatást nyújt egy közösségi adószámmal rendelkező magyar cég (a szolgáltatás: szoftverfejlesztés és -tesztelés). Szeretnék segitséget kapni, hogy ezt áfa szempontjából hogyan kell elszámolni, illetve a számlát hogyan kell kiállitani? Szives válaszát előre is köszönöm.

Közösségi termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belül történő termékbeszerzésnél (közösségi adószámmal rendelkezünk), ha a partnerünk a saját tagállamában alanyi adómentességet választott, és ezáltal nekünk, mint vevőnek nem keletkezik adókötelezettségünk a közösségen belüli beszerzés címén, milyen jelentési, bevallási kötelezettségünk lesz? Az áfabevallás melyik sorában kell szerepeltetni? Szükséges-e az A60-as bevallást elküldeni, és amennyiben igen, mit tehetünk, ha a partnerünk nem rendelkezik érvényes közösségi adószámmal? Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi adószám nélküli partner Kérdés

Tsiztelt Szakértő! Cégünk tanácsadásról kapott számlát egy angol UTR-számmal rendelkező áfakörön kívüli vállalkozótól, aki nem rendelkezik közösségi adószámmal. A számláján 0 százalék VAT van feltüntetve. Elfogadható-e ez a számla ilyen esetben, és ha igen, szerepeltethetem-e az áfabevallásunkban a fordított adózás szerint fizetendő, illetve levonható áfaként a nettó összegre felszámított áfát, vagy ebben az esetben csak befizetési kötelezettségem keletkezik? Válaszát előre is köszönöm: VK

Ingatlan-bérbeadás külföldi ingatlan esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon élő és dolgozó magánszemély katás vállalkozó és magánszemélyként bérbeadó is. A férje kapcsán 50 százalékban egy osztrák ingatlan tulajdonosa is. Ezt az osztrák ingatlan kívánja bérbeadni, a teljes bevétel a magyar számlájára érkezne. Kell osztrák adóhatósági engedély vagy adószám a kiadáshoz? Esetleg magyar EU-s adószám? De a katásnak lehet, hiszen nem adhat bérbe? Segítséget kérek, ez hogyan kivitelezhető, hogyan kell bevallani, és hol? Köszönettel.

Közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik vállalkozás egy angol cégtől vett igénybe szolgáltatást. Konkrétan az angol cég szakmai konferenciát rendez Budapesten. Ezen a konferencián kíván részt venni 2 fő a vállalkozásból. A részvételi díjat az angol cég kiszámlázta. Az angol cégnek nincsen közösségi adószáma. Kérdésem: áfa szempontjából mi a helyes eljárás? A teljesítés helye Magyarország? Hogyan vallom be, ha nincs közösségi adószáma? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close