247 találat a(z) közösségi adószám cimkére

NIP szám Kérdés

Egyéni vállalkozó katás, Lengyelországba számláz egy webes szolgáltatást. A cégnek nincs közösségi adószáma, csak a számlán egy NIP számnak nevezett 10 számjegyű azonosító. Mit kell tennem ezzel a számlával, hogy történik a bevallása? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

Vásárlás Angliából, nincs uniós adószáma az eladónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Angliából venne igénybe szolgáltatást. Le akartuk ellenőrizni a céget, de nincs közösségi adószáma, így abban a rendszerben nem tudjuk. Az egyik kérdésünk az lenne, hogy le tudjuk-e ellenőrizni valamilyen adatbázisban, hogy élő cégről van-e szó, ha nincs közösségi adószáma, de egy adószámot írt? A másik kérdés az, hogy akkor simán adómentes szolgáltatást veszünk igénybe közösségi adószámok nélkül? Ezt a mi áfabevallásunkban kell szerepeltetni? Ha igen, akkor melyik sorban? Köszönjük szépen a segítséget!

Németországban végzett csőszerelési munka hol és hogyan adózik? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhellyel rendelkező, magyar adóalany új ingatlanon csőszerelési munkát végez Németországban, a megrendelő magyar kft., amely érvényes német közösségi adószámmal rendelkezik. A számláit hogyan állítsa ki, és be kell-e jelentkeznie Németországban adóalanyként? Köszönöm a válaszát! Üdv, Horváthné

EU-tagállamból érkező áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belgiumból érkezett olyan számla magyarországi adóalany felé tárgyieszköz-beszerzésről (műszaki cikk), melyet belga adóalany állított ki (közösségi adószáma szerepel a számlán). A magyar cég mint vevő szerepel a számlán. Viszont a számlán fel van tüntetve a belga adó. Hogyan kell a számlát könyvelni és az áfabevallásba beállítani? Érkezett olyan számla is, mely belga IKEA által kiállított számla. De azon nincs feltüntetve a belga közösségi adószám. Viszont szintén szerepel rajta a belga adó. Ezt hogyan könyvelhetjük, és vallhatjuk be?!

Mezőgazdasági őstermelő közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes őstermelő közösségen belülről szeretne gépet beszerezni. Valószínű az érték 10 ezer euró alatt lesz. Amennyiben nincs közösségi adószáma, áfával növelt értékű számlát fog kapni. Hogyan értelmezhető itt az értékhatár alatti adómentesség? Ha az értékhatár fölött lesz a beszerzés, és közösségi adószámot kér, abban az esetben mégiscsak áfát kell fizetnie (levonás nélkül) Magyarországon? Köszönöm a választ.

Csehországban gazdasági tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: magyarországi társaság (rendelkezik közösségi adószámmal) Csehországban fog szolgáltatást végezni (ipari szigetelést, bádogozást) ez kb. fél-egy évig fog tartani. A megrendelő is magyar adóalany. Ebben az esetben kell cseh adószámot igényelni? A segítséget előre is köszönöm.

Alanyi adómentes katás – harmadik ország Kérdés

Üdvözlöm! Alanyi adómentes katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújtana egy harmadik országbeli (USA) magánszemélynek (film-, videogyártás, televíziós műsorfelvétel utómunkálatai). Ebben az esetben milyen módon állítsa ki a számlát? Ha ugyanezt közösségen belül teszi, kell-e közösségi adószámot kérnie? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó közösségen belülre nyújt szolgáltatást. A közösségi adószám iránti kérelmét a NAV elutasította. Hogyan számlázzon, ha a teljesítés helye a) belföldön van, b) külföldön van? Válaszát előre is köszönöm!

Láncértékesítés áfáje II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! Köszönöm válaszát a háromszöglügylettel kapcsolatosan, de ügyfelem, akinek a könyvelést végzem, de én sem tudom tisztán értelmezni azt, hogy a NAV hogyan értelmezi azt a mondatot, hogy a három szereplő eltérő tagállamban nyilvántartásba vett, közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen.Vagyis az adott cégeknek adott tagországokban telephellyel,cégjegyzékszámmal és közösségi adószámmal kell rendelkezniük, vagy az adott három cégnek három országban kell közösségi adószámmal rendelkeznie Üdvözlettel: G-Kvitt Kft.

Bérmunka vagy szolgáltatásvégzés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: gazdasági céllal Németországban letelepedett, közösségi adószámmal rendelkező német vállalkozás Magyarországon termelt csalánt vásárol egy termelőtől, majd Magyarországon egy magyarországi kft.-vel elvégezteti a csalán feldolgozását (nevezzük Feldolgozó Kft.-nek). A feldolgozást követően a vevő a terméket, annak összes származékával elszállítja Németországba. Feldolgozó Kft. az elvégzett munka értékét számlázza ki a német partnernek. Kérdésem: az áfatörvény értelmében ebben az esetben közösségen belüli bérmunkáról vagy közösségen belül végzett szolgáltatásról beszélünk-e? A számlát a fordított áfa szabályai szerint kell-e kiállítani? Köszönettel: Loft Consulting Kft.

Alanyi mentes – közösségi adószám II. Kérdés

A korábbi kérdéshez kiegészítésként: az alanyi áfamentességet választó adószámos magánszemélynek – amennyiben airbnb-zik – kötelessége közösségi adószámmal rendelkezni? Amennyiben igen, mi a teendő, ha évek óta működik, de közösségi adószáma nem volt? Köszönettel: MM

Érvénytelen EU-adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyelországból vásárolt cégünk terméket, és az eladó által megadott EU-adószám ellenőrzésekor a VIES-közösségi adószám megerősítő rendszer azt mutatja, hogy érvénytelen. Próbáltunk a céggel egyeztetni, de azt az információt kaptuk, hogy az az érvényes közösségi adószámuk. Mi ilyen esetben a teendő, hogyan kell az áfabevallásban és a közösségi bevallásban szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

Áfamentes szolgáltatás továbbterhelése közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaság EU közösségi adószámmal rendelkező romániai alvállalkozó társaság felé változatlan formában továbbterhel költségeket. Az egyik továbbterhelendő költség áfamentes magyarországi szállásköltség. Kérdésem: a magyar cég részéről helyes-e az áfamentes kimenő számla kiállítása, mint közvetített szolgáltatás? Amennyiben igen, az áfabevallásban ezt a "mentes" szolgáltatást melyik soron kell szerepeltetnie? Kell-e A60-as bevallást készítenie? Vagy az ügylet közösségen belüli normál értékesítések közé tartozik helyesen? Sajnos a jogszabályok alapos átnézésével sem találtam választ. Válaszukat előre is köszönöm.

Szolgáltatásnyújtás Romániába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző bt. Romániába nyújtana szolgáltatást. A romániai vállalkozás közösségi adószámát lekérdezve érvénytelen adószámnak jelzi azt. Mi a teendő ebben az esetben? Belföldi értékesítésként kell kezelni az ügyletet vagy közösségen belüliként? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs