52 találat a(z) közösségi értékesítés cimkére

Teljesítés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kapott válaszban áll, ha rendelkezünk német adószámmal, a webshopos értékesítéseinket is az adószámmal nem rendelkező partnereknek német áfakulccsal kell kiállítani. https://adozona.hu/kerdesek/2019_9_4_vagyon_athelyezes_es_ertekesites_xex Mi van abban az esetben, ha a szállítási és a számlázási cím eltér egymástól, akár nem is ugyanarról az országról van szó, például a szállítási cím német, de egy francia címre kérik a számla kiállítását? Ilyenkor a szállítási cím határozza meg az alkalmazott áfakulcsot? Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: ha rendelkezünk német adószámmal, az a közösségi mentes, tehát érvényes adószámmal rendelkező vevőink felé történő értékesítés szabályait nem módosítja? Ha Magyarországról indul a termék, az adómentes értékesítés lesz? Válaszát előre is köszönöm! Tné Ágnes

Alanyi adómentes közösségi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó katás adóalany közösségen belül, magánszemélyeknek, jellemzően vásárokon értékesíti termékeit. Közösségi adószámmal rendelkezik, tudtommal bejelentkezett az adott országban és ott teljesíti áfafizetési kötelezettségét. Kérdésem: az itthoni alanyi mentes értékhatárba beleszámít-e a közösségi értékesítése abban az esetben, ha nem jelentkezett volna be és az a lehetőség is érdekel, ha a bejelentkezés megtörtént. Köszönettel: S. Judit

Közösségi export Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany szlovák közösségi adóalanynak értékesít terméket. A szlovák partner saját gépkocsival a terméket közvetlenül Boszniába viszi. Kérdésem, hogy ez exportértékesítés vagy közössègi? Hogyan számlázzon a magyar közösségi adóalany? Köszönettel!

Különbözeti áfa (beszerzési ár) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségi tagállamból használt személygépkocsit szerzett be. Az eladó francia autókereskedő cég a számla első sorában a vételárat a „különbözet szerinti adózás – használt cikkek” megjegyzéssel látta el. Ez alapján mi a különbözeti áfa szerinti szabályoknak megfelelően értékesítjük majd tovább a gépkocsit magyar magánszemély részére. Ugyanakkor a vételárat tartalmazó számlán a következő sorokban kezelési költséget, adminisztrációs díjat számított fel a francia viszonteladó, amelyekhez a „közösségi értékesítés” hivatkozást tüntette fel. A gépjármű Magyarországra szállításáról ugyanezen francia cég egy másik számlát állított ki, szintén „közösségi értékesítés” megjegyzéssel ellátva. (A számlákon mindkét cég közösségi adószáma szerepel.) Tekintve, hogy még nem találkoztunk hasonló esettel, hogy egy számlán különbözet szerinti adózás és közösségi értékesítés is legyen, kérdések merültek fel bennünk. Az áfabevallásban nekünk bevallási kötelezettségünk merül fel ezen egyéb tételek (kezelési költség, adminisztrációs díj, szállítás) esetében közösségi szolgáltatás igénybevétel jogcímen. Első kérdésünk, hogy ezen tételek esetében a fizetendő áfa bevallása mellett élhet-e cégünk az adólevonás jogával? Második kérdésünk, hogy a különbözeti adózás szabályai szerinti értékesítésnél a beszerzési árba az előbb említett („közösségi értékesítés” hivatkozással ellátott) kezelési költség, adminisztrációs díj, valamint a szállítási költség beletartozik -e? Köszönöm válaszát!

Belföldi vagy közösségi értékesítés? II. Kérdés

A korábban feltett kérdésemhez kapcsolódva kérdezném, hogy abban az esetben, ha a termék értékesítése "C", magyarországi cégnél megáll, nincs továbbértékesítés, akkor is láncügylet lesz? A szállítást "A", prágai cég intézi. Továbbra is kérdés, hogy "B", magyarországi eladó cég hogyan számlázzon "C", magyarországi vevő cégnek. Köszönettel!

Közösségi termékértékesítés számlatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőanyag-gyártó cég közösségen belül értékesít közösségi adószámmal rendelkező ügyfélnek. A terméket igazoltan a másik tagállamba fuvarozzák. Milyen szöveget kell a számlán szerepeltetni?

Webáruház értékesítése az áfában Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_11_23_httpadozonahukerdesek2017118httpa_nkp Tisztelt Szakértő! Közösség területi hatályán kívüli-e az értékesítés, ha a vevő közösségi adóalany, az eladó közösségi adóalany, de a termék, melyet értékesítenek, nem jön be a Közösség területére? Tehát az eladó áruja harmadik országban van az érékesítés pillanatában, és a vevő harmadik országba kéri a szállítást. Mely bevallási sorban kell szerepeltetni az ügyletet, hogyan kell számlázni?

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: közösségi adószámmal rendelkező partnernek értékesítünk terméket, a termék igazoltan elhagyja az országot. A számlán milyen kötelező szövegezés tüntetendő fel? Kötelező feltüntetni, hogy áfatörvény területi hatályán kívüli értékesítés, vagy elég annyi, hogy adómentes értékesítés? köszönettel a választ.

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meg szeretném kérdezni, hogy közösségi értékesítésnek minősíthető-e a következő ügylet. Cégünktől egy német partnere terméket rendel meg, a terméket azonban be kívánja szereltetni egy másik magyarországi céggel a végtermékébe. Nem szeretné az általunk előállított terméket "megutaztani", tehát azt kérné, hogy azt szállítsuk ki a végterméket előállító magyarországi céghez, ebben az esetben hogyan igazolhatjuk, hogy az általunk értékesített termék elhagyta az országot és megérkezett a megrendelőhöz?

Áfa – láncértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk német cégtől vásárol darusínt, melyet továbbértékesít egy másik magyar vállalkozásnak, amely ezt az anyagot Szlovákiába építi be az ott elvállalt munkájába (erre a projektre rendelkezik szlovák közösségi adószámmal). Az anyag nem kerül leszállításra Magyarországra, hanem a német cégtől egyenesen Szlovákiába szállítják. A fuvarozást a mi cégünk rendeli meg. Kérdésem, hogy nekünk az anyag értékesítésekor a magyar megrendelő felé milyen számlát kell kiállítani azaz 27 százalékos áfatartalommal, vagy közösségi értékesítésnek minősül-e az értékesítés? Köszönettel: G-Kvitt Kft.

Láncügylet harmadik országból Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy amerikai cég ("A" cég) elad egy terméket egy osztrák cégnek ("B" cég), aki ezt eladja egy magyar cégnek ("C" cég) úgy, hogy az amerikai cég közvetlenül Magyarországra küldi az árut a magyar cégnek. A fuvart az amerikai cég szervezi. Vámolni és az import áfát megfizetni a magyar cég fogja belföldön, amit aztán az áfabevallásában vissza fog tudni igényelni. Kérdésem az lenne, hogy az osztrák "B" cég milyen számlát fog adni a magyar cégnek, közösségi értékesítésről szólót, amit aztán a magyar "C" cég szintén ugyanabban a bevallásban bevall és összesítő nyilatkozatot ad be róla? Sem az osztrák, sem pedig az amerikai cég nincs letelepedve Magyarországon. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Márkus Lászlóné

Áruértékesítés Szlovákiába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban. Áfakörös zöldség-gyümölcs piaci értékesítéssel foglalkozó kereskedő burgonyát értékesített szlovák "Mánya spol.s.r.o" nevű élelmiszer-kiskereskedelmi boltnak Magyarországon. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal (leellenőrizve), a magyar eladó nem. A számlát a magyar eladó 27 százalékos áfa felszámításával állította ki. Helyes ez a kiállítás? Szükség volna a magyar eladónak is közösségi adószámra? Áfabevallásban a 27 százalékos termékértékesítésnél fog szerepelni, vagy ez már közösségi értékesítés, és helytelen a számla is? Köszönöm a segítséget.

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném állásfoglalásukat, hogy helyesen járunk-e el az alábbi esetben, ha sima közösségi értékesítést számlázunk, a közösség területére, a hatályos áfaszabályozás szerint. Cégünk egy ciprusi cégnek számláz. Az árut a ciprusi cég szlovákiai raktárába szállítjuk DPD-vel vagy GLS futárszolgálattal. A ciprusi cég Magyarországon forintban a bankszámlánkra a bankban befizeti a számlák ellenértékét. Felmerült a kérdés, hogy szabályos-e az eljárásunk, vagy ez esetleg egy háromszögügyletnek minősül-e. Köszönöm válaszukat.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy jól gondoltam vagy sem: egy Magyarországon bejegyzett működő cég Németországból szerez be árut, amit értékesít is egy román cégnek úgy, hogy az árut rögtön Németországból Romániába fuvarozzák és a fuvart a román vevő intézi. Én úgy gondolom, hogy a magyar cég bevallja a 65-ös megfelelő sorában, valamint feltünteti A60-on a közösségi beszerzést, valamint közösségi értékesítést, jelölve, hogy háromszögügylet, és a költségszámla is mentes, valamint a bevételi is. A bevételi számlára pedig feltünteti, hogy a román cég a háromszögügylet végső beszerzője, így az ügylet után ő az adófizetésre kötelezett. Kérdésem még, hogy a számlán kell-e valamelyik jogszabályra hivatkozni vagy ennyit elég feltüntetni. Válaszát előre is köszönöm!

Közösségi számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségen belüli adómentes szolgáltatást nyújt áfaadóalany, közösségi adóalany vállalkozásnak. A felek között időszaki elszámolási szerződés áll fenn, mely első ütemének a kiszámlázása még nem történt meg, de a fizetése már igen, azzal, hogy az első elszámolási időszak befejezése előtt a kifizetés már meg is érkezett a megbízott számlájára (előre fizetés). Kérdés: ki kellett volna már állítani a számlát, vagy ez ráér az első elszámolási időszak végét követő 15 napon belül?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő egyéni vállalkozó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close