32 találat a(z) közösségen belüli beszerzés cimkére

Közösségen belüli beszerzés helyesbítő számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gyakran vásárol külföldi partnertől termékeket. Szinte minden hónapban előfordul, hogy egy-egy hibás terméket vissza kell küldenünk, amelyről a partner egy jóváíró ("mínuszos") számlát állít ki felénk. Természetesen a jóváírószámlán sem szerepel áfa (közösségi termékbeszerzés az eredeti ügylet). Miként kell eljárni az áfabevallásban az ilyen számlák esetén? A könyvelőprogram úgy emeli át az adatokat, hogy az áfabevallás 14. sorában szerepel "nettóban" a havi beszerzésünk (összes beszerzés - a jóváíró, ha a partnertől van több számla is). A 69. sorba, levonható oldalra viszont "csak" az összes pozitív beszerzést teszi (tehát ez a sor a jóváíró számla összegével több mint a 14. sor) és a 31. sorban szerepel a jóváíró számla összege, fizetendő adót növelő tételként. Így a 14. és a 69. sor nem egyezik. Ezt úgy szoktam megoldani, hogy a 31. sorból "kiveszem" a jóváíró összegét és a rá jutó áfát és átteszem a 69. sorba, hogy egyezzen a két sor. Az A60 nyomtatvány elfogad negatív értéket. Felmerült bennem, hogy jó-e ez így, illetve miként tudom majd megoldani, ha véletlenül nem lesz egyetlen közösségi beszerzés sem a hónapban, viszont érkezik egy jóváíró számla, azt nem tudom majd miből levonni és a 14., illetve 69. sorban negatív tétel szerepelne? A nyomtatványkitöltő nem jelzi hibának, de nagyon furcsa számomra. Köszönöm

Közösségi tárgyi eszköz beszerzés áfája Kérdés

Kamion közösségen belüli beszerzésére került sor. Magyarországon az Ober Pénzügyi Lízing cég mint vevő vette meg a kamiont attól, aki közösségen belülről beszerezte azt. Közösségen belüli beszerzés áfamentes, a lízingcégnek áfásan lett értékesitve. Hogyan szerepeltetem ezt az áfabevallásban, és hogyan könyvelem?

Közösségi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem áfa témakörben a következő: magyar székhelyű termelő kft. a tevékenységéhez szükséges anyagot vásárolt közösségi országból. Amennyiben céges személygépkocsival történik a közösségi országból a termék szállítása a kft. telephelyére, közösségi termékbeszerzésnek minősül-e, azaz a fizetendő és levonható áfa sorba is beállítható-e a termék összege utáni 27%-os áfa? Köszönöm a választ.

Használt gépjármű-kereskedő közösségen belüli vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét kérdésem van: közösségen belüli országból használt gépjármű-kereskedő (árrés adózást választott) magánszemélytől vásárol személygépkocsit, illetve olyan vállalkozótól, aki szintén a különbözeti adózást választotta és erről nyilatkozik is. A fenti beszerzéseket az áfabevallás mely soraiban kell szerepeltetni? A különbözet szerinti értékesítések esetében a bevallás mely sorában szerepelnek az értékesítési adatok? Köszönettel: takacskonyv.

Közösségen belüli beszerzés jóváíró számlájának árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás terméket szerez be közösségen belülről a deviza átváltás árfolyama a számla kiállítás dátuma, valamint bevallása is erre az időpontra esik. Később a következő hónapban jóváíró számlák érkeznek, a számlakiállítás dátuma, teljesítése már a következő hónap, viszont hivatkozik az előző havi számlára. Ebben az esetben a devizaátváltás időpontja melyik nap lesz, az eredeti vagy a jóváíró számla dátuma? Másik kérdésem közösségen belülről forintban kiállított számlák érkeznek, viszont alatta zlotyiban is fel van tüntetve az összeg. Ebben az esetben elég, ha csak a könyvelésben forintban van rögzítve a számla? Valamint itt is a számlakiállítás alapján állítom be az áfában, mivel közösségen belüli vagy a teljesítést veszem alapul?

Kompenzációs felárat alkalmazó adóalany közösségen belüli beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választó adóalany közösségen belül szerez be borjút. A beszerzett termékek adó nélkül számított összesített értéke éves szinten a tárgyévben és a tárgyévet megelőző adóévben nem haladta meg a 10 ezer eurót. Ebben az esetben a vevőnek kell áfát fizetnie és bevallást benyújtania? Köszönettel: Szombati Imréné

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Egy kft., amely áfaalany, Franciaországból hoz be ruhákat. Közösségi adószáma van, így a francia fél áfamentesen számlázott, a kft. az áfabevallásába befizetendő és a visszaigényelendő oldalra is beállította. Később kilépett az áfa alól, alanyi adómentességet választott (az adószáma is 2 helyett 1 lett). A francia partnerrel ezt a változást nem közölték, így a francia cég továbbra is áfa nélkül a közösségi adószámot feltüntetve számlázott a kft.-nek. 1. Most mit kell tennie a kft.-nek: önellenőrzéssel az áfát be kell vallania és befizetnie (Visszaigényelni már nem tudja, mivel alanyi adómentes.) 2. Hogyan kellett volna helyesen eljárnia amikor alanyi adómentes lett, hogy ez a helyzet ne alakuljon ki? 3.Milyen esetben lehet alkalmazni a 10 ezer eurós áfamentességi értékhatárt? A választ előre is köszönöm! Polyák Márta70-3872719

Számlázás adójogi megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az adott számlázási kérdésben. Olasz cég az eladó, magyar a vevő, és az értékesített gép szállítási helye Németország. Azt szeretném megkérdezni, hogy az alábbi ügylet a magyar cég részére közösségen belüli beszerzésnek minösül? Segítségét és válaszát előre is köszönöm.

Közösségen belüli termékbeszerzés Kérdés

Magyar cég megrendel terméket német (DE) cégtől, amely megrendeli ezt a terméket osztrák (AT) cégtől. A termék közvetlenül Magyarországra, az osztrákoktól jön be. A számlázás ügyletenként történik, az osztrák számláz a németnek, a német számláz a magyarnak. A szállítás FCA paritású, a feladó, az osztrák fizeti a szállítást. Kérdésem: van-e valamilyen különleges kötelezettsége ez ügyben a magyar cégnek? Esetleg a nem magyar cégeknek? Kell-e valamire odafigyelni a jelentéseknél? Köszönettel.

Számla közösségi adóalanytól Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy vállalkozás – amely nem rendelkezik közösségi adószámmal – reklámtollakat vásárolt egy vállalkozástól (National Pen). Az átvett termékeket kísérő számla áfamentesen került kiállításra. Az eladó írországi adószáma feltüntetésre került, de a vevő közösségi adószáma sehol sem szerepel, azt nem is kellett megadni a megrendeléskor. Sőt, a megrendeléskor azt sem lehetett tudni, hogy a terméket ír cég fogja értékesíteni, és honnan történik a termékek leszállítása. A számla semmilyen hivatkozást nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miért adómentes az értékesítés (közösségen belüli), vagy, hogy a vevő az adófizetésre kötelezett. Mi ilyenkor a helyes eljárás? Mit tegyen a bt., kérjen utólag közösségi adószámot? Köszönettel.

Közösségen belüli tehergépkocsi-vásárlás, magyarországi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségen belül (CH) használt tehergépkocsit vásárolt a kft. magánszemélytől, adásvételi szerződéssel. Levonható áfa sehol nem lett feltüntetve, megjelenítve, bevallva. Ugyanezen kft. közel 2 év használat után ezt a tehergépkocsit egy magyarországi kft.-nek szeretné értékesíteni. Kérdés: kell-e áfát számolni az értékesítés után? Válaszát köszönöm! Péter Zsuzsanna

EU-ból behozott anyag módosítás utáni továbbértékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországi kft .hoz be Olaszországból por alapú anyagot, amelyhez Magyarországon vizet adnak, és azt követően továbbértékesítik EU-n belül vagy pedig közösségi területen kívülre. Nem minősül vegyi anyagnak. Kérdésem: 1. A beszerzés EU-s beszerzésnek minősül? 2. EU-n belüli továbbértékesítés esetén hogyan kell értelmezni ezt: ez közösségen belüli értékesítés? Főszabály szerint kell eljárni? 3. EU-n kívüli továbbértékesítés esetén hogyan kell értlemezni ezt: ez közösség területén kívüli értékesítés? Főszabály szerint kell eljárni? 4. Szükséges e ekáerszámot kérnie mind a beszerzéshez, mind a kivitelhez a kft.-nek? Megtisztelő segítségüket előre is köszönöm!

Közösségen belüli beszerzés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: cégünk bérmunkával foglalkozik, és anyavállalatunk néhány éve több termelőeszközt is rendelkezésünkre bocsátott itt, Magyarországon. Most ezeket a gépeket kiszámlázta felénk. A kérdés az, hogy mi alapján állíthatom be az áfa részét levonható adóba, ha most nincs róla szállítási, illetve egyéb papírom, hogy ide kerültek a gépek hozzánk. Használhatom a régi szállítóleveleket igazolásként, hogy ide kerültek Magyarországra, vagy mi a teendő ilyenkor? Köszönöm!

Tévesen felszámított áfa közösségi beszerzés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következőkben leírt ügylethez kapcsolódik. "A" társaság magyarországi székhelyű, telephelyű cég és "B" társaságtól – franciaországi székhelyű (francia adószámmal rendelkező) – alapanyagot rendel. Az alapanyagot "C" társaság – szintén franciaországi székhelyű és telephelyű – székhelyére történő kiszállítással kéri (azaz az alapanyagot Franciaországon belül mozgatják). "B" társaság az alapanyagról "A" társaság részére adómentes termékértékesítésről szóló számlát állít ki, melyet "A" társaság közösségen belüli beszerzésként befogad és a fordított adózás szabályai szerint az áfát felszámítja, és egyazon időszakban levonásba is helyezi. "C" társaság az alapanyagon végzett megmunkálás (valamint további anyag beépítése után) a kész terméket Franciaországból Magyarországra, - "A" társaság telephelyére - szállítatja, melyről közösségen belüli adómentes értékesítésről szóló számlát állít ki. "A" társaság, a "C" társaság által kiállított számlát közösségen belüli beszerzésként fogadja be és a fordított adózás szabályai szerint az áfát felszámítja, és egyazon időszakban levonásba helyezi. Kérdésem az lenne, hogy milyen következménnyel járhat "A" társaság számára, hogy "B" társaság tévesen, adómentesen állította ki a számlát, nem számította fel a Franciaországban hatályos áfát? Így "A" társaság sem járt el helyesen a fordított adózás szabályainak alkalmazásával. Milyen következményekkel járhat ez egy esetleges ellenőrzés során? Válaszát előre is köszönöm!

Mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó harmadik országba teljesített szolgáltatásnyújtásról szóló, áfa törvény területi hatályán kívüli átutalásos számláját melyik időszaki áfabevallásban kell szerepeltetni? A teljesítés dátuma szerintiben, a számla kiállítási dátuma szerint, vagy amikor ténylegesen befolyt a számla végösszege? Kérem, ugyanezen kérdést megválaszolni szíveskedjen: 1) harmadik országból igénybe vett szolgáltatás után, 2) közösségen belüli termékbeszerzésnél, 3) közösségen belüli szolgáltatásnyújtás igénybevételénél, 4) közösségen belüli szolgáltatásnyújtás értékesítésekor is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs