112 találat a(z) közös megegyezés cimkére

Beltag kiválása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy bt., ahol az egyik beltag ki akar lépni. A társaságnál rendes munkaviszonyban dolgozik. Azt szeretném megkérdezni, hogy közös megegyezéssel mikor lehet megszüntetni a munkaviszonyát, valamint a részét hogyan kell kiszámolni? Milyen bejelentési kötelezettségek vannak ilyen esetben? Köszönettel: Boruzsné

Fizetéscsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaszerződés-módosítással (közös megegyezéssel) van-e lehetőség a fizetés csökkentésére? Köszönöm válaszát.

Béremelés Kérdés

Férfi munkavállalónkat nyugdíjasan visszafoglalkoztattuk 2017. 07. 26-án. A munkaviszonyát 2019. 01. 09-én közös megegyezéssel felmondtuk 2019. 01. 31. napjával. Megállapodásunkban egy havi bérét és plusz 1 havi bérét további juttatás jogcímen kapta meg. (Egyéb tétel nem szerepelt a közös megegyezésben.) Viszont társaságunknál bértárgyalások vannak folyamatban, mely érinthet béremelést és cafeteriaváltozást. Társaságunk vagyonkezelő hatáskörébe tartozik, így köztünk és köztük mint tulajdonos között folynak a tárgyalások. Előreláthatólag február közepére vagy végére várható a megegyezés. A kérdésünk az, hogy amennyiben béremelés vagy cafeteriaváltozás történik, igényt tarthat-e a már jogviszonyban nem lévő volt munkavállaló az esetleges emelésre és/vagy megállapított (január 1-jéig visszamenőleg járó) cafeteriára?

Közös megegyezés Kérdés

A dolgozó 2019. január 18-án pénteken dolgozott utoljára. A dolgozó munkaviszonyát közös megegyezéssel, 2019. január 18-ai keltezéssel 2019. január 21-ei hatállyal, közös megegyezéssel megszüntették. A következőkre hivatkoznak: "A közös megegyezés közlésének napja a hatályba lépésének napja (mindig a közlést követő nap), tehát a közös megegyezéssel napi hatállyal (másnap) történik." 1. kérdés: Jó-e ez a joggyakorlat? 2. Ennek a dolgozónak január 18-án szűnik meg a jogviszonya? Január 18-án dolgozott utoljára. 3. A 19T1041 es nyomtatványon is a 2019 január 18-át jelölöm mint a munkaviszony megszűnését? Választ előre is köszönöm.

Az ÁSZ száz dolgozójának ajánlotta fel a távozást közös megegyezéssel Cikk

Az Állami Számvevőszék több ütemben mintegy száz munkavállalójának ajánlotta fel a távozást az intézménytől, negyvenen már el is fogadták az ajánlatot – közölte az ÁSZ az MTI-vel.

Többszörösen hibázott a kismama, mielőtt megszűnt a munkaviszonya Cikk

Próbaidő alatt lévő munkavállaló jelezte a munkáltató felé, hogy várandós. Másnap (a próbaidő utolsó napján) a munkáltató felmondta a határozatlan idejű jogviszonyt. Megfelel ez a jogszabályoknak? Helyén való volt-e, hogy nem azonnal hatállyal mondott fel a munkáltató a kismamának, hanem közös megegyezéssel? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Módosítható-e utólag a munkaviszony megszüntetésének módja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, van-e annak jogi akadálya, hogy egy közölt felmondás jogcímét később a felek közös megegyezéssel módosítsák? Mennyi időn belül kerülhet erre sor?

Kilépő papírok átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló részéről történt felmondásban kéri a munkaviszony megszüntetését kettő napon belül. A munkáltató ettől eltérő kikötésekkel elfogadja a felmondást, 30 napos felmondási idővel, melyből az utolsó két hétre felmenti a munkavállalót munkavégzés alól, a többi munkanapon a munkakörének átadása és az elszámolás történik. Ezt a munkavállaló elfogadja. Ebben az esetben az utolsó munkanap június 1., a munkaviszony vége június 15. Melyik napon történik a munkabér kifizetése és a kilépő papírok átadása? Ez értelmezhető a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéseként? A munka törvénykönyve szabályai alapján „a munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.” Köszönöm megtisztelő válaszát!

Gyedről visszatérő munkaviszonyának megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem állásfoglalását: Egy munkavállaló visszatér gyedről dolgozni, majd közös megegyezéssel meg akarják a munkaviszonyt szüntetni. Kérdésünk, hogy a munkavállaló lemondhat-e az időarányosan járó, ki nem vett szabadságának pénzbeli megváltásának igényéről? Elfogadható-e ez, vagy van törvényi akadálya? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. Mária

Megválna a munkavállalójától? Ilyen csapdák adódhatnak Cikk

Előfordul, hogy a munkáltató számára idővel világossá válik, hogy a korábban kiválasztott munkavállaló nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mivel munkavégzése nem segíti elő a vállalkozás sikerét. Ilyen esetekben a munkaviszony megszüntetése során óvatosan kell eljárni. A buktatókat az alábbiakban mutatjuk be.

Vezető munkavállaló, összeférhetetlenségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a vezető állású munkavállalókra vonatkozó speciális összeférhetetlenségi szabályoktól közös megegyezéssel el lehet-e térni? Konkrétan: civil fenntartású szociális intézmény vezetője a) lehet-e szociális szövetkezet tagja? b) létesíthet-e "részidős" munkaviszonyt más munkáltatónál? c) szerezhet-e részesedést gazdasági társaságban? d) megbízással foglalkoztatható-e más szervezetnél? e) további vezetői megbízatása lehet-e az a)-d) esetekben? Kiindulási alap, hogy jelenlegi főállású munkahelye, a szociális intézmény, illetve ennek fenntartója a fentiekhez hozzájárul. Válaszát előre is köszönöm!

Közös megegyezés és fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy közös megegyezés esetén az Mt.-ben meghatározott szabadság megváltását, egyéb járandóságokat lehet-e részletekben kifizetni, ellentétben az 5 munkanapos szabállyal? Ez nyilván nem a javára való eltérés és ellensúlyozni sem tudnánk semmivel. Köszönettel.

Felmondás vagy közös megegyezés: mi előnyösebb a dolgozónak? Cikk

A 35 éve a vállalatnál dolgozó munkavállaló azt kérdezte szakértőnktől, melyik esetben jár jobban: ha megvárja a munkáltató felmondását a csoportos létszámleépítés során, vagy ha közös megegyezéssel megállapodik munkáltatójával a munkaviszony megszüntetéséről. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Mit tehet a munkáltató? Kérdés

A munkavállaló a munkáltató részére átadott egy „munkaviszony megszüntetése” tárgyú dokumentumot, melyben kérte a munkáltatót a munkaviszony közös megegyezéssel történő azonnali megszüntetésére. A munkahelyi vezető a dokumentumra ráírta: „Tudomásul vettem. A felmondási idő ledolgozását kérem.” Még ezen a napon a munkáltatói jogkör gyakorlójától kapott a munkavállaló egy értesítést, hogy kéri a felmondási idő ledolgozását. A továbbiakban a munkavállaló munkát végezni nem jött, majd pár nap múlva megjelent, hogy ő elszámol a nála lévő, a munkáltató tulajdonát képező dolgokkal, mivel a hétvégén külföldre utazik. Tekintheti-e felmondásnak a munkáltató a munkavállaló munkaviszony-megszűnésre irányuló közös megegyezést kérő írásos nyilatkozatát? Követelheti-e a munkavállalótól a 30 napra járó távolléti díj megfizetését? Mikor, és milyen módon szűnik meg, illetve szüntethető meg a munkaviszony? A dokumentumok teljes tartalmát helyszűke miatt itt nem tudtam feltölteni. Köszönettel: Hajcser Lívia

Tévedések, melyeket felmondásnál el kell kerülni Cikk

A munkaviszony megszüntetése a munkajog egyik legfontosabb területe, így nélkülözhetetlen, hogy helyesen ismerjük és alkalmazzuk a szabályokat. S habár a jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályai az utóbbi években veszítettek a szigorukból, továbbra is jelentős bírságokat fizethetünk, ha nem körültekintően járunk el.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs