168 találat a(z) követelés cimkére

MNB: 10 milliárd forint követelés külföldieknek látszó vásárlóknál Cikk

Tucatnyi piacfelügyeleti vizsgálatot indított az MNB a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében, s vezetői körlevélben tájékoztatta a pénzügyi intézményeket (s általuk a követelésvásárlókat), hogy e tevékenység mikor minősülhet üzletszerűnek, engedélyhez kötöttnek. Több ezer követelést külföldi cégek vettek meg, egy részüknél vélhetően alapvetően az azok fedezetét adó ingatlanok megszerzéséért. Cél lehetett az adósok panasztételi lehetőségének akadályozása is.

Költségvetési számvitel, késedelmidíj-követelések könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikor kell a költségvetési számvitelben a késedelmi díjat (nem késedelmi kamatot) a követelések közé lekönyvelni? A késedelmi díj mértéke annak megfizetésekor állapítható meg pontosan, a megfizetés előtt kiküldött késedelmi értesítőkön ezért még nem a teljes összeg szerepel, így azok még nem végleges adatok, csak részösszegeknek tekinthetők. Helyes-e, ha az óvatosság elve alapján csak a megfizetéskor könyvelik a késedelmi díjakat? Ha igen, akkor a mérlegkészítésig befolyt összegeket kell-e a tárgyévre lekönyvelni, a be ne nem folyt összegeket pedig nem lehet a követelések közé a könyvekbe felvenni? Köszönettel.

Követelések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet, társasház lakástakarék-pénztári befizetései, azok kamatai és állami támogatása az év végén megküldött egyenleg alapján a mérlegben a követelések között kell, hogy szerepeljen (a lejárati év 5 év)? Egyszeres könyvvezetésűek. Válaszát előre is köszönöm szépen! Reményik Anikó

Tőkeemelés tagi kölcsönből, de mi lesz később? Cikk

Ha apportálnák a tag tagi kölcsönből eredő követelését, és így teljesítené a kft. a kötelező tőkeemelést, különböző gazdasági események bekövetkeztekor milyen adó- és járulékterhekre lehet számítani a jövőben? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Térítésmentes átadás - kicsit komplikálva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy térítésmentes átadás tekintetében bizonytalanok vagyunk a könyveléssel kapcsolatban, ebben szeretném a segítségét kérni. Adott két kapcsolt vállalkozás, mondjuk "A" és "B". "A" vállalkozás előleget fizetett egy teherautó megvásárlására két évvel ezelőtt, így volt néhány millió forint követelése egy harmadik "C" vállalkozás felé. 2015 végén "A" vállalkozás átadta ezt a követelést "B" vállalkozás részére. Erről a három cég aláírt egy "engedményezési megállapodást", és "C" vállalkozás "A" részére kiállított egy sztornó számlát az ügyletről, "B" vállalkozásnak pedig egy számlát. Az "A" vállalkozásnál a sztornó számla áfája megjelent a bevallásban, mint növelő tétel. "B" vállalkozásnak a számla miatt levonható áfája keletkezett, amiről nem vagyok meggyőződve, hogy jogos. Az "A" és "B" cég között még nem készült egyéb papír az átadásról. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ezt hogyan lehet szabályosan bizonylatolni? Az átadásról az átadó írjon egy számlát, amit rendkívüli bevételként könyvelünk? Mivel itt nem egy tárgyi eszköz, hanem egy követelés átadásáról van szó, hogyan kell eljárni az áfával kapcsolatban? Remélem érthetően sikerült leírnom a kérdéseimet. Válaszát előre is köszönöm!

Fizikailag nem teljesült előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Cégünk körülbelül háromnegyed éve anyagokra előleget fizetett, az anyagok leszállítása a mai napig nem történt meg, mert a cég fizetésképtelenné vált, a kapcsolatot nem vette fel velünk ebben az ügyben. Ügyvédi úton indítottunk eljárást az előleg visszaszerzése miatt, ami most ott tart, hogy közjegyző által érvényesítjük a követelésünket. A számla a mai napig nem lett jóváírva. A számla befogadásakor az áfa összege levonható áfaként került a bevallásba. Az lenne a kérdésem, hogy mikor rendezzem az áfát, azaz mikor valljam be az áfa összegét fizetendő áfaként: amikor a perelt összeg a számlánkra beérkezik, vagy valamilyen módon érjük el azt, hogy a számlát jóváírják? A számla jóváírása befolyásolhatja-e a peres ügyek lefolyását? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdv: Lendvainé

Megfizetett eva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evaalany kkt. néhány évvel ezelőtt nyújtott szolgáltatást egy megrendelőjének. A számlát kiállította, az evát megfizette. A számla ellenértékét a mai napig nem kapta meg, a vevő felszámolás alatt áll, a felszámolótól igazolása van, hogy valószínűleg nem is fog fizetni neki a vállalkozás. Tőlem azt kérdezte, van-e lehetőség arra, hogy a befizetett evát visszakapja. Nekem nincs tudomásom ilyen szabályról, de megígértem neki, hogy megkérdezek erről szakértőt is. Várom válaszát! Üdvözlettel: Vágner Emília

Vevő követelés felszámolás után Kérdés

Az általunk könyvelt XY Kft. szállító ABC Kft. vevője nem fizette ki a 2011. és 2012. évben leszállított és általa is elismert áruk ellenértékét. Felszámolási eljárást kezdeményeztek vele szemben 2012. évben más vállalkozások. Az XY Kft. nem adta be a hitelezői igényét. Az ABC Kft.-vel szemben kezdeményezett felszámolási eljárás 2013. évben megszűnt a hitelezőkkel kötött megállapodás szerint az ABC Kft. további működésével. Az XY Kft. a felszámolási eljárás megszűnését követően érvényesítheti-e az ABC Kft-vel szembeni 2011. és 2012. évekre vonatkozó vevői követeléseit? Amennyiben nem, mikor kell kivezetnie a cégnek a követelést és ez elismert ráfordításnak tekinthető-e a társasági adótörvény szerint, vagy adóalap növelő tétel lesz?

Kezességet vállalt, és behajtották rajta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég kezességet vállalt egy másik cég autóvásárlásánál. Megszületett a bírósági határozat, hogy a kezesnek fizetnie kell. Megérkezett az ügyvédi felszólítás is, hogy fizessen. Könnyítésképpen cégünk részletfizetési engedményt kapott. Kérdésem az, hogy cégünk könyvelésében ezt ráfordításként vagy követelésként kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm.

Engedélyhez kötött az üzletszerű követelésvásárlás Cikk

A jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében az MNB nemrég rendkívüli adatszolgáltatást rendelt el a pénzügyi piacon, majd vezetői körlevélben tájékoztatta a pénzügyi intézményeket – illetve ezúton a követelésvásárlókat – arról, hogy e tevékenység mikor minősülhet üzletszerűnek, tehát engedélyhez kötöttnek. A jegybank a beérkezett adatok alapján első körben tíz követelésvásárlónál piacfelügyeleti eljárást is indít.

Ami elévült, az nem behajthatatlan Cikk

Milyen fogalmat használnak az egyes törvények az elévült, illetve a behajthatatlan követelésekre? Megmutatjuk, hogyan kell ezeket alkalmazni az adózásban, s mire kell ügyelni az új Ptk. szabályai miatt.

Háromszereplős pénzügyi rendezés ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott ’A’, ’B’, és ’C’ vállalkozás. „A” cég számlát állított ki „C” cégnek, „C” cég meg „B” cégnek állított ki számlát. A „C” cég helyett „B” cég utalná el „A”részére a kötelezettséget, „B” cég meg ugyanilyen értékben nem fizetné ki a „C” céggel szemben fennálló kötelezettségét. Így a három cég közötti kötelezettségek pénzügyileg rendezettnek minősülnének. Hogyan lehetne ezt jogilag leírni? Tehát engedményezés, és vagy kompenzálás, esetleg követelésvásárlásnak nevezhető a három fél között létrejött számlarendezés? Mely cégek között milyen jellegű szerződésnek kell létrejönni, hogy fedje a leírt ügyletet? A „C” cég oldaláról hogyan kell számvitelileg könyvelni az ügyletet? Köszönöm előre is a válaszukat!

Így módosítják a társaságiadó-alapot a követelések Cikk

A követelésekkel kapcsolatban többféle gazdasági esemény történhet. A követelés megszűnik, mert a vevő, az adós fizet, a követelés várhatóan nem térül meg, behajthatatlan, a követelést elengedik, a követelés elévül, vagy engedményezi a jogosult. E gazdasági eseményekhez többségéhez kapcsolódik társaságiadóalap-módosítás. Ezeket vesszük sorra.

Nem kapta meg munkabérét? Így érvényesítheti követelését Cikk

Még mindig gyakori, hogy a felszámolás, kényszertörlés alatt álló cégek nem fizetik ki munkavállalóik bérét. Összefoglaltuk, mit kell tenni a követelés érvényesítése érdekében.

Tartozás, közműdíj, tagi kölcsön elengedése: melyik illetékköteles? Cikk

Ajándék vagy nem ajándék, ha a jogosult elengedi követelését, azaz kell-e utána illetéket fizetni? Az attól függ. Összefoglaltuk, hogy mire, milyen előírás vonatkozik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs