138 találat a(z) környezetvédelmi termékdíj cimkére

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a csomagolásokban elhelyezett termékleírások, termékismertetők környezetvédelmi termékdíj kötelesek-e? Ha igen, milyen vámtarifaszám alapján? Köszönettel.

Környezetvédelmi termékdíj számlán való feltüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság elektronikai eszközök kis- és nagykereskedelmével foglalkozik. Az áruk jelentős részét külföldről hozzák be. Készpénzes értékesítés esetén a pénztárgépbe is beütik az összeget, de számlázó programmal is kiállítják a számlát. 1. A számlán kell-e szerepeltetni a termékdíjat és a hozzá tartozó záradékszöveget tételesen, amennyiben kiskereskedelemben nem adószámos magánszemély részére történik az értékesítés? 2. A számlán kell-e szerepeltetni a termékdíjat és a hozzá tartozó záradékszöveget tételesen, amennyiben kis-, illetve nagykereskedelemben másik társaság, például kft. felé történik az értékesítés? 3. Amennyiben a záradékszöveget fel kell tüntetni, elegendő csak a csomagolószert, vagy például az elektronikai berendezések, akkumulátorok környezetvédelmi adatait is fel kell tüntetni? Egy másik társaság, amelyik szintén folytat kis-, illetve nagykereskedelmi tevékenységet, árubeszerzésének körülbelül 1-2 százalékát teszi ki a külföldről beszerzett árukészlet. 4. Amennyiben a záradékszöveget fel kell tüntetni, minden számlán fel kell tüntetni a záradékot, vagy elegendő azokon a számlákon, amelyiken ténylegesen történt külföldről behozott áru csomagolóanyagban történő értékesítése? 5. A többi számlán nem kell feltüntetni a záradékot, amikor Magyarországról beszerzett áru továbbértékesítése történt? Válaszát előre is köszönöm: Szajkó Lajos

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösség adószámmal rendelkező belföldi székhellyel rendelkező gt. ipari kapuk, garázskapuk beszereléséhez szükséges motorokat közösségen belülről szerzi be. Kérdésük az lenne, hogy valóban van-e termékdíj-fizetési kötelezettságük, mint belföldön először forgalomba hozó, vagy sem. A kv termékdíjról szóló jogszabályt végigolvastam, de nem volt egyértelmű számomra, hogy a mellékletben az elektromos, elektronikai berendezéseknél felsorolt "elektromotor" azonos-e az általuk vásárolt motorokkal, ebbe a körbe beletartozik-e vagy sem. Én elsősorban azt javasoltam, hogy belföldön forgalmazó cégek számláit nézzék meg, milyen vtsz alá tartozik az általuk vásárolt motor. És a motorok csomagolóanyaga? Vajon azok termékdíj kötelesek? Hol tudom pontosítani, hogy van-e termékdíj fizetési kötelezettségük, vagy sem?Akár a motorokra, akár a csomagolóanyagukra?

Környezetvédelmi termékdíj műanyag termékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. műanyag alapanyagokból műanyag termékeket gyárt (virágcserép, balkon láda, tálcák, műanyag kupakok, stb.) 3924 -10 besorolási számmal. Eddig nem fizettünk termékdíjat. Szeretnék érdeklődni, hogy most 2015-től hogyan kell értelmezni a ex3924-es besorolást? Termékdíjat kell-e fizetnünk? Köszönettel.

Fa raklapok környezetvédelmi termékdíja Kérdés

Az általam könyvelt cég egy szlovák cég leányvállalata. A szlovák cég fa raklapok előállításával foglalkozik, ezeket értékesíti az EU-n belül. Kérdésem az lenne, hogy ha a magyar leányvállalat megveszi az anyavállalattól a raklapot, majd Magyarországon továbbértékesíti, mikor, és mekkora környezetvédelmi termékdíj terheli a leányvállalatot? Mi a helyzet akkor, ha a szlovák vállalat egy magyar vállalatnak direkt értékesít? Ilyen esetben a vevőt milyen díjtétel terheli, és mikor? Termékdíj vonatkozásában mi a különbség az EUR, az egyutas, illetve az atipikus raklapok között? Mi a helyzet, ha a raklap új, vagy használt? Segítségét előre is köszönöm!

Környezetvédelmi termékdij Kérdés

Vállalkozásunk taxióra-gyártással és -értékesítéssel foglalkozik. 2015. január 1-jétől a környezetvédelmi termékdij fizetés alá tartozik-e? Ha igen, akkor az értékesitési számlán hogyan tüntetem ezt fel? Sürgős válaszukat megköszönve. Sári Józsefné

Környezetvédelmi termékdíj, kulturális hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy önkormányzati tulajdonú kft, amely a helyi médiafeladatokat látja el. Ennek keretében üzemelteti a helyi tévét és kiadja a hetente megjelenő helyi lapot. A televízióban és az újságban is jelennek meg hirdetések (magánszemélyektől, vállalkozásoktól), illetve vállalnak még cd-, dvd-írást, -másolást. Kérdésem az, hogy merül-e fel a kft.-nek környezetvédelmitermékdíj-kötelezettsége, illetve kulturális hozzájárulás fizetési kötelezettsége? Köszönöm!

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretnénk megtudni, hogy valóban meg kell-e fizetnünk a fent említett adót, ha kereskedelemben beszerezzük a papírt, és azt felhasználjuk nyomtatásra? Ha 200 kilogramm alatt használunk fel, akkor is kell bevallani és átalányt fizetni, és ugyanez igaz a dolgozóknak vásárolt kézmosó folyadékra, súrolóra is? Mikor kell bevallani és befizetni az átalányt? Válaszát előre köszönjük. Tisztelettel: Horváthné

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kecsketejből kézműves szappant állít elő. A kecsketej a saját gazdaságából származik. Kérdésem az lenne, hogy az így előállított szappan után terheli környezetvédelmitermékdíj-bevallási kötelezettség a vállalkozót? Válaszát előre is köszönöm!

Plusz teher a szappanon, kozmetikumokon, csomagolóanyagokon Cikk

2015 januárjától jellemzően növekednek a termékdíjtételek, és új termékdíj-köteles termékek jelennek meg – írja a LeitnerLeitner adózásról érthetően című szakmai blogjában Ladi Zsuzsanna.

Környezetvédelmi termékdíj áfatartalma Kérdés

Környezetvédelmi termékdíj köteles terméket importálunk és forgalmazunk. Hogyan kell értelmezni a környezetvédelmi termékdíj áfakötelezettségét, hogyan járunk el jogszerűen? 1. A termék eladási árát úgy kalkuláljuk ki, hogy tartalmazza a termékdíjat, és annak az áfáját. Ha ez a helyes, akkor fel kell-e tüntetni a számlában külön soron a termékdíj összegét és áfáját? Ha nem kell, akkor hogyan igazolom esetleges ellenőrzéskor, hogy fel lett számítva után az áfa? 2.A termékdíj bevallásakor megállapítom annak összegét, és akkor számítom fel rá, és vallom be az áfáját? (Bár ez utóbbi elég képtelennek tűnik, mert így tulajdonképpen kétszer fizetem meg utána az áfát.)

Bevallás adókról Esemény

Október 20.

Számlázás, hulladékgazdálkodás Kérdés

Cégünk alanya a környezetvédelmi termékdíjnak. A lebontott csomagolást a környezetgazdálkodási társaság nem szállítja el, azt értékesítjük egy kft.-nek. Kérdésem: van-e jogosultságunk papírhulladék, üveghulladék értékesítéséhez? Köszönettel: Bálint Piroska

Környezetvédelmi termékdíj mentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem Magyarországon bejegyzett fióktelep. Harmadik országból importál elektronikai berendezéseket, melyeket Magyarországon vámkezeltet. Az árut ezt követően továbbértékesíti egy olyan hazai vevőnek, amely a berendezéseket az általa gyártott végtermékbe beépíti, és ezen készáru jelentős részét külföldre értékesíti. Kérdésünk arra vonatkozik, alkalmazható-e a környezetvédelmi termékdíj mentesség a vonatkozó 2011. évi LXXXV. tv. 4. § (2) h) pontja alapján abban az esetben, ha a magyar végső vevőnek történő értékesítés ugyan a magyar fióktelep adószáma alatt történik, de nem annak nevében? Van ugyanis egy olyan gazdasági közbenső szereplő az ügyletben – a magyar fióktelep anyavállalata által más EU tagállamban létrehozott “testvérfióktelepe” –, amely a fióktelepekre vonatkozó adójogi szabályozás értelmében csak a magyar fióktelep adószáma alatt bonyolíthat ügyleteket. Az ügylet szereplői: “A” – magyar fióktelep “B “– EU más tagállamában illetőséggel bíró testvérfióktelep “C” – végső magyar vevő Az áru útja: “A” importál Magyarországra, az árut közvetlenül “C”-hez szállítják. A számlázás menete: “A” befogad egy harmadik országbeli import számlát, majd kiállít egy EU-s értékesítésről szóló belső számlát “B”-nek. “B” befogadja ezt a belső számlát, és kiállít “A” adószáma alatt egy belföldi (magyar) értékesítésről szóló számlát “C” vevőnek. “A” a belső számlát csak a belső elszámolására használja, áfabevallásában a magyar értékesítést jelenti. Köszönettel.

Környezetvédelmi termékdíj mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. 07. 11-ei cikkel kapcsolatban (mentesség,visszaigénylés és új szabályok a termékdíjban) lenne kérdésem. Egy kozmetikai flakongyártó cég eddig "rendesen" minden flakon után megfizette a környezetvédelmi termékdíjat. A cikkben olvasom, hogy ha külföldre értékesítik a terméket, akkor nem kell termékdíjat fizetni? Esetünk úgy néz ki, hogy ez a cég flakont gyárt, eladja egy másik cégnek, amelyik felcímkézi, betölti, és a készterméket külföldre szállítja/értékesíti. Ebben az esetben (akár termékdíj-átvállalási szerződéssel?) lehet mentességet kapni azon flakonok után, amelyeket címkézés/betöltés után külföldre értékesítenek? Várom válaszát, üdvözlettel Hoffmann Helga

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvédi iroda nyitómérlege

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs