139 találat a(z) környezetvédelmi termékdíj cimkére

Csomagolószer környezetvédelmi termékdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett-e az a bortermeléssel foglalkozó őstermelő, aki üvegbe bérpalackoztatja a borát? Azt látom, hogy a kereskedelmi csomagolószer fogalma kikerült a törvényből, ami alapján még első belföldi forgalomba hozó első vevőjeként korábban bejelentkezett. Amennyiben kötelezett lenne, akkor az üvegen kívül a dugó, a címke után lenne az? Így például a borosüveg után E71, E22 és E51 CsK kódokkal kellene bevallani a mennyiséget? Ha pedig nem kötelezett – mivel feltehetően az alanyi körbe nem tartozik bele –, akkor a 18TKORNY nyomtatványon ki lehet jelenteni? Köszönettel: Jászné

Használt műszaki berendezések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem állásfoglalását: Egy Magyarországon működő cég most kezdi a tevékenységét, mely során Németországból vásárol új, de esztétikai hibás berendezéseket, például mikrosütő, hűtő-, mosógép, gáztűzhely. A német cég közösségi adószámmal rendelkezik és számláz. A számlán szerepel, hogy használt cikkekről van szó. A cég vásárol egy kamionnyi berendezést, és akad majd köztük biztosan olyan gép is, amely nem működik, és le kell selejtezni. A 4779 Teáor számú használt cikk bolti kiskereskedelme szerepel a cég tevékenységei között. Magyarországon fogja továbbértékesíteni a berendezéseket. Kérdésünk, hogy ez esetben az áfa számlázása hogyan működik? Környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett-e? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T. Mária

Környezetvédelmi termékdíj számlán való megjelenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, a számlán való feltüntetési kötelezettség teljesítése kapcsán. Cégünk a külföldről behozott termékek után az első forgalomba hozó, megfizeti a környezetvédelmi termékdíjat. Nincs szó áthárításról, átvállalásról, visszaigénylésről, termékdíj raktárba helyezésről. Ebben az esetben kell a terméket záradékolni? Ha igen, mit tüntessünk fel, esetleg: "a csomagolás termékdíj-kötelezettség az eladót terheli"? Bár ez a záradék szöveg már nem szerepel a hatályos törvényben. Előre is köszönjük a választ!

Esztétikai hibás berendezések értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem állásfoglalását: Egy Magyarországon működő cég mos kezdi tevékenységét, mely során Németországból vásárol új, de esztétikai hibás berendezéseket például mikro, hűtő, mosógép, gáztűzhely. A német cég a magyar közösségi adószámmal számláz. A cég vásárol egy kamionnyi berendezést, és akad majd közte biztos olyan gép is, ami nem működik és le kell majd selejtezni. A 4779 Teáor számú használt cikk bolti kiskereskedelme szerepel tevékenységben. Magyarországon fogja tovább értékesíteni a berendezéseket. Kérdésünk, hogy ez esetben az áfa számlázása hogyan működik? Környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett-e? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T.Mária

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a kibocsátónak kell-e és mit kell szerepeltetnie a számlában (megfizetett környezetvédelmi termékdíj esetén), ha külföldről származó csomagolóanyagot elsőként hoz hazai forgalomba ? (Eredeti csomagolásban adja tovább a külföldről beérkezett árut.) Köszönettel Papp Éva

Környezetvédelmi termékdíj – ipari megmunkálógép Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Ktdt. 2. § 13. pontja szerint kivételt képez a nagyméretű rögzített ipari szerszám. A külföldről behozott, helyhez kötött, önálló megmunkáló berendezés is képezhet kivételt? Köszönjük!

Környezetvédelmi termékdíj nagyberendezés Kérdés

1. Külföldről, ipari felhasználás céljából behozott árut bontatlan csomagolásban értékesítjük tovább, akkor is meg kell fizetni a csomagolóanyag után a környezetvédelmi termékdíjat? 2. Külföldről behozott, helyhez kötött ipari technológiai nagyberendezés, aminek elektromos vagy elektronikai alkatrészei is vannak környezetvédelmi termékdíj köteles-e, és ha igen, mi a termékdíj számításának alapja? 3. Helyhez kötött ipari technológiai nagyberendezések kopó vagy csere alkatrészei például levegőszűrő patron, környezetvédelmi termékdíj köteles-e?

AdBlue tovább értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő, a VTSZ szám: 31021010; Társaságunk AdBlue-t vásárol nagyobb mennyiségben, saját célra. Ha ebből mégis szeretnénk tovább értékesíteni, akkor azt milyen feltételek mellett tehetjük meg? Kell- e jövedéki engedély, van-e környezetvédelmi fizetési kötelezettség, kell-e ekáer bejelentés? Köszönettel!

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy cég külföldről szerez be árut, de változatlan formában, változatlan csomagolásban értékesíti tovább belföldre, ebben az esetben keletkezik termékdíj bevallási és fizetési kötelezettség? Előre is köszönöm szíves válaszukat.

Környezetvédelmitermékdíj-fizetés használt autó után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó kereskedő ügyfelem külföldről behozott személygépjárműveket értékesít magánszemélyek részére. A 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról (továbbiakban Ktdt.) értelmében az autókban található akkumulátor, gumiabroncs, egyéb kőolaj termék és elektromos, elektronikai berendezések után a környezetvédelmi termékdíjat be kell vallani és megfizetni. A Ktdt. 14. § (1) bekezdés szerint "A termékdíj-kötelezettség számla vagy szerződés alapján (...) meghatározott módon átvállalható.” továbbá ugyanezen paragrafus (5) a) aa) alpont szerint: „Szerződés alapján a termékdíj-kötelezettséget a kötelezettől a termékdíjköteles termék első belföldi vevője átvállalhatja.” A Ktdt. 4. § (2) b) pontja így ír: „Nem keletkezik termékdíj-kötelezettség természetes személy esetén a termékdíjköteles termék személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségű saját célú felhasználása során.” Amennyiben a kereskedő a használt gépjármű belföldi értékesítéskor olyan szerződést köt a magánszeméllyel, amiben az szerepel, hogy magánszemély vevő átvállalja a környezetvédelmi termékdíj kötelezettséget, de nem keletkezik fizetési kötelezettsége, mert a járművet saját célra használja fel és személyes szükségletét meg nem haladó mennyiségű, akkor elkerülhető a környezetvédelmi termékdíj megfizetése? Ez esetben is be kell jelentkezni ügyfelemnek a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség alá? Előre is köszönöm válaszát!

Fotovoltaikus napelem kereskedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy a külföldről behozott fotovoltaikus napelemek kereskedelmét milyen TEÁOR szám alatt folytathat egy vállalkozás? Ez nagykereskedelmet és közvetítő kereskedelmet ölel fel. További kérdésként merült fel, hogy milyen környezetvédelmitermékdíj-fizetési kötelezettség merül fel ebben az esetben, és azt hogyan kell az értékesítésről kiállított számlán feltüntetni? Köszönöm a válaszát!

Új fogalmak és új tarifák a környezetvédelmi termékdíjban Cikk

A környezetvédelmi termékdíjköteles termékek definícióját, illetve néhány esetben a díjtételeket is módosítja az Országgyűlés által október 17-én megszavazott törvényjavaslat.

Közösségen belülről személyautó lízingelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Németországból lízingel személyautót egy cégtől, melyet még idén meg is szeretne vásárolni. A lízingdíjnál és később a vétel során a cégünknek milyen áfabevallási kötelezettsége keletkezik, és lesz-e fizetendő áfa-kötelezettségünk? Mikor és mire vonatkozóan keletkezik környezetvédelmi termékdíjbevallási és -fizetési kötelezettségünk? Ha ezt az autót később belföldi adóalanynak el szeretnénk adni, akkor áfás számlát kell kiállítanunk? Egyéb adatszolgáltatási, illetve fizetési kötelezettségünk keletkezik-e az ügylettel kapcsolatban? Részletes tájékoztatóját előre is nagyon köszönöm.

Viszlát, nejlonzacskók? Változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai Cikk

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt (Ktdt.) módosító javaslatot terjeszt elő a szaktárca a közeljövőben – írja Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj-tanácsadási üzletágvezetője. A javaslat több olyan változtatást is tartalmaz, amely érdemben érinti a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható.

Termékdíj visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk élelmiszergyártással foglalkozik. A termék csomagolására szolgáló dobozt és a fóliát Magyarországon szerzi be. A belföldi számlán a termékdíj áthárításra került. Cégünk jelentős mennyiségű árut szállít külföldre. Tehát a csomagolóanyag nem Magyarországon terheli a környezetet. Vissza tudjuk igényelni a termékdíjat az export termékek csomagolása után? Cégünknek más termékdíj-kötelezettsége nincs, tehát bevallást sem készítünk. Köszönettel: Bleier Györgyi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs