138 találat a(z) környezetvédelmi termékdíj cimkére

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Uniós országokból behozott termékek csomagoló anyagai után van-e lehetőség általánydíjat fizetni abban az esetben, ha a behozó kiskereskedőknek értékesíti tovább a termékeket? Köszönettel.

Bevallási határidő Esemény

Adózási határidők 2019. július 22-28. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Befizetési határidő Esemény

Export termék – környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák székhelyű cég reklámtartalmú kiadványt rendel magyar nyelven, a kiadvány szállítási címe, azaz a teljesítés helye Ausztria. Hogyan kell eljárni a környezetvédelmi termékdíj érvényesítésével kapcsolatban? Milyen áfatartalommal kell kiállítani a számlát?

Környezetvédelmi termékdíj áthárítása (EU-s beszerzés) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hangszerboltot üzemeltetünk. Az EU-ból beszerzett hangszerek (elektromos és akusztikus) szlovák partnertől érkező számláján a következő mondat szerepel: "Az adó (áfa) alapja tartalmazza az áthárított környezetvédelmi termékdíjat". A számla a termékdíjjal kapcsolatban más utalást nem tartalmaz. Mentesít-e minket a fenti mondat a környezetvédelmi termékdíj bevallása és megfizetése alól, vagy a termékdíjköteles áru és csomagolás után be kell vallanunk és meg kell fizetnünk a termékdíjat? Köszönöm!

A környezetvédelmi termékdíj alanya Kérdés

Egyéni vállalkozó vagyok és csak egy tevékenységem van, az a főtevékenység, 494104 - Autómentés rakfelülettel rendelkező járművel. Az idén váltottam könyvelőt, az előző könyvelő bejelentett a környezetvédelmi törvény alá, de nem jelentett be a csekély mennyiségű anyagok utáni átalány alá. Az adóhatóság minden negyedévben felszólít az adózásra, ezek után elküldte, majd hibás volt a bevallás, egyedül javítgattuk össze-vissza, most a hiányzó 2. negyedévi bevallást, többszöri felszóllítására 50 ezer forintra megbírságoltak. Az új könyvelőmhöz elvittem a papírokat, hogy javítsuk már ki rendesen a negyedéves bevallást, és mondja meg, mit nem adtunk be. Erre ő azt mondja, erre a tevékenységre nem is kell környezetvédelmi termékdíjat fizetnem. Ilyenkor mi a teendő?

Környezetvédelmi termékdíj bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó használt személyautókat szeretne értékesíteni úgy, hogy külföldről is hozna be kocsikat, évente pár alkalommal. Kérdéseim: A használtautó-kereskedőnek kell-e, hogy szakképesítése legyen? A külföldről behozott autó után kell termékdíjat fizetni az akkumulátor, egyéb üzemanyag, gumiabroncs, elektronikai eszközök után. A kezdésnél be kell jelenteni, hogy nekem ilyen kötelezettségem lesz, ezt a TKORNY nyomtatványon kell megtennem? Mikor jelentem be, hogy én csekély mennyiségű kibocsátó vagyok, és termékdíjátalány-fizetést vállalok? Nem igazodom el a törvényben, hogy mikor, milyen bevallást kell beküldenem. Minden évben jelezni kell, hogy ha átalányfizető leszek a tárgyévben, vagy csak akkor, ha változik a fizetési kötelezettség? Ha behoznak egy autót, az adásvételi szerződés áll rendelkezésre, amin nincs rajta az akkumulátor típusa, súlya, a benne lévő kenőanyag kilogrammban és az autó abroncsának tipusa és súlya. Honnan tudom megállapítani, hogy mikor lépem túl az átalánydíjat, és más, emelt összegű adót fizetek? Vagy esetleg először a mennyiségeket darabban leadom és a mennyiség alapján, ha a darab szerinti mennyiségekből összejön a törvényi általánydíj maximuma, csak azután – a változásbejelentő szerint – fizet az adott hónapban, és akkor fizetek negyedévenként magasabb összeget? Nem értem, hogy csekély összegű átalányadónál nem kell bevallás, csak egyszer év végén KTBEV nyomtatványon, ha bejelentem év elején, hogy csekély mennyiségű általános adós lesz?

Környezetvédelmi termékdíj – csomagolóanyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatban. Cégünk a csomagolóanyagok után termékdíj fizetésére köteles. A csomagolóanyag esetünkben zacskó, amelyre rá van nyomtatva a cég logója, ezzel a zacskó nehezebb a nyomdafestéknek köszönhetően. Szeretném kérdezni, hogy a termékdíj megfizetése a sima vagy a nyomott csomagolóanyag után fizetendő, illetve mennyi a mértéke? Köszönettel várom válaszát. Bakonyi Eszter

Személygépkocsi környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autókereskedéssel foglalkozó egyéni vállalkozó külföldről szeretne beszerezni személygépkocsikat, melyeket továbbértékesít magánszemélyek részére. A honosítást és regisztrációt az autókereskedő végezné, de az első forgalombahelyezés a magánszemély nevére történne. A kérdéssem ezzel kapcsolatban az, hogy az autókban található akkumulátor, gumiabroncs, egyéb kőolaj termék és elektromos, elektronikai berendezések után a környezetvédelmi termékdíjat be kell-e vallani és megfizetni? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Kozma Beáta

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

A Ktdt. törvény szerint a 8413 VTSZ számú termékek környezetvédelmitermékdíj-kötelesek, amennyiben: 1.) maximum 1000V váltakozó feszültségű, vagy maximum 1500V egyenfeszültségű árrammal működnek, 2.) a bruttó súlyuk 200 kilogramm alatti vagy a teljesítményük 4Kw alatti. Kérdés az, hogy az 1- és a 2. pontban szereplő feltételnek együttesen kell megfelelni, vagy ha már valamelyik teljesül, már akkor is kell termékdíjat fizetni? Ezen feltételeken kívül van-e még kitétel, amit vizsgálni kell a környezetvédelmi termékdíj megállapításához? Szíves válaszukat köszönjük.

Visszaigényelt környezetvédelmi termékdíj könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A visszaigényelt környezetvédelmi termékdíj helyes könyvelésével kapcsolatban kérem segítségét. Társaságunk továbbértékesítés céljából külföldről hoz be gumiabroncsokat, mely után a megfizetett termékdíjat a következőképpen könyveljük: T: 26. Kereskedelmi áruk - K: 46 Környezetvédelmi termékdíj. Utólag a külföldre kiszállított tételek után a megfizetett termékdíjat visszaigényeljük. A visszaigényelt termékdíj könyvelésére többféle megoldásról olvastam. Egyik esetben a belföldi értékesítés nettó árbevételét, másik esetnél az ELÁBÉ-t, harmadiknál az egyéb bevételt tüntették fel a 46-os környezetvédelmi termékdíj ellenszámlájaként. Kérem segítségét, hogy a visszaigényelt összeg valóban a helyére kerüljön a könyvelésünkben! Köszönettel!

Papírpohár – környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nagykereskedelmi tevékenységet folytat. A termékeinkhez a vendéglátó egységeknek külföldről beszerzett vízálló papírpoharat is értékesítünk. Jól gondolom, hogy ez a papírpohár – mint első belföldi tulajdonos – környezetvédelmitermékdíj-fizetési kötelezettséget keletkeztet nálunk? A kvtd bevallásban az E813001 – rétegezett italkarton kódot találtam, ami 19 Ft/kg díjtételt jelent. Helyes ez a kvtd kód? Válaszukat előre is köszönöm.

Környezetvédelmi termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösségen belüli partnertől első orvosi műszereket vásárolt továbbértékesítési céllal. A közösségi partnertől érkező eszközök beszerzése után környezetvédelmitermékdíj-fizetési kötelezettség keletkezik? Köszönettel várom válaszukat!

Csomagolószer környezetvédelmi termékdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett-e az a bortermeléssel foglalkozó őstermelő, aki üvegbe bérpalackoztatja a borát? Azt látom, hogy a kereskedelmi csomagolószer fogalma kikerült a törvényből, ami alapján még első belföldi forgalomba hozó első vevőjeként korábban bejelentkezett. Amennyiben kötelezett lenne, akkor az üvegen kívül a dugó, a címke után lenne az? Így például a borosüveg után E71, E22 és E51 CsK kódokkal kellene bevallani a mennyiséget? Ha pedig nem kötelezett – mivel feltehetően az alanyi körbe nem tartozik bele –, akkor a 18TKORNY nyomtatványon ki lehet jelenteni? Köszönettel: Jászné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs