158 találat a(z) könyvelő cimkére

Könyvelési, adózási szakembereket felügyelő hatóság: kezdődnek az előkészületek Cikk

Az adózási, számviteli szakemberek felügyeletét érintő szabályok kidolgozását a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) végzi majd, együttműködve az érintett szakmai szervezetek képviselőivel – mondta el az MTI érdeklődésére hétfőn Pankucsi Zoltán, a tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. A szabályozás előkészítése már zajlik.

Könyvelők, figyelem: jön az IFRS! Cikk

A napokban a teljes számviteli, pénzügyi szakmában hatalmas várakozásokkal övezett esemény történt, amely az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásait hozta elérhető közelségbe. 2015. június 12-én megszületett ugyanis a kormány 1387/2015. számú határozata a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásáról (a dokumentum teljes terjedelmében elérhető a Magyar Közlönyben.) „A határozat szerint a bevezetés több lépcsőben történik meg, számos társaságnak már 2016-től választható, illetve 2017-től kötelező hatállyal” – hangsúlyozza Balázs Gábor, a PwC Magyarország cégtársa.

Jönnek az új szabályok az áfatörvényben! Cikk

Érdemes felkészülni az áfatörvény 2015. július 1-jétől hatályos módosítására, mely értelmében új szabály vonatkozik a könyvviteli, könyvvizsgálati és adó-tanácsadási szolgáltatások teljesítési időpontjának meghatározására – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Könyvelők figyelem: így módosul a számviteli törvény Cikk

A jövőben a vállalkozások többsége egyszerűsített éves beszámolót készíthet, kevesebb társaság lesz kötelezett konszolidált beszámolóra, változik az osztalék elszámolása – egyebek közt ezt tartalmazza a számviteli törvény tervezett módosítása.

Könyvelők, starthoz: így érdemes készülni az áfatörvény változására Cikk

Július 1-jétől a könyvviteli, könyvvizsgálati és adótanács-adási szolgáltatóknak új szabályokat kell alkalmazniuk a folyamatos elszámolással kapcsolatban. Ehhez nyújtunk gyakorlati tanácsokat.

Megtizedelték a könyvelőket Cikk

Azok a könyvelők, akik nem tartják naprakészen a tudásukat, elveszítik az engedélyüket. Az 55 ezerből hétezer továbbképzési engedélyét vonta vissza az NGM, derül ki a SZAK-ma.hu Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárral készült interjújából.

Iratőrzés Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérem segítségét az alábbi kérdésben: könyvviteli szolgáltatót terheli-e bizonylat-megőrzési kötelezettség a parterei iratanyagával kapcsolatban? Amennyiben egy céggel kapcsolatban megszűnik a szerződés, kell-e a könyvviteli szolgáltatónak papír vagy elektronikus formában megőrizni a dokumentumokat, vagy ha átadás-átvételi bizonylaton visszaadja a cég papírjait, azzal eleget tesz a kötelezettségének? A könyvviteli programból lehet törölni a céget? Válaszukat köszönöm

Régi dokumentumok tárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A könyvelőirodámat nemsokára egy új irodába költöztetem és felmerült az a kérdés, hogy a régi, nálam felejtett dokumentumokkal mit tehetek: 1) már nem létezik a cég, az ügyvezető eltűnt, és felszámolták a céget, 2) eltűnt az ügyvezető, és felszámolás alatt van a cég, 3) már elméletileg végelszámolták a céget. Azt tudom, hogy minimum10 évig meg kell őrizni a dokumentumokat, de vannak nálam felejtett olyan könyvelési anyagok, ahol még számlatömb is van. Sokáig reménykedtem, hogy előkerülnek az ügyfelek, akár a felszámolások miatt is, de nem így történt. Meddig vagyok köteles tárolni ezeket az itt felejtett dokumentumokat? Előre is köszönöm a választ.

Többmilliárdos áfacsalás – házkutatás volt a könyvelőknél is Cikk

Két és félmilliárd áfát csalt el az a bűnszervezet, amelyet december elején buktattak le a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói. A játékos kedvű adócsalók– a karácsony előtti keresletet is kihasználva – játékkonzolok – és szoftverek fiktív számlázásával tettek szert tetemes haszonra. A nyomozók a hamis számlákat elszámoló cégek könyvelőinél is házkutatást tartottak. Az alábbiakban azt vesszük górcső alá, meddig terjed az adott esetben akár jóhiszemű könyvelő felelőssége az büntetőügyekben.

Pénzmosás elleni szabályzat: feladat könyvelőknek, adószakértőknek Cikk

Kérdésében megerősítést kért olvasónk arról, hogy a pénzmosás elleni szabályzattal kapcsolatban minden könyvelőnek van dolga. Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Könyvelőket gyanúsítanak milliárdos áfacsalással Cikk

Tíz hónapos előkészítő munka eredményeként sikerült azonosítani egy könyvelő-házaspár vezette adóminimalizáló elkövetői kört, akik egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt okoztak a költségvetésnek – közölte honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Könnyen ráfázhat a könyvelő, ha adótanácsokat is osztogat Cikk

A könyvelői munka – „hivatalosan” számviteli szolgáltatás – összetett tevékenység, sok mindent magába foglal. Kérdés, hogy vajon az adótanácsadás is e körbe tartozhat-e? Az alábbi, a valóságban is megtörtént eset tanúságait ajánlom minden könyvelő figyelmébe.

Tiltakoznak a könyvelők a számlarendelet ellen Cikk

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) tiltakozik a Nemzetgazdasági Minisztérium által hozott úgynevezett "számlarendelet" előírásai ellen.

Alkalmi munkavállalói szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nél a könyvelési faladatokat a könyvelő alkalmi munkavállalóként látja el. Havonta 5 napra jelentjük be. Kérdésem, hogy helyes-e, ha az alkalmi munkavállalói szerződést úgy készítjük el, hogy napi 8 óra a ledolgozott munkaórák száma és kötetlen a munkaidő-beosztás? Válaszát tisztelettel köszönöm.

Könyvelőket, ügyvédeket vádol adócsalással és sikkasztással a NAV Cikk

Lezárták az államnak 800 millió forint kárt okozó cégtemető ügyében indított nyomozást. Adócsalás és sikkasztás miatt 157 ember, köztük könyvelők, ügyvédek ellen javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - hangzott el péntek este az M1 Híradójában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs