154 találat a(z) könyvelő cimkére

Könyvelők, figyelem: sürget az idő! Cikk

„Azoknak, akik 2017. január elsejétől szeretnének a hazai számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok, vagyis IFRS szerinti könyvvezetést választani, 2016. október 2-áig kell bejelenteniük áttérési szándékukat az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál, bizonyos esetekben az Magyar Nemzeti Banknál is” – figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Minősített könyvelők: kiszorítanák a kontárokat, akik rengeteget ártanak Cikk

Nevet változtatott, és Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE) néven működik tovább a Minőségi Könyvelők Klubja – jelentette be Harkai István elnök a szervezet közgyűlésén. A MINKE célja a szakma fejlődésének segítése és társadalmi megítélésének javítása.

Autós sportegyesület Kérdés

Autós sportegyesületet szeretnének alapítani. Szeretném kérdezni, hogy mint könyvelőnek milyen jelentési kötelezettségem van és milyen nyomtatványon? Az ügyfélnek milyen teendője van ennek megalapításakor?

NAV e-mailek Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Nem tudom, kinek tegyem fel a kérdést. Július elején – szabadságról visszatérve – értesültem, hogy minden elektronikusan elküldött bevallás minimum 6 e-mailt + az értesítési tárhelyen 6 üzenetet generál. Akkor az volt az újságcikkben, hogy a könyvelők érdekképviseletének fellépésére ez augusztusban megszűnik. Hát nem így lett. Sőt, mivel nem olvasom el a tárhelyen, hogy "feltöltöttem", "letöltötték", "átvették", kapok mindezekre felszólítást, hogy irgum-burgum, ha nem olvasom el 5 munkanapon belül, akkor meghiúsulási értesítőt küldenek, és tényleg küldik.Tetézve az elfogadó nyugta procedúrájával, meg az áfa hibátlan bevallásról szóló értesítőivel. Ki, mennyi pénzt kapott ezért az újításért? Én kicsi könyvelőirodát vezetek, de aki több száz ügyfelet szolgál ki, az külön embert foglalkoztat ezen üzenetek kezelésére? Normális országban élünk? Mikor lesz ennek vége? Ennyit ér a könyvelők érdekképviselete? (Úgy látszik: igen) Talán, ha még több fórumon felvetnék ezt a lehetetlen állapotot, lenne hatása. Köszönettel: Bertháné

Előző könyvelő hibáinak javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazottként köteles vagyok-e ingyen, kb. 300 túlóra mellett (túlórát sem fizetik) az előző könyvelő, 2015.évre vonatkozó, el nem végzett munkáját megcsinálni (egyeztetések, újrakönyvelés)? Az én munkaszerződésemben egyértelműen a 2016. évi feladatok szerepelnek csak. Válaszát köszönöm!

Jól nézze meg a könyvelőt! Íme a szemüveg Cikk

Társaságunk végzi a vele kapcsolt viszonyban lévő társaság könyvelését. A kapcsolt cég annyit fejlődött az alakulás óta, hogy időszerű egy önálló könyvelő alkalmazása. Kérdésem: milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy önállóan könyvelhessen és beszámolót készíthessek? A társaságnak nincs könyvvizsgálati kötelezettsége jelen pillanatban. Olvasónk kérdésére Pölöskei Pálné adószakértő válaszol.

Ettől őrülnek meg a könyvelők – botrány az ügyfélkapunál Cikk

Az elektronikus közigazgatás magját jelentő ügyfélkapu tárhelyét a múlt péntektől levélszemét árasztotta el. A jelenleg még önálló KEKKH és a fejlesztés informatikai feladataiért felelős NISZ Zrt. vezetői úgy gondolták, hogy széles körű egyeztetés nélkül, egyetlenegy elektronikus hivatali beadványról rögtön 3 választ küldetnek vissza – írja honlapján a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Bt.-ből kft.-vé alakulás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Betéti társaság 2016. június 30-ával szeretne kft.-vé alakulni. Kell-e hozzá könyvvizsgálat, vagy elég az ügyvéd és a könyvelő? Az összes bevétel 2014-ben 43 millió forint volt, 2015-ben pedig 54,7 millió forint. Az árbevétel is ezzel nagyjából azonos. Köszönettel, egy előfizető.

Könyvelője segítségével csalt áfát Cikk

Könyvelője segítségével huszonnégymillió forint áfát csalt el az olcsó napelemes rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó gyulai cég ügyvezetője. A NAV pénzügyi nyomozói befejezték a költségvetési csalás miatt folytatott nyomozást, és vádemelést javasolnak.

Problémás cég II. Kérdés

Tisztelt Dr. Szeiler Nikolett! Problémás cég című kérdésemre adott válaszát köszönöm. Igen, könyvelőként vagyok megbízva. Ez így teljesen jogos, amiről Ön tájékoztatott, de melyik ügyvezetőnek adjam át az anyagot? Merthogy a férj és a feleség is ügyvezető. Én a férjjel tartottam a kapcsolatot, a feleség csak ritkán érdeklődött, és, ha én tőle bármit kérdeztem, arra nem kaptam választ. Ők pedig nem beszélnek egymással. Köszönöm előre is, hogy segít számomra megnyugtató módon lezárni ezt a kellemetlen ügyet.

Problémás cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cégem, amelynek a tulajdonosa egy válófélben lévő pár. A 2014-es év mérlegét a férj aláírásával beküldtem. Sajnos nagyon eldurvult közöttük a kapcsolat, a cég tavaly állítólag nem is működött. Idén januárban felfüggesztették a cég adószámát is, mert a feleség nem vette át az iratokat (ő lakik a székhelyen), tartozása is van a cégnek. Én ilyen módon nem szeretnék ebben részt venni, és sajnos a feleség mindenkit hibáztat, csak saját magát nem. Megtehetem azt, hogy egyszerűen törlöm a céges meghatalmazásomat? Van-e ennek valamiféle következménye? Szerencsére még sose volt ilyen ügyfelem. Előre is köszönöm a válaszát.

Mérlegkészítés Kérdés

A kft. könyvelőt váltott 2015. februártól. Az előző könyvelő nem készítette el a mérleget és az éves bevallásokat, ezért a cég 100 ezer forintos mulasztási bírságot kapott. Mindkét könyvelő elhárította a felelősséget, a régi szerint a zárás időpontjában ő már nem könyvelője a cégnek, az új könyvelő szerint csak a régi könyvelő zárhatja le az évet. Milyen szabályok alapján lehet megállapítani valamelyik könyvelő felelősségét? Vagy a cégvezető felelős egyedül a mulasztásért? Segítségüket előre is köszönöm.

Számviteli politika Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyszemélyes kft.-ként működik, közúti áruszállítással foglalkozunk. Kérdésem az lenne, hogy egy esetleges ellenőrzésen kérhetnek tőlünk számviteli politikát? Illetve kell ezzel a dokumentummal rendelkeznünk? Kinek a feladata ezt megcsinálni? (ügyvezetőnek, könyvelőnek?) Válaszát köszönöml. Üdvözlettel: T. Norbert

Számviteli politika elkészítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A számviteli törvény 150. § (2) bekezdése szerint a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozik különösen a számviteli politika, a könyvviteli elszámolás, a beszámolókészítés rendszerének, módszerének kialakításával (ideértve a belső információs rendszer kialakítását is), a számlarend, a könyvvezetéshez, a beszámolókészítéshez szükséges szabályzatok elkészítésével, rendszeres karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása, beleértve a főkönyvi nyilvántartások vezetését, az összesítő feladások készítését, a beszámoló összeállítását, a beszámolóban, a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő adatok elemzését, a gazdasági döntéseket megalapozó következtetések levonását is. Ugyanakkor a 14. § (11) és (12) szerint az újonnan alakuló gazdálkodó a (3)-(4) bekezdés szerinti számviteli politikát, az (5) bekezdés szerint elkészítendő szabályzatokat a megalakulás időpontjától számított 90 napon belül köteles elkészíteni. A számviteli politika elkészítéséért, módosításáért a gazdálkodó képviseletére jogosult személy felelős. A kérdésem az, hogy kinek a feladata elkészíteni a számviteli politikát: a könyvelőnek, vagy a gazdálkodónak? Eddig a könyvvizsgálók minden továbbképzésen kiemelték, hogy ez nem a könyvelő feladata, de most elbizonytalanodtam. Köszönöm a választ! Üdv. Szávay Viktória

Könyvelők, ingatlanosok! Titkos doksit kaphat, ha kéri. Ez komoly Cikk

Az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet folytató, valamint könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján folytató szolgáltatók részére bocsátott ki közleményt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Közjegyzői formaváltás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás bt. kiszámlázhat-e ügyvezetést 2.0

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás vállalkozó iparűzési adója 2021-ben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs