154 találat a(z) könyvelő cimkére

Céges ügyfélkapu Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az új és kötelezően előírt céges ügyfélkapu értelmezésében. Én mint könyvelő vagyok regisztrálva az ügyfélkapun és hozzám vannak beregisztrálva cégek. Most minden cég vezetőjének kell ügyfélkaput nyitnia? Vagy mit kell tenni? Köszönöm a segítséget.

Könyvelő cég vállalkozási szerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek külső könyvelő cég, vállalkozási szerződéssel végzi a főkönyvi könyvelést, az analitikát saját programmal végezzük. A cég időközben olyannyira megnövekedett, hogy szükség van egy könyvelő állandó jelenlétére az adatok pontos feldolgozásához. Kérdésünk, hogy delegálhat-e a könyvelő cég helyszínre könyvelőt, aki a kapcsolatot tartja, és adott esetben a megbízó cég saját készletnyilvántartó-számlázó programjával dolgozhat-e? Köszönettel.

Kft.-ügyfélnél végzett egyéb munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőirodánk egyik ügyfele jelezte, hogy a nagy munkaerőhiányra tekintettel legyek szíves hétvégén segíteni nekik egy egész más munkakörben. A kérdésem az, ha könyvelőiroda tagjaként – ahol heti 40 órás munkaviszonyban állok – személyesen végzem x ügyfélnél az ügyviteli feladatok ellátását, akkor az ezen kívüli alkalmi tevékenységet (például hétvégi mosogatás, csomagolás, pultos) milyen keretek között láthatom el? A könyvelőiroda kft. és az x ügyfél kft. között kell egy újabb megbízási szerződést kötni vagy esetleg elláthatom a tevékenységet magánszemélyként egyszerűsített foglalkoztatás keretében? Ha katás egyéni vállalkozó is vagyok, esetleg ez is szóba jöhet? Tudtommal a hatóságok nem nézik jó szemmel, ha több jogviszony keretében végzi tevékenységét valaki adott cégnél. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Hibás számlák esetén ezt teheti a könyvelő Cikk

Olvasónknak az okoz rendre fejfájást, hogy ügyfelétől gyakran kap hibás számlákat. Mit tehet? Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Könyvelői felelősség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőirodai alkalmazottként a munkám során többször találkozom az alábbi esetekkel: - az ügyfél nem jól határozza meg a teljesítési időpontot (például határozott időszakra szóló számlázás esetén), - előlegszámlát nem vagy rosszul állít ki, amikor a díjbekérő alapján megkapja az összeget, - nem megfelelően kezeli a bérleti díjhoz kapcsolódó járulékos költségeket. - olyan számlákat fogadnak be, amelyeken nem jó a teljesítési időpont, - nem megfelelően állítják ki a helyesbítő számlát stb. Ha felhívom a figyelmet a fenti hibákra, akkor vagy azt a választ kapom, hogy a számlázóprogramjuk nem tud olyan számlát kiállítani (előleg, helyesbítő) amit kérek, vagy a partnerükkel nem lehet megbeszélni, hogy jól állítsa ki a feléjük érkező számlát, vagy túl "macerás" amit kérek vagy egyáltalán nem is értik, mit akarok. Mivel sajnos "hozott anyag"-ból kell dolgozni, felmerül a kérdés, hogy a fenti hibákat tartalmazó számlákat lekönyveljem-e úgy, ahogy megkapom, vagy egyáltalán nem szerepeltethetem a könyvelésben? Esetleg a helyes időpontra könyvelem, függetlenül, hogy a számlán milyen teljesítési időpont van, illetve a kibocsátónál más időszakban szerepel. Kié a felelősség, ha ezen bejövő számlák után az áfát levonásba helyezem, de az ügyfelet tájékoztattam, hogy ki kellene javítani? Problémát jelent továbbá az is, hogy mire a számla kijavításra kerülne, az áfabevallási határidő már lejár, és ezen számlák kimaradása magas áfafizetési kötelezettséget jelent az ügyfélnek.

Iratanyag: őrzési és átadási szabályok Cikk

Megválik egymástól az adózó és a könyvelő, az előbbinek speciális kérései támadnak az iratanyagokról. Mit tehet a könyvelő? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném véleményét, hogy amennyiben egy könyvelő heti 40 órás munkaviszonyban főállásban dolgozik egy cégnél, akkor vállalhat-e mellette határozatlan idejű megbízási jogviszonyban (kb. havi 10-15 óra, részben otthon, részben a kft. székhelyén) könyvelést egy másik cégnél? A könyvelő nem tud számlát adni a megbízási díjról. A kft. számfejti a havi megbízási díj összegét, és jelenti a 08-as bevalláson. (Levonja az szja-t és megfizeti a megbízási díj után a 27 százalék ehót.) Köszönöm válaszukat!

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Vezető állást (főkönyvelő) lehet-e, illetve szabályos-e kölcsönzött munkaerővel betöltetni?

Mosógép Kérdés

Könyveléssel foglalkozó cég elszámolhat-e mosógépet, akkor ha a székhelyére (nem saját tulajdonú, hanem bérelt ingatlan) vásárolja azt? Függönyök és székhelyen található textíliák mosására lenne használva.

A könyvelő is gyanúsított nagy összegű adócsalásban és pénzmosásban Cikk

Elektronikai és háztartási gépek kereskedelmével foglalkozott az a gazdasági társaság, amelynek ügyvezetőjénél, partnereinél akciót hajtottak végre a NAV pénzügyi nyomozói. Az irányító férfi cégei csaknem 300 millió forint adót csaltak el.

Iratőrzés helye Kérdés

A "Be kell-e jelentenie könyvelőjét?" című cikkel kapcsolatban lenne kérdésem, mivel a NAV válasza számomra nem egyértelmű. Egyéni vállalkozó vagyok mint könyvelő. Kb.15 társas vállalkozónak könyvelek és készítem a bérszámfejtést. Az általam könyvelt cégek esetében a tárgyévi bizonylatok és a bérszámfejtéssel kapcsolatos nyilvántartások vannak nála. Az előző évek bizonylatait zárás után visszaadom az ügyfélnek. Kérdésem: a fenti esetbe be kell jelenteni a könyvelő székhelyét mint az iratőrzés helyét? És minden könyvelt cég esetében? Tisztelettel: Pongrácz Jolán könyvelő

Be kell-e jelentenie könyvelőjét? Itt a NAV válasza Cikk

A könyvelőirodát csak abban az esetben kell bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), ha iratőrzési helyként funkcionál – közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére.

Könyvelők, figyelem: ezek az IFRS átállást érintő legfontosabb változások Cikk

Az őszi adócsomag egyik hangsúlyos eleme az IFRS szerint beszámoló társaságokra vonatkozó adószabályok pontosítása, az esetleges anomáliák és pontatlanságok orvoslása. A Deloitte adószakértője összefoglalja az IFRS átállást érintő leglényegesebb változásokat és az új szabályokat, egyben felhívja a figyelmet, hogy az esetleges adókockázatok elkerülése érdekében fokozottabb figyelemre lesz szükség az adózási-számviteli szakemberek részéről.

Bírsággal fenyeget a NAV: be kell jelenteni, ha a könyvelőnél vannak az iratok? Cikk

Minden vállalkozásnak külön be kell jelentenie a könyvelő címét, ha csak a könyvelőiroda számítógépen van meg a könyvelése az adóhatóság kialakulóban lévő gyakorlata és az azt megerősítő írásbeli álláspontja szerint – figyelmeztetett az Adótanácsadók Egyesülete. Álláspontja szerint a kialakult gyakorlattól eltérő új bejelentés megkövetelése a vállalkozókat értelmetlen többletmunkára kényszeríti.

Könyvelők, adószakértők, könyvvizsgálók! Ilyen szabályzat is kell Cikk

A könyvviteli, adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján folytatóknak is kötelező a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvény előírásainak megfelelő szabályzatot készíteniük. Cikkünkben részletezzük a szabályzat tartalmi követelményeit, az azzal kapcsolatos kötelezettségeket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs