20 találat a(z) könyv cimkére

Könyvkiadás – írók kifizetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk könyvet szeretne megjelentetni magánkiadásban. A könyv írója beleegyezett, hogy ha kap egy bizonyos összeget, akkor átenged minden felhasználói jogot a könyv kiadójának. Kérdésem az, hogy a könyv kiadását (megjelentetését magánkiadásban) vállaló cég ezt az összeget kifizetheti-e az író számára egyszerűen egy szerződés ellenében – egyéb bizonylat nélkül? (Tekintettel arra, hogy az író magánszemély, nem számlaképes.) Ha igen, hogyan adózik utána a magánszemély? Ez is beletartozik az "ingóság értékesítése" kategóriába, mely évi 200 ezer forintig adómentes? Ha nem, akkor milyen formában fizethető ki ez az összeg, és milyen adó- és járulék vonzatai vannak? Segítségüket köszönöm!

Könyvtári könyvek értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános iskola és gimnázium könyvtári könyveket vásárolt. Leltárba kell venni ezeket, viszont nem tudom, hogy hány százalékos értékcsökkenéssel lehet elszámolni, amennyiben kell? Illetve a tanári példányos – személyi használatra kiadott – könyvekre is lehet-e, illetve kell-e értékcsökkenést számolni?

Rekordáron kelt el egy Proust-mű Cikk

Rekordáron, 1,51 millió euróért (490 millió forint) kelt egy Marcel Proust-mű első kiadása Pierre Bergé francia üzletember legendás könyvtárának árverésén pénteken Párizsban – tette közzé a Sotheby's aukciósház.

Termék (könyv, képeskönyv) vtsz beazonosítása az áfakulcs szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörös kft. az alábbi tevékenységet végzi: 5811 '08 Könyvkiadás Az áfatörvény 82. § (2) bekezdése értelmében a törvény 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. A 3. számú melléklet I. rész alapján 5 százalékos adómértékkel adózik a nyomtatott könyv és gyermekképeskönyv (4901; 4903). A vállalkozás olyan egyedi könyveket készít, amelynek tartalmát a megrendelő határozza meg, tehát egyedi alkotások jönnek létre. A VTSZ besorolás szerint a termékek a legnagyobb valószínűséggel megfelelnek az alábbi leírásnak: A 4002/2013. tájékoztatás 1. számú melléklete Harmonizált Áruleíró és Kódrendszer Magyarázata 4901 NYOMTATOTT KÖNYV, BROSÚRA, RÖPIRAT ÉS HASONLÓ NYOMTATVÁNY, EGYES LAPOKBAN IS 4903 GYERMEKKÉPESKÖNYV, RAJZOLÓ- VAGY KIFESTŐKÖNYV Összességében ezek illusztrált mesék, a könyvek névre szólóak, a történetben a megrendelő a főszereplő. A főszereplő hajszínét, nevét a megrendelő határozza meg. A könyv tartalmazhatja a megrendelő fotóját, és egyéni szövegét is. Abban kérném a segítséget, hogy a vállalkozó az áfatörvény szerint ezeket a termékeket kiszámlázhatja-e 5 százalékos adókulccsal, illetve milyen módon csökkentheti az adókockázatát, ha esetleg a meglévő információk és kutatómunka alapján sem tudja jól meghatározni az általa termékesített termékek VTSZ számát? Esetleg milyen hatóság tudna állásfoglalást vagy segítséget nyújtani az ügyben? Köszönöm szépen a választ!

Könyv szállítási díjánakj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nonprofit vállalkozás könyvet értékesít, melyet MPL-lel szállíttat ki. Az MPL-től 27 százalékos áfás számlát kap. A vevőnek amikor kiszámlázza a könyvet 5 százalékkal, a szállítás díját 5 százalék vagy 27 százalékos áfával kell kiállítania? Válaszát előre is köszönöm.

Használt ruha, könyvek értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély (aki egyéni vállalkozói is), a háztartásában keletkezett használt ruhákat, könyveket, egyéb tárgyakat szeretné értékesíteni. Kérdésem, hogy milyen bizonylatolási kötelezettsége keletkezik neki ezzel kapcsolatban? Az árusítás helye a saját garázs lenne, vagy akár piacon is. Személyi jövedelemadó szempontjából a 600 000 forintos bevételi határ vonatkozik rá? Hogyan tudja igazolni nagyobb ruhamennyiség esetén (évek során felhalmozódott), hogy magánszemély minőségében árulja ezeket? Egyéni vállalkozóként ajándéktárgy-, könyvkiskereskedelmi tevékenysége is van. Köszönöm válaszukat!

Könyvértékesítés egyéni vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó magánszemélyként írt egy könyvet, ami többpéldányos nyomtatásba került. Most az egyéni vállalkozása keretében egy rendezvényen értékesítené a könyveket. Az volna a kérdésem, hogy ehhez pontosan milyen szakmakódot kell felvennie a tevékenységei köré? Ezenkívül elég, ha az értékesítések után nyugtát ad, vagy kötelező a mozgó pénztárgép használata? Lehet-e kizáró oka az értékesítésnek, ha a könyvet magánszemélyként írta? Ha később webshopban értékesíti, akkor szükség van-e valamire? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiadvány kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy természettudományi kutatómunkával foglalkozó kft. szeretne ismeretterjesztő kiadványt/könyvet készíttetni, melyet ingyenesen átadna erdőgazdálkodási intézeteknek (kb. 50 db). Tevékenységei között szerepel az 5814 (Folyóirat, időszaki kiadvány kiadása) és 5811 (könyvkiadás). Kérdésünk, hogy áfa tekintetében a könyvkiadással kapcsolatos költségek levonhatóak-e, átadásnál keletkezik-e áfafizetés? A társasági adót hogyan érinti? Elegendő-e átadás-átvételi jegyzőkönyvvel dokumentálni az átadást? A gazdasági esemény kontírozásában is szeretnénk segítséget. Köszönjük

Gyermekkönyv játékkal csomagolva – áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem könyvkereskedéssel foglalkozik, és apró játékokat – kicsi labda, mini kirakó, kulcstartó... – csomagolna gyermekkönyvekhez. Kérdésem: milyen áfakulccsal számlázza ki az értékesítést? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: B. Gabi

Fotókönyv áfamértéke Kérdés

Egyik partnerünk, aki múzeum üzemeltetésével foglalkozik, a recepcióján egy úgynevezett fotókönyvet kíván árulni a múzeumról és a városról. A kiadvány kemény, illetve puha borítóval fog megjelenni. A tartalma szerint hozzávetőlegesen 10 százaléka szöveg és a többi rész pedig értelemszerűen kép. A kérdés az lenne, hogy a 4901 vtsz alá sorolható-e? Olvastam olyan megközelítést is, ami szerint, ha már valamennyi szöveg van benne az már könyvnek minősül.

Íróként saját könyv értékesítése/adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásban informatikusként dolgozom, mellette van egy evás egyéni vállalkozásom. Írtam egy könyvet, ami hamarosan megjelenik. A kiadó a könyvek egy részét eljuttatja a terjesztőkhöz, a maradékot pedig én kapom meg. Mindent én fizettem! (Nyomda, tördelés, kiadói díj stb...) Ha minden példány elkelne, akkor esetleg kijöhetek nullára, egyébként ráfizetés. (Ha esetleg befut és újra kell nyomni, akkor termelhet nyereséget is...) Szeretném legálisan csinálni az eladást/adózást, de ha lehet, nem szeretnék még jobban ráfizetni, mint amennyire muszáj! Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek! Egyéni vállalkozóként vagy esetleg magánszemélyként érdemesebb értékesítenem? Számlákat állítsak ki, vagy szerezzek nyugtatömböt, vagy? Ha lehet, lépésről lépésre írja meg nekem a tennivalókat, mert eddig bárkit kérdeztem mindenki mást mondott. Köszönöm szépen előre is!

Kotta, könyv elszámolása a könyvekben Kérdés

Szimfonikus zenekar fenntartója (nonprofit kft.) nagyértékű kottákat vásárol (nettó) 100 ezer forint feletti egyedi értékűek. Biztos, hogy éven túl használják a kottákat, többnyire fénymásolja erről a különböző szólamkottákat a koncertekre. Megítélésem szerint jogos az 1. számlaosztályban nyilvántartani. Jól gondolom? Építész kft. ügyfelem szintén hasonló értékű szakmai könyveket vásárol. Jogos-e az 1. számlaosztályban való rögzítés? Köszönöm. ha válaszolnak: CsK

Könyv önköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., a tagja (egyben ügyvezetője) írt egy könyvet. Mindent saját maga finanszírozott (a könyv megírására fordított anyag, a bérköltségtől a könyvkiadásig, reklámig). A könyv eladási ára 3800 forint, ez van a könyvre nyomtatva. Ebből a nagykernek és megrendelőknek utánvétellel különböző kedvezményeket ad. A költségek jelenleg a megfelelő költséghelyekre vannak lekönyvelve. Kérdésem, hogy a könyv önköltségét hogyan tudom meghatározni? És hogyan könyvelem? Előre is köszönöm a segítséget: Pánti Etelka

Könyv, illetve folyóirat áfája Kérdés

Egy kft. nyomdai tevékenységet folytat, megrendelésre könyvet, folyóiratot állít elő, amelynek nem kiadója. A kiadványhoz a megrendelő a nyomdai kft.-nek adja át a megjelenítendő szöveget. A kft. elvégzi a szedési, tördelési, nyomtatási munkákat. Az előállításhoz szükséges alapanyagokat a kft. szerzi be. Esetenként alvállalkozót von be a kötészeti munka elvégzésére, aki a tevékenységét 27%-os áfával számlázza. A készterméket a nyomda a megrendelőnek számlázza. Ez az értékesítés számlázható-e 4901, 4902, 4903 Vtsz. szám alatt 5%-os áfával? Válaszát nagyon szépen köszönöm.

Saját könyv értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemély írt egy könyvet, amit később saját költségén nyomdában beköttetett, és most értékesíteni szeretné, szükséges-e adószámot kiváltania? Hogyan kell adóznia, milyen közterhekkel kell számolnia, ha a könyvét jellemzően kisebb könyvesboltoknak kínálná eladásra? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Horvátországi áfa

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close