25 találat a(z) könyv szerinti érték cimkére

Gépkocsibeálló végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a végelszámolását tervezi. A bt. tulajdonában van 1998. október óta egy gépkocsibeálló és a hozzá tartozó telek. Az első kérdésem az lenne, hogy ezt a beltag eladhatja-e az édesapjának a könyv szerinti értéken? Vagy csak piaci árfolyamon adhatja el? A második kérdésem, hogy ha ezt a gépkocsibeállót nem adja el, hanem elviszi végelszámolásban, akkor a vagyonfelosztásban milyen értéken kell szerepeltetni, könyv szerinti vagy piaci értéken? Amennyiben bekerül a vagyonfelosztásba, akkor jól tudom, hogy meg kell fizetni a 15 százalék szja-t és a 14 százalék ehót? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Noémi

Részesedések értékelése, számviteli összefüggései Cikk

A cikk a befektetések vagy forgóeszközök között kimutatott tulajdoni részesedések értékelésével kapcsolatos társaságiadó-kötelezettség eseteit és számviteli összefüggéseit mutatja be.

Egyik cég megvásárolja a másik cégtől egy követelést. Kérdés

Az 1. Kft. megvásárolja egy másik 2. Kft.-től egy harmadik fél tartozását. A tartozás az 1. Kft.-nél (vevő) 10 millió Ft a 2. Kft. megvásárolja 1,5 millió Ft-ért. Hogyan kell könyvelni az 1. Kft.-nél az érték alatt megvásárolt tartozást? Hogyan kell könyvelni a 2. Kft.-nél könyv szerinti és a kifizetett összegeket? A 2. Kft.-nél képződik-e tao-alap az értékkülönbözetből? Segitő válaszukat előre is megköszönöm.

Osztalék természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. két magánszemély tulajdonosa szeretné felvenni az évekkel ezelőtt megszavazott osztalékot, mégpedig természetben, a társaság tulajdonában lévő ingatlan formájában. Az ingatlan könyv szerinti értéke az osztalék körülbelül 85 százalékára elegendő, a többire rendelkezésre áll a pénzeszköz. Az ingatlan piaci értéke megközelítően duplája a könyv szerinti értéknek. Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy a fenti osztalék természetbeni kiadásánál mire kell figyelni, úgy adózási, mint jogi vonatkozásban. Köszönettel.

Egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása haláleset után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó elhalálozott, és a gyermeke folytatja tovább a tevékenységet. A vállalkozás jelentős vagyonnal rendelkezik, többek között tehergépkocsikkal is. A hagyatékba be kell venni a gépkocsikat és a továbbvihető áfát is, amire – úgy tudjuk – a hagyaték arányában osztoznak az örökösök. Két gyerek van ebben az esetben. A gépkocsik értékét be kell a hagyatéki leltárban jelenteni a közjegyzőnél. A hagyatékban szereplő és a könyvelés szerinti érték eltér egymástól. Ebben az esetben az egyéni vállalkozónak, aki továbbviszi a tevékenységet, a hagyaték szerinti gépkocsiértéket kell figyelembe vennie, vagy maradhat jogfolytonosan az értéke a gépkocsiknak? Ha a hagyaték szerinti érték számít, akkor a különbözet, ami magasabb a könyv szerinti értéknél, bevétel lesz nála? Az értékcsökkenés melyik értékkel megy tovább? Várom válaszukat. Előre is köszönöm.

Devizás elengedett kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban kiállított számlatartozást a szállító elengedi. Milyen árfolyamon kell az elengedett kötelezettséget a bevételek közé könyvelni: a könyv szerinti értéken vagy a kivezetéskori árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

Saját termelésű készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Növénytermelés a fő profilunk. Év végén a saját termelésű terményeket (például kukorica) értékelni kell a könyvelésünkben. (Mivel év közben nem tartjuk nyilván értékben a saját termelésű terményeinket, így azokat év végén, leltár alapján könyveljük). December 31-én például 45 ezer forint volt a tonnánkénti egységára, de ha március 31-én van a mérlegkészítés időpontja, akkor módosítanom kell-e a december 31-én értékelt – például kukorica – könyvszerinti értékét? A piaci ár közben kevesebb lett? Mivel tudom alátámasztani? (tőzsdei ár, hírlap..) Áprilisban van csak értékesítésem. Annak az egységárát figyelembe vehetem a március 31-ei értékelésemnél? Kérném segítségüket. Köszönettel: Ené

Jegyzett tőke kiadása eszközben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített végelszámol a társaság. A tulajdonosok a jegyzett tőkéjük összegét eszközökben veszik ki. Van 100 ezer forint alatti és van nagyértékű eszköz is. A problémám, hogy a gépkocsik maradványértéken, a többi nulla értéken, illetve a kis értékűek csak analitika leltárában vannak nyilvántartva. Elképzelésem: piaci értékre korrigálni a könyv szerinti értéket a 13/14-98, illetve a 88-13/14 számlákra. Majd kivezetni a maradványértéket: 86-13/14. Itt lenne egy kérdésem. Amennyiben a könyv szerinti érték (= maradványérték) magasabb a piaci értéknél, az jó megoldás, hogy a leértékelés és a könyv szerinti érték különbözete lesz kivezetve maradványértékként? A rendezések utáni tétel: 13/14 - 47 tulajdonosokkal szembeni kötelezettség. Eddig a zárómérleg. Majd vagyonfelosztás után: 47-411, és így lenne felosztás után nulla. Végül az eszközök kivezetése az analitikából. Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint jó-e ez így számvitelileg? Köszönettel: Magdi

Lekötött tartalék Kérdés

Egy szövetkezet kft.-vé alakult. Lekötött tartalékban van a szövetkezet által visszavásárolt befektetői részjegy könyv szerinti értékének és a visszavásárolt értékének a különbözete. Hogyan tudja feloldani a kft.?

Kiva Kérdés

Jól értem, hogy a kiva alá bejelentkezett adózó a tárgyi eszköz értékesítése esetén a bevételt elszámolja (ami pénzeszköz növekedésként jelenik meg), de az eszköz könyv szerinti értékét nem érvényesítheti? Vagyis, mint az evánál a bevétel jelenik meg teljes egészében adóalapként?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyod mellett társas vállalkozó ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close