13 találat a(z) költségvetési szerv cimkére

Munkaviszony vagy megbízás? Költségvetési intézmény trükközött, elítélte a Kúria Cikk

Az adózási előnyökre tekintettel nem ritka megbízási jogviszony létesítése olyan esetekben is, amikor ténylegesen munkaviszony keretében történik a foglalkoztatás. A Kúria múlt héten nyilvánosságra hozott ítéletében ilyen esetben döntött. Cikkünkben összefoglaljuk az ügy (Mfv.X.10.337/2019.) tanulságait.

Nyugdíjas óvónő Kérdés

Önkormányzat által működtetett óvodában meddig lehet alkalmazni nyugdíjas (1949-ben született) óvónőt, aki már az öregségi nyugdijra jogosult, és a szükséges szolgálati idővel is rendelkezik? A nyugdíjfolyósítást szüneteltetik. Vonatkozik-e az 1700/2012. kormányhatározat az óvodákra? A határozat 1.1. pontja a miniszterek irányítása és felügyelete alá tartozó költségvetési szerveknél foglalkoztatottak jogviszonyának megszüntetéséről szól. Köszönöm válaszát!

Hétvégi hazautazás céges autóval Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó állandó lakóhelyétől több mint 100 km-re végez munkát. Kérelmezte a hétvégi hazautazás kifizetését (max 4 alkalommal havonta). A 15 Ft/km költségtérítést kérte. (Az élettársának céges autó magáncélú használata van engedélyezve, ennél a költségvetési szervnél dolgozik ő is és az üzemeltetési költség egészét a költségvetési szerv fizeti.) A munkáltató szerint nem fizethető ki, mivel szolgálati autóval való munkába járás esetén – mivel annak összes üzemeltetési költsége nyilvánvalóan a költségvetést terheli – a magánszemélynél nem merül fel költség, így nincs is mit megtéríteni. A kérdésem, hogy kifizethető-e számára az útiköltség-térítés?

Alapítvány támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Központi költségvetési szerv alapítványt támogathat-e, és ha "igen", milyen jogcímen és összeg erejéig? Köszönettel!

Nyomtató, projektor elszámolása költségvetési szervnél Kérdés

Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) kormányrendelet (Áhsz) 40. § (1) bekezdés szerint kiadási előirányzatok teljesítését a 15. mellékletben meghatározott egységes rovatrend szerint kell nyilvántartani. Az informatikai eszközök kiadását a Az Áhsz 1. § (1) bekezdés rögzíti az informatikai eszköz körét. Az 1) bekezdés 2. pontja szerint odatartozik például az asztali és hordozható, a kézi számítógép, nyomtató, monitor, billentyűzet, egér, számítógép-kivetítő, pénzkiadó automata, POS terminál, valamint a mindezekbe beépült szoftverek. Ezek kiadását a K63. rovaton kell elszámolni. Az Áhsz 17. § (3) bekezdés a tárgyi eszköznél előírásként rögzíti a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao) 2. számú melléklete szerinti értékcsökkenés elszámolást. A Tao melléklete vámtarifaszámhoz tartozás alapján határozza meg az értékcsökkenés leírás kulcsát. A Tao melléklete informatikai eszköz kategóriát nem tartalmaz. A nyomtató 8443, a projektor 8528 vámtarifaszáma alapján, a Tao melléklet 12. d) pontja szerint a 14,5 százalékos kulcs alá tartozik. A nyomtató, a projektor nem sorolható be a 33 százalékos – informatikai – vámtarifaszámokhoz (Áhsz az informatikai eszközök közzé sorolja). A fentiek alapján a nyomtató és a projektor beszerzés elszámolásakor a kiadás az Áhsz 15. melléklet szerint K63 Informatikai eszközök beszerzése, létesítése rovaton számolandó el? Az eszközök értékcsökkenése a Tao előírás szerinti kulccsal – egyéb gépek – határozandó meg?

Adatszolgáltatás kataalanyról Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kell-e adatot szolgáltatni költségvetési szervnek (rendőrség, bíróság stb.) katás vállalkozó részére kifizetett 1 millió forintot meghaladó összegről? Köszönöm válaszát !

Cégkapu szolgáltatás költségvetési szerveknél Kérdés

Önkormányzatokra és költségvetési szerveikre is vonatkozik -e a cégkapu -egisztráció?

Cégkapu - intézmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy az intézményeknek (központi költségvetési szerveknek) is kell-e regisztrálni a cégkapun ? válaszát előre is köszönöm. Cs.G.

Fordított áfás előleg részletekben történő visszafizetés elszámolás és bevallása a vevőnél Kérdés

Költségvetési szerv építés-beruházásra kötött szerződést. A költségvetési szerv az áfát arányosan igényelheti vissza. A szerződés alapján a szállító előleget kért és a kapott, amelyet hat részszámlában (havonként egy számla) kell rendezni ez éven belül. A beruházás befejezése, a végszámla 2018 decemberében lesz aktuális. A vevőnek az előleg után meg kell-e állapítani, bevallani és megfizetni az áfát? Az áfafizetés csak az előleg részletekben történő visszafizetésekor (részszámla alapján kevesebbet kell fizetni) merül fel?

Költségvetési szerv és vállalkozás közötti szerződésben milyen mértékű késedelmi kamat köthető ki? Kérdés

Társaságunk közszolgáltatási tevékenységet végez, folyamatosan szolgáltat költségvetési szerveknek. Késedelmi kamatfizetés szempontjából költségvetési szervek esetében az MNB alapkamat köthető ki, vagy a vállalkozások közötti fizetési késedelemre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni?

Ezt a büntetőkamatot a mi adónkból kell finanszírozni Cikk

Szinte nap mint nap hallhatunk arról, hogy az állami fenntartású oktatási intézményeknek, valamint az állami egészségügyi szolgáltatóknak jelentős pénztartozásai vannak. Azt azonban már nem részletezik a hírek, hogy tartozások esetén ezek a szervek (beleértve a fenntartóikat is) hétszer-, nyolcszor magasabb kamatot fizetnek, mint amit a magánszemélyek egymás között. És jobb, ha nem is gondolunk bele, hogy ezt a magas kamatot, a mi adónkból finanszírozzák. Miért van ez így? Ennek jártunk utána.

Gépkocsi-költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk egy központi költségvetési szerv. Egy általunk rendezett szakmai rendezvényre, megbeszélésre vidékről magánszemélyek érkeznek, nem az intézmény alkalmazottai. Utazási költségüket milyen formában, milyen dokumentumok alapján lehet számukra megtéríteni, ha helyközi járattal, illetve saját gépjárművükkel érkeznek? Az szja-törvény 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül elszámolt költségek 6. pontja alkalmazható ilyen esetben, vagyis akkor, ha nem saját dolgozóról van szó? Bonyolítja a helyzetet, ha külföldről érkezik résztvevő. Ebben az esetben mi a szabályos eljárás? Előre is köszönjük válaszát! Üdvözlettel.

Térítésmentes átvétel, ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk (központi költségvetési szerv) egy piaci szereplőtől eszközt fog kapni térítésmentesen vagy ajándékba. Hogyan kell eljárnunk a két esetben, melyik lehet a kedvezőbb az intézmény számára? Milyen adóvonzata (áfa) van az ügyletnek, és hogyan, mi alapján kell azt teljesíteni? Milyen dokumentumokkal kell alátámasztani az átvételt, illetve az ajándékozást? Előre is köszönöm szíves válaszukat. Üdvözlettel: Szászi Judit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close