107 találat a(z) költségvetési csalás cimkére

Adóbűncselekmények: élen a költségvetési csalás és a csődbüntett Cikk

A Bűnügyi Főigazgatóság és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2014. évben 10 048 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást, ami 19,2 százalékkal kevesebb, mint a 2013. évi adat (12 440 bűncselekmény) – közölte a NAV.

Akik keményen megfizetnek, ha nem jelentik a bűncselekményt Cikk

Nagyon megütheti a bokáját az a felszámoló, aki nem tesz feljelentést, amikor hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy egy cég ügyvezetője/cégvezetője a felszámolás során, vagy azt megelőzően iratokat, könyvelést hamisított meg, vagy cégvagyont mentett ki. Ez esetben ugyanis a felszámoló követ el bűncselekményt – rendelkezik a Büntető törvénykönyv múlt évi módosítása. Cikkünkben a Büntető törvénykönyvnek a csődbűncselekményre, a sikkasztás, a járulékcsalásra, illetve a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésére vonatkozó passzusait vesszük sorra.

Áfacsalás, feketemunka, fiktív számla: a NAV és a büntetőügyek Cikk

A fiktív számláról a vállalkozók úgy vélekednek, hogy az „szükséges rossz”, amely nélkül nem tudnak akkora nyereséget realizálni, mint amekkorát szeretnének. Igen gyakori a cégek körében a bejelentés nélküli, úgymond feketefoglalkoztatás.Nem ritka az sem, hogy a cégtulajdonosok és ügyvezetők egyszerűen hátrahagyják tartozásokkal teli cégeiket, és átíratják azokat külföldi magánszemélyekre vagy lakcímen nem található személyekre. Cikkünkben részletesen bemutatjuk, mi számít úgynevezett költségvetési csalásnak.

Zsebbe fizették a túlórákat, börtön lehet a vége Cikk

Akció keretében csaptak le a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói, adórevizorai és pénzügyőrei egy Veszprém megyei vegyipari cégnél, ahol a dolgozók évek óta feketén kapták fizetésük jelentős részét. A pénzügyi nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében 200 millió forint értékű vagyont zároltak.

Földnélküli János esete a gabonacsempésszel és a revizorokkal Cikk

Nagy tételben, kedvező áron vásárolt árut? Lehet, hogy a szállító költségvetési csalást követett el? Tanulságos történet, néhány tippel, hogyan ellenőrizheti üzleti partnerét.

Költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentik a magyar minisztert Cikk

Költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tesz az Együtt-PM pártszövetség Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ellen - közölte Juhász Péter társelnök budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap.

A feketepénzt elfogadó munkás is csal: két év börtön is járhat érte Cikk

Évek óta visszatérő probléma a fekete-, illetve szürkegazdaság virágzása, amikor a munkáltató a munkabért vagy annak egy részét borítékban, a járulékok levonása, adók befizetése nélkül készpénzben adja át a munkavállaló számára. Ezzel csökkenti az adóbevételt, saját magának azonban szép summát tud megspórolni. A munkavállaló kénytelen elfogadni ezt a helyzetet, ha "tisztességes" bérért kíván dolgozni, azonban ha fény derül rá, mindkét félnek van veszíteni valója.

Évtizednyi börtön vár a csempész-hálózat tagjaira Cikk

Befejeződött a nyomozás a szabolcsi cigarettacsempész-bűnszervezet ügyében, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 18 gyanúsított esetében él vádemelési javaslattal - közölte a szervezet Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

Két és félmilliárd forintot zárolt a NAV egy húsipari cégnél Cikk

Két és félmilliárd forint erejéig zárolta az egyik hipermarket-lánc beszállítójának bankszámláját, lefoglalta követeléseit és vagyontárgyait a NAV. Az adóellenőrök a házkutatáskor előkerült mintegy 15 ezer számla átvizsgálását megkezdték, az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomozás indult.

Több száz milliós költségvetési csalás Cikk

Több száz millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Vágott dohányt rejtett a csomagtartó Cikk

Fél mázsa vágott dohányt találtak a rendőrök három sátoraljaújhelyi férfi autójában, ellenük költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Vámosi-Nagy: a fenyegetettség érzése javíthatja a morált Cikk

Több szakértő szerint is jó irányba mutat a tb- és szociális juttatásokkal való visszaélések büntetésének szigorítása. Fontos ugyanakkor, hogy a táppénzzel, rokkantsági nyugdíjjal történő csalás esetén csak a jogosultságot megállapítót fenyegeti börtön.

Jövőre már 100 ezer forintos adócsalásért is 5 év börtön járhat Cikk

Az alig egy hete elfogadott törvénymódosítás értelmében az adócsalás és a hasonló költségvetést megkárosító cselekmények már egy új bűncselekmény-kategóriába sorolhatóak. A költségvetési csalásért 2012. január elseje után - értékhatártól függetlenül - 5 év börtönre ítélhetik az elkövetőt. Ki, mikor és mekkora bűnt követ el a költségvetés kárára és milyen büntetés jár érte? Összefoglaltuk.

Megszavazták: két évet is kaphatnak a táppénzcsalók Cikk

Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) kedden az Országgyűlés. A táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

A költségvetési csalás büntethető lehet Cikk

Az Országgyűlés két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítheti ki a Büntető törvénykönyvet. A képviselők a parlament kedden kezdődő kétnapos ülésén emellett módosíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság hatáskörét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-tagok munkavégzése fizetés nélkül

Széles Imre

tb-szakértő

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close