772 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Kölcsönkapott személygépjármű költségelszámolása, cégautóadó Kérdés

Gépjármű-költségelszámolás Kérdés

Szünetelő egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállakozó szünetelést jelentett be 2020.04.25-től. Önálló tevékenységet folytató, adószámos magánszemélyként folytathat-e ugyanolyan tevékenységet, mint ami az egyéni vállalkozásában volt bejelentve? Ha igen, milyen költségeket számolhat el a bevételével szemben? Köszönettel:

Gépkocsiköltség-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője nyugdíjas alkalmazott 4 órában. Járművezetést oktat saját személygépkocsival és az ügyvezetési munkát végzi. Megteheti-e, hogy ügyvezetőként kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést kap a járművezetés-oktatással kapcsolatban, amit saját gépkocsival végez, az üzemanyagszámlákat számolja el a kft.? Köszönettel: Lékó Klára

Internetszolgáltatás (otthoni) adózása Kérdés

Tisztelt szakértő! Ha egy kft. a dolgozónak fizetni szeretné az otthoni internetszolgáltatását, akkor azt hogyan teheti meg? Ha a cég nevére kérik a számlát, hogyan fog ez adózni, illetve lehet-e így kérni, vagy másképpen kell elszámolni?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2020 márciusában kezdte meg vendéglátós egyéni vállalkozói tevékenységét áfaalanyként. Az üzletet egy kft.-től bérli 3 éve, eddig mint magánszemély, mostantól mint egyéni vállalkozó. Az elmúlt években az üzlet kialakítása-átalakítása kb. 1 ,5 millió Ft volt (glett, festék,csavarok járólap, vezetékek, design). A munkát a vállalkozó saját maga végezte, egyedül a festésről van számla. Ha ennek a vészhelyzetnek vége, nyitni szeretne. Kérdésem áfára, illetve szja-ra is vonatkozna. Az szja-törvény költségelszámolásról szóló 11. számú melléklete a tevékenység megkezdése előtt 3 évvel beszerzett a tevékenység végzése során felhasznált anyagot, beszerzett tárgyi eszközt megengedi elszámolni, de a jelen esetben felmerült kiadások az üzlet kialakításához kapcsolódnak. Tehát akkor ezeket semmilyen formában nem számolhatom el? Ebből kifolyólag a számlák áfatartalmát is figyelmen kívűl kell hagynom? Esetleg kezelhetem mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? Aggályom, hogy mindent ő maga csinált vagy legalábbis munkadíj számla nincs. A bérleti szerződésben rögzítésre került, hogy a bérleti szerződés megszűnésével a bérlőnek nem kell visszaalakítania az üzletet az eredeti állapotra. Köszönöm lőre is a válaszukat

Több ingatlan bérbeadásának adózása Kérdés

Hogyan kell megállapítani az adóalapot olyan estben, amikor valaki több ingatlant ad ki, és költségelszámolást, amortizációt alkalmaz az ingatlanokra? Össze kell adni az ingatlanok amortizációját és az ingatlanok bevételét, majd a különbözet után adózni, vagy egyesével, ingatlanonként kell összevetni a költséget és a bevételt, majd azokat összeadni, és így képezni az adóalapot? Melyik törvény, melyik paragrafusát kell ilyen esetben alkalmazni?

Ingatlan, szja, költség Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Ingatlan értékesítése magánszemély (5 hónapja vásárolták az ingatlant) után költségként figyelembe lehet venni a klímabeszerelés költségét, aminek értéke az ár 5 százalékát nem éri el? A pénzből vásárolt lakóingatlant nem lehet beszámítani költségként? Köszönettel

Családi gazdaság költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásában kérem a segítségét. A családi gazdaság tagjainak az év során szocho-fizetési kötelezettsége áll fenn. Ezeket az összegeket figyelembe lehet venni a gazdaság eredményének a számításánál, azaz a költségek között? Ennek az alapja legalább a minimálbér. Ezt a minimálbért is el lehet számolni a költségek között? A gazdaság tagjai alkalmazottak nem lehetnek saját gazdaságukban, de közreműködnek, így jogos lenne a jövedelem elszámolása. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Katona Sándorné

Ingatlanörökléssel kapcsolatos kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. 02. hóban lenti ügyben kértem a segítségét. Köszönöm, a kérdésemre a választ megkaptam. https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_10_Ingatlan_orokles_iqn Ezzel kapcsolatban további kérdés merült fel bennem. Ahhoz, hogy ezt az ingatlant el tudjuk adni, a Cetelem banknak ki kellett fizetni az elhunyt hiteltartozását (a rám eső rész 120 ezer forint volt). A befizetett hitel rám eső részét is levonhatom a bevételből, mint költséget? Nagyon szépen köszönöm. Maradok tisztelettel: Tóthné Erika 2015. 12. hónapban édesapám édesanyja elhunyt. Édesapám sajnos már 1992.11. hónapban elhunyt. Én, az unoka az apukám után örököltem a nagymamám háza felének az 1/4 részét. Ez az ingatlan 11 millió forintért értékesítve lesz 2019. 02. hónapban. Kérdésem az, hogy kell-e bevallást készítenem a NAV felé, és kell-e adót fizetnem? Ha igen, mennyi az adó mértéke? Köszönöm szépen: Erika Szakértő válasz ez volt: Az Önre jutó bevételből le kell vonni az ingatlan szerzéskori értékét, ami a hagyatéki leltár szerinti érték (ennek összegét nem közölte a kérdésben), valamint az értékesítéssel kapcsolatos további kiadásait. A bevétel és költségek különbözete a számított összeg. Az évek múlására tekintettel a számított összeg 30 százalékát kell jövedelemnek tekinteni, mely után 15 százalék az adó. A jövedelmet a 19SZJA bevallásban kell 2020-ban bevallani és az adót is akkor kell majd megfizetni.

Szerződéses ügylet családi gazdaság és kft. között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély, aki családi gazdaság tagja és egy kft. egyik tulajdonosa is. A családi gazdaság és a kft. is növénytermesztéssel foglalkozik. Ez a magánszemély kombájnt vásárolna, melyet a családi gazdaságba vinne be, ott használnák és számolnák el az értékcsökkenését is a tevékenységhez. Felmerült a kérdés, hogy megteheti e , hogy bérbe adja mint magánszemély a kombájnt a kft. részére? A kft. tudná használni a cég munkájához és végezhetne vele bérmunkákat is, többek között a magánszemély családi gazdaságának is végezne bérmunkát. Megteheti ezt a magánszemély, hogy a családi gazdaság olyan számlát fogad be a kft.-től, amit az ő eszközével hajtottak végre? Vagy ez csak szerződés kérdése? A kapcsolt vállalkozási környezet engedi ezt? Tudomásunk szerint a családi gazdaság nem adhatja bérbe a gépet és nem is végezhet bérmunkát, de mint magánszemély külön adózó jövedelemként bérbe adhatja a gépet? Esetleg megoldás lehet az, hogy a gép értékcsökkenését nem a családi gazdaság számolja el, hanem a magánszemély érvényesíti a gép bérbeadással szemben tételes költségelszámolás alkalmazásával? És ha a magánszemély érvényesíti az értékcsökkenést, akkor ha a gépet lízingre vásárolják, a lízingdíjat a családi gazdaság fizetheti és elszámolhatja a kamatot költségként vagy teljesen el kell különíteni és a magánszemély külön adózó jövedelemként tételesen elszámolva kezelheti a gép bérbeadást? (A családi gazdaság tételes elszámolású.)

Ingatlanáfa-korrekció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó a vállalkozási céljai és bérbeadási tevékenység érdekében gazdasági ingatlant vásárolt magánszemélytől 2009-ben. Az ingatlan bérbeadással kapcsolatban élt áfakötelessé tételi jogával. Ezt követő években 2009–2015 között az ingatlanon felújítást végzett, és ezzel kapcsolatban felmerült előzetes forgalmi adót levonásba helyezte. A beszerzés évétől az ingatlan folyamatosan szolgálja a vállalkozási tevékenységet. A személyi jövedelemadó egyéni vállalkozásokra vonatkozó költségelszámolási szabályai szerint a 2011–2015 években történt felújítási ráfordításokat választása szerint költségként elszámolta, azzal nem növelte az ingatlan nyilvántartási értékét, de a 2010. évi felújítást beruházásként a tárgyi eszköz értékének növelésével számolta el. Kérdésem az áfatörvény 135. §-ban meghatározott 240 hónapos ingatlannal kapcsolatos levont előzetesen felszámolt adó "figyelésével" kapcsolatos. Bevonandó-e a 240 hónapos "figyelési időszakba" a költségként elszámolt, és nem tárgyi eszközként nyilvántartott felújítási termékek, szolgáltatások áfatartalma? A fentiektől függetlenül még két kérdésem lenne a témában: Amennyiben szükséges a 135. §-ban foglaltak szerint a levont áfa korrekciója, ezt a gyakorlatban hogyan kell megtenni? Adott év utolsó időszaki áfabevallásban az adott évre vonatkozó 1/20nyi korrekciót kell beállítani az áfabevallásba, a bevallás melyik sorába? Hogyan történik a bevallás, ha a vállalkozás megszűnik?

Művészeti tevékenység Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvényben külön pontok vonatkoznak a költségelszámolásokat tekintve a művészeti tevékenységet végzőkre. Új ügyfelünk nemzetközi fotó- és divatmodell, akinek a tevékenysége a 900111 Előadó-művészet m.n.s. és a 900107 Egyéb színpadi előadóművészeti tevékenység ÖVTJ kódok alá tartozik. Jól gondoljuk, hogy az ő esetében is alkalmazhatók a költségelszámolásokra vonatkozó kedvezmények, például, hogy "az előadóművészi tevékenységet végzők esetében a színpadi megjelenéshez kapcsolódó esztétikai és kozmetikai cikkekre, illetve szolgáltatásokra fordított kiadások elszámolhatók? Válaszukat előre is köszönjük.

Céges karácsonyi üdvözlőlap adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. karácsony alkalmából céges üdvözlő lapot készíttetett a partnerei részére. Hogyan számolhatja el az üdvözlőlap költségét? Tao-alapot növelő tételnek kell-e tekinteni? Levonható-e a számla áfatartama? Van-e szja- és szocho-fizetési kötelezettsége a számla után?

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019 szeptemberében volt egymillió forint összegű beruházás a lakásomon. 2020. január végétől lett bérbe adva a lakás. Leírható-e az előző évi beruházás a bérleti díj összegéből, és ha igen, milyen százalékkal lehet figyelembe venni? Segítségét köszönöm: Ildi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close