786 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Költségtérítés hazautazásra Kérdés

Tisztelt Szakértők! Munkavállaló állandó lakóhelye harmadik országban van. Évente kétszer téríti neki munkaszerződése értelmében munkáltatója a hazautazás költségeit, így a repülőjegy és az utazás egyéb formájában bemutatott menetjegyek árai több százezer forintot is kitehetnek. A munkáltató elszámolhatja-e ezt költségként anélkül, hogy céges közterheket kellene fizetnie utána? A magánszemélynek keletkezik-e adóköteles jövedelme?

Személygépkocsi-törlesztés Kérdés

Ügyfelünk nyíltvégű lízinggel személygépkocsit vásárolt. Havonta fizeti a tökerészletet és a kamatot. Kérdésem, hogy a havi tőkerészlet költségként, bérleti díjként elszámolható-e, vagy hiteltörlesztésként egyéni vállalkozónál nem jelent költséget?

Lóvásárlás bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem alanyi adómentes betéti társaság, egészségügyi tevékenységet végez. Adásvételi szerződéssel vásárolt egy lovat (500 ezer forintért), amelyből majd a megfelelő képzés után terápiás ló lesz. Az áfatörvény a lótenyésztést az őstermelői tevékenységek közé sorolja, kivéve a sportlovat. A vásárolt ló nem sportló, az útlevele alapján "normál" ló. Az ügyletről egy egyszerű adásvételi szerződés van, amelyben az eladó neve, lakcíme, személyi igazolványának száma van, semmi más. Kérdésem: elszámolhatom-e ezen bizonylat (adásvételi szerződés) alapján költségnek a betéti társaságnál? köszönettel: KM

Bejelentés, adózás Kérdés

Egy belterületi társasházi apartmanházban van egy nyaralóként üzemelõ üdülõingatlan, amit szeretnék magánszemélyként hasznosítani. Lehetõség van január elejétõl hosszú távra, 90 napot meghaladóan kiadni egy cégnek, amely számlát kér, majd pedig az igényeknek megfelelõen rövidebb távra, később pedig – ha lenne rá mód – ismét hosszabb távra hasznosítanánk. Egy éven belül ugyanazt az ingatlant különbözõképpen hasznosítanám. Az önkormányzat felé történõ bejelentkezést külön intézném Az világos számomra, hogy a szálláshely-szolgáltatás a 90 napot nem haladhatja meg, így az elsõ idõszak biztos, hogy bérleti idõszak lesz. Kérdésem az lenne, hogyan kell bejelenteni a tevékenységet a NAV-hoz? Mindkét tevékenységet be kell jelentenem egyszerre – egyéb ingatlan-bérbeadásként, egyéb szálláshely-szolgáltatásként –, vagy lehetõség van arra, hogy elõször az egyéb ingatlan-bérbeadási tevékenységet jelentem be, majd pedig, ha ténylegesen létrejön a rövidebb távú "bérbeadás", akkor szálláshely-szolgáltatással egészítem ki? Vagy az utóbbi esetben a bérbeadás törlõdik, és csak a szálláshely-szolgáltatás marad, majd, amikor hosszabb távra sikerül kiadni, akkor ismét bejelenteni a bérbadást? Miután ugyanazon ingatlanról van szó, lehet-e éven belül ezt a két tevékenységet felváltva végezni, és akkor hogyan kell bejelenteni? Hogyan mûködik ez? Az biztos, hogy alanyi mentességet választok (az ingatlan-bérbeadás amúgy is mentes). Választhatom-e éven belül ugyanarra az ingatlanra vonatkozóan a bérleti tevékenységhez kapcsolódóan a tételes költségelszámolást és a szálláshely-szolgáltatásra pedig az átalányadózást? Úgy gondoltam, hogy elsõ lépésben bejelentkezem az ingatlan-bérbeadási tevékenységre, mert az önkormányzatnál még nem tudtam elindulni, és majd, amikor az önkormányzati bejelentésem is elkészült, és rendben van minden, akkor pedig bejelenteném a szálláshely-szolgáltatást. Tudom, hogy itt nincs arányosítás, az éves díjat kifizetem, függetlenül attól, hogy hány hónapig végzem ezt a tevékenységet.

Egyéni vállalkozó telefonköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném egyéni vállalkozó telefonköltségének helyes elszámolásával kapcsolatban. Alanyi adómentes egyéni vállalkozó korlátlan beszélgetést tartalmazó díjcsomagra váltott, hívásrészletező nem áll rendelkezésre annak bizonyítására, hogy melyik beszélgetés volt magáncélú és melyik üzleti célú/illetve arról, ha az összes beszélgetés üzleti célú volt. Hogyan tudja a telefonköltséget – mint egyéni vállalkozó – helyes összegben elszámolni? Mi az az összeg, ami elfogadható? A telefonköltségek 20 százalékát tekintse magáncélúnak, és fizesse meg a járulékokat? Köszönöm a segítséget.

Ingatlan-bérbeadásból származó bevétel meghatározása Kérdés

A cég tulajdonosának (magánszemély) lakcíme (lakóhelye) a cég telephelyéül is szolgál. A cég ténylegesen is ott végzi a tevékenységét, illetve a magánszemély is ott lakik. A cég a magánszemélynek bérleti díjat fizet, levonva az szja-t, beállítva a '08-as bevallásba. Ha a használattal arányos rezsidíjakat is megtérítené a cég a magánszemélynek, akkor az is ugyanúgy adózna, mint a bérleti díj, és a magánszemély jövedelmének számítana, vagy nem, tekintve, hogy utána azt az összeget a magánszemély is továbbutalja a szolgáltatónak (például Elmű stb.)? Ha mégis bevétel származna ebből, akkor jobban járna a magánszemély a tételes költségelszámolással, amikor a bérleti díj adóalapjáról nyilatkozik? Ebben az esetben is arányosan kellene megállapítani az adott havi költségeket, amelyeket a bruttó bérleti díjból le lehet vonni, vagy a teljes rezsiköltséget figyelembe veheti az adóalap megállapításánál? A magánszemély nem számlaképes, a bérleti díj havonta számfejtésre kerül, mely nettó összeget a cég utalással fizeti meg a magánszemélynek.

B kategóriás jogosítvány tanfolyamköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat. Egy kertépítéssel foglalkozó ügyfelem egyik kertész munkavállalóját szeretné beíratni B kategóriás jogosítvány tanfolyamra. Bár ez magához a kertészeti tevékenységhez nem kapcsolódik szorosan, de nagyban megkönnyítené a vállalkozó munkáját, ha az alkalmazottja a munkavégzés során vezetni tudná a cég tulajdonában álló tehergépkocsikat. A tanfolyam teljes költségét a munkáltató állná, a számlák is az ő nevére szólnának. A kérdés arra irányulna, hogy a munkáltatónál a B kategóriás tanfolyam költségeinek kifizetése a munkáltató részére béren kívüli juttatásnak vagy egyes meghatározott juttatásnak minősül-e? Vagy mindenféle fizetési kötelezettség nélkül elszámolható oktatás, továbbképzés költségeként?

Mi számít saját kocsinak? Új költségelszámolási szabályok Cikk

Január 1-jétől néhány pontban változtak a személyijövedelemadó-törvény költségelszámolást érintő szabályai – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Költségelszámolás és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tulajdonában lévő személygépkocsi javításához megvásárolt egy több százezer forintos alkatrészt, amelyet egy márkaszervizben beszereltetett. Az alkatrész ára többszöröse volt a szerelési díjnak. Kérdésem: hogyan számolható el az alkatrész és a szerelés költsége, illetve visszaigényelhető-e, és milyen mértékben azok áfája? Elszámolható-e egy általános átvizsgálás, állapotfelmérés költsége, illetve levonható-e ennek a szolgáltatásnak az áfája? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Ásványvíz költségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozó cég dolgozói számára október hónapban ásványvizet vásárolt 40 ezer forint értékben a téli hónapokra. Miként számolható el a számla? Köszönöm.

Tehergépkocsi kilométerköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tehergépkocsit vásárolt. Kérdésem, hogy az üzemanyagot (gázolaj) menetlevél és számla ellenében lehet elszámolni, vagy elég csak a számla, a menetlevél nem szükséges az elszámoláshoz?

Családi gazdaság – beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság gépek tárolására színt épít. Ebben az évben a betonozással készültek el. A munkáról számlát kapott, melyet ki is fizetett. Elszámolhatja-e költségként ebben az évben a számlát, vagy csak a beruházás elkészültekor, annak aktiválásakor? Köszönöm.

Felújítás vagy karbantartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2008-ban 455 ezer forintért vásárolt bőr ülőgarnitúráját 2017-ben 450 ezer forintért javíttatja. Karbantartásként vagy felújításként kell elszámolnia? Fejlesztési tartalék feloldását figyelembe veheti-e rá? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó a családi gazdaság vezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaság vezetője kompenzációs feláras, alanyi mentes egyéni vállalkozó. Csak a családi gazdaságból származik jövedelme. A minimálbér után fizeti meg a járulékokat. A minimálbért el lehet-e számolni költségként (jövedelemkivétként, mint a „sima” egyéni vállalkozónál), illetve az utána megfizetett szociális hozzájárulási adó költség-e? Ha igen, ezek a költségek a családi gazdaság költségei, vagy külön csak az egyéni vállalkozóé? A családi gazdaság vezetője (aki az egyéni vállalkozó) a nyári aratási munkákhoz egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmaz. Az ő bére és közterhe a családi gazdaság költségeként vagy az egyéni vállalkozó költségeként számolható el? Köszönöm válaszát.

Traktor haszálatba adása Kérdés

Meg szeretném kérdezni, van-e lehetőség arra, hogy traktort használatba adjon a férj őstermelő a feleség családi gazdálkodásába? 2017. novemberben már ajándékozással átadja a feleségnek, a gép átirásra kerül. Kérdésem: a feleség 1-10. hóig vásárolt gázolajat, amikor még nem volt a nevén a traktor, elszámolhatja-e ennek költségeit, és ha igen, akkor hogyan papirzzuk le? Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Kutasi Gabriella

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close