787 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Költségek, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az iroda, illetve a külső terület rendezéséhez – ügyfelek fogadása miatt – növényeket, cserepeket és földet vásárol üzletben (számlákkal), a növények nagy része egynyári. Ebben az esetben az áfa levonható, illetve költségként (5135 egyéb anyagköltség) elszámolhatók-e a beszerzett áruk? Ha nem egynyáriak a növények, mondjuk több évig is díszítik az iroda környezetét, akkor a tárgyi eszközök vagy a készletek között kell kimutatnom a virágokat, a földet és a cserepet? Valamint ebben az esetben levonható az áfa? Ha virágcsokrot vásárol az iroda díszítéséhez, azt költségként számolom el (hiszen 1 hét alatt elhervad), ha jól gondolom, de az áfája levonható? Előfordul, hogy céges számlára virágcsokrot vásárol ügyfélnek például a névnapjára. Ebben az esetben az áfát nem vonom le, de mint reprezentációt könyvelem, és megfizeti a cég a 1,18-szorosa után az szja-t és az ehót, jól gondolom? Másik kérdésem, hogy a munkaruha és a hozzá tartozó feliratozás áfája levonható-e? (A ruhákat csak munkavégzés során használhatják a dolgozók munka- és védőeszközként.) Köszönöm válaszát.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! "X" Kft. lízingel egy személygépjárművet, aminek a lízingdíját és a hozzá kapcsolódó kamatot havi rendszerességgel fizeti. A fizetendő kamatot a pénzügyi ráfordítások között számolja el, a gépjárműadót és a kötelező felelősségbiztosítást is ráfordításként, illetve költségként könyveli. Ezt a személygépjárművet bérleti díj fejében bérbe adja "Y" Kft.-nek. "Y" Kft.-t mint üzembetartót nem jegyzik be a forgalmi engedélybe. A bérleti díj fedezi a gépjárműadót, illetve a lízingdíjat. "Y" Kft. rendeltetésszerűen használja a gépjárművet, és elszámolja az azzal kapcsolatos költségeket (például üzemanyagköltség, bérleti díj, javítási költség). Mivel mindkét kft. számol el költséget ugyanazon személygépjármű után, az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben melyik kft.-nek kell a megfizetnie a cégautóadót? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Andrea

Egyéni vállalkozó – parkolóhely térkőburkolatának újra térkövezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó boltokat üzemeltet, saját tulajdonban, és a boltok előtti terület megóvása miatt parkolóhelyet alakított ki térkőburkolattal. Ez már 4 éve történt, mivel a terület állaga "úgy kívánja", most újra térköveznék a területet, a vásárolóknak biztosított parkolóhelyet. Kérdésünk lenne, hogy az idei térkőburkolattal kapcsolatban felmerülő kiadások elszámolhatók-e, mint szja szerint elismert felújítási költség? Köszönettel!

Fejlesztési tartalékból lízingelt autó: elszámolható, jár adókedvezmény? Cikk

Lehet-e fejlesztési tartalék terhére elszámolni nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt új személygépkocsi vásárlását, illetve figyelembe vehető-e kkv-kedvezményként a tao-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének zs) pontja alapján beruházási kedvezménynél? – kérdezte olvasónk. Hozzátette: nem fuvarozó és nem taxis cégről van szó, tehát nem közvetlenül a termelést szolgálja a személygépkocsi. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Filmgyártás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. filmet gyárt külföldi megrendelésre. A film elkészítésével kapcsolatosan felmerült költségek (forgatókönyv írása, sminkesek, fodrászok, stylist, világítás, hangtechnika, gyártásvezetés stb.) tételesen szerepelnek a film költségvetésében és a megrendelővel kötött szerződésben. Igénybe vett szolgáltatásnak vagy alvállalkozói díjnak minősülnek? A teljes költséget továbbszámlázza a cég. Üd.: H. Szilvia

Társasház – értékesítési költség megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás 2012-ben vásárolt építési telket, amire azt követő évben épített egy 11 lakásos társasházat, mélygarázzsal és egy üzlethelységgel. Az építkezés teljesen önerős volt. Az elkészülést követően kerültek értékesítésre az ingatlanok. Jelenleg maradt még három lakóingatlan és hét garázs, valamint az üzlethelyiség. A mérlegben az ingatlant átvezettem a készletek közé, mert értékesítve lesz vagy lett. Az eladott ingatlanok után, hogy tudom a ráeső költséget érvényesíteni? Milyen megoldást tud javasolni? Négyzetméter-arányosan, de a lakás és a garázs értéke eltér egymástól, vagy nézzek egy átlag haszonkulcsot? Várom válaszát Tisztelettel: Attila

Éves autópálya-matrica Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás magánszemély tagja saját (nem céges) személygépkocsijával heti rendszerességgel utazik vidékre a társaság tevékenységével kapcsolatos ügyek intézése céljából. Elszámolható-e a személygépkocsira éves autópálya-matrica? A számla a társaság nevére szól. Ha elszámolható, milyen feltételekkel? Válaszát előre is köszönöm.

Kell-e számla az ingatlanbérlés költségének elszámolásához? Cikk

Társaság (kft.) magánszemélytől bérel próbatermet. A bérbeadó nem kért a bérbeadáshoz adószámot, és nem is jelentkezett be a NAV-hoz. Számviteli bizonylatot állít ki a bérleti díjról, amin feltünteti az adóazonosító jelét. Elszámolhatja-e a kft. költségként ez alapján a számviteli bizonylat alapján a bérleti díjat, vagy számlát kellene ehhez kapnia a bérbeadótól? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő válaszolt.

Itt vannak a júniusban elszámolható üzemanyagárak Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban júniusban alkalmazható üzemanyagárakat.

Vállalkozás érdekében felmerült költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás szeretne egy dunai motoros kishajót vásárolni. A vásárlás célja: dolgozók rekreációs kezelése, a stresszmentes munkakörnyezet kialakításának elősegítése. A víz folyamatos mozgása, annak megnyugtató látványa tudományosan alátámasztva rendkívül jó hatással van a szellemi munkában megfáradt dolgozók regenerálódására. A teljesítmény fokozásának elérése céljából, a folyamatosan kialakuló stresszhelyzetek kezelésére ideális lenne a vállalkozás részére egy motoros dunai kishajó vásárlása. Kérdés: a leírtak alapján elszámolható-e vállalkozással összefüggő költségként a dunai motoros kishajó fenti célra történő vásárlása, üzemeltetése, és levonható-e az áfa? Ha ezen feltételekkel nem számolható-el a dunai kishajó vásárlása vállalkozási költségként, és a vállalkozás a tevékenységi körébe felvenné személyek hajóztatását kishajóval, milyen bizonylatokkal kellene, lehetne azt alátámasztani? Mielőbbi szíves válaszukat és együttgondolkodásukat előre is köszönjük: Négyökrűné Előre

Személygépkocsi-kiegészítő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tanácsadó cégben saját tulajdonú személygépkocsiként használnak egy gépkocsit (nem lízingelt), amely után természetesen megfizetik a cégautóadót és a gépjárműadót is, így elszámolják az autó javítási, karbantartási és üzemanyagköltségeit is a magánhasználat mellett. Az autót az ügyvezető használja egy személyben, kizárólagosan. Felvetődött, hogy vásárolna egy nagyobb értékű kisgyermekülést, melynek költségeit szeretné a cégben elszámolni. Milyen adó- és járulékkötelezettségek merülnek fel ezzel kapcsolatban? Lehet-e az ügylet adómentes elszámolású? A tanácsadó cég nem végez fuvarozási vagy gyerekekkel kapcsolatos gazdasági tevékenységet.

Tagdíj elszámolásának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó kibővítette a tevékenységi körét, vadásztatásokat szeretne az alaptevékenysége mellett szervezni. Ahhoz, hogy ezen tevékenységét végezhesse, az engedélyeken, vizsgákon túl még feltétel az, hogy egyszeri belépési díjat fizessen a vadásztársaság felé, amelynek nagyságrendje 1,2 millió forint. Ezt követően az éves tagdíj 120 ezer forint lesz. Kérdésem ezzel kapcsolatos: elszámolható-e költségként, mint a vállalkozás érdekében felmerült költség az 1,2 millió forint összegű belépési díj? Válaszukat tisztelettel megköszönve: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

Telki szolgalmi jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy telephelyen működik. Ezen a területen egy másik vállalkozás is folytat vállalkozói tevékenységet. A két társaság között szerződés jött létre szolgalmi jog alapításáról. A szolgalmi jog alapításáért a jogosult ellenértéket nem fizet a kötelezett részére. De megállapodtak abban, hogy a szolgalmi út használatával kapcsolatban felmerült minden költséget közösen viselik. Kérdésem az lenne, hogy a szolgalmi jogot hogyan tudom a könyvelésünkben érvényesíteni? Vagy csak a felmerült költségeket könyveljük?

Nemzetközi kereskedelmi hálózatból vásárolt termékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! E-bay-ről vásárolt termékről nincs számla, mert nem adnak, a cég bankszámlájáról történik az utalás, visszaigazolás van a vásárlásról. Ezeket a kisebb értékű termékeket beépítik saját előállítású, egyszerű, maximum pár ezer forintos, régészeti termékekbe, használati tárgyakba. Kérdés, beépíthető-e így, illetve költségként elszámolható-e ezeknek a termékeknek az értéke, van-e valamilyen lehetőség erre? Az előállító nem áfakörös. Értékesítése internetes kiskereskedelem formájában, számlaadás mellett történne. Minden egyes termékről termékismertető, használati utasítás készül. Szabályos-e ez így? Vagy hogyan lehet igazolni, pótolni a "számla nélkül" beszerzett termékeket? Köszönöm válaszukat.

Részesedés értékesítése során keletkezett költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását egy társaság részesedésének értékesítése során keletkező költség elszámolásáról. Egy társaság a teljes részesedését eladta, az értékesítésbe ingatlanközvetítőt is bevont. Az értékesítésről a magánszemélynek számlát állított ki az ingatlanközvetítő. Ez a kiadás szerves része a részesedés értékének. A részesedés értékesítésének összegéből ez levonható? Segítő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close