799 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Életbiztosítás, utazási bérlet adózása 2019-ben Cikk

Hogyan kell adózniuk a cégeknek a már korábban megkötött életbiztosítások, valamint az utazási bérlet juttatása után? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

TV-, telefon-, internetszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk TV + telefon + internet díjcsomag vásárlását fontolgatja, TV-díjcsomagot is venne (sofőrők, rakodók..stb. várakozási időben nézhetnék a tévét). Elszámolható költségként a tévéelőfizetés? Válaszát köszönöm. Viktória

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft.-nk nyílt végű lízinggel bérel egy személyautót. Csak és kizárólag üzleti tevékenységgel kapcsolatosan használjuk, útnyilvántartást vezetünk, saját magánhasználatú gépjárművel rendelkezünk. A lízingdíj áfatartalmát 100%-ban levonjuk. Ha ezen kívül más költséget nem számolunk el (szerviz, matrica...), kell-e cégautóadót fizetni utána? Köszönöm.

Oktatási számla Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Szeretném megkérdezni, hogy ha 2018. december hóban állítják ki az oktatási számlát és a díjat is akkor szedik be, de a tanfolyam 2019. februárban indul, akkor számviteli szempontból melyik évben jelentkezik költségként a tanfolyam díja? Válaszukat köszönöm. .

Ingatlan-bérbeadás cégnek – rezsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban cégnek adtam bérbe ingatlanomat, fix havi bérleti díjban állapodtunk meg, amely a rezsit is tartalmazta, függetlenül a rezsi havi összegétől. A közüzemeknek kifizetett rezsit pedig költségként elszámoltam. 2019-ben ezt hogyan kell csinálni? Továbbra is fix bérleti díjban szeretnék megállapodni a céggel. Ez esetben nem fogom tudni elszámolni költségként a rezsit? Várom válaszát. Üdvözlettel: Wollner Nóra

Eho elszámolása költségként Kérdés

Egyéni vállalkozó osztalékalap utáni ehója elszámolható költségként a 2018. évre?

Lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély két lakást ad bérbe. A tételes költségelszámolást választotta, mert az amortizációt is elszámolja költségként. A szerződésben bérleti díj plusz rezsiköltség szerepel, s a közös költséget is a bérlő fizeti. Ebben az esetben a közös költség is bevétel és költség is? A közüzemi költséget a bérbeadó még decemberben megkapta, de csak 2019. évben fizeti ki a csekkeket. Ebben az esetben is elszámolhatja 2018. évre a rezsiköltséget bevételnek? A lakásokat nem minden hónapban sikerült kiadnia. Azokra a hónapokra (napokra), amelyekben a lakást nem sikerült kiadni, az értékcsökkenést nem lehet elszámolni? Ezen időszakok alatt próbálta a bérbeadó bérbe adni a lakást. Hogyan számolhatók el ezek a költségek? Köszönöm a válaszát.

EU-n kívülről magánszemélynek érkező ügynöki jutalék adózása Kérdés

Külföldről kapott ügynöki jutalék adózása Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a külföldi (EU-n kívüli) cégtől kapott magyar magánszemélynek átutalt ügynöki jutalékot, a magánszemély Magyarországon hogyan kell leadózza, milyen adó-, illetve járulékvonzata van az ilyen jövedelemnek, van-e lehetőség költségelszámolásra? Köszönöm: E. Ildikó

Erdőgazdálkodó. Kérdés

Tisztelt Cím! Erdőgazdálkodással és őstermeléssel kapcsolatban kérem a segítségüket: adott egy erdő, aminek két tulajdonosa van 50-50 százalékban, ebből az egyik az erdőgazdálkodó. Mindketten őstermelők, tételes költségelszámolással. A 4 millió forintos értékhatárt nem haladják meg, a költséggel kapcsolatban felmerült a kérdés, hogy ha azt az erdőgazdálkodó nevére állítják ki, akkor a másik tulajdonosnak hogyan kell átszámlázni, vagy egyáltalán kell-e, esetleg elég, hogy elosztják kétfelé. A bevétel szintén az erdőgazdálkodó nevére fog kerülni, ezt hogyan tudja a másik őstermelő tulajdonosnak átszámlázni? Köszönöm válaszukat. Üdv Éva

Lakás bérlése irodának Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vállalkozási tevékenységéhez egy lakást szeretne bérelni iroda céljára. Bérleti szerződés keretében telephelyként lenne felvezetve. Kérdésem, hogy áfa-visszaigénylés, valamint költségelszámolás tekintetében van-e valami kritérium, amire oda kell figyelni? Helyesen járunk-e el, ha az áfát visszaigényeljük, illetve a bérleti díjat költségként érvényesítjük? Köszönöm a segítségét. Fazekasné

Virtuálisan levont járulék költségkénti elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ügyfelem, aki kft.-jének a vezetője, 2009.01.01-től nyugdíjas lett. Ezt a nyugdíjat 2012.01.01-től "szolgálati járandóság"-nak minősítették át, és attól kezdve kötelezővé tette a törvény, hogy a garantált minimálbér után valamennyi levonást fizesse meg a cég. Ez nemcsak szochóra és szakképzési hozzájárulásra vonatkozik, hanem a nem létező bérből eszközölt 18,5%-ra is, ami 2018-ban havi 41 064 forint. Kérdésem: mivel az ügyvezető bére 0 forint,az összes levonás költségként elszámolható-e? Nem egységes állásfoglalást olvastam erről az internetes fórumokon Válaszát köszönöm.

Ügyvezető juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: Egy bt. beltagja (bőrgyógyász) – aki egyben az ügyvezető is – hallókészüléket használ, a jövő évben másik hallókészüléket kell vásárolnia. Az lenne a kérdésem, hogy a bt.-ben ezt el lehet valamilyen formában számolni? Van utána közteherfizetési kötelezettség? A bt. nem áfás. A másik kérdés szintén az ügyvezetőre vonatkozik, mégpedig, hogy rekreációs szolgáltatást, például jógatábort, el lehet-e számolni? A bt.-nek van két alkalmazottja, de a kérdések csak az ügyvezetőre vonatkoznak. Válaszát előre is köszönöm.

Őstermelő pályázatának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő borászattal foglalkozik. A borászat fejlesztésére VP3-4.2.2-16 számú pályázaton nyert el nagyobb összegű támogatás, melyből ingatlanfejlesztés és egyéb üzemi berendezés beruházása folyik. A pályázatban a számlákkal el kell számolni. Az ingatlan óberuházás jövő februárban ér véget, ezekre jelenleg ebben az évben előleget kapott a pályázatból, a beküldött számlák alapján. Egy kifizetési kérelem ment be. Kérdésem, hogy a pályázatból kapott összeg nem számít-e bevételnek év végével? Úgy gondolom, hogy nem, mivel el kell számolni vele. A következő évben, amikor befejeződik a pályázat, akkor lesz bevétel a kapott támogatás? Ebben az esetben az ingatlan és egyéb üzemi berendezés értékét egy összegben el tudom számolni költségként? Vagy csak azt a részt, amely a kapott támogatás összegével megegyezik? A pályázatban van önrész és hitelfelvétel is. Várom válaszukat.

Cégautó költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem cégautó költségelszámolásával kapcsolatos. Egy kft. személygépkocsit vásárol, melyet az ügyvezető fog használni. A cégautóadót megfizeti a cég. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Elszámolható-e a gépjármű értékcsökkenése, és egyéb felmerült költség (üzemanyag, szerviz, stb.), ha útnyilvántartás vezetésére nem kerül sor? 2.) Elfogadható-e, és elszámolható-e minden költségként, hogyha az ügyvezető nyilatkozik, hogy az autót kizárólag vállalkozási célra használja, és nem vezet útnyilvántartást? 3.) Megoldás lehet-e, hogy útnyilvántartás hiányában értékcsökkenést és egyéb költségeket nem számol el a cég, csak a nyilvántartásában szerepel a gépkocsi? 4.) Ha mégis vezetne útnyilvántartást az ügyvezető, amelyből kiderülne, hogy magánhasználat is van, akkor azt ki kellene-e számlázni, vagy az is megoldás lehet, hogy a költségeknek csak az arányos részét számolja el a társaság, a többi pedig adóalapot növel? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Ingatlanok bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek két ingatlana van, melyből az egyiket már régóta bérbeadja iroda céljára tételes kötségelszámolás alkalmazásával. Most a másik ingatlant is szeretné bérbe adni, de szálláshely-szolgáltatóként. Van-e erre lehetőség, és ha igen milyen bejelentkezés, illetve adófizetés mellett?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close