822 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Ingatlan bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonos/ügyvezetőjének tulajdonában áll tulajdoni lap szerint kivett, beépítetlen terület, amelyen a kft. szeretne egy könnyűszerkezetes üzemcsarnokot létesíteni. Azért, hogy ezt megtehesse, a magánszemély tulajdonosnak fizetne a cég előre egy nagyobb összeget. A kérdésem az lenne, hogy ezután a bevétel után a magánszemélynek milyen adófizetési kötelezettsége keletkezne? A fent leírt ügylet bérbeadásnak minősül-e, illetve hogy milyen költséget tud a magánszemély elszámolni?

Költözéssel kapcsolatban felmerült járulékos költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Röviden összefoglalva, egy több száz fős cégről beszélünk, ahol le fog járni a jelenlegi irodával fennálló bérleti szerződés. Már megvan az új iroda, ahova átköltözik, ami egy teljesen új épület, amit a cég maga fog a saját igényeinek megfelelően berendezni, kialakítani. A költözéssel kapcsolatban felmerülő költségek igen jelentősek. A kialakítással kapcsolatban felmerülő járulékos költségek lehetséges számviteli elszámolásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A ténylegesen felmerült és a tervezett költségek az eszközként nyilvántartásba vehető berendezési tárgyakon felül: – belső desing megtervezése, – technikai feltételekkel kapcsolatban felmerülő konzultációs díj – project management resource cégen belül (a projekt lebonyolítására dedikált emberi erőforrás költsége) – a költöztetésbe bevont külső vállalkozó által számlázott project management szolgáltatási költségek. Ha jól gondolom, ezek a költségek nem aktiválhatók semmilyen eszközre, amelyet majd az új iroda használatba vételekor fogunk aktiválni. Ezek a költségek csak tárgyévi költségként számolhatók el, vagy van esetleg más lehetőség is? Válaszát előre is köszönöm!

Gyűjtő menetjegy elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonában tárgyi eszközök között található két darab személyautó, állományi létszáma 4 fő, ebből csak háromnak van jogosítványa. Mivel nem minden esetben utaznak autóval, néha a jogosítvánnyal nem rendelkező személyt is el kell küldeni hivatalos ügyben. Elszámolható-e a helyi menetjegy, ha azt bizonyos időközönként 10 darabos gyűjtőjegy formában vásárolják meg? Abban az esetben, ha elszámolható, az áfatartalmát levonásba lehet-e helyezni, illetve felhasználása esetén szükséges-e kiküldetési rendelvényt írni a felhasznált menetjegyhez? Válaszát előre is köszönöm.

Számlafizető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás, amely szerződésben áll egy közüzemi céggel. A vállalkozás bérbe adja a telephelyet, és szeretné, ha a bérlő fizetné közvetlenül a közüzemi díjat. Az átírás megtörténik, de a vevő mégis marad a vállalkozás, a bérlő pedig a számlafizető. Így kerül feltüntetésre a számlán is. Ebben az esetben a bérlő el tudja számolni a vállalkozásában a számlát? Köszönöm.

Használtautó-kereskedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Használt autókkal foglalkozó magyarországi egyéni vállalkozó használt személygépkocsikat vásárol Németországból, egy másik kereskedőtől. A német partner számlájában utal arra, hogy különbözeti adózást alkalmaz az értékesítése során. A szállítást az egyéni vállalkozó az alábbi módon oldja meg: – saját lábon hozza be a személygépkocsit, – egy magánszemélytől kölcsönkapott trélerrel, melyről csak egy szerződés van, hogy ő vezetheti az adott gépjárművet. Mind a két esetben kér számlát a tankolásokról. Ezen számlák elszámolhatók-e az egyéni vállalkozásnál költségként? Kell-e a vállalkozónak útnyilvántartást vezetnie a két esetnél? Az egyéni vállalkozó az autókat átnézeti egy szerelővel, aki megállapítja, hogy néhány alkatrészt cserélni kell. Az alkatrészek, valamint a szerelési díjak áfájának 50%-a levonásba helyezhető? Előre is köszönöm a válaszukat!

Napkollektor elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következőben: adott egy egyéni vállalkozó, aki a családi háza mögött húsboltot üzemeltet (a feldolgozás is ott ttörténik), minden engedélye megvan évek óta. Napkollektort szereltetett fel. Ennek a költsége a vállalkozásban elszámolható-e, megbontva az üzlet és a lakás százalékos arányában? Valamint az áfa vissza igényelhető-e? A költségelszámoláshoz szükséges-e, hogy az üzlet külön helyrazi számon szerepeljen? Az én értelmezésemben az szja-törény 11. számú melléklete szerint a tevékenységgel arrányosan lehet a beruházást elszámolni, és nem kell, hogy külön helyrajzi számon szerepeljen az üzlet. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. évben ipartelepen ingatlant vásároltunk, amit társasházként értékesítettek (pl. 38/.. tulajdoni hányad). Az ingatlanban kialakítottunk irodát, műhelyt, mellékhelyiségeket. A használatbavétel 2019. 05. hóban történt. Kérdésem: a 2018.10., 11., 12. havi közös költség. amit 2019. 01. hóban fizettünk, számviteli bizonylat alapján a bekerülési ár része, vagy külön költség? Könyvelésem: 163-4541 2018. évben. Még egy kérdés: a 2017. évi fejlesztési tartalékot 2018. évben erre az ingatlanra fel lehet-e oldani? 2019. évtől kiva adózást választottunk. Válaszát köszönöm szépen! Reményik Anikó

Személyautó-költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásom székhelye és a telephelye, ahol a tevékenységemet végzem 50 kilométerre van egymástól, ahova személyautóval járok. A munkába járáshoz használt autó nem a saját tulajdonom, hanem egyik családtagomé, szívességi használóként használom. A következő kérdéseim lennének: a) Ebben az esetben elszámolhatóm az autóra az üzemanyag- és amortizációs költséget? b) Ha bérelném az autót, akkor elszámolhatom az üzemanyag, amortizációs és javítási költséget? c) Ha én lennék az autó üzembentartója (nem tulajdonos), akkor miben lenne más költségelszámolási lehetőségem vagy csak tulajdonosként tudok költséget elszámolni? d) Ha a havi 500 kilométernél több lenne a költségelszámolásom, akkor ha jól tudom cégautóadót kellene fizetni. A fenti esetekben kinek? e) Kiküldetési rendelvényt magam után is vezetnem kell? Előre is köszönöm válaszukat!

Ingatlan-bérbeadás 2. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_4_26_ingatlan_berbeadas_tac Kedves Lepsényi Mária! A fenti URL kódon feltett kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne még. 1. Volt a magánszemélynek számlája hidegburkolásról 155 000 forint értékben. Jól értem-e, hogy ha nem szeretné a lakással együtt értékcsökkenésbe beszámítani, akkor lehetőség van egy összegben költségként elszámolni? 2. Hogyan lehet költségként elszámolni a közös költséget? Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel. Vágner Emília

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély hosszú távra ad ki lakást, többnyire külföldieknek. A lakás teljesen be van bútorozva. Ennek kapcsán két kérdésem merült fel: 1. A bérbeadás költségeként elszámolhatók olyan kisebb tételek, mint takaró, díszpárna, lámpa?(Valamennyit a lakásba vette.) 2. A nagyértékű konyhai gépeket, bútorokat (100 ezer forint felett) lehet-e az általános szabályok szerint, 14,5%-os kulccsal értékcsökkenteni? Köszönettel: Vágner Emília

Helyi adó elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadása esetén elszámolható-e az ingatlan után fizetett kommunális adó és építményadó? Ha igen, akkor arányosítani kell-e a bérbe adott napokkal, vagy az egész levonható akkor is, ha nem volt a teljes évben bérlő?

Kezességvállás költségelszámolása Kérdés

"A" Kft. kezességet vállalt "B" Kft. kölcsöntartozására. A két kft. között tulajdonosi kapcsolat nincs. "B" Kft. nem teljesített, ezért "A" Kft. bíróság által is kötelezve lett "B" Kft. tartozásának hitelintézet felé történő megfizetésére. Kérdés: "A" Kft. költségként elszámolhatja-e a kezesség miatt megfizetett összeget?

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! 2017-ben tartási-életjáradéki szerződést kötött egy magánszemély két eltartóval, 50-50 százalékban. Az eltartók havonta fizettek az eltartottnak egy összeget, és vállalták, hogy halála esetén kívánságának megfelelően eltemetik. Az eltartottnak élethosszig tartó haszonélvezete volt. 2018-ban elhunyt, az eltartók értékesítették az ingatlant. A tartási szerződésben 24 millió forintban jelölték meg az ingatlan értékét. A NAV az illeték alapjául az egy főre jutó összeget – 12 millió forintot – csökkentette a haszonélvezeti jog értékével, azaz 9 millió 600 ezer forint után kérte az illetéket. Kérdésem, hogy az eladási árból (32 millió forint) a 12 millió forintot vagy a csökkentett összeget vonhatom le, a befizetett illetékkel együtt? Másik kérdésem, hogy a temetési költség levonható-e? A számla az egyik eltartó nevére szól csak, így ő veheti figyelembe (nem egyenesági rokonok) a teljes összeget vagy megoszthatják? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ingatlannak fele-fele arányban tulajdonosa egy hölgy és az élettársa. Nem bejegyzett élettársak. Az ingatlanon – közösen – több millió forint értékben értéknövelő beruházást hajtottak végre. Az összes számla az úr nevére szól. 5 éven belül eladják az ingatlant. Megoszthatják-e az igazoltan értéknövelő beruházásra költött összeget a tulajdoni hányad arányában a jövedelem meghatározásakor, annak ellenére, hogy csak az egyikük nevére szólnak a számlák? Válaszát köszönöm. Némethné T. Krisztina

Költségelszámolás egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk állásfoglalását kérni az alábbi problémánkra. Induló egyéni vállalkozó, heti 36 órás munkaviszony mellett személygépjármű-oktatóként fog tevékenykedni a vállalkozásában. A kérdésünk, hogy a 3 évvel ezelőttről jövő költségeket a mai napig bezárólag tudja-e érvényesíteni? Szakoktatói költségek díjai, mely elvégzése után tud szakirányú tevékenységet tud majd folytatni. Erre vonatkozóan kérjük, hogy fejtse ki a véleményét. Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj rezsivel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close