772 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Őstermelő pályázatának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő borászattal foglalkozik. A borászat fejlesztésére VP3-4.2.2-16 számú pályázaton nyert el nagyobb összegű támogatás, melyből ingatlanfejlesztés és egyéb üzemi berendezés beruházása folyik. A pályázatban a számlákkal el kell számolni. Az ingatlan óberuházás jövő februárban ér véget, ezekre jelenleg ebben az évben előleget kapott a pályázatból, a beküldött számlák alapján. Egy kifizetési kérelem ment be. Kérdésem, hogy a pályázatból kapott összeg nem számít-e bevételnek év végével? Úgy gondolom, hogy nem, mivel el kell számolni vele. A következő évben, amikor befejeződik a pályázat, akkor lesz bevétel a kapott támogatás? Ebben az esetben az ingatlan és egyéb üzemi berendezés értékét egy összegben el tudom számolni költségként? Vagy csak azt a részt, amely a kapott támogatás összegével megegyezik? A pályázatban van önrész és hitelfelvétel is. Várom válaszukat.

Cégautó költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem cégautó költségelszámolásával kapcsolatos. Egy kft. személygépkocsit vásárol, melyet az ügyvezető fog használni. A cégautóadót megfizeti a cég. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Elszámolható-e a gépjármű értékcsökkenése, és egyéb felmerült költség (üzemanyag, szerviz, stb.), ha útnyilvántartás vezetésére nem kerül sor? 2.) Elfogadható-e, és elszámolható-e minden költségként, hogyha az ügyvezető nyilatkozik, hogy az autót kizárólag vállalkozási célra használja, és nem vezet útnyilvántartást? 3.) Megoldás lehet-e, hogy útnyilvántartás hiányában értékcsökkenést és egyéb költségeket nem számol el a cég, csak a nyilvántartásában szerepel a gépkocsi? 4.) Ha mégis vezetne útnyilvántartást az ügyvezető, amelyből kiderülne, hogy magánhasználat is van, akkor azt ki kellene-e számlázni, vagy az is megoldás lehet, hogy a költségeknek csak az arányos részét számolja el a társaság, a többi pedig adóalapot növel? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Ingatlanok bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek két ingatlana van, melyből az egyiket már régóta bérbeadja iroda céljára tételes kötségelszámolás alkalmazásával. Most a másik ingatlant is szeretné bérbe adni, de szálláshely-szolgáltatóként. Van-e erre lehetőség, és ha igen milyen bejelentkezés, illetve adófizetés mellett?

Tisztelt Szakértő! Kérdés

7-es adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó (iskola rendszeren kivüli művészeti oktatás, sport szabadidős tevékenység) a fenti tevékenységi körökkel tábort szervezett. Elszámolhatja-e költségként a táborban használt ágyat, ágynemüt, étkeztetés költségét? Köszönettel!

Ügyvédi kamarai tagdíj Kérdés

Egyszemélyes ügyvédi iroda tagjának a kamaraitagdíj-számlája az ügyvéd nevére szól, a tagdíjat az iroda utalta. Ez esetben elszámolható-e költségként a kamarai tagdíj? Ügyvédi iroda a munkavállalói (ügyvédek) tagdíját átutalja. Elszámolható ez költségként? Az ügyvédeknek keletkezik ebből jövedelmük?

Egyéni vállalkozó járulékai Kérdés

Ha főállású egyéni vállalkozó a bruttó garantált bérminimum összege szerinti kivétet vesz fel, akkor ezután a havi összeg után fizetett nyugdíjjárulék (10 százalék) és egészségbiztosítási járulék (7 százalék), valamint a 1,5 százalék munkaerőpiaci járulék és 19,5 százalék szociális hozzájárulás költségként elszámolható? A következő évben benyújtott szja-bevallásban a kivét összegének megadásakor (12Xgarantált bérminimum) szja-t kell fizetni, de a 10 százalék nyugdíjjárulékot már nem, mert már havonta kifizette? Köszönettel: K

Tag külföldi kiküldetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tagja (aki nem ügyvezetője és nem is munkavállalója a kft.-nek) kiutazik külföldre, hogy a cég termékét népszerűsítse, és befektetőket keressen. Ebben az esetben elszámolható az utazás költsége (repülőjegy, transzfer)? Előre is köszönöm a választ!

Vásárolt ingatlan felújítás utáni értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1/a. Egy társaság ingatlanokat vásárol, majd felújít(tat)ja, és értékesíti azokat. Hogyan kell elszámolni a könyvekben a – vásárolt ingatlanok beszerzési árát, – a beszerzéshez kapcsolódó költségeket, kiadásokat (például ügyvédi díj, ingatlanközvetítői díj, visszterhes vagyonátruházási illeték, felvett hitel és annak kamata stb.), – a felújítási költségeket, azon belül: – saját beszerzésű anyagköltségek, felszerelési és berendezési tárgyak, bútorok, függönyök stb. – saját kivitelezési munkák egyéb költségei (bérköltség, amortizáció, stb.), – igénybe vett felújítási szolgáltatások munkadíja és anyagköltsége, – jellemzően az eladásig viselt kiadások (építményadó, telekadó, ingatlan- és vagyonbiztosítás, rezsiköltségek, közös költség, építési terület őrzési díja, hatósági díjak stb.) – értékesítéshez kapcsolódó költségek (ügyvédi díj, ingatlanközvetítői díj stb.)? 1/b. A fenti tételek közül melyiket lehet elszámolni az iparűzési adóban adóalap-csökkentőként? 2. Ha két cég megállapodik egymással, hogy közösen végzi a fenti tevékenységet, oly módon, hogy: – az ingatlanokat közösen veszik (50-50 százalékban), – a felújítási munkákat az egyik cég saját maga végzi el, a ténylegesen elvégzett munkákról kimutatást készít a másik cégnek, – a másik cég fizeti a felújítás egyéb költségeit (anyagköltség stb.), a számlák az ő nevére szólnak akkor a költségeket, az eladási árat, valamint az elért eredményt hogyan kell könyvelni az egyik és a másik cégben? Köszönöm. Sz. Zsolt

Egyéni vállalkozó tehergépjármű-beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó most kezdi tevékenységét. A tevékenységéhez egy kishaszongépjárművet használna, ami jelenleg saját tulajdonában van. Hogyan számolhatja el az egyéni vállalkozó a gépkocsival kapcsolatos költségeket a vállalkozásában? Maradhat a saját (magánszemély) tulajdonában vagy szükséges egy adásvételi szerződést írni a magánszemély és az egyéni vállalkozó között? Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelő mezőgazdasági szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. Őstermelő, aki nem rendelkezik egyéni vállalkozói igazolvánnyal, mezőgazdasági szolgáltatást is végez, amit önálló tevékenység jövedelmeként számol el. Elszámolható-e mezőgazdasági szolgáltatásként a silókukorica szállítása, illetve a szalmabála-rakodás? Amennyiben nem, és történt az év folyamán ilyen számlázás, mi a teendő? Válaszát előre is köszönjük!

Költségelszámolás ingatlan-bérbeadásnál Kérdés

További kérdésem merült fel a költségelszámolással kapcsolatban. Egyik az, hogy a gázkazán cseréjét – ami a kémény bélelésével együtt kb.1 millió Ft – szintén elszámolhatom-e egyösszegben. A másik pedig az, hogy a parkettázás és a gázkazán cseréje is a régi és az új-leendő bérlő közötti időszakban történik, amikor is konkrétan nem számlázok a bérbeadásért. Válaszát köszönöm.

Belföldi kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előfordul, hogy területi képviselőink a kiküldetés során a parkolásról vagy az étkezésről csak parkolójegyet, illetve nyugtát – áfás számlát nem – adnak le a havi elszámoláskor (sok helyen nem tudnak a kollégák számlát kérni, például, ahol parkolóautomata van). Ezt elfogadhatjuk, kifizethetjük, a parkolást parkolási költségként az étkezésről szóló számlát pedig egyéb meghatározott juttatásként elszámolhatjuk-e? Válaszát előre köszönöm: Andrea

Új családi házban iroda kialakítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó családi házat építtetett. A házban egy helyiséget irodának alakított ki, ahol az ügyfeleket fogadja, dolgozik és prezentációkat tart. Kérdésem, hogy milyen módon számolhatja el az iroda kialakításának költségeit, és annak mi az alapja? (Mikor számolhatja el a költségeket, milyen mértékben és milyen módon kell alkalmazni az értékcsökkenést?)

Lakásbérlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, melynek könyvelünk, telephelyet bérel egy magánszemélytől. A telephely áll egy lakásból, elkülönülten van egy boltként használt helyiség, mellette tárolásra alkalmas helyiségek és a kert. A bérbeadó, mint adószámos magánszemély számlát ad a bérbeadásról, a cég pedig elszámolja azt. A problémám az, hogy a cég tulajdonosa és a családtagjai a lakásban laknak. Tehát nem teljesen csak a vállalkozás érdekeit szolgálja a bérlemény. Hogyan kell adózni ez után? (A cégvezető és egyben tulajdonos munkaviszonyban áll a céggel, és fizetést is kap a cégtől.) Munkabérként kell leadózni vagy természetbeni juttatásként? A másik kérdés pedig az, hogyan kell megállapítani az arányt a bérleti díjból, amire azt mondjuk, hogy ez a lakásra esik, és adózik a cég pluszban utána? Köszönettel várom válaszukat.

Egyéni vállalkozó a saját házát használja Kérdés

Egyéni vállalkozó a saját házát használja a vállalkozás érdekében. Ilyenkor kell-e szívességi lakáshasználati szerződést írni? Tulajdonképpen mint magánszemély adja használatra az ingatlant a saját vállalkozásának. Ebben az esetben a lakás felújításakor milyen költségeket lehet elszámolni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Induló cég tao/kiva

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Amerikai osztalék

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalék

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close