822 találat a(z) költségelszámolás cimkére

Adókedvezmény elektromos autók beszerzése után – 2. rész Cikk

Cikkünk első felében az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének jogszabályi környezetét tekintettük át. Jelen írásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy az említett adókedvezmény felhasználható-e elektromos személygépjármű beszerzése esetén.

Személygépkocsi fenntartási költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. tulajdonában álló személygépkocsinak az üzembentartója magánszemély, a kft. fizeti a cégautóadót. Kérdésem a következő: elszámolhat-e a kft. a gépkocsira fenntartási költségeket (üzemanyag, karbantartás, autópályamatrica stb.)? Várom szíves válaszukat.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magánszemély bérbe adja a lakását, és tételes költségelszámolást alkalmaz, akkor mik azok a felújítási költségek, illetve berendezések, amelyek elszámolhatók? Vásároltak a lakásba beépített konyhabútort, hűtőszekrényt, mosogatógépet, ágyat, kanapét. Ezen költségek hogyan számolhatók el? Köszönettel.

Áfalevonás: kötelező vagy lehetőség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös termelő vállalkozásnál a könyvelésben tévedés miatt néhány közüzemi számla áfásan lett lekönyvelve a költségek közé, az áfát nem helyeztük levonásba. Nem nagy összegű számlákról van szó. Helyesen járunk el, ha nem javítjuk a könyvelést, és a teljes összeget költségként számoljuk el?

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Az idén júliusban megjelent legérdekesebb cikkeinket összegyűjtő kiadványunkban egyebek mellett ismertetjük a számlák megőrzésével kapcsolatos kötelezettségekről szóló cikksorozatunkat, valamint a családi tulajdonú vállalkozásoknak a cégvezető halálakor bekövetkező összeomlását megelőző fontos lépésekről, az üzleti utazások költségeinek elszámolásáról, a katásokra vonatkozó nyugdíjszabályokról, az adózás rendjéről szóló törvény változásairól – köztük az ekáerszabályok módosításáról – szóló írásainkat.

Munkavédelmi szempontú üzembe helyezés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben. Tárgyi eszköz vásárlása esetén az eszközhöz kapcsolódó munkavédelmi szempontú üzembe helyezés összege véleménye szerint a tárgyi eszköz beszerzési árába tartozik bele, vagy költségként elszámolható? Előre is köszönöm.

Tag tulajdonában álló ingatlan építési költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa lakóingatlant vásárol, ami a társaság székhelye is lesz. Az ingatlan egyik szobáját kizárólag a vállalkozás fogja használni, a többi helyiséget (nappali, konyha) alkalomszerűen fogja igénybe venni a társaság forgatásokhoz (főtevékenységhez kapcsolódóan). Kérdésem, hogy a szerkezetkész ingatlan belső kialakításánál költségek, illetve a hozzájuk kapcsolódó áfa elszámolható-e a társaság kiadásaként, és ha igen, akkor milyen arányban (például iroda-dolgozó alapterülete). A felmerülő tételek: (1) beépített anyagokkal, eszközökkel kapcsolatban merülnek fel (például beltéri ajtók, villanyszerelés, épületgépészet, ezek tervezése stb), (2) beépített, de nem szervesen az épülethez tartozó eszközök, illetve azokhoz kapcsolódó költségek (beépített bútorok, például konyha, dolgozószoba). Köszönöm válaszát!

Gépkocsi bérbevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég szlovák állampolgárságú tulajdonosa szeretne bérelni személygépkocsit szlovák állampolgárságú tulajdonostól a magyar cégnek. Milyen kötelezettségei vannak a cégnek ezzel kapcsolatban, illetve elszámolhat-e költséget a személygépkocsi után? Köszönettel válaszáért.

Esztétikai orvosi szolgáltatás elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több millió forint értékű fogpótlást készíttet az egyik vállalkozás ügyvezetője. A szolgáltató számlát állít ki az összegről a vállalkozás nevére, a kifizetés is onnan történik. A szolgáltató meggyőzte, hogy más is így csinálja. Véleményem szerint ez nem a vállalkozás érdekében felmerült költség, áfa nem vonható le, és adómentesen nem juttatható. Elnéztem valamit ebben a témakörben? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Mlinár Jánosné

Orvosi egyéni vállalkozó (kérdés kiigazítása) Kérdés

Orvos egyéni vállalkozó KATEGORIZÁLÁS ALATT Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisváll-i kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ? (Szja-bevallás 13-05.lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisváll. kedvm. miatt egyébként is kell cégautóadó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetés? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt. stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től az szja-törvény 49. § szerint tételes költségelszámolást választott. 2019.decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység ?

Orvos egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvos egyéni vállalkozó az szja-törvény 49. § alapján tételes költségelszámoló. 1. 2019. évben vásárolt 6 M Ft-ért személygépkocsit vállalkozási célra. Mikor és milyen összegű amortizációt számolhat el? 2. Kisvállalkozói kedvezményként leírhatja-e a szgk-t bevételt csökkentő tételként? 3. A kisvállalkozói kedvezménnyel párhuzamosan az adózás utáni jövedelmét is csökkentheti a szgk. értékével ?(Az szja-bevallás 13-05. lap 97.sorában?) 4. Cégautóadót kell-e fizetnie, amennyiben kizárólag körzeti orvosi alapellátást végez? Illetve a kisvállalkozói kedvezmény miatt egyébként is kell cégautó dó? 5. Ha az alapellátás mellett magánpraxist is folytat, ebben az esetben szükséges a cégautóadó fizetése? 6. A szgk után elszámolható az üzemeltetési költség (üzemanyag, alkatrész, javítás, casco, bizt., stb.)? 7. 2018. decemberben jelentette be, hogy kilép a kisadózásból és 2019.01.01-től katásként adózik. 2019. decemberben ismét bejelentheti, hogy 2020.01.01-től újra kisadózó lenne? 8. Az előző pont szerinti bejelentés miatt 2019. évre még igénybe veheti a szgk. után a 6 M Ft kisvállalkozói kedvezményt, illetve 4 M Ft fejlesztési tartalékot? 9. A leírt kedvezmények miatt az átlépéskor szükséges-e adózási korrekciókat végezni? 10. A katás körzeti orvos egyéni vállalkozó a magánorvosi praxisát (bőrgyógyászat) bejelentheti-e a vállalkozása mellett mint magánszemélyként végezhető önálló tevékenység? A szíves válaszadást megköszönöm.

Külföldi fióktelep rendelkezésére bocsátott eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi vállalkozás (kft.) gépjárműveket bérel Magyarországon, amelyeket a külföldi fióktelepe (RO) rendelkezésére bocsátott "Haszonkölcsön szerződés" alapján, díjmentesen. A fizetendő bérleti díjat a belföldi vállalkozás (kft.), az üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket (üzemanyag, javítási ktg.) a külföldi fióktelepe számolja el. 1.) Helyesen jár-e el a belföldi vállalkozás? 2.) Milyen bizonylatok alapján számolható el a belföldi vállalkozás és az általa alapított külföldi fióktelep között történő "szolgáltatásnyújtás"? 3) Felmerülhet-e ÁFA adókötelezettség bármelyik félnél? 4) A belföldi vállalkozásnál TAO adóalap módosító tételt eredményezhet-e ezen ügylet után elszámolt, fizetett bérleti díj? Köszönettel: L.Kinga

Ültetvény értékesítése öröklés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany, az általános szabályok szerint adózó mezőgazdasági egyéni vállalkozó. 2014-ben öröklés alapján került a tulajdonába az ültetvény. 2019-ben szeretné értékesíteni, úgy gondolom, hogy az egyéni vállalkozás bevétele lesz, mivel a földhasználatot bejegyezte, és művelte az ültetvényt, ezzel kizárólagos üzemi célt szolgáló tárgyi eszközzé vált. Kérdésem a bevétellel szemben milyen költséget számolhatok el? A hagyatéki eljárásban szereplő költséget, szerzéskori értéket elszámolhatom-e a bevétellel szemben? Tisztelettel: Kiss Ferencné

Előfinanszírozási szerződés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk előfinanszírozási szerződést kötött tehergépkocsi-vezetői engedély megszerzéséhez, melynek keretében havi 40 ezer forint támogatást biztosított 6 hónapon keresztül egy magánszemélynek, azzal a feltétellel, hogy az engedély megszerzése után 2 évig nem szűnik meg a munkaviszonya. A támogatás összegét eddig egyéb követelésként tartottuk nyilván. Mivel a feltételekben rögzített 2 év letelt, így ez az összeg költséggé válik. A kérdésem: milyen költségnek lehet elszámolni, illetve milyen adóügyi vonzatai vannak mind a dolgozó, mind a munkáltató számára? Köszönettel: Szalainé Virág Zsuzsa

Gépkocsiköltség elszámolása egyéni vállalkozóknál, magánszemélyeknél Cikk

Ez a cikk azok számára ismerteti a szabályokat, akik önálló tevékenység keretében, egyéni vállalkozóként, vagy a jármű hivatali, üzleti használatáért kapott költségtérítéssel szemben kívánnak költséget elszámolni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close