734 találat a(z) költség cimkére

B kategóriás jogosítvány megszerzésének költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hirdetésekkel és kiadványok szerkesztésével foglalkozó cég ügyvezetője jogosítványt szerez. Kérdésként merül fel, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésével kapcsolatos tanfolyami díj, vizsgadíj elszámolható-e jogszerűen felmerült költségként, illetve milyen közterhei merülnek fel? Az ügyvezető álláspontja szerint a jogosítvány az ügyvezetői tevékenység ellátásához szükséges. Szíves válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Külföldi fióktelep és anyavállalat közötti elszámolás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar tulajdonú kft.-nek van egy szerbiai fióktelepe. A fióktelep (szerintünk helytelenül) a havi összes költségéről egy áfás és két áfamentes számlát állít ki az anyavállalatnak. Mi ezt a kft. könyvelésében nem tesszük költségként a könyvelésbe, mivel lekönyveljük magukat a számlákat, hanem a 36-os számlaosztályban tartjuk nyilván. A szerb fióktelep ráadásul még befizeti az áfát Szerbiában, és bevételként tartja nyilván. Szerintünk a helyes eljárás az lenne, ha a szerb fióktelep nem bevételi számlákat állítana ki az anyavállalatnak, hanem a 4-es számlaosztályba könyvelné az anyavállalattól kért összeget, és esetleg erről számviteli bizonylatot küldene az anyacégnek. Kérjük szíves állásfoglalásukat, hogy mi a helyes eljárás Szerbiában és Magyarországon! Üdv.: Keresztesné

Vevői audit során felmerülő költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkkel kapcsolatban álló vevők egy része rendre auditálja a nálunk zajló folyamatokat, ehhez a feltételhez kötött a szerződés megléte és fennállása. Ilyenkor társaságunk üzleti ebédre invitálja az auditáló személyeket. Kérdésem az, hogy azon túl, hogy költségnem szerint ez a költség reprezentáció, a forgalmi eljárás szerint értékesítési költség, igazgatási költség vagy egyéb általános költség?

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témába szeretnék kikérni szakértői véleményét! Katás egyéni vállalkozó (fogorvos) NEAK-kal finanszírozási szerződése van. A finanszírozási szerződésnek megfelelően minden hónapban azonos összeget "rezsitámogatás " címén kap. Havonta a rezsitámogatásról bizonylatokat beküldeni nem kell, de a kapott támogatási összegekből finanszírozó költségekről számla, és bizonylati megőrzési kötelezettsége van. (A finanszírozó részéről bármikor ellenőrizhető.) A többi bevételt „fogorvosi alapellátást finanszírozása, fogorvosi alapellátás teljesítési díj, jogviszony ellenőrzési díj” címén kapja. Ezeket az összegeket katás bevételként könyvelem. A szolgáltató havonta elszámolást küld a finanszírozónak, mely alapján a finanszírozó pénzforgalmi kimutatást küld a vállalkozónak, és ez alapján történik a bevételek utalása . A kérdésem az lenne, hogy a rezsitámogatás címen kapott összeg katás bevételnek minősül-e? Vagy jól értelmezem, hogy a „ Kisadózókról szóló törvény a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból adott támogatást nem tekinti bevételnek [2. § (12) bekezdés f. pontja]?. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel:

2019-ben kifizetett osztalék szochója Kérdés

Az osztalék utáni szocho az osztalék terhére kerül kifizetésre, és nem költség, ha értelmezésem helyes.

Tárgyi eszköz bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás nagy értékű beruházást hajt végre nyílt közbeszerzési eljárás keretében, melyet saját forrásból, pályázati támogatásból (melyhez előfinanszírozási hitelt vesz igénybe), valamint beruházási hitelből valósít meg. A beruházás több különböző nagy értékű gép beszerzéséből áll, melyeket eltérő időpontokban helyeznek üzembe. A hiteleket különböző időpontokban hívják le, mivel előlegeket, részszámlákat és végszámlákat is fizetnek belőle. Az alábbi közbeszerzési eljárás miatt felmerülő költségek közül melyeket kell a bekerülési értékbe beszámítani, és milyen arányban kell megosztani a gépek között, mivel egyedileg a tárgyi eszközökhöz nem rendelhetőek: - hitelbiztosítéki nyilatkozat - hitelbiztosítéki nyilatkozat zálogbejegyzés - hitelbiztosítéki nyilatkozat módosítási díj - hirdetmény ellenőrzés eljárási díja (MÁK) - hitelbírálati díj beruházási hitelhez - hitelbírálati díj előfinanszírozási hitelhez - rendelkezésre tartási jutalék beruházási hitelhez - rendelkezésre tartási jutalék előfinanszírozási hitelhez - hitelkamat beruházási hitelhez - hitelkamat előfinanszírozási hitelhez - jogi szolgáltatás és közbeszerzési tanácsadás díja Köszönöm válaszát.

Tanulmányi támogatás nem munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hajótervezéssel foglalkozó cég egy volt alkalmazottját szeretné tanulmányaiban támogatni. Az alkalmazott határozott munkaviszonnyal volt alkalmazva a cégben, ennek lejárta után szeptemberben kezdi meg külföldi tanulmányait. A cég nem szeretné elveszíteni, mert megbízható munkaerő, ezért szeretné támogatni, annak fejében, hogy a tanulmányai befejezése után visszatér a X időre a céghez dolgozni. Kérdésem, hogy mivel nincsen a cégnél alkalmazásban, ezért a cég támogathatja-e a tanulmányait, a támogatás fejében kötelezheti-e, hogy tanulmányai befejezése után X ideig a cégnél dolgozzon? Milyen szerződést kell egymással kötniük? A támogatást a cég költségként elszámolhatja-e? Kell-e a támogatás után adót, járulékot fizetni? Nem gond-e, hogy nincsen munkaviszonyban a cégnél? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva

Saját termelésű készlet Kérdés

T. Szakértő! Ezer éve a pályán vagyok, de még nem volt termelőüzem ügyfelem, azért kérem a tanácsát a következőhöz. Új kft.-s ügyfelem cukrászüzemet indít. Kicsi üzem lesz, ahol egyedül dolgozik, és süteményeket készít és szállít ki. Kötelező-e a saját termelésű készletek számviteli elszámolása, vagy a költségeket lehet-e mindjárt az 5-ös számlaosztályba könyvelni, és amikor a kiszállítás megtörténik a számla alapján a bevételt a 9-es számla osztályba könyvelni. Év végén pedig leltár alapján a megmaradt és fel nem használt alapanyagokat készletre venni? Félkész és befejezetlen terméke valószínűleg nem lesz, mert egy nap csak annyit készít, amit még akkor vagy másnap kiszállít. Mivel külsős könyvelő vagyok nem is lenne rálátásom, hogy mi van az üzemben. Köszönöm szépen. Bné

Klíma elszámolása egyéni vállalkozó esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a székhelyén, ami egyben a lakóhelye is, klímaberendezést szereltetett be. Ebben az esetben van-e lehetőség elszámolni költségként a beruházást, illetve levonásba helyezni az áfát, akár százalékos arányban is (a lakóházból a dolgozószoba arányában például)? Vagy ez a NAV szemében személyes használatnak minősül és semmiképpen nem lehet? Köszönettel: Éva

Nulla értékű tárgyi eszköz 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mobiltelefont vásároltunk, a számla végösszege 0 forint, vételár-kedvezmény. Van-e itt áfafizetési kötelezettség, illetve visszaigénylési lehetőség? Milyen összegben kell ezt aktiválni? Ha ez 100 ezer forint alatti tétel, szükséges a rendkívüli bevétel időbeli elhatárolása? Aktiválás után elszámoljuk költségként. Kérem mutassa be, mik a könyvelési lépések! Korábbi kérdésemhez az alábbi kiegészítést tenném. Szolgáltatót váltottunk, 2 év hűség aláírása történt. Így nyílt lehetőség a telefon 0 forintért történő megvásárlására. A számla tartalma: mobiltelefon bruttó 99 990 forint, kedvezménykeret bruttó -99 990 forint. Előre is köszönöm válaszát!

Próbaüzem alatti bevétel Kérdés

Tisztelt szakértő! Szolgáltató (szálloda) szektorban működő kft. próbaüzem elrendelése alatt árbevételt szerez. Ennek számviteli és adózási elszámolása érdekelne konkrét példán keresztül levezetve. Például: a próbaüzem alatti költségeket közvetlenül (vagy akár egy technikai számlán keresztül) a beruházásra könyvelem 10 millió forint értékében, miközben az árbevétel 1 millió forint. Az árbevétel csökkenti a próbaüzem beruházási értékét: ezt közvetlenül a 91-es csökkentésével könyvelhetem? Vagy csak a próbaüzem alatt felmerült költségek értékét csökkentem az árbevétellel, és ezt az összeget könyvelem a 161 főkönyvre? A tényleges árbevétel pedig maradna a 91-ben? Milyen kontírozási lépéseim lesznek? A próbaüzem alatti költség a tao és ipa számításánál nem vehető figyelembe, az árbevétel viszont beleszámít? Hogyan változik a könyvelés abban az esetben, ha a próbaüzem alatti árbevétel meghaladja a próbaüzemelés költségét? Válaszukat megköszönöm!

Jó hír az előadóművészeknek Cikk

A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált a médiatörvény Országgyűlés előtt lévő módosításával összefüggésben – közölte az Országos Sajtószolgálattal a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ügyvezető fogorvosi ellátásának elszámolása költségként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda ügyvezetőjének fogorvosi ellátása elszámolható-e költségként? Ha igen, milyen adóvonzata van? Köszönöm!

Hipa kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi iparűzési adó befizetése elszámolható-e költségként mezőgazdasági őstermelő esetében?

Pártolói tagdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. sport egyesület részére pártolói tagdíjat fizet havonta. A kft.-nél elszámolható-e költségként a fizetett pártolói tagdíj? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs