734 találat a(z) költség cimkére

Online számlázás – költség-továbbszámlázás teljesítési időpontja Kérdés

Külföldi munkavállaló költségeinek elszámolása Kérdés

Egészségbiztosítás családtag részére Kérdés

Alkalmi munkavállaló bére és közterhe - egyéni vállalkozó Kérdés

Szja-bevallás: ingatlanértékesítésből származó jövedelem Cikk

A 2019. évi adóbevallási tervezetet köteles kiegészíteni az, akinek a 2019. évben ingatlanértékesítésből származott jövedelme. A tervezet kiegészítése helyett választható a bevallás kitöltése is. Ebben az írásban ismertetjük a fontosabb tudnivalókat figyelemmel az szja-törvény 59–64/A §-aira.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Egy kft. magánszemélytől bérelne ingatlant. A magánszemélynek van adószáma. Megteheti, hogy nem állít ki számlát a bérleti díjról. Ebben az esetben a kft. elszámolhatja-e költségként a bérleti díjat?

Szja-bevallás, jövedelemkivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét. Eltérő véleményeket, gyakorlatot láttam, hallottam arról, hogy az egyéni vállalkozói kivétet be kell-e írni az szja-bevallásba. Egyéni vállalkozóként csak a járulékokat fizetjük, bevételünk nincs. Költségként nincs elszámolva. Egy régi NAV-os állásfoglalás szerint nincs olyan, hogy egy családi gazdaságból csak egy fő vesz ki jövedelmet. Az eddigi gyakorlat szerint ezt így fogadták el. Most átkerültünk egy másik megyébe székhelyileg. Tanácstalan vagyok , hogy mit tegyek. Segítségüket előre is köszönöm!!!

Ingatlanértékesités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy 2016-ban ingatlant vásároltam 11 000 000 forintért.Ennek az ingatlannak a megvásárlásához 10 000 000 forint jelzáloghitelt vettem fel. 2019-ben értékesítettem az ingatlant 21 000 000 forintért. Az értékesítésből befolyt összegből visszafizettem a jelzáloghitelem még fenn álló részét, és még ebben az évben 2019-ben vettem egy másik ingatlant 9 500 000 forintért. Kérdésem az, hogy a jövedelemadó számításánál figyelembe vehetem-e a hiteltörlesztést költségként? Van-e lehetőség az új ingatlan beszámítására, hogy kevesebb legyen a fizetendő adóm? Válaszukat megköszönve: Szűcs István

Növekedési Hitelprogram Hajrá: így számíthat fel költségeket a bank Cikk

A Monetáris Tanács április 7-ei döntésének értelmében 2020. április 20. óta elérhető el az MNB mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukciója. A hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését, olvasható az MNB honlapján.

Úton lévő készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Társaság harmadik országból szerez be alapanyagot, ami hónapokon keresztül utazik, míg ideér Magyarországra. Ezen szállítások egy része, paritás alapján az évvégi záráskor úton lévő készletnek minősül. Egyik beszállító esetében előfordult, hogy az alapanyag értékét "no commercial value"-ként számlázták, vagyis a szerződés szerint az alapanyagért ellenértéket nem fizet a vevő (magyar cég), viszont a szállítási, biztosítási díj a vevőt terheli. Kérdésünk, hogy a szállítási és biztosítási díjakat úton lévő készletként (technikai számlán) vagy költségként kell kimutatni a beszámolóban? Mi a helyes eljárás ebben az esetben? Előre is köszönjük a választ!

Kamat- és költségmentes hitelkonstrukció a gazdáknak Cikk

Ingyen hitelhez juthatnak a gazdák az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelével – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerda reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

Egyéni vállalkozó kft.-vé alakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó kft. alapítás miatt szűnik meg. Követeléseit és kötelezettségeit a kft.-be beviszi. Az szja-törvény nem tartalmaz erre az esetre külön rendelkezést, azaz meglátásom szerint az egyéni vállalkozó a megszűnésekor a kft.-be bevitt követeléseit és kötelezettségeit nem veszi figyelembe bevételként és ráfordításként – megjegyzem, hogy ez szöges ellentétben állna az szja-rendszer pénzforgalmi szemléletével. A későbbiekben a kft.-hez folyik be a követelés bevételként, és a kft. fizeti ki a kötelezettséget. A kft. azonban már teljesítés szemléletben gondolkodik, így nála nem lesz bevétel a befolyt követelés, és nem lesz költség a megfizetett kötelezettség. Az nyilván lehetetlen, hogy a bevételt és a költséget sem a megszűnő egyéni vállalkozó sem a kft. nem veszi figyelembe. Mi lesz a megoldás erre a teljesen hétköznapi esetre? Köszönettel: Nagy Péter

Közvetlen költség Kérdés

Egy nonprofit gazdasági társaság által működtetett színház a következő évadban színpadra állított előadásainak előző évben felmerült közvetlen költségeit a mérlegben a készletek között szerepelteti. Kérdésként merül fel, hogy a következő évi produkciók jegyeladásaihoz kapcsolódó jutalék része lehet-e a készlet bekerülési értékének, vagy a felmerülés évében kell költségként elszámolni?

Két kérdés és két válasz a katázásról Cikk

Két nap múlva itt van a katás egyéni vállalkozók bevallási határideje. Az ezzel is magyarázható katás kérdések sűrűsödése is indokolja, hogy a sokakat érdeklő témával foglalkozzunk. Olvasói kérdésekre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó számlázott bérleti díjának bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szolgáltatási tevékenységet végző katás egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységéhez ingatlant bérel. Ugyanebben az ingatlanban más egyéni vállalkozók is végeznek szolgáltatási tevékenységet. Az ingatlant bérlő katás egyéni vállalkozó részükre az ingatlan bérleti díjából X-X forintot továbbszámláz. Mivel katás egyéni vállalkozónak nem lehet ingatlan-bérbeadásból vállalkozói bevétele, ezért ezt a tevékenységet magánszemélyként végezheti csak. Megfelelő-e az az eljárás, hogy ha a kiállított számlára nem írja rá, hogy "kisadózó", azzal jelezve, hogy ezek nem vállalkozói bevételek? Ha igen, akkor ezek a bevételek önálló tevékenységből származó bevételek lesznek? Ebben az esetben a bevételből levonhatja-e a részére számlázott ingatlan teljes bérleti díját mint költség, vagy az a vállalkozásával kapcsolatban felmerült költségnek minősül? Kérem írják le, hogy ez így alkalmazható-e, és amennyiben nem, úgy kérek javaslatot, hogy milyen módon van lehetősége bérleti díjat megosztani a többi vállalkozóval?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs