238 találat a(z) kölcsön cimkére

Tagnak adott kölcsön és az osztalék viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdésem, hogy kft. által magánszemély tulajdonosnak nyújtott kölcsön és annak kamata betudható-e a jóváhagyott osztalékkal szemben? Illetőleg, amennyiben betudható, akkor a "bruttó" osztalékfizetési kötelezettséget lehet-e szembe állítani a kft. követelésével, vagy az szja, eho levonása után kifizetendő "nettó" osztalékot? Köszönöm.

Kölcsön kamata Kérdés

A vállalkozás B vállalkozásnak (nem kapcsolt) milyen kamatra adhat kölcsönt, amit a NAV esetleges ellenőrzés esetén nem kifogásol? Azt olvastam, hogy szokásos piaci kamat, de ezt nem találom sehol. Előre is köszönöm.

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországi székhelyű vállalkozás kölcsönt szeretne nyújtani harmadik országbeli vállalkozásnak euróban (független felek, nincs kapcsolt viszony). A kölcsön három évre szól, és az első két évben sem törleszteni, sem kamatot fizetnie nem kell a kölcsönbe vevőnek. A harmadik évben 12 egyenlő részletben fizeti vissza a 3. országbeli vállalkozás a kölcsönt, és lejáratkor fizet 5 százalék kamatot. Megteheti-e a magyarországi székhelyű cég, hogy ilyen feltételekkel nyújt kölcsönt? A három év alatt a társasági adó szempontjából szükséges-e valamilyen adóalap-módosító tételt figyelembe venni az adóévek során az ügyletet illetően? Az év végi átértékelés miatt keletkezett nyereség vagy veszteség az első két évben számviteli és adózási szempontból hogyan kezelendő?!

A fogyasztókra hátrányos szerződési kikötések: az MNB közbenjárt Cikk

Az MNB az elmúlt időszakban összesen 20 jelentősebb pénzügyi intézmény – hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások – általános szerződési feltételeit tekintette át a fogyasztókra hátrányos egyes szerződéses gyakorlatok megszüntetése érdekében. A jegybanki fellépés révén a piaci szereplők több mint 150 ezer fogyasztói kölcsönszerződésből törölték további jogi lépések nélkül az ügyfelekre hátrányos vagy nem egyértelmű kikötéseket.

Megjelent a februári VálaszAdó Cikk

Rendeletben szabályozta a kormány az adóellenőrzés részletszabályait, így bármikor módosíthat rajta az Országgyűlés jóváhagyása nélkül. Nagy zavart okozott, és okoz még mindig az érintettek körében, hogy az év elején bevezetett turizmusfejlesztési hozzájárulás áfaalapot képez vagy sem, szakértőnk teljesen mást gondol erről, mint az adóhatóság. Egyre többeket mozgatnak meg a kisadók; cikkünkből megtudhatja, milyen teendők vannak átlépéskor.

Mi is az a kamatjövedelem, és mikor, hogyan adózik? Cikk

A köznapi értelemben vett kamatfogalom nem azonos a kamatjövedelem fogalmával a személyijövedelemadó-kötelezettség szempontjából. Mutatjuk a különbséget.

Ezekre figyeljen cég és cég, cég és magánszemély közötti kölcsönöknél Cikk

Összeszedtük, hogy az egyes jogszabályok milyen előírásokat tartalmaznak a cégek közötti, továbbá a cégek és magánszemélyek viszonylatában adott/kapott kölcsönökre.

Adott és kapott kölcsönök a gazdasági társaságokban Cikk

A gazdasági társaságok életében gyakran szükségszerű a pénzkölcsönnyújtás akár átmeneti, akár tartós finanszírozás céljából.

Munkavállaló kölcsönt nyújt a cégnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállaló kölcsönt nyújt a cégnek, amelynél dolgozik, az erre tekintettel kifizetett kamat kamatjövedelemnek vagy összevonás alá eső jövedelemnek minősül? Mikor, milyen adóvonzatai vannak? Tisztelettel: Szepesy Anita

Részvényestől kapott kölcsön kamatának adózása Kérdés

Egy részvénytársaság részvényeseitől kölcsönt kap kamat ellenében. Az egyik részvényes nem vesz részt a társaság tevékenységében, de a másik igen: annak alkalmazottja, igazgatója. Kérdés, hogy a részvényesek a kapott kamat után hogyan adóznak, és kell-e járulékot fizetniük 2018-ban, illetve a részvénytársaságnak mi a teendője a kamatfizetéssel kapcsolatosan?

Kölcsön magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. nagyobb összegű kölcsönt ad magánszemélynek. A szerződésben kikötik, hogy egy éven belül a kölcsön visszafizetésre kerül. Közben kiderül, hogy a magánszemélynek nincs fedezete a kölcsön visszafizetésére, ezért nem tudja visszafizetni. Van-e mód e kölcsön elengedésére, ha igen, milyen adózási, illetve illetékfizetési kötelezettségek terhelik úgy a céget, mint a magánszemélyt? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel

Elengedett követelés vagy véglegesen átadott pénzeszköz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva a 2015. 04.12-én Erdős Gabriella adószakértő által megválaszolt kérdésre (http://adozona.hu/tarsasagi_ado_innovacios_jarulek/Elengedte_a_kolcsonadott_osszeget_Igy_kell__E1TVQP ) a szakértői válasszal kapcsolatban az alábbi kérdést szeretném feltenni: Egy társaság másik társaságnak adott kölcsönt, amelyet most üzletpolitikai megfontolásból szeretne elengedni. (A két társaság egymással nem áll kapcsolt vállalkozási viszonyban, mindkettő belföldi. A mi esetünkben értékvesztés elszámolására még nem került sor, behajthatatlanság – egyelőre – nem áll fenn.) A szakértő válaszában kitér arra, hogy – idézem –: "Felhívom arra is a figyelmet, hogy az adóhatóság az ügyleteket valódi tartalmuk szerint minősíti. Az elengedés megfelelő dokumentáltság híján végleges pénzeszközátadásnak fog minősülni." Kérdésem az, hogy mit jelent a megfelelő dokumentáltság? Milyen dokumentumokkal kell rendelkeznie az elengedő félnek ahhoz, hogy az adóhivatal elengedett követelésnek és ne végleges pénzeszköz-átadásnak minősítse az ügyletet? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Máthé Mária

Tagnak adott kölcsön hitelintézeti tevékenység-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég adhat-e tagnak egyszeri alkalommal lakásvásárlásra kölcsönt rövid lejáratra? Elmúlt évben is történt egy kisebb összegű kölcsönkifizetés egy munkavállalónak egyéves lejárattal. Nem minősül-e ez hitelintézeti tevékenységnek? Köszönettel: Királyné Anikó

Eva/osztalékadót kiváltó adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szépen a segítségét. Könyvelek egy betéti társaságot, amely tavaly (2016) katás volt, idén taoalany, jövőre pedig evás szeretne lenni. (A tao tévedésből történt, elfelejtettek bejelentkezni tavaly év végén az eva alá.) Én nyáron kerültem vele kapcsolatba, akkor azt hitte a tulajdonos, hogy evás. (Bár az evafizetést nem hiányolta.) Jelentős összegeket utalt el magának abban a hitben, hogy evás adózó, melyeket én utólag adott kölcsönként könyveltem, az összegre eső kamatot a tulajdonos megfizeti. Az idei évet jelentős nyereséggel fogja zárni. 1. Ha 2018-tól belép az evába és bevételi nyilvántartást választ, felmerül az osztalékot kiváltó adó fizetése. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben jobban jár, ha a teljes adózott eredményt eredménytartalékba teszi, ekkor ugyanis 3 év alatt kell megfizetni a 15 százalék szja-t, ehót pedig nem kell. (Bár az osztalékadót kiváltó adó levezetése tartalmazza a jóváhagyott osztalékot mint tulajdonossal szembeni kötelezettséget, véleményem szerint ez a korábbi évekre vonatkozik az osztalékelszámolás módjának változása miatt.) Ennek megerősítését kérném szépen. 2. Az adott kölcsönnel kapcsolatban meddig az időpontig kell a kamattal számolni? Érinti-e a következő évet, amikor már elvileg fizeti az adót a „kölcsönvett” összeg után? Ezt arra az esetre kérdezem, ha a 2017-es eredmény az eredménytartalékba kerül. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Üdvözlettel Vágner Emília

A hitel, a kölcsön és a pénzügyi lízing a számvitelben Cikk

Hogyan kell kimutatni a pénzügyi szolgáltatások közül a hitel és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket? Ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close