238 találat a(z) kölcsön cimkére

Fizetés tag által fizetett szállítói számla után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság szállítói számláját kifizetheti-e a tulajdonos a magán bankszámlájáról, és ezt kölcsönszerződéssel vagy engedményezéssel dokumentálhatják-e? Amennyiben ez elfogadható, úgy hogyan tudja érvényesíteni a magánszámlán felmerült bank költséget? Ugyancsak kérdés ,hogy a magán bankkártyával történt fizetés esetén a társaság nevére szóló számla elszámolható-e és a tagnak akár pénztárból, akár átutalás útján megfizethető-e? válaszukat előre is köszönöm.

Adott kölcsön elengedése kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. és "B" Bt. kapcsolt vállalkozás. "A" Kft. (jelenleg evásként a számviteli törvény hatálya alá tartozik, 2019-től szeretne kilépni az evából) pénzügyi nehézségek miatt kölcsönt nyújtott "B" Bt.-nek 6 millió forint értékben. "B" Bt. évek óta nem tudja a kapott kölcsönt visszafizetni, mert nincs akkora bevétele. A kérdésünk az, hogy ha "A" Kft. elengedné a kölcsön visszafizetését, milyen adó-, illetve illetékfizetési kötelezettség terhelné mindkét vállalkozást? Válaszát előre is köszönjük!

Jelzálog érvényesítése elévül-e? Kérdés

A hitelező és az „adós” kft.-k közötti kölcsönszerződés 20 millió forint átadásáról szól. A kölcsön lejárata 12 hónap, évi 10 százalék kamat felszámításával. A felek késedelmes fizetés esetén 8 százalék késedelmi pótlékban is megegyeznek. A kikötött kamat is tőkésedik, ha azt esedékességkor nem fizetik ki. Fedezetül az adós a saját tulajdonú ingatlanát ajánlotta fel, melyre a jelzálogot a földhivatal be is jegyezte a kölcsön erejéig. A szerződés 2003. április 14-ei keltezésű. Az adós sem tőkét, sem kamatot, sem késedelmi pótlékot nem fizetett az elmúlt 15 év alatt. A hitelező érvényesíteni akarja jogait, és igényt tart az ingatlanra. Milyen lehetősége van erre jogilag, mi az eljárás menete, mik a teendői? Hogyan kell könyvelnie a hitelezőnek és az adósnak? Kinek, milyen adófizetési kötelezettsége áll fenn?

Munkavállalónak adott kölcsön adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég kamatmentes kölcsönt adott a munkavállalónak 24 hónapra, milyen adófizetési kötelezettsége van a cégnek vagy a dolgozónak, és a 08-as bevallásban is szerepeltetni kell és mikor kell bevallani és befizetni?

Kölcsön Kérdés

Kedves Válaszadó! Az eset a következő: egy német magánszemély egy magyar cégnek kölcsönt adott, amit az nem fizetett vissza, így kamat és késedelmi kamat is felszámításra került. Engedményezi a követelését ellenérték fejében (ami a könyv szerinti érték). Hogyan és hol adózik a kettős adóztatásról szóló törvény szerint az engedményezett tőke, illetve kamat és késedelmi kamat? Válaszát elöre is köszönöm.

Egyre több fiatal adósodik el személyi hitelből Cikk

Folyamatosan erősödik a lakosság hitelfelvételi aktivitása a Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldalának adatai szerint; a portál az idei első három negyedévben több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított, mint az előző év hasonló időszakában.

Kapcsolt vállalkozás – bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két cég, amelyek kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. Az egyik cég a másiknak készpénzben nagyobb összegű kölcsönt adna. Kérdésem, hogy ezt a gazdasági eseményt a hatóság felé jelenteni kell-e az alábbiakat figyelembe véve: 1) kapcsolt vállalkozások között létrejött ügyletről, 2.) 1 millió forintot meghaladó készpénzkölcsönről van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Pótbefizetés átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 9 millió Ft kölcsönnel tartozik egy magánszemélynek, akinek nincs semmi köze a kft.-hez (nem tag, nem munkavállaló). A kft. 2017-ben 4 millió Ft veszteséggel zárt, így bekövetkezett a hirtelen tőkevesztés, mivel a saját tőke - 1 millió forint lett (a jegyzett tőke 3 millió forint). A kft. tagjának 4 millió forint összegű pótbefizetését a kölcsönt nyújtó magánszemély átvállalja úgy, hogy a 4 millió forint pótbefizetés összegével a 9 millió forint kölcsön követelése kerül csökkentésre. Kérdéseink ezzel kapcsolatban: 1. A pótbefizetés összegét átvállalhatja-e a kft. tagja helyett a kölcsönt nyújtó magánszemély? 2. A könyvelési tételek így az alábbiak-e? T 451 rövidlejáratú kötelezettség - K 414 lekötött tartalék pótbefizetés 3. A 4 millió forint pótbefizetés összege így nem a kft. tagjával szemben lesz nyilvántartva, hanem az átvállaló magánszeméllyel szemben és neki is kell majd ezt visszafizetni, ha nyereséges lesz a kft., vagy a taggal szemben kell kimutatni és majd a tag fogja neki visszafizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Elengedett követelés adózása Kérdés

Ha a kft.-tagnak adott kölcsönt elengedte a kft., akkor a tagnak ez adóköteles jövedelem és fizet utána szja-t, és ehot nem kell fizetni utána?

Kölcsön sorsa a kölcsönadó elhalálozása után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. könyveiben nagy értékű kölcsönt tartanak nyilván az alapító tag édesanyjától, aki időközben elhalálozott. A kölcsön összege nem szerepelt a hagyatéki leltárban, a hagyatéki végzés nem rendelkezett róla. Kérdésem: milyen módon, milyen dokumentumok alapján, milyen adóterhekkel lehet a könyvekből kivezetni a jelenleg még nyilvántartott kölcsöntartozást? Az örökösök akár igényt tarthatnak-e a pénzösszegre, ha már lezárult a hagyatéki eljárás? Köszönöm válaszukat.

Kft. tulajdonosnak adott kölcsön elengedése Kérdés

A kft.-tulajdonosok kaptak kölcsönt a cégtől, nem tudják visszafizetni, hogyan kell könyvelni, és hogyan adózik a cég, illetve a tagok?

Elengedett tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő!! Kft. tulajdonosa (belföldi lakhellyel rendelkezik) kölcsönt vett fel a cégtől, amit nem tud visszafizetni. Milyen kötelezettség terheli a céget és a magánszemélyt, ha a kft. elengedi a tartozást, vagy a kft. megszűnik? Válaszát köszönöm.

Céges kölcsön tagnak: mi lesz, ha jön a végelszámoló? Cikk

Kft. saját tagjának adott kölcsönt, amit a német állampolgárságú tag nem fizet vissza. Milyen adók, járulékok terhelik a kft.-t, illetve a magánszemélyt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Magánszemély kölcsönt ad Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. (legyen A Kft.), amelynek fő tevékenységi köre vagyonkezelés (holding), létrehoz egy másik egyszemélyes kft.-t (B Kft.), amelynek fő tevékenysége saját tulajdonú ingatlan értékesítése. A B Kft.-ben most mint magánszemély szeretne kölcsönt nyújtani (200 000 ezer forintot), ő nem tagi kölcsönként szeretné kezelni, hanem mint magánember nyújtaná ezt a kölcsönt. Természetesen kölcsönszerződést írnának és bankon keresztül utalná be a B cégbe az összeget. Kérdéseim: 1. Lehet nem tagi kölcsönként kezelni, annak ellenére, hogy mindegyik cégben ugyanaz a tulajdonos, vagyis B-ben csak az A-n keresztül? 2. Milyen kamatot kellene írni a kölcsönszerződésben? Elég a jegybanki alapkamatot? 3. Kell ügyvéd által készített kölcsönszerződés? Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel: Andrea

Kölcsönbe adás Kérdés

Hat fő közös őstermelő 50 ha szőlőültetvényen gazdálkodik. Több saját gépük van, többek között két kombájn is. Az őstermelők közül öten bt.-t alapítottak egyenlő összegű jegyzet tőkével. A bt. 20 ha szőlőt művel. Kérdezem, hogy van-e arra lehetőség, hogy az őstermelés kölcsönadja az egyik kombájnt a bt.-nek (amikor az a saját munkáit nem gátolja) a saját szőleinek szüreteléséhez esetleg bérmunka vállalására, azzal a feltétellel, hogy a bt. biztosítja a munkaérőt az üzemanyagot és vállalja az éves karbantartást. Ha van rá lehetőség, milyen szerződés alapján teheti meg? "haszonkölcsön szerződés, megállapodás"?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz értékesítésének áfája

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Ügyvédi iroda ápolási díj mellett

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close