168 találat a(z) készpénz cimkére

Szálláshelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szálláshelyszolgáltatást végezne. Nyaralóháza van 8 szoba, közös konyha. Kérdésem, hogy milyen TEÁOR számra jelenthetem be? Bookingon keresztül is kiadná a szobákat, elsősorban rövid távra, idényjellegűen. Pénztárgép használatra kötelezett-e? Hogyan fogja kezelni azokat a számlákat, melyekre a bérbevevők előleget utalnak, és a különbözetet készpénzben fizetik ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Számlakiállítás szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szeptember havi munka, amit készpénzben egyenlítenek ki október 10-én. Amennyiben a számla nem minősül folyamatos teljesítésűnek, akkor milyen módon lehet szabályosan számlát kiállítani? Ismereteim szerint ezt a számlatömbben lehet csak helyesen lekezelni, ahhoz, hogy az áfateljesítést a helyén kezeljük, ami ez esetben szeptember lesz. Ha kiállítok egy készpénzfizetési számlát, akkor az októberre lenne fizetendő áfa, ami szerintem helytelen. Használható-e ez esetben a "készpénzfizetési" számlatömb? A "számla" elnevezésű tömbben, ha a fizetési mód készpénz, akkor a három dátumnak meg kell egyeznie, vagy lehet a teljesítés napja eltérő? A másik eset, amikor ugyanez a tétel folyamatos teljesítésű. Megítélésem szerint ez esetben már használható a készpénzfizetési számlatömb is. Bár, ha nem október 10-én fizet, hanem egyhónapos késéssel, akkor már megint nem lenne helyes az áfaidőszak. Összességében tehát arra lennék kiváncsi, hogy mely esetben lehet használni a készpénzfizetési számlatömböt szabályosan. Köszönettel.

Kapott kölcsön és vevői követelés kompenzálható-e? Kérdés

Tisztelt Partnerünk! Kibocsátott vevői számláinkat, amelyek lejártak, a vavőtől működésre kapott kölcsön összegével kompenzálhatjuk-e, ez számít-e készpénz forgalomnak, mivel pénzmozgás nem követi és megfelel-e minden előírásnak? Köszönettel várom válaszukat.

Készpénzzel beolvadó zrt. Kérdés

Egy belföldi zrt.-be beolvad egy másik belföldi zrt. nem kedvezményezett átalakulással. A beolvadó zrt. végleges vagyonmérlegében, vagyonleltárában kizárólag készpénz van. A beolvadás napján a befogadó zrt. vagyonába kerül a beolvadó zrt.-nek a készpénzállománya és a beolvadó zrt. ezzel a nappal megszűnik. Kérdés: a befogadó zrt.-nek lesz-e valamilyen fizetési kötelezettsége az átvett készpénz miatt (pl. illeték stb.)? Másik kérdés, hogy az átvett pénzeszköz a befogadó zrt.-nél minek minősül (ajándék vagy térítés nélküli átadás stb)? Köszönöm a választ.

1 500 000 Ft készpénz fizetése Kérdés

7 800 000 forintos átutalási számla több részletben készpénzben kerül kifizetésre. 1 500 000 Ft felett lett a 3 részletfizetés egy hónap alatt. Megoldható-e a részletfizetés e módon?

Ingatlanos beolvadó kft. Kérdés

Egy 35 millió forint könyv szerinti értékű ingatlannal és 5 millió forint vagyonnal rendelkező belföldi kft. beolvad egy belföldi zrt.-be nem kedvezményezett átalakulással. A beolvadó kft. vagyonát nem értékelik át. A kft. végleges vagyonmérlegében-leltárában lévő lakóingatlan és készpénz könyv szerinti értéken kerül a befogadó zrt. vagyonába a beolvadás napjával. A kft. a beolvadás napjával minden bevallási és fizetési kötelezettségének eleget tesz és a beolvadás napjával megszűnik. A zrt. a befogadó megszerzi a lakóingatlant könyv szerinti értéken és az 5 millió forint készpénzt. Kérdések: Kell-e a befogadó zrt.-nek illetéket és áfát fizetni az ingatlan után? Kell-e a készpénz után valamit fizetni, illeték stb., ha igen, akkor miért, ha nem, akkor miért?

Pénzmosás-ügyleti megbízás értelmezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nagykereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás mint árukereskedő a 2017. évi LIII. törvény hatálya alá tartozik, így abban az esetben ha 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás készpénzben teljesül vonatkozik rá az ügyfél-átvilágítási kötelezettség. A kérdésem arra irányul, hogy a 2,5 millió forint megállapításakor az egy adott vevő partnerrel kötött szállítási keretszerződés alapján az egymástól elkülönülő megrendelések teljesítéséről kiállított (egyedileg 2,5 millió forintot el nem érő) számlák kiegyenlítése érdekében elfogadott készpénz-fizetéseket össze kell-e számítani?

Adóalany mennyi készpénzt fogadhat el magánszemélytől, anélkül, hogy erről bárhova is jelentést kellen küldenie? Kérdés

Kedves Szakértők! Készpénz még engedélyezett mértékű elfogadása vetődött fel egy olyan cégnél, ahol javarészt átutalással érkeznek a bevételek, de van egy kevés kivétel, akik mindenképpen ragaszkodnak, hogy ők csak készpénzben tudnak fizetni, ők magánszemélyek, a cég banki pénztárában sem szeretnének fizetni(Art. 38. § 3a) és 3b) bekezdésben foglaltak adóalanyokra vonatkoznak). A cég nyílászárók kereskedelmével, beépítésével foglalkozik, s ügye egy megrendelés értéke akár 3 millió forint is lehet (például családi ház több nyílászárójának cseréje). Mi lenne az elfogadható megoldás, hogy a bírságokat és lehetőség szerint a készpénzkifizetési bejelentéseket is el lehessen kerülni? Köszönöm

Pénzmosás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy ügyfelem, aki az árukereskedői körbe tartozik. Javarészt nagy értékű okostelefonokat értékesít készpénzért szerb magánszemélyeknek, így havonta az ebből az értékesítésből származó készpénzes árbevétele személyenként meghaladja a 2,5 millió forintot. A kérdésem az lenne, hogy be kell-e jelenteni a NAV-nak a VPOP_PMT17 elnevezésű nyomtatványon, hogy szerb magánszemélyektől az adott hónapban több mint 2,5 millió forintot fogadott el készpénzben, vagy csak akkor kell bejelentést tennie, ha a vevő "gyanús" számára? Válaszát köszönöm!

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Cím! Járulék- és adómentesen adható évi 100 000 Ft készpénz a munkavállalónak, amennyiben egész évben munkaviszonyban állt a munkáltatónál? Válaszukat előre is köszönöm!

Készpénzért vásárolt teherautót Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem készpénzért vásárolt teherautót egy német magánembertől. A teherautó 3 200 000 Ft-ba került. A készpénz kifizetését be kellett volna jelenteni a NAV-nak? Köszönöm a válaszát.

Béren kívüli juttatás rokkantsági ellátásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő személynél beszámít-e a jövedelembe az éves keretösszegig juttatott 100 ezer forint készpénz? Három egymást követő hónapban nem haladhatja meg a "jövedelme" a minimálbér másfélszeresét. Csak a járulékköteles jövedelem esetében számít ez, vagy erre a juttatásra is vonatkozik a korlát? Válaszát előre is köszönöm.

Számlára mehet minden nyugdíj? Cikk

Három éven belül mindenütt lehet majd kártyával fizetni, még általánosabbá teszik a bérek és juttatások bankszámlára utalását – többek között ezekkel harcolna a kormányzat a készpénz ellen. A kápéban fizetés havi 1,5 millió forintos határát két lépcsőben 500 ezer forintra csökkenthetik – a vállalatok mellett kiterjesztve ezt a lakosságra is – írja az enpenzem.hu.

Készpénzes vásárlás Kérdés

Egy bolti készpénzes vásárlás során a vevő nem fogadta el az egyszerűsített adattartalmú számlát a 70 ezer forintos vásárlásakor. Hivatkozott az áfatörvény 176. § (1) d. pontjában foglaltakra. Kérdésem: milyen számlát kell az eladónak kiállítania az eladásról, ami készpénzben megtörtént?

Nőtt a háztartások pénzügyi vagyona Cikk

A második negyedévben nőtt a háztartások pénzügyi vagyona 874 milliárd forinttal 45 963,5 milliárd forintra, kötelezettségeik pedig 25 milliárd forinttal 8 577 milliárd forintra emelkedtek, így nettó pénzügyi vagyonuk 849 milliárd forinttal 37 387 milliárd forintra nőtt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legújabb adataiból.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jutalom bértámogatás alatt

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close