168 találat a(z) készpénz cimkére

Számlázás Kérdés

Számla kiállításával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kávézó minden nap megrendeli a partnerektől a következő napi termékeket. Minden nap megtörténik a szállítás, amiről szállítólevél készül. Megállapodások alapján a számlázás hetente történik, amit az aznapi szállítással egyenlíti ki a vevő, készpénzben. A kérdésem, hogy folyamatos teljesítésűnek minősülnek-e ezek az ügyletek, vagy gyűjtőszámla esete alá esnek? Illetve helyes-e a készpénzfizetési számla kiállítása, befogadása ebben az esetben, vagy csak a számla lenne helyes, melyen a fizetés módjaként készpénz szerepel? Valamint a számlán kötelező szerepeltetni az elszámolt időszakot, vagy elegendő a mellékletként szereplő összegző és a szállítólevelek?

Németországi bérkifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldön működő magyar kft. dolgozója minden hónapban kb. két hetet Magyarországon, kb. két hetet Németországban dolgozik. A kinti órabére a kötelező minimál órabér. A fizetését készpénzben és forintban kapja. Kérdésem, hogy a németországi órabérét milyen árfolyamon kell forintosítani, és melyik nappal? Köszönettel: Pánti Etelka

Kapcsolt vállalkozás-e a társaságiadó-törvény szerint? Kérdés

Kft. 50%-os tulajdonosa (feleségéé a másik 50%) – aki egyben a társaság ügyvezetője is – szerződést köt saját magával, mint magánszeméllyel építési munkálatokra. Kérdés: 1.) Létrejön-e kapcsolt vállalkozás? 2.) A kft.-nek be kell-e jelentenie, ha 1 millió forint feletti készpénzelőleget kap ezen ügylet révén?

Prémiumelőleg Kérdés

Cégünk 2018. július 01-jétől Hűség prémiumot vezet be, melynek mértéke a cégnél eltöltött idő függvényében kerül megállapításra. A prémium összeg előre havi bontásban, előleg jogcímként kerül kifizetésre a munkavállalók részére. Havi kifizetett összeg mértéke: bruttó 23 500-55 000 forint között alakul. Ennek kifizetéséhez a munkavállaló munkaszerződés-kiegészítés aláírásával vállalja, hogy 365 napon belül munkaviszonyát nem szünteti meg. Amennyiben igen, úgy az addig kifizetett nettó összeget kamatmentesen vissza kell fizetnie. Kérdésem a következő: a munkavállaló aláírja a munkaszerződés-kiegészítést, vállalva a feltételeket, de 10 hónap múlva megszünteti a munkaviszonyát. Az aktuális bérből a prémium előlegnek csak egy részét tudjuk visszavonni, a fennmaradó összeget készpénzben befizeti a pénztárba. Van arra lehetőség, hogy a készpénzben visszafizetett összeg járulékait a cég visszaigényli? Ha igen, milyen formában?

Számla adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozás pénztárgépet használ, most úgy döntött, hogy aki számlát kér, akkor azt nem üti be a pénztárgépbe. (Eddig minden beütésre került.) A 100 000 forint áfatartalom feletti számlákat természetesen továbbítja az adóhivatal felé. Az lenne a kérdésem, hogy azokat a kp-számlákat, amelyek áfatartalma nem éri el az értékhatárt és a pénztárgépbe sem ütik be, akkor azt be kell-e jelenteni a PTGSZLA nyomtatványon? Válaszukat előre is köszönöm!

Cafeteria készpénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A belépő munkavállalónk előző munkáltató által kiállított igazolásain az adóadatlapon szereplő jövedelem összege eltér a járulékigazoláson szereplő járulékalap összegétől. Az eltérést okát a jövedelemigazolás pótlapján találtam meg, nevezetesen túlfizetett cafeteria készpénzként feltüntetve. Az a kérdésem, hogy a túlfizetett cafeteria készpénzt ilyen esetben nem bérként kellene elszámolni, ami esetén az adóadatlapon is meg kell jelennie mint jövedelem? Az adóadatlap összjövedelme és a járulékigazoláson szereplő alap között pontosan ez az eltérés. Az adóadatlapon feltüntetett jövedelemból számolt adóelőleg kisebb, mint amit az adóadatlap tartalmaz. Ez azért érdekes, mert új belépőnél az adóadtlapról kell feltölteni a hozott adatokat, a jövedelmet és a levont adót. Ezt a program majd össze fogja számolni a mostani jövedelemadatokkal és a "többletként" levont adót korrigálni fogja, ami szerintem nem lesz helytálló. Kérem javaslatukat, hogy ilyen helyzetben mi a megfelelő eljárás? Köszönettel.

Fiatalok pénzügyeit vizsgálta az Intrum Cikk

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó; a magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet – derült ki az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentéséből, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta.

Készpénzfelvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ABC nevű gazdasági társaság havi rendszerességgel vesz fel pénzt a bankszámlájáról, havi pénztárjelentést készít excell formátumban. Előfordul, hogy a készpénz felvevője az ügyvezetők közeli hozzátartozója, aki nem alkalmazottja és közvetlenül nem is tulajdonosa ABC gazdasági társaságnak. ABC társaságnak jogi személy tulajdonosai is vannak "B" cég, amelyben viszont a készpénzt felvevő magánszemély tulajdonos és alkalmi munkavállaló is. Az lenne kérdésünk, hogy szabályos-e a készpénzfelvétel, amiről mindössze egy kifizetési bizonylat áll rendelkezésre, és amelyet felvevő olyan személy, aki csupán az ügyvezetők közeli hozzátartozója? Szükséges-e bármiféle egyéb dokumentum, például, hogy a készpénzt felvevő a készpénzt az ügyvezetőknek átadta?

Készpénzes számla és nyugta Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég online pénztárgéppel teljesíti nyugtaadási kötelezettségét. A vevő kérésére az eladó készpénzfizetési számlát állít ki az értékesített áruról. Ha a vevő számlát kér a vásárlásáról, akkor arról nem állít elő pénztárgéppel plusz nyugtát, blokkot. Úgy tudjuk hibás az a gyakorlat, amikor az eladó beüti a pénztárgépbe a készpénzfizetési számla bevételét, és hozzácsatolja a nyugtát a készpénzfizetési számlához. A pénztárgép kasszájába beteheti a pénzt (készpénzbefizetés bizonylattal alátámasztva) vagy külön helyen kellene tárolni a készpénzes számlán szereplő árbevételt? Hogyan jár el helyesen a vállalkozó és az eladó, ebben az esetben? Előre is köszönöm válaszát. Köszönettel Antalovicsné Szabó Tímea

Helyes számla kibocsátása Kérdés

Kereskedelmi vállalkozás pénztárgépet használ. A vevők egy része ún. kézi számlát kér. A vállalkozás a készpénzes vásárlást rögzíti a pénztárgépben, majd a nyugta mellé tűzi a kézi számla egy példányát az árbevétel-duplázás elkerülése érdekében. Az egyidejű adatszolgáltatásnál a kézi számláról kell adatot szolgáltatni, ha eléri a 100 000 Ft áfatartalmat?

Készpénz engedményezés Kérdés

Engedményezési szerződés alapján fizet készpénzben "C" vállalkozás "A" vállalkozásnak 10 000 000 forintot. Terheli-e bejelentési kötelezettség valamelyik vállalkozást a készpénzfizetési korlát átlépése miatt?

Készpénzes bevétel könyvelése Kérdés

Egy üzlet bevételét exceltáblában vezetik havonta, napi bontásban. A főkönyvben történő könyvelése dekádonként (10 naponta) egy összegben történik a pénztári számlán. Kérdésem: szabályos-e ez így? Ha nem, hogyan kellene rögzíteni? Köszönettel: Reményi Győzőné

Készpénzes vásárlás euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező vállalkozó vásárolhat-e, ha igen milyen összeghatárig más tagállamban, közösségi adóalanytól euróban készpénzzel? Köszönöm válaszát

Cafeteria Kérdés

A cafeteriaelemek átadásával és számfejtési hónapjával kapcsolatosan az alábbi kérdésem van: Egy cégnél a dolgozók kapnak étkezési utalványt, és készpénzcafeteriát, havi 8300 forintot. A 2017. december hónapra számfejtett étkezési utalványt 2018. 01.02-án rendelték meg, ekkor kifizették az előleget is, az utalványokat 2018.01.10-én vették át, a végszámlával együtt. A készpénzcafeteria 8300 forint összegét a decemberi fizetéssel együtt 2018.01.10-én utalják át a dolgozók bankszámlájára. Helyes-e az elszámolás, vagy ebben az esetben a cafeteriaelemeket csak a 2018. januári számfejtésnél lehet figyelembe venni? Hol van szabályozva ennek a rendje (törvény, paragrafus)?

Szántóföld ajándékozás Kérdés

Szántóföldet szeretnék ajándékozni gyermekeimnek, van-e szja- és illetékvonzata bármelyikünk részéről? Gyermekeim bejelentett földművesek, és már rendelkeznek szántófölddel. Az ajándékozás után sem érik el a 300 hektár területet. Továbbá készpénzt is ajándékoznék, itt milyen szja- és illetékkötelezettség van? Kell-e szerződés a készpénz-ajándékozásról, vagy csak átutalom nekik? Köszönöm válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adómentes temetési segély

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kiskereskedelmi adó

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Visszakerülés kivából a tao hatálya alá.

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close