171 találat a(z) készpénz cimkére

Korlátozzák a készpénzkifizetést Romániában Cikk

Májustól a magánszemélyek készpénzkifizetéseinél is korlátozást vezetnek be Romániában – közölte pénteken a román sajtó.

Készpénz fizetési korlát Art. 38§ (3b) Kérdés

Tisztelt Szakértő, Mi a helyzet akkor, ha a vevő készpénzben fizet be 1,5 millió forintnál többet szállítónak a bankszámlájára? Akkor is készpénzátvételnek minősíteni kell? Köszönettel, Jakstyte Rasa

Készpénzes vásárlásoknál kell-e azonosító adat? Cikk

Ha a vállalkozásnak nincs önálló pénztárosa, a készpénzes vásárlásoknál szerepelnie kell-e a számlán a vásárlásokat lebonyolító személy azonosító adatait? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Magyarázkodhat a revizornak, ha bakizik a pénztárgéppel Cikk

A pénztárgépek használatánál gyakran okoz gondot, hogy miként kell eljárni, ha valaki egy tételt többféle módon – bankkártyával, utalvánnyal, készpénzzel – egyenlít ki. Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló adószakértőnk válaszolt.

Alapítvány Kérdés

Mennyi az a készpénz, ami lehet a házipénztárban?

Itt a válasz: ennyi pénz lehet egy alapítvány kasszájában Cikk

Mennyi pénz lehet egy alapítvány pénztárában, s adhat-e kölcsönt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Úszik a készpénzben a lakosság Cikk

A második Orbán-kormány alatt a másfélszeresére, 3300 milliárd forint körüli rekordszintre nőtt a lakosságnál lévő készpénz, miközben biztonsági és praktikus okokból világszerte hódítnak a készpénz-helyettesítő eszközök – írja a legfrissebb HVG.

Kérhető-e készpénzben a munkabér? Cikk

A részben ingyenes banki automatás készpénzfelvétel ellenére (vagy éppen annak következtében) folyamatosan nőnek a banki tranzakcióik költségei. Ez a tapasztalat is vezérelhette olvasónkat, aki azt tudakolta az Adózónától: kérhető-e a versenyszférában készpénzben a munkabér? Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária szakértőnk válaszolt.

Munkabér-kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Versenyszférában kérhető-e készpénzben a munkabér?

Készpénzfizetés korlátozása Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy mi minősül egy szerződésnek a készpénzfizetés korlátozása kapcsán.Ha egy cég egy másik céggel több munkára köt szerződést és szerződésenként külön számla készül az elvégzett munkákról (pl: térkövezés, fuvarozás, útépítés) akkor a számlak kiegyenlítésénél külön-külön számít a 1500000,- Ft-os határ, vagy mivel egy cégről van szó összeadódik. Mi az eljárás akkor, ha ugyanolyan munkáról van szó (pl: térkövezés) de a szerződések a munka helyszíni eltérései miatt külön vannak megkötve? (pl: az egyik munka Miskolcon, a másik Karcogon van). Segítségüket előre is köszönöm.

A bevételi bizonylat kötelező? Kérdés

Igaz, hogy ha a számlára fizetési módként készpénz van feltüntetve, akkor kötelező hozzá kiállítani és átadni a bevételi pénztárbizonylat nyugtáját is? Ha igaz, hol a törvényhely, ahol ezt előírják? Köszönettel: Pappné H.E.

Készpénz fizetési korlát Kérdés

Zöldség-Gyümölcs kereskedéssel foglalkozó vállalkozás értékesít almát készpénzért 1,5 M Ft értékben hétfői napon. Ugyanaz a vevő kedden vásárolna még almát, mi a teendő a készpénz fizetési korlát figyelésénél? A vevő fizethet készpénzzel, vagy ez ugyanannak a "szerződés"-nek minősül? Mi a helyzet ha ugyanez a vevő a keddi napon más gyümölcsöt vásárolna? Akkor is egy szerződés alá tartozik és nem fizethet készpénzzel?

Beszállító kifizetése Kérdés

Beszállítom számláját úgy fizetem ki, hogy bemegyek a bankjában, és a számlájára készpénzzel befizetem az összeget, természtesen a közlemény rovatban feltüntetve, hogy milyen számú számlabefizetése. Ez rendben van így?

Készpénzszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi cégnek 2 üzletébe heti vagy napi rendszerességgel történik árubeszerzés azonos partnerektől. Szerződés nincs a partnerekkel, telefonon történik az áru megrendelése, majd a kiszállítása. Össze kell -e számítani egy hónapon belül az ugyanazon partnerek számláinak értékét az 1,5 millió forintig teljesíthető készpénzszolgáltatásnál vagy külön-külön ügyletnek tekinthető minden alkalom, szerződés hiányában? A törvény egy partnerrel kötött szerződésre hivatkozik! Készpénzfizetésnek minősül-e, ha számlák ellenértéket nem kézből-kézbe adjuk át, hanem készpénzben fizetjük be a partnerünk bankszámlájára? Mely törvényből derülnek ki egyértelműen?

Készpénzszolgáltatás definíciója II. Kérdés

Nem minősül készpénzes fizetésnek, ha a vevő az eladó bankszámlájára közvetlenül fizeti be az ellenértéket, mert ez esetben a számla kiegyenlítése a pénzeszközök közül a bankszámla egyenleget növeli és nem a készpénz (pénztár) egyenleget. A vevő részéről viszont készpénzes kiegyenlítésnek számít, mert nála a pénztár egyenleg csökken.Az ART 172§ 20.bek alapján:A 38. § (3a) bekezdésében foglalt előírás megsértésével teljesített kifizetés jogosultja, ha a szabálytalan kifizetést elfogadja, a készpénzszolgáltatásnak az 1,5 millió forintot meghaladó része után 20% mértékű mulasztási bírságot fizet.A nyújtó szempontjából 1,5 Mft fölött ilyenkor szabálytalan a kifizetés, de a fogadó szempontjából nem! Számíthat-e a jogosult bírságra?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close