4 találat a(z) készletek cimkére

Kriptovaluták a magyar számvitelben és a társasági adózásban Cikk

A kriptovaluta digitális eszköz, mely a gazdasági életben jelen van, sokan használják, bányásszák, kereskednek vele, ennek ellenére a kriptovaluta-elszámolásra jelenleg még nincs semmilyen kötelező érvényű előírás hazánkban és az EU-ban sem. A vállalkozások azonban, amennyiben kriptovaluta kerül a birtokukba, nem hagyhatják figyelmen kívül ezeket a számviteli beszámolóikban.

Egyéni vállalkozóból kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kft.-vé szeretne átalakulni. Az egyéni vállalkozás leltárában tárgyi eszközök, készletek, követelések, pénzeszközök, kötelezettségek egyaránt vannak, valamennyi vagyont a kft. rendelkezésére bocsátanak, az alapítói tőke készpénz lenne. Az egyik kérdésem, hogy amennyiben tárgyi eszköz, készlet, követelések értéke meghaladja a kötelezettségek (szállító, folyószámla hitel) értékét, úgy ebben az esetben az egyéni vállalkozónak keletkezik-e adókötelezettsége, az átalakulásból adódóan. A másik kérdésem az, hogy felleltározott egyéni vállalkozói vagyon negatív saját tőkét eredményezne, ebben az esetben lehetséges-e az átalakulás, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a saját tőke pozitívvá tételére. Harmadik kérdésem, hogy a 2019. 12. 31-ei leltár alapján meddig van lehetőség az átalakulásra?

Készletek átértékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk az anyavállalat által a vállalatcsoportra meghatározott politikája alapján szeretné, ha a tőle vásárolt készletek elszámolói árát megemelnénk. Ezt az emelést minden készletre vonatkozóan egyszerre szeretné megtenni (a US GAAP ezt számára lehetővé teszi), azaz az új beszerzések esetében már ezt az új elszámolói árat alkalmazná, illetőleg a meglévő készleteket is átértékeltetné (felértékelésről van szó), amely felértékelésről számlát állítana ki. Megítélésem szerint a már a könyvekben szereplő készletekre a magyar számviteli törvény nem enged felértékelni (óvatosság elve), az újonnan beszerzett árukat tudnám csak az új áron bevezetni a készletek közé, a többit más módszerrel (például FIFO) lehetne kezelni, külön elszámolást vezetve a készletekről, eltérítve a két számviteli rendszert, de még akkor is probléma marad a számla kezelése. Abban szeretném a tanácsukat, illetőleg a megerősítésüket kérni, hogy van-e esetleg bármilyen lehetőség ilyen esetben a magyar jogszabályoknak megfelelve kezelni az anyavállalat által kért ügyletet? Segítségüket előre is köszönöm.

Amortizáció: muszáj elszámolni, vagy ez csak lehetőség? Itt a válasz Cikk

A gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozások veszteséget, vagy kevés nyereséget termelnek, gyakran már az üzemi eredményük is negatív. Felmerül a kérdés: muszáj-e az értékcsökkenést elszámolniuk például a könyv szerinti értékkel bíró, de nem használt eszközeik után? Sok esetben ugyanis létfontosságú lenne számukra a pozitív számviteli eredmény, például a folyószámlahitelük meghosszabbításához.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs