146 találat a(z) kényszertörlés cimkére

Sokkal több céget végelszámoltak tavaly, mint korábban Cikk

Több mint 5 százalékkal több céget alapítottak, és 3,6 százalékkal kevesebb cég szűnt meg tavaly, mint az előző évben, azonban ez sem volt elég, hogy 2019-ben megforduljon a magyar cégek számának évek óta megfigyelhető csökkenése – derül ki a Bisnode cégcsoport legfrissebb adataiból.

Teljesíthetettlen fizetési kötelezettségek kényszertörlés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég fizetésképtelensége, valamint ügyvezető hiányában a cégbíróság megkezdte a vállalkozás kényszertörlését. A kényszertörlési eljárást megelőző nappal készül a számviteli beszámoló, melyben a tulajdonosoknak vissza nem fizetett tagi kölcsön, a munkavállalók részére ki nem fizetett munkabér, illetve közüzemi díjtartozás szerepel. A kényszertörlési eljárás alatt ezen fennálló kötelezettségek megfizetésére nincs lehetőség. A kérdésem az, milyen számviteli teendő adódik? Valamint, hogy ilyen esetben sikeresen lezajlik-e az eljárás, amelynek végén megszűnik a cég?

Célkeresztben a kft.-k: új behajtási hullám a NAV-nál Cikk

Az adótartozást felhalmozó, majd kényszertörlés, felszámolás alá került kft.-k vezetőivel szembeni perekre készül a NAV. A felszámolt cégek hitelezőinek, így a NAV-nak is lehetősége van a kft.-k korlátolt felelősségének áttörésére, így a felszámolt cég vezetőjével szembeni perre.

Kényszertörlés alatt álló cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kényszertörlés alatt álló céggel kapcsolatban az alábbi kérdésekre várom megtisztelő válaszát: 1. Egy kényszertörlés alatt álló cég vezető tisztségviselőjének milyen "jogosítványai" maradnak? Továbbra is adhat be, pótolhat-e adóbevallásokat, illetve mérlegbeszámolókat? 2, Ha egy kta. cégnek van részesedése, amely cég nem áll kta. alatt, annak a cégnek mi lesz a sorsa cégjogilag, azaz rá is megszűnés fog várni? A kta. anyacég eladhatja-e ezt a részesedését, mielőtt a kényszertörlési eljárás befejeződik? 3. Egy kta. alatt álló cégre vonatkozóan az ingatlan tulajdonosa visszavonja székhely-befogadó nyilatkozatát. Ebben az esetben a kta. alatt álló cég módosíthatja-e székhelyét? Ha nem, akkor ez vonatkozik az általa tulajdonolt cégekre (leányok) is? 4. A kta. cég vezető tisztségviselője adhat-e be igazolási kérelmet a kta. eljárás visszavonása érdekében? 5. A kta. cég vezető tisztségviselője kérheti-e a kta. eljárás megszüntetését, ha valamennyi elmaradt mérlegbeszámolót, adóbevallást beadott, illetve az esetleg fennálló adótartozások megfizetéséről megállapodott az adóhatóságokkal? Válaszát előre is köszönöm.

Kényszertörlés Kérdés

Az egyik általam könyvelt kft. ellen jogerős kényszertörlési eljárás van folyamatban. Nem volt még kényszertörléssel kapcsolatos feladatom, szeretnék a kérdésben segítséget kérni. Mi a teendőm nekem, mint megbízott könyvelőnek? 30 napon belül a kényszertörlést megelőző nappal mérlegbeszámoló benyújtása? Társaságiadó-bevallás benyújtása? Hipabevallás benyújtása? Ha ezeket elvégzem, hogyan tovább? Kérem a fenti kérdésben szíves iránymutatásukat.

Hitelezői igény bejelentése kényszertörlés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy partnerünk, aki ellen kényszertörlési eljárást indított a cégbíróság. Ennek a partnernek tartozása van felénk. Szeretnénk hitelezői igényünket benyújtani a cégbíróság felé. Mi ennek a módja? Kizárólag jogi képviselő útján lehet, vagy akár papír alapon vagy e-papír formájában? Milyen illetékfizetési kötelezettség áll fenn, és azt kinek a részére kell teljesíteni (például megyei cégbíróság)? Mely jogszabályban találom ennek a részletes szabályozását? Köszönettel.

Kényszertörlés alatti adótartozás fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés alatt lévő társaság (kft.) adóját a cég ügyvezetője személyesen, készpénzben kifizette a NAV végrehajtói részére, a kifizetésről átvételi elismervényt kapott. A társaság házipénztári egyenlege 0 forint. A kényszertörlési eljárás április 18. napjával indult meg a társaság ellen, az ügyvezető a készpénzes kifizetést 04. 04-én teljesítette. Kérdésem, hogy ebben az esetben a társaság könyveiben milyen módon lehet rendezni a NAV felé az ügyvezető saját pénzéből fizetett tartozás kiegyenlítését? A tagi kölcsön elkerülhető? Amennyiben tagi kölcsönből kerül megfizetésre az adótartozás, akkor a kényszertörlési eljárás alatt a tagi kölcsönnel mi a teendő? Visszafizetni nem tudja a társaság az ügyvezető részére, mivel nincs semmilyen vagyona, csak adótartozása, a saját vagyona is negatív. Válaszukat előre is köszönöm!

Késett a cég a beszámolóval? Ezekre a szankciókra számíthat Cikk

Milyen következményei vannak annak, ha egy társaság elmulasztja, illetve a május 31-ei határidőt lekésve küldi be 2018. évi beszámolóját? Összefoglaltuk.

Végelszámolás: beszámoló, mérleg, a vagyon felosztása, kiadása Cikk

Végelszámolásról szóló írásunkat folytatjuk a végelszámolás időszakát lezáró beszámolóra, a vagyon felosztására és kiadására, az egyszerűsített végelszámolásra és a kényszertörlési eljárásra vonatkozó főbb szabályok ismertetésével.

A végelszámolás formái – azonosságok, eltérések Cikk

Az utóbbi időben több kérdésben érdeklődtek olvasóink a végelszámolási eljárásról. Írásunk a különféle eljárások alkalmazásának lehetőségét és azok eltéréseit mutatja be.

Kényszertörlési eljárás alatt számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ingatlant bérel egy lakásszövetkezettől. A lakásszövetkezet jelenleg is kényszertörlési eljárás alatt áll. Az adószáma hatályos, alanyi mentes adózó. A cégbíróság a céget 2017.12.13-tól megszűntnek nyilvánította. Befogadható a bérleti díj számlája a lakásszövetkezettől? Válaszát előre is megköszönve.

Egyszerűsített végelszámolás vagy késznyertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás betéti társaság kültagja, ügyvezetője elhunyt. Ő volt a cégben a bejelentett kisadózó. A beltag (az elhunyt férje) a társaság tevékenységében személyesen nem működött közre, nem kívánja továbbműködtetni a céget. Semmilyen tartozása és követelése nincs a társaságnak, az ügyvezető hosszabb ideje táppénzen volt. 1. A megszűnésre lehetőségként felmerült az egyszerűsített végelszámolás és a kényszertörlés. Kérdésünk, hogy melyiket célszerű választani a várható költségeket és következményeket figyelembe véve ? 2. A társaság kataalanyisága 90 napon belül megszűnik, ezt követően milyen státusza lesz ? 3. Az elhunyt a bt. kültagsága mellett egyéni vállalkozó is volt (szintén katás, szüneteltette ezt a vállalkozást). Ezzel kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettségek vannak (NAV, helyi adó tekintetében) ? Köszönöm

Kényszertörlés befejezése esetén NAV tartozás, eljárási illeték 100 ezer forint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott céget kényszertörölte a cégbíróság 2018. december 18-án. A kényszertörlés időszaka alatt semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott. A cégnek van még tartozása, amelynek egy részét a NAV elévülés miatt törölt. A maradék tartozást, ha elengedjük, akkor egyéb bevétel lesz és ezután társasági adót kell fizetni? Úgy tudom, hogy ebben az esetben a cég már nem alanya a társasági adónak. Ebben az esetben az ügyfél megnyerte az adót? Be lehet adni úgy a beszámolót, hogy van benne tartozás? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Negatív saját tőke kft.-nél Kérdés

Egyszemélyes kft.-ről van szó, 3,2 milliós jegyzett tőkével. Sajnos 2016-2017. évben negatív a cég saját tőkéje ( -1,5 millió, illetve -1,2 millió forint). A társasági szerződésben nem szerepel a veszteség fedezetére pótbefizetési kötelezettség. A 2017. évi beszámoló elfogadásánál taghatározatban határozta a pótbefizetést. Nem láttam még a 2018. évről beszámolóját, hogy rendezte volna. De úgy tudom, hogy ha társasági szerződéseben nem rögzítették a pótbefizetést, akkor NAV nem fogadja el ezt a rendezési formát? Van-e lehetőség 2019. évben a jegyzett tőke emelésére? Várható-e a cégbírósági kényszertörlés? Így az új ügyvezető nyakára venné az 5 évre vezetői tisztségviselőtől való eltiltást is. Köszönöm!

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes kft., amely ellen a cégbíróság 2018 márciusában kényszertörlési eljárást indított, mert elmulasztotta a törzstőke felemelését. A 100 ezer forint eljárási díjat az egyedüli tag megfizette, a saját pénzéből. A cégnek nincsen vagyona. Évek óta nem működik. A cégbíróság 2018 novemberében törölte a céget. Az előző héten felvettem a kapcsolatot a NAV-val, hogy mire lenne szükségük, hogy lezárják ezt a folyamatot, mert még az ügyfélkapun él a cég adószáma, ugyanakkor a cégjegyzékből törölve van. Záróbevallásokat hiányol a NAV. Ha jól tudom, a végelszámoláshoz hasonlóan kell a bevallásokat megküldeni a bevallással le nem fedett időszakra, 2018. márciustól 2018. novemberig. Jól gondolom, hogy a '71; 08; 01; 65 ös bevallásokat "M" kóddal? Folyamatában felmerült az a kérdésem is, hogy ha a törölt adószámú cég, ami már nem alanya a társasági adónak és nullás vagyonnal rendelkezik, és a tulajdonos megfizeti a cég helyett az eljárási díjat, ami tagi kölcsönnek számít, és ha azt a tulajdonos elengedi a céggel szemben, akkor ajándékozási illetéket kell fizetni? Vagy ez esetben nem kerül könyvelésre az eljárási díj és megfizetése a cégben? Illetve beszámolót kell-e még – vagy már nem is lehetséges – küldeni a cégbíróság felé? (A tevékenységet lezáró bevallások és beszámolók már határidőben, az eljárás előtt elkészültek.) Nagyon szépen köszönöm előre is a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs