225 találat a(z) kártérítés cimkére

Koronavírus miatt visszamondott utakra nem fizetnek a biztosítók Cikk

A koronavírus okozta aggodalmak miatt lemondott, de már befizetett utakra útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók, de az útlemondási biztosítások megbetegedés esetén fedezhetik a félbe maradt kikapcsolódások, idő előtti hazautazások költségeit – hívja fel a figyelmet a CLB biztosítási alkusz cég.

Köteles hazaküldeni a munkáltató a fertőző beteg dolgozót Cikk

A téli influenzás időszakban általános jelenség, hogy a munkavállalók egy része betegen, sőt, lázasan is dolgozik, mert félti az állását vagy a munkateher, helyettesítési nehézségek miatt nem teheti meg, hogy otthonában gyógyuljon. Mindeközben nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató érdeke is azt kívánná meg, hogy a lehető legrövidebb időn belül egészséges, kipihent, a munkájára koncentráló munkavállaló álljon rendelkezésre.

Bitcoin kártérítés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_31_bitcoin_karterites_xev Feltett kérdésemre azt a választ kaptam, hogy önálló tevékenységnek minősül a bitcoinból származott bevétel. Korábbi adózónás válasz: https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_14_Bitcoin_ertekesites_jovedelmenek__kei szerint viszont az egyéb jövedelem, ahol is az adó alapja a jövedelem 84%-a. Melyik válasz a helyes? Egyik esetben sem vehető figyelembe szochokorlát? Köszönettel: Tné

Bitcoin kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013-ban egy nagyobb összeget fektettem bitcoinba. Aztán úgy tűnt becsődölt az üzlet, most azonban sikerült kártérítést kapnom. Ismerősömmel közösen fektettünk be anno, most az én bankszámlámra írták a kifizetett összeget jóvá. A kifizetett összeg jelentősen meghaladja befektetésem értékét. Kell-e ezután az összeg után adóznom? Ha igen, mi lesz az adóalapom, és milyen adóterhet kell megfizetnem? Figyelembe vehető-e a szocho-korlát, abba munkabérem beleszámít-e? Van-e lehetőség az adózás megosztására ismerősöm és köztem? Milyen dokumentumokkal tudom a befektetésem értékét az adóhatóság felé igazolni (például bankszámlakivonat, e-mailek)? Válaszát előre is köszönöm!

Vezető állású munkavállalók: speciális szempontok a munkaviszony felmondásakor Cikk

A vezető állású munkavállalókra az általánostól eltérő szabályokat fogalmaz meg a munka törvénykönyve. Rendszeresen vita forrása munkaviszony megszüntetése esetén, hogy ki minősül vezetőnek.

Csillagászati összegű kártérítést fizet az IKEA, de kárpótolni nem tudja a vevőket a veszteségért Cikk

Negyvenhatmillió dolláros (11,8 milliárd forintos) kártérítést fizet az IKEA egy párnak, akiknek a gyermeke amiatt halt meg, mert a svéd bútorgyártó vállat egyik komódja rádőlt – írta ma a honlapján a BBC brit műsorszolgáltató.

Jogellenes felmondás vezető beosztásúnak: kártérítés a munkáltatótól Cikk

Vezető állású munkavállaló munkaviszonyának jogellenes megszüntetése esetén a munkáltatót terhelő fizetési kötelezettségről döntött nemrégiben a Kúria az Mfv.II.10.171/2019/5. számú elvi határozatában.

Kártérítés úti baleset esetén Cikk

Kerékpáros úti baleset esetén kell-e a munkáltatónak kártérítést fizetnie abban az esetben, ha a munkavállalót nem lett keresőképtelen, de a biciklije megsérült? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Biztosítói kártérítés az őstermelő bevételi értékhatáránál Kérdés

Adózóna: 2019.10.18. "A biztosító által fizetett összeg is bevételnek minősül, de nem emeli meg a bevételi értékhatárt, mivel nem tekinthető támogatásnak." Kedves Lepsény Mária! Ezt hogy kell értelmezni? Jégkár miatt jelentős összegű kártérítést utalt a Allianz Biztosító az őstermelő részére. Kistermelő, 4 és 8 millió forint között lesz a bevétele. Én úgy értelmeztem, hogy a biztosítói kártérítés beleszámít a 8 millió forintos bevételi határba, csak az MVH-tól és a NAV-tól kapott támogatás nem. Kérem szépen, írja meg, jól gondolom-e, hogy a kárenyhítő juttatás összege, amit az MVH utal a kárenyhítési alapból, az nem számít bele a 8 milliós értékhatárba! Köszönettel: Simonné Szabó Valéria

Kárelhárítás adójogi megítélése Kérdés

Adott társaság évente mintegy 15 ezer darab vágósertés nevelésére képes, zárt rendszerű sertésteleppel rendelkezik. A telepen dolgozó alkalmazottaknak otthonukban is van háztáji sertésállományuk. Tudvalevő, hogy az afrikai sertéspestis miatti fertőzött terület hazánkban is egyre nő. A területileg illetékes állategészségügyi hatóság a települést is fertőzött területnek minősítette. A társaság – annak érdekében, hogy megelőzze a járvány bekerülését a telepre –a telepen dolgozókkal megállapodott, hogy a háztáji sertésállományukat levágják, és a járvány ideje alatt nem tartanak sertést. Ennek ellenében a levágott sertések piaci értékét a gazdáknak megfizeti. Kérdés: A kárveszély megelőzése érdekében tett fenti intézkedést számvitel és adózás szempontjából hogyan kell minősíteni? Terheli-e valamilyen adókötelezettség a társaságot, illetve a magánszemélyt?

Utazási irodák pácban: így védekezik a Neckermann Magyarország Cikk

Kaucióbiztosítás helyett immár készpénzletétben tartja 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítékát a működtetés fenntartásáért küzdő magyar Neckermann, bizonyítandó stabil pénzügyi helyzetét. A letét fedezné az utazásszervező cég esetleges csődje esetén az utasok kártalanítását – írja mai számában a Világgazdaság.

Több esetben kártérítéssel élhet a repülő utasa Cikk

Az utas a légitársasággal szemben kártérítéssel élhet, ha például késik a repülő, törlik a járatot, túlfoglalás történik, vagy ha valaki nem oda kapja a jegyét, ahová foglalt, netán poggyászkár éri – hívta fel a figyelmet Böröcz Helga közjegyző az M1-en.

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Két magyarországi székhelyű, áfaalany gazdasági társaság határozott idejű (8 év) bérleti szerződést kötött. A bérleti szerződés az 5. évben eladás miatt rendes felmondással felmondásra kerül. A bérbeadó társaság a hátralévő futamidőre kártérítést kíván fizetni a bérbevevő társaság részére. Főszabály szerint a kártérítés után nem kell áfát fizetni, viszont a kártérítés fogalmát az áfatörvény nem határozza meg. Kérdéseink: A kártérítés áfaköteles ügyletnek minősül-e, vagy nem kell utána áfát fizetni? Van-e különbség a kártérítés és a kártalanítás között áfa szempontjából? Van-e jelentősége annak, hogy a kártérítés címén fizetendő összeg meghatározása átalány alapon, vagy az eredetileg járó ellenérték összegéből számítottan történik?

Jogalap nélküli gazdagodás, áfás kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlatartozásos perben a számlát kibocsájtó cég a számla áfás, bruttó ellenértékét kéri. A bíróság kimondja, hogy a számlakibocsájtó cég és a számlabefogadó magánszemély között nem jött létre a szerződés, de mivel dolgozott a számlakibocsájtó cég a számlabefogadónak, ezért jogalap nélküli gazdagodásként ítéli meg a számla áfás, bruttó összegét. Úgy tudom, hogy a jogalap nélküli gazdagodásnál kártérítésről van szó, ami nem áfás, így én az áfát visszaigényelhetem. Visszaigényelhetem-e az áfát, továbbá kell-e sztornóznom a számlát? Köszönöm a választ.

Átszállásos légi járat késése miatti kártérítésről döntött az EU bírósága Cikk

Egyik uniós tagállamból induló, majd unión kívüli országon keresztül további célállomásig közlekedő, egységesen foglalt, közvetlenül csatlakozó légi járatok késése esetében az első repülési szakaszt lebonyolító légi fuvarozó köteles az utasokat kártalanítani – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakásszövetkezet tulajdonában lévő lakás használata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Efo gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs