229 találat a(z) kártérítés cimkére

Kártérítés hibás teljesítés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk ablakprofil festési munkát végzett egy ablakgyártó cég számára. Az ablakgyártó cég beépítette a nyílászárókat, viszont garanciális időn belül a festéssel problémák adódtak. Cégünk a hibás teljesítést elismerte. Az ablakgyártó cég kibontotta az ablakokat, újakat gyártott le helyettük, lefestette más céggel és beépítette az épületbe. Ennek a teljes költségét cégünk átvállalta. Az erről szóló számlát milyen főkönyvi számlára könyveljük? A számlában felszámított áfa levonható?

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autóipari cégnél egy műszakban több raktáros is dolgozik. Kiderült, hogy a kiszállításkor a munkavállalók valamelyike hibázott, és a megrendelő nem a megrendelt terméket kapta meg. A nem megfelelő termék beazonosítása a termékszám alapján azonnal megtörtént, de hogy melyik munkavállaló hibázott, azt csak a terméken feltüntetett egyéb adatok alapján lehet kideríteni. Ennek folyamata több hét is lehet, mivel a szükséges adatokat a megrendelőtől kell megkérni. A hiba nem azonnal, hanem hó végén, hetekkel később derül ki. A munkáltatónak kötbért kell fizetnie, ezért a munkavállalóval szemben kártérítési követelést szeretne érvényesíteni. A kártérítést csak a teljesítménybéréből szeretné levonni, az alapbérét, illetve az egyéb pótlékait nem érintené. Mennyi ideje van a munkáltatónak, hogy bármiféle kártérítési követeléssel éljen a munkavállalóval szemben, mikor évül ez el? Ha nem egyértelmű, ki volt a felelős, nem derül ki, egyetemlegesen élhet-e kártérítési követelésével a munkáltató az abban a műszakban dolgozó összes érintett alkalmazottal szemben? Mekkora mértékű lehet a kártérítés maximális összege? Mennyi idő alatt vonható le a béréből?

Vezető tisztségviselők felelőssége: bizonytalanságok az adózásban Cikk

Az új Ptk. hatályba lépése után rémhíráradat indult a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek „drasztikus felelősségnövekedéséről”. Valójában azonban nem a radikális újraszabályozás és az ennek következtében megnövekedett jogi felelősség, hanem a jelenleg még bizonytalan adókezelés jelenti a valódi kockázatot. A módosítás ugyanis adózási bizonytalanságot okoz, melyet a jogalkotó a vonatkozó jogszabály módosításával oldhatna fel. Addig is, míg ez megtörténik, szükség lenne az adóhatóság átfogó állásfoglalására – írja a LeitnerLeitner blogjában Siklós Márta és dr. Szecskay András.

Munkaügyi per: kártérítést vagy elmaradt jövedelmet követeljek? Cikk

Munkaügyi perek kapcsán a munkavállaló szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy kártérítést, jövedelempótló kártérítést vagy elmaradt jövedelmet követel. Az ezekhez kapcsolódó eltérő közterhek miatt ugyanis eltérő lesz a nettó kifizetés is.

Mikor, mennyi a távolléti díj? Táblázatos összefoglaló Cikk

Szabadság, betegszabadság, végkielégítés, elmaradt jövedelem miatti kártérítés: mind olyan eset, amikor a (volt) dolgozót távolléti díj illeti meg. De előfordulhat, hogy a munkavállaló nem kapja, hanem ő fizeti a távolléti díjat. Összefoglaltuk a távolléti díj fizetésének, időtartamának és mértékének szabályait.

Elmaradt bérkövetelés kifizetésének járulékai Kérdés

Egy egyéni vállalkozó volt alkalmazottja a munkaviszony megszűnését követően munkaügyi bíróságon pert indított a vállalkozó ellen. A munkaügyi bíróság többéves pereskedés után – a munkaviszonya jogellenes megszüntetése miatt – kártérítést és hathavi elmaradt bér kifizetését ítélte meg számára. A pereskedés közben a vállalkozó már megszüntette egyéni vállalkozását, és nem fizette ki az alkalmazottnak járó összeget. Az alkalmazott végrehajtást indított a volt vállalkozó ellen, aki aztán ismét több év elteltével a végrehajtón keresztül kifizette a volt alkalmazott követelését, és annak kamatait. Ebben az esetben a volt egyéni vállalkozónak kell-e járulékbevallást benyújtania, illetve kell-e járulékokat levonnia az alkalmazottnak kifizetett kártérítésből, valamint az elmaradt bérköveteléséből? Amennyiben igen, úgy hogyan kell bevallania a '08-as járulékbevalláson, ha a vállalkozását már több éve megszüntette, és az adószáma már nem él? A kifizetés napján vagy a munkaügyi bíróság határozatának évében érvényben lévő járulékokat kell-e levonni? Mi lesz a járulék alapja? Ha a kifizetett összegből kellett volna járulékot levonni, de azt nem tették meg a kifizetéskor, akkor azt hogyan lehet követelni a munkavállalótól? Kérem a fenti kérdésekre szíves állásfoglalásukat!

Felmondás: amikor lehet, és amikor nem. Ennyi a kártérítés Cikk

Július 2-án kétéves lesz az új Munka törvénykönyve legtöbb rendelkezése. Megvizsgáltuk, hogyan működik a gyakorlatban az egyik legkiterjedtebb módosítást megélt felmondás, és az ezzel kapcsolatos kártérítés.

Közhasznú nonprofit társaság Kérdés

Közhasznú nonprofit társaság kizárólag közhasznú tevékenységet végez. Tárgyévben a közhasznú bevételen túl van bankkamat, biztosítási kártérítés és egyéb (kerekítési) bevétele is. A társasági adóról szóló 20. § (1) e pontja, mely szerint nem kell megfizetni a társasági adót a 6. számú mellékletben felsorolt tevékenységek bevétele után, vonatkozik-e ezekre az egyéb bevételekre is?

Pénztárgép-károsultak: sürgősen lépni kell! Cikk

A kormány úgy döntött, hogy a pénztárgép-cserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az eltűnt Patkós-Cassa károsultjainak a befizetését, és jogi úton fellép a céggel szemben - jelezte közleményében az NGM.

Kártérítés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tulajdonában lévő személygépkocsit káresemény miatt javíttatni kellett. A cég rendelkezik a gépkocsira kötött casco biztosítással, így a javítás költségét – az önrészen felül – a biztosító fizeti. A szerviz a javításról szóló áfás számlát cégünk felé állítja ki. A biztosító közvetlenül a javító cég felé egyenlíti ki a számla fennmaradó részét. Hogyan tudom kivezetni és kiegyenlíteni ezt a részt, hogy a számla pénzügyileg rendezett legyen? Előre is köszönöm válaszát.

Értékcsökkenés elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeptemberben ellopták a cég tulajdonában lévő személygépkocsit, erre az időpontra kivezettük az autó értékét, ez veszteséget okozott. A biztosító társaság fizetni fog, mivel az autó értéke nagyobb volt, mint a hátra lévő lízingdíj. Természetesen, ha a mérlegkészítés előtt a biztosítási összeg megérkezik, akkor azt vissza fogjuk időben határolni. A kérdésem, hogy ha nem érkezik meg addig az időpontig az összeg, akkor a rendkívüli értékcsökkenés összegét előre lehet-e határolni a 2014-es évre, hogy a negatív eredményt elkerülhessük? Köszönöm szépen.

Kártérítést kell fizetni a 98 százalékos különadó miatt Cikk

A strasbourgi emberi jogi bíróság három ügyben elutasította a magyar kormány fellebbezését, amelyet azért nyújtott be, hogy így próbálja megvédeni a közszférában dolgozók végkielégítésére visszamenőleges hatállyal kivetett 98 százalékos büntetőadót.

Nem jövedelempótló kártérítés: ebben az esetben szükség van önellenőrzésre Cikk

helyesen jártuk-e el, amikor nem jövedelempótló kártérítést fizettünk a dolgozóknak? Olvasói kérdésre, Angyal József, az Adózóna szakértője válaszol.

Új Munka törvénykönyve: mi vár a munkavállalókra július 1-től? Cikk

Július 1-től számos ponton változik a Munka Törvénykönyve. A decemberben elfogadott új törvény hatályba lépése után jelentősen befolyásolni fogja a munkaügyi kapcsolatokat. A változások célja a szabályozás rugalmasabbá tétele, és az életszerűbb belső szabályozási környezet létrehozása. A változásokat üdvözlik a jogalkalmazók, azonban számos ponton kérdéses, hogy a jelenlegi munkaerőpiac megfelelően tudja-e kezelni és adaptálni ezeket a változásokat.

Júliustól a teljes kárt kifizettethetik a dolgozóval Cikk

Az új Mt. a munkavállalói kártérítési felelőséget mint sok minden mást a polgári jogi szabályokhoz közelíti. A munkavállaló amennyiben a munkavégzés során kárt okoz, ha egyébként nem úgy járt el ahogy ez az adott helyzetben elvárható, köteles a kárt megtéríteni. A kár bekövetkeztét, illetve az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony és külföldi munkaviszony

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakmunkás tanuló alkalmazása

Széles Imre

tb-szakértő

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs